Share
2 Iul 2014 - 09:37

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Habemus Papa Victor! (AMOS News) 
"Suspansul a luat sfârşit: Victor Viorel Ponta nu scapă de ce i-a fost frică – candidatura la preşedinţie. Nu e nici o glumă, nici o figură de stil: între poziţia actuală, în care are în mână aproape toate hăţurile puterii (cu excepţia serviciilor secrete) şi cea relativ decorativă de preşedinte, sunt sigur că o preferă pe prima. E drept, nu va mai avea nevoie de mandatul cuiva ca să participe la reuniunile Consiliului, dar afacerile curente le vor rezolva alţii. Ponta a fost împins spre această candidatură în absenţa altor opţiuni. Oricât ar părea de neverosimil, cel mai mare partid nu are candidaţi “funcţionali”. Geoană rămâne o glumă: nimeni n-ar mai dori să-l vadă sărind pe vârfuri înainte de termen şi salutându-şi nevasta. A fost preşedinte o noapte – ajunge! Pe drumul spre candidatură, Ponta a dat şi un mic spectacol cinic: deşi ştia care va fi rezultatul conclavului de la Orăştie, cu 24 de ore înainte de acesta l-a expus inutil pe Sorin Oprescu, care a căzut în plasă şi şi-a deconspirat condiţia şi planurile. Omagiile lui Ponta au fost un cadou otrăvit, menit să-l scoată complet din joc. Oprescu nu se va mai putea angaja în campanie nici ca independent, odată ce s-a declarat dependent de PSD. Tentativa sa rămâne mai valabilă peste patru ani."
 
Iulia Badea-Guéritée: Sarkozy - fotbal şi sânge... (Adevărul) 
"Aşa a fost dintotdeauna. Aşa va fi mereu. Dincolo de o geopolitică a diplomaţiei fotbalului, care chiar există, aşa cum explica reporterul polonez Ryszard Kapuściński (La Guerre du foot et autres guerres et aventures  - Wojna futbolowa -, 1978, 2003, editura Plon, Paris), cea care poate duce la conflicte diplomatice, la crime sau vărsări de sânge (meciul Honduras-Salvador, în 1969, preliminariile campionatului mondial din 1970), meciul Franţa-Nigeria, de luni 30 iunie, terminat cu victoria şi calificarea Franţei în sferturi, a avut darul/meritul/beleaua de a distrage atenţie plebei de la necazurile foiletonului Nicolas Sarkozy."
 
ANDREEA UDREA: PDL joacă teatru ieftin. Normal că noul partid se va numi PNL (Evenimentul Zilei)
"Trebuie să mărturisesc că mă distrează toată revolta democrat-liberalilor în jurul denumirii noului partid rezultat din fuziunea PDL cu PNL. Că nu se va numi PNL, că nu s-a discutat niciodată despre aşa ceva, că nu a fost luată nicio decizie. Nu am nicio îndoială că totul nu este altceva decât un teatru pe care democrat-liberalii îl joacă pentru a negocia de pe o poziţie mai puternică cu liberalii şi de a-şi face imagine. Pentru că, de fapt, în toate întâlnirile informale pe care le-au avut cu liberalii, PDL-iştii nu mai ştiau cum să le explice că, până la urmă, nu ţin aşa mult la denumirea partidului şi că nu ar fi foarte deranjaţi dacă noua formaţiune se va numi PNL."   

RALUCA ION: Profesorii cei buni (Gândul)
"De curând, am avut bucuria să-l întâlnesc, din întâmplare, pe profesorul care, în urmă cu 16 ani, mi-a predat o lecţie extrem de importantă: cea a respectului de sine. Este doar unul dintre dascălii buni de care am avut parte de-a lungul timpului şi la care mă gândesc ori de câte ori se vorbeşte despre rezultatele dezastruoase la Bac, sistemul de învăţământ în colaps, fapte de corupţie în cadrul corpului didactic. Cu oameni ca ei, lucrurile nu sunt nici pe departe pierdute. Scriu astăzi doar despre unul singur, deşi, de-a lungul vremii, am cunoscut mulţi. Sunt convinsă că aveţi propriile exemple de profesori care merită respectul nostru."

ILIE ŞERBĂNESCU: Canonul stânga/dreapta: ceaţă pentru pentru axa centru-periferie (II) (Jurnalul Naţional)
"Dna Macovei pâra România la Bruxelles în beneficiul Germaniei. Dreapta germană era doar un vehicul. Când de la Berlin şi Bruxelles a venit decizia de a se arunca la coş votul a 8,5 milioane de români la referendumul din 2012 (ceea ce votaseră era o altă problemă), verdictul a fost dat nu doar de dreapta care se întâmpla a fi la putere, ci de pe aliniamentele centru-periferie. În mod suprasemnificativ, dl Schulz, şeful stângii „europene”, mai întâi neamţ şi apoi de stânga, l-a „sfătuit” atunci pe şeful stângii de la Bucureşti, dl Ponta, să se supună necondiţionat ultimatumului formulat de dreapta. Si, vai, există probabil câţiva naivi prin România care credeau că ţara va fi salvată dacă vine stânga la putere pe la Bruxelles. Salvată de la ce?! Din statutul de colonie?! Doamne păzeşte! Nu dreapta sau stânga germană, nu dreapta sau stânga franceză, nu dreapta sau stânga olandeză, ci Germania, Franţa şi Olanda au barat fără echivoc primirea României în spaţiul Schengen! Nu dreapta sau stânga din aceleaşi tări şi altele asemenea de prin „centrul” vest-european, ci statele respective ne-au pus pe cap jegoşenia de MCV şi ne acuză de toate mizeriile din lume! Statele şi nu dreapta sau stânga – de fapt, mai degrabă spus, statele respective indiferent dacă la putere se află dreapta sau stânga – ne culpabilizează permanent, inclusiv că ne put picioarele dacă nu găsesc altceva, pentru simplul motiv că vinovatul de serviciu nu are drept să spună nimic şi i se poate lua tot din ogradă fără măcar să îndrăznească a crâcni."

EDUARD IVAŞCU: Panica bulgară (Puterea)
"Ca mai toate crizele din zilele noastre, şi aceasta s-a propagat în principal pe internet, pe reţelele de socializare şi prin mesaje e-mail. Chiar dacă, în general vorbind, nu ar trebui să dăm importanţă mesajelor nesolicitate, pe care le primim în căsuţa de e-mail sau pe Facebook, bulgarii se pare că le-au luat foarte în serios, încolonându-se în faţa ghişeelor pentru a-şi retrage economiile. „Just in case...”, vorba americanului. Doar într-o singură zi, vineri, deponenţii au retras de la First Investment Bank (FIB), a treia bancă din sistem, aproape jumătate de miliard de euro. Cu doar câteva zile mai devreme, o altă bancă locală, CorpBank (CCB), deţinută de cel mai bogat bulgar, Tzvetan Vasilev, un mogul ca pe la noi, cu afaceri mergând la televiziune şi până la tutun, a fost plasată sub administrare specială şi închisă temporar, din cauza lipsei de lichidităţi."

DAN CRISTIAN TURTURICĂ: Despre limite (România Liberă)
"Care este diferența dintre politicienii români și cei occidentali? Cel mai interesant răspuns primit la această întrebare, pe care sunt convins că v-ați pus-o măcar o dată în viață, a venit de la un diplomat străin: „Toată lumea mai face, din când în când, pipi în piscină. Românii sunt singurii care vor să o facă de la trambulină“. De ce mi se pare un răspuns genial? Pentru că reușește să surprindă într-o singură imagine amestecul de prostie și vanitate grobiană pe care îl găsim la originea mai tuturor deciziilor și acțiunilor mai-marilor zilei. Și care explică nu doar sursa umilințelor noastre, ci și neputința lor de a se face respectați și, implicit, de a se bucura pe deplin de putere și avere."

CRISTIAN HOSTIUC: Cum nu se poate mai prost. Intră bani fierbinţi de portofoliu pe termen scurt, şi ies cei pe termen lung, de investiţii. Diferenţa înseamnă locuri de muncă, creşterea businessului local sau majorări de salarii (Ziarul Financiar)
"Vestea bună: intră din nou bani în România. Vestea proastă: ies bani din România. Diferenţa dintre aceşti bani înseamnă locuri de muncă, creşterea businessului local sau majorări de salarii.  De câtva timp piaţa financiară românească este invadată de sute de milioane de euro sau dolari. Printr-un simplu enter un investitor de la New York sau de la Londra trimite 50 de milioane de euro sau dolari la Bucureşti. Problema este că aceşti bani intră pe piaţa titlurilor de stat în lei sau la bursă şi nu reprezintă o investiţie directă, care generează locuri de muncă sau care dă de lucru companiilor locale."

Format: 

Topic: