Publicat: 2 Februarie, 2012 - 12:14
Share

 Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii  din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Sfârşitul traiului pe datorie (Amos News)
"Pe această datorie s-a bazat şi iluzia Estului că, odată spart zidul care ne despărţea, râurile de lapte şi miere vor începe să se reverse şi spre noi. Şi, într-o oarecare măsură, s-au şi revărsat. Dar asta a durat doar până în 2008, când criza financiară a deschis larg porţile crizei economice. Şi lumea s-a trezit din visul frumoas al unei existenţe tot mai fără legătură cu cantitatea de efort şi inteligenţă necesare pentru obţinerea beneficiilor unui trai în permanenta competiţie a aspiraţiilor cu posibilitătile."

MĂLIN BOT: Campionul bădăran (Adevărul)
"Reporterii de televiziune l-au aşteptat la aeroport, pentru a-i da ocazia să-şi exprime public punctul de vedere cu privire la ancheta DNA în care este implicat. Năstase s-a supărat că este filmat şi a adresat expresii jignitoare jurnalistei şi colegului operator. „Vreau să fiu şi eu liniştit ca ceilalţi oameni, de ce nu vă luaţi de ceilalţi", a spus Năstase, după ce şi-a vărsat nervii în public. În urmă cu câteva luni acesta a făcut un circ similar în centrul Timişoarei, jignind tot o altă jurnalistă.  Şi atunci s-a declarat deranjat că este filmat, pe domeniul public, fără ca el să vrea asta. În septembrie a jignit o altă ziaristă, din Iaşi, la un eveniment public."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Pactul fiscal şi obsesia hoţiei (Azi)
"În disperare de cauză, incapabil să mai construiască argumente de autoritate pe plan intern, Băsescu le importă din Uniunea Europeană, cu titlul unor imperative inatacabile. Aceasta este practica sa uzuală: trebuie ca întotdeauna să facem ce spune el, deţinătorul adevărului absolut, întrucât, în caz contrar, ba nu intrăm în Schengen, ba primim un  raport de ţară nesatisfăcător, ba se supără FMI, ba stricăm angajamentele cu „Bruselul“, ba se gripează mecanismul MCV, ba ne împrumutăm cu dobânzi mai mari. Mereu a inventat ceva din exterior, cu iluzia că-l va ajuta să-şi impună voinţa pe plan intern. Dar şi acele marote s-au cam epuizat, timpul se scurge şi realităţile trec pe lângă spusele lui ca acceleratul prin halta Cojocna..."

NICOLETA SAVIN: Istoricul Crin şi dictatura (Evenimentul Zilei)
"Despre dictatori precum Carol al II-lea, Hitler, Stalin, Franco, Mussolini şi Ceauşescu, istoricul Crin Antonescu ar trebui să ştie aproape tot ce se poate şti. Dictaturile instaurate de ei au făcut milioane de victime, au suprimat libertăţi cetăţeneşti, au ucis orice formă de democraţie în timp ce o proclamau cu neruşinare. Liderul liberal ce se doreşte viitor preşedinte al României se comportă amnezic, de parcă n-ar fi absolvit facultatea de istorie şi s-ar fi născut odată cu evenimentele din decembrie 1989, pe când intra în PNL şi, pe listele partidului, în Parlament. Antonescu face din istoria recentă sau contemporană exact ceea ce-i dictează interesele politice. El este chiar mai vocal decât Victor Ponta şi toată Opoziţia la un loc atunci când demască odioasa dictatură în care noi, nătărăii de români, nu ştim că trăim. Dacă îi ascultă pe Crin Antonescu, Victor Ponta şi colegii lor de cauză politică, milioanele de români care nu văd dictatura cu ochiul liber ar trebui să se simtă vinovaţi pentru asta şi, eventual, să dea năvală la oftalmologie ca să-şi trateze miopia." 

CRISTIAN TUDOR POPESCU: Crin Antonescu – un fleac (Gândul)
"O mare parte dintre români suferă acum din pricina zvârcolirilor  unui Boc autocetluit cu lanţuri, ca protestatarii Greenpeace, de scaunul său de premier şi cinismului iresponsabil al d-lui  Băsescu. Opoziţia, ce să facă, s-a dus la Bruxelles pentru a atrage atenţia Parlamentului European asupra  derapajelor antidemocratice ale actualei puteri, care i-au scos pe cetăţeni din răbdări şi în stradă. Acţiune legală şi corectă. Numai că dl Crin Antonescu i-a reprezentat pe românii revoltaţi vorbind româneşte. Ceea ce nu e în folosul lor. Parlamentarii europeni ascultă mult mai atent un discurs rostit într-o engleză sau franceză fluentă, care nu-i sileşte să-şi pună căştile, în care, oricum, se aude o traducere plată şi aproximativă. Când te răsteşti oratoric româneşte, capitol la care dl Antonescu e maestru, ai şansa să-ţi scazi audienţa cu circa 50%."

IONUŢ BĂLAN: Socialism german sau american? (Jurnalul Naţional)
"E drept, „locomotiva” UE are amintiri urâte din timpul Republicii de la Weimar şi competitivitatea pe care o generează nu impune inflatarea monedei euro. Din păcate însă, tratatul fiscal îngroapă multe dintre economiile zonei euro. „Tăvălugul” taxelor închide companii, trimite oamenii în şomaj, face, practic, economiile să nu mai funcţioneze. Acestea probabil că îşi vor achita datoriile, dar după plată viaţa economică a multor oraşe va arăta precum cea din Hiroshima şi Na­gasaki după bombardament."

GEORGE DAMIAN: Greva neputincioşilor (Puterea)
"Mi se pare aberant modul în care USL a ales să ducă bătălia pentru cucerirea Puterii. Din ce văd eu, USL se izbeşte cu nădejde şi sângerează abundent. Acţiunile Opoziţiei sunt haotice şi fără un scop precis. Iar diferenţele dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt din ce în ce mai evidente. Crin Antonescu a început anul în forţă: a organizat un mare miting în Bucureşti şi a lansat ideea demisiei în masă a parlamentarilor Opoziţiei pentru a declanşa alegeri anticipate. Crin Antonescu se înghesuie să ia caimacul imaginii publice: el este masculul USL, el are iniţiative, el comandă. Profesorul de drept Adrian Năstase a explicat că demisia parlamentarilor Opoziţiei nu duce la anticipate. Aşa că s-a găsit varianta balcanică: nu demisionăm, intrăm în grevă. O grevă originală, gen „adio, dar rămân cu tine”: parlamentarii Opoziţiei se bat pentru funcţiile de conducere din legislativ. Doar că nu vor veni la şedinţe, dar nu e nimic nou în asta."

SABINA FATI: Ponta&Antonescu: Cele trei Strategii + de ce ar vrea USL să scoată România din UE (România Liberă)
"Această strategie pe care au început să o pună în practică preşedintele PSD, Victor Ponta, şi liderul PNL, Crin Antonescu, este dublată de A Doua Strategie, aflată în răspunderea lui Dan Voiculescu, cel care se ocupă de punerea în scenă a străzii prin metode specifice, cu ajutorul Antenelor. Fostul păstrător al conturilor familiei Ceauşescu are misiunea de a-i teleconvinge pe români că trăiesc într-o dictatură, că Băsescu=Ceauşescu şi că singura soluţie pentru o viaţă mai bună este protestul transformat în revoltă. Odată destabilizată, ţara poate redeveni a patrioţilor ca el, care ştiu cum să folosească resursele, cum să căpuşeze statul şi cum să le dea senzaţia celor săraci că au mai multe şanse şi, poate, chiar mai mulţi bani - aceasta este A Treia Strategie."

ADRIAN VASILESCU: Mai este România o ţară industrializată? (12) (Ziarul Financiar)
"La noi, poate mai tare decât prin alte părţi, partidul comunist a bătut cu pumnul în masă în numele clasei muncitoare. Le-a cerut tehnicienilor şi intelectualilor supunere oarbă, în cazul în care n-a înfundat cu ei închisorile politice. A trecut la "purificarea" fabricilor şi instituţiilor promovând la vârf "elemente muncitoreşti". S-au scurs însă anii, apoi deceniile fără ca muncitorimea să ajungă în paradisul promis. Anii '45-'58 au fost cei mai dramatici. Persecuţii, arestări, crime groaznice. Deposedarea ţăranilor de pământ. Destrămarea clasei politice. Lichidarea vechii clase a conducătorilor din industrie. Studenţi exmatriculaţi din facultăţi, elevi eliminaţi din licee. România era forţată să uite de trecutul ei capitalist şi să "viseze" un nou viitor, comunist."