Publicat: 2 August, 2013 - 09:20

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...


OCTAVIAN ANDRONIC: Cacealmaua teroristă (AMOS News)
"Nimic mai fals: Omar Hayssam este orice altceva decât un terorist. Este, mai ales, un cacealmist. Aventura sa care a transformat omul de afaceri abil şi cooperant a început în momentul în care i-a trecut prin cap cacealmaua. Încolţit de controalele de după schimbarea regimului şi transformat într-o ţintă din cauza prea strânselor sale legături cu unii dintre reprezentanţii puterii trecută în opoziţie, şi-a imaginat soluţia care să-l scoată din necazuri. Iar aceasta părea floare la ureche, în contextul de atunci. Aşa a luat naştere ideea reportajului senzaţional în Irak la care au „pus botul” trei fraieri (dintre care, sunt convins, cel puţin unul era la curent cu planul), care suna cam aşa: amicii şi prietenii lui Munaf din Bagdad se echipau corespunzător şi jucau, pentru câteva zile, rolul de terorişti. După care se vor lansa cereri de răscumpărare care vor ajunge pe căile ştiute (omul de bine Yassin) chiar la Hayssam care, într-un elan patriotic, va pune la bătaie vreo patru milioane de dolari – exact suma pe care dorea să o transfere ca să nu i-o ia fiscul din România."

PETRE BARBU: Curăţenie generală (Adevărul)
"Te ţin de mână „Am scos lada din balcon şi am aruncat-o la gunoi...” Care ladă, aia de lemn? „Da, am spălat balconul cu mopul şi cu Mister Proper”. (Of, Doamne, ai distrus lada în care bunică-ta ţinea borcanele cu murături şi castraveţi! Şi ligheanul în care ţinea carnea, când era ger, ca să nu mai consume curent la frigider! Ocupa jumătate din balcon, dar era bună lada!) Să nu arunci borcanele, să le dai lu’ tanti Nuţi, auzi? „Am pus nişte scaune pliante şi o măsuţă din plastic, le-am luat la reduceri de la Real!” Frumos, Alexandru! (În loc să aduci un tâmplar să-ţi facă o ladă nouă...) „În camera mea am scos covorul...” (E fosta mea cameră, măi, Alexandru!) Ai dat cu aspiratorul pe covor? (Băteam cu biata bunică-ta toate covoarele. Le strângeam sul şi le băteam la bara din spatele blocului, le periam şi iar le băteam până ne dureau toate oasele. Mama nu s-a plâns niciodată. Iarna le întindeam pe zăpadă şi le băteam până le umpleam de parfumul gerului. Rămâneau pe zăpadă contururile covoarelor familiei noastre care se topeau încet. Toţi s-au topit şi ai rămas singur în casă, Alexandru.)."

TEODOR BACONSCHI: Ce simbolizează cazul Pacepa? (Evenimentul Zilei)
"Cazul Ion Mihai Pacepa e tulburător, tot aşa cum reticenţa anumitor ”structuri” din România lui 2013 faţă de omul care a dat o lovitură mortală securităţii lui Ceauşescu e cel puţin dubioasă. La 85 de ani, dl Pacepa s-a lepădat de trecutul său pre-1978 (când a trecut la americani). Îşi doreşte să revină în ţară, dar nu poate, pentru că dubla sa condamnare la moarte, ordonată de cel mai stalinist dintre dictatorii est-europeni, rămâne – ciudat – în vigoare. Am văzut două tipuri de reacţii la interviul său recent cu B1. Unii care, moralişti nevoie mare, spun că un trădător e un trădător, orice ar face. Alţii se uită însă la fondul chestiunii: ce a „trădat” dl Pacepa? Comunismul şi uriaşul său aparat dezinformativ. Lagărul socialist, cu maşinăria lui de minciuni şi represiune. Şi interesele Moscovei kaghebiste."

LELIA MUNTEANU: Extratereştrii, strânşi cu Duşa (Gândul)
"”Zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat - probabil nu ar trebui să spun acest lucru - de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol. Şi, în acel moment, deja trebuie să ridicăm în aer avioanele de vânătoare, să facem procedurile de somare, pentru ca acele avioane să iasă din spaţiul aerian al ţării, lucruri care se întâmplă destul de des şi noi folosim MIG-urile care ne sunt în dotare (...). Ieri noapte s-a întâmplat ultima dată, dar nu pot oferi detalii”. (Mircea Duşa, Ministrul Apărării Naţionale, campion mondial la triplu pleonasm).
EXTRATERESTRUL: Cu domnu’ Mircea, vă rog.
SECRETARA MINISTRULUI APĂRĂRII: Cine întreabă?
EXTRATERESTRUL: Un extraterestru. Mă ştie domnu’ Mircea.
SECRETARA MINISTRULUI APĂRĂRII: Vă rog să vă identificaţi, ca să îi pot spune domnului ministru cine îl caută.
EXTRATERESTRUL: Tocmai asta e că n-am cum să mă identific. Domnişoară, noi n-avem nume, număr de ordine, semne particulare, mamă la ţară. Suntem făcuţi la grămadă.
SECRETARA MINISTRULUI APĂRĂRII: Fiţi serios, domnule. Extratereştrii nu există decât în filme.
EXTRATERESTRUL: Bine şi-aşa. Spuneţi-i că-l caută cunoştinţa lui de la Hollywood.
SECRETARA MINISTRULUI APĂRĂRII: Mai daţi-mi măcar un indiciu.
EXTRATERESTRUL: Vă spun atât: nu sunteţi singură în Univers.
SECRETARA MINISTRULUI APĂRĂRII: Frumos.. Îmi faceţi curte?"

DAN CONSTANTIN: Pacepa contra Obama (Jurnalul Naţional)
"Lansarea cu mare cheltuială a lucrării lui Pacepa Mihai despre dezinformare a fost extrem de utilă. Pentru cei care erau căzuţi în extaz faţă de gestul “eroic” al defectării spionului-şef, filmul care sintetizează cartea, urmărit chiar în ziua în care se împlineau 35 de ani de la sosirea la Washington a generalului de Securitate, deja sub o altă identitate, are elemente suficiente de reflecţie pentru noi evaluări. În acelaşi timp, cei care au avut mai multe informaţii despre “dosarul Pacepa” şi au încadrat evadarea din lagărul comunist a ofiţerului la categoria “trădări” şi-au întărit convingerea. Cred că în ansamblu, “dezinformarea” aduce lui Pacepa şi celor care au pus la cale acţiunea o pierdere de credibilitate, ridicând semne de întrebare asupra mesajului final al cărţii. Pentru cine a fost scrisă această carte, pe cine vor autorii să convingă prezentând simplist şi excesiv de partizan evenimente care cuprind aproape un secol de istorie frământată a omenirii? Aceste “lecţii” de istorie extrase dintr-un manual cu lozinci şi teze anticomuniste fac un meniu greu de digerat pentru generaţia care nu a cunoscut ororile războiului anti-nazist şi nici restricţiile regimurilor comuniste în Europa. Simplismul dezarmant al expunerii face trimitere spre autorii filmelor de propagandă din epoca stalinistă, neavând nici măcar amplitudinea de mijloace a producţiilor de televiziune din Epoca de Aur. Mestecarea în oala istoriei cu argumentele servite de un securist cu grad de general, care a condus cu sârg operaţiuni secrete sub servciul direct al KGB şi apoi făcând jocurile Moscovei, nu putea să pună pe masă informaţii digerabile."

EDUARD IVAŞCU: Chestii zburătoare neidentificate (Puterea)
"Cu o mină serioasă, apăsat parcă de „greutatea” banalităţilor pe care le debitează, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ne-a dezvăluit, cu un aer uşor conspirativ, că „aparate de zbor neidentificate” (AZN) se apropie zilnic, la adăpostul întunericului, de graniţele României. Ca să ne liniştească, ministrul „aerian” a ţinut să precizeze că MiG-urile noastre, deşi obosite rău, sunt ridicate imediat de la sol ca să alunge AZN-urile suspecte, care ne dau târcoale. Nici nu ştii dacă e cazul să râzi sau să plângi! Basmul cu zburătoarele neidentificate este de fapt modalitatea prin care Duşa, un fost primar de Topliţa, ajuns, nici el nu ştie cum, şef peste Armată, vrea să ne convingă că trebuie să plătim o căruţă de bani pentru nişte avioane F-16, la mâna a treia, din Portugalia. Numai că, fiind şi foarte fudul, Duşa nu s-a putut abţine, şi i-a urecheat, ieri, pe jurnalişti, ca să nu mai vorbească „prostii” despre „OZN-uri şi alte chestiuni care nu-şi au locul”. Mai bine, spune ministrul, presa să pună mâna să studieze Legea 256/2001, cea care reglementează intervenţiile în cazul zborurilor neautorizate."

CRISTIAN CAMPEANU: Spre a treia suspendare a lui Traian Băsescu? (România Liberă)
"Prim-ministrul Victor Ponta nu pare să o dorească, cel puţin deocamdată, şi nici bună parte a PSD, dar, pe de altă parte, mai există PNL, care nu are alt obiectiv politic, Dan Voiculescu, a cărui funie se apropie tot mai mult de proverbialul par şi Liviu Dragnea, care se simte tot mai stingher să opereze într-un ”sistem” controlat de DNA şi ANI. Pe de altă parte, Ponta s-ar putea să nu aibă alternativă. Undeva, tot acest joc se va rupe şi sunt mulţi înclinaţi să îl rupă cu a treia suspendare. Senatorul PSD, Toni Greblă, a declarat la RFI, referitor la o a treia suspendare, cerută cu câteva zile în urmă de vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, că ”poţi să te gândeşti şi la o asemenea variantă, însă trebuie să pui în balanţă şi celelalte aspecte, care în esenţă ţin de două lucruri: cum va fi percepută în străinătate o astfel de acţiune şi dacă e util acum, la sfârşit de mandat, să provoci o nouă tentativă de suspendare a preşedintelui, pentru că oricum, mandatul preşedintelui este spre final şi ca să-l scurtezi cu câteva luni de zile ar părea o acţiune care este inutilă”. Domnul Toni Greblă joacă de mai multă vreme rolul de ”voce a raţiunii” în PSD. Problema, însă, atunci când eşti vocea raţiunii, este că nu te ascultă nimeni."

SORIN PÂSLARU: Curaj, BNR, taie dobânda la 4% ca să dai oxigen economiei (Ziarul Financiar)
"Pentru prima dată în ultimii zece ani avem o scădere drastică a TVA, de la 24% la 9%, chiar dacă parţial, pentru segmentul produselor din panificaţie. Scăderea anterioară de TVA, aplicabilă pentru toate produsele, a fost la 1 ianuarie 2000, de la 22% la 19%. În iunie 2010, şocul cel mare a fost creşterea generalizată de la 19% la 24%. La o piaţă de consum de 45 de mld. euro - TVA-ul total încasat de statul român este de 11 miliarde de euro - segmentul produselor de panificaţie pentru care se aplică acest TVA redus de 2,6 mld. euro înseamnă mai mult de 5%. Dar impactul este şi mai mare decât atât. În coşul indicelui de consum, care măsoară creşterea preţurilor din economie – adică inflaţia –, pâinea şi produsele din pâine au o pondere de circa 7%. În ipoteza în care toate celelalte preţuri rămân neschimbate, noul coş va costa după introducerea TVA de 9% la pâine doar 99 de lei în loc de 100 de lei. Aceasta va însemna o scădere a preţurilor cu 1%. Cum? Este vorba de practic o reducere cu 12% a preţului la pâine, ceea ce înseamnă că în loc de o cheltuială de 7 lei oamenii vor da pe pâine şi produse de panificaţie numai 6 lei. Aceasta dacă producătorii şi retailerii vor transmite în preţul pâinii reducerea TVA. Ziarul Financiar chiar l-a întrebat pe premier în această săptămână dacă guvernul s-a gândit ca, odată cu scăderea TVA la pâine, să ceară afişarea dublă a preţurilor pentru a evidenţia ieftinirea pâinii la comercianţi."