Publicat: 1 Octombrie, 2012 - 09:51
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Dacă n-aţi înţeles cum e cu UE ăsta (Amos NEWS)
"Faptul că deasupra lui Barroso şi Reding nu există o instanţă mediatoare face ca Puterea din România să fie neputincioasă, în comparaţie cu Opoziţia din România, aflată la putere la Bruxelles. Ce obiectivitate, ce măsură – când e vorba de interesele de grup ale popularilor? Iar atât timp cât acolo nu se va schimba nimic, România va continua să suporte tutela incorectă şi indicaţiile abuzive ale lui Barroso: altminteri – nu tu fonduri structurale, nu tu Schengen, nu tu înalţi funcţionari români în structurile comunitare."

MĂLIN BOT: Prompterul lui MRU (Adevărul)
"Privatizarea Oltchim, parazitată mediatic de Dan Diconescu, a mai „îngropat" un moment care trădează probleme serioase de comunicare publică ale echipei lui Mihai Răzvan Ungureanu. Scandalul produselor de lux „comandate" pentru uzul fostului prim-ministru era pe punctul să devină un coşmar de imagine, dacă nu începea telenovela Oltchim. O campanie foarte eficientă, cu mesaje puternice şi bine structurate, a primit răspunsuri rahitice din partea celui acuzat. Cu excepţia unor declaraţii date pe fugă, pe holuri, MRU nu a comunicat clar şi puternic un singur mesaj care să lămurească lucrurile. Sâmbătă seara, MRU a spus că aşteaptă reacţii de la instituţiile care au gestionat aceste achiziţii, dar nu a răspuns direct, clar şi convingător acuzelor aduse."

MIRCEA MARIAN: Alianţa PDL - USL funcţionează impecabil (Evenimentul Zilei)
"Ponta are dreptate, până la un punct: guvernarea Boc a fost un dezastru în materie de fonduri europene. O dovedesc cifrele privind gradul de absorbţie (7,46% la 30 aprilie 2012), precum şi scandalul Botiş, un adevărat studiu de caz despre cum sifonează clientela politică banii europeni. Unde se opreşte Ponta: acolo unde este vorba de baronimea proprie. Am trecut uşor ministrului Cepoi, mai scandalos decât cel al lui Botiş. Cepoi a aprobat pe semnătura sa un proiect finanţat de UE, iar, ulterior, şi el şi soţia sa (profesoară de română) au câştigat sume frumoase de pe urma proiectului."

RODICA CIOBANU: Cu strategia îngropă România (Gândul)
"Marea majoritate a strategiilor autohtone au eşuat însă lamentabil. De pildă strategiile de dezvoltare, de absorţie a fondurilor europene, de mediu, de privatizare ş.a.m.d. Oltchimul a avut propria strategie de vânzare şi statul a luat plasă, CFR beneficiază de o strategie de privatizare, aprobată în CSAŢ, avioanele F16 la mâna a doua au strategie de cumpărare, practic şi toaletele ministeriale se cumpără şi se amplaseză, în aceasă ţară, după o strategie „implementată” de experţi bine plătiţi. Numai Guvernul Ponta, zice Comisia Europeană, „este lipsit de strategie şi viziune”, ceea ce nu reprezintă o noutate, ci o continuare a tradiţiei, Cabinetul Boc lucrând la fel de dezorganizat şi fără ţel."

SORIN R. STĂNESCU: Cum poate iesi Guvernul Ponta din cursa DD? (Jurnalul Naţional)
"Exista o diferenta de circa 2 milioane de cetateni intre scorul cu care USL a castigat alegerile locale si numarul de romani care i-au spus lui Traian Basescu “pleaca!'. Aceste 2 milioane vor fi adjudecate fie de USL, fie de PP-DD. Fireste, s-ar putea ca o parte sa nu se prezinte la vot. Dar cei mai multi o vor face. Si conteaza enorm de mult catre ce forta politica vor fi atrasi acesti concetateni. O majoritate confortabila a USL depinde in mare masura de acest bazin electoral. Si ce observam? Ca, deocamdata, singura forta politica ce a reusit sa atraga o parte a acestui esantion este PP-DD. Utilizand morisca Oltchim. Care il face pe Dan Diaconescu cel mai vizibil personaj politic de cateva saptamani."

MIHAI PÂLŞU: Lista aleşilor ARD a rămas neasanată de Mioara Macovei (Puterea)
"De sâmbătă avem o nouă uniune politică de centru-dreapta: blestemaţii neamului de la PDL, rămăşiţele grobiene de la PNŢCD şi sieiştii de la Forţa Civică, secondaţi de republicanii lui Neamţu şi de fondatorul Papahagi. Ne-au propus o fotografie de grup pe care au lansat-o sub sloganul Alianţa România Dreaptă. Pe scurt, ARD, să sune a văpaie! A venit la vorbitor mioara Monica Macovei şi ne-a spus că vrea să scape politica românească de haitele de lupi care ne-au băgat în ţarcul democraţiei, de unde ne dau liber, o dată la patru ani, să punem copita pe buletinul de vot. Dacă eşti berbec, pac! la maşina de tocat."

LAURENŢIU MIHU: Situaţie imposibilă pentru Ponta: DD îi cere să i se legalizeze şpaga electorală dată prin Oltchim (România Liberă)
"Plata salariilor restante la Oltchim, pe care Dan Diaconescu a anunţat în direct că e pregătit să o facă începând de luni chiar şi în condiţiile în care nu devine acţionar majoritar al acestei companii de stat, nu reprezintă altceva decât transformarea în cash a uleiului, găleţilor şi puiului electoral, produse strategice la care au recurs toate partidele în goana lor cinică şi iresponsabilă pentru atragerea alegătorilor. Tot o noutate o reprezintă alegerea momentului psihologic în care DD intenţionează să facă respectiva conversie, ca şi alibiul social, demn de romanele poliţiste, pe care şi l-a asigurat pentru această operaţiune."

FLORIN POGONARU: Nu, Dan Diaconescu nu este un om de afaceri. El este un politician din Caracal (Ziarul Financiar)
"Implicaţia întrebării era că încă un afacerist român şi-a dat în petec, sugerându-se că "ăsta e nivelul românilor care fac afaceri". Mişcarea patronală din România e în mare suferinţă şi mulţi îşi arogă calitatea de afacerişti români numai sugerând că ar manipula bani. În cazul în speţă, atunci când persoana în cauză se angajează să plătească 45 de milioane de euro pentru un activ care în condiţiile actuale de piaţă are equity negativ (fără a avea preocupări privind plata datoriilor în contextul caietului de sarcini) sau când spune că va aduce trei milioane de euro în saci pentru plata salariilor, este clar că aceste afirmaţii nu au nicio legătură cu logica afacerilor. Ele ţin de logica populismului de Caracal."