Publicat: 2 Martie, 2012 - 08:59
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Lustra-m-aş şi n-am cui...  (Amos News)
"Eficienţa acestei legi a fost foarte des asemănată cu aceea a frecţiilor repetate la piciorul de lemn al societăţii. Adică nu face nici bine nici rău. Încele două decenii scurse, marea majoritate a celor care s-ar fi putut încadra în aceste criterii au ieşit din viaţa publică, iar cei rămaşi au fost cu grijă selectaţi să nu suporte rigorile. Ziua votului acestei legi ar trebui să rămână în istoria parlamentarismului modern ca unul dintre reperele incompetenţei şi buimăcelii aleşilor, care foarte adesea habar n-au ce votează. Actualul legislativ – partea „bună” a sa, cea care încasează diurne şi nu chiuleşte, ci munceşte – a mai avut câteva reuşite de acest gen când a votat nişte legi pe care după aceea n-a ştiut cum să le anuleze, pentru că loveau la fix în propriul executiv. Şi de data asta, puţin a lipsit ca votul să legifereze excluderea din funcţii publice a noului premier şi a proaspătului şef al SIE, care făcuseră parte din categoriile asupra cărora urma să se aplice legea: foştii şefi utecişti şi foştii şefi din diplomaţie. Noroc că un parlamentar de-al puterii, trezit brusc din somn, a realizat grozăvia şi a semnalat-o cu spaimă colegilor. Şi atunci s-au operat cuvenitele exceptări."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Premierul paravan (Azi)
"Probabil că premierul vrea să ridice mănuşa pe care Victor Ponta i-a aruncat-o, miercuri, când i-a cerut să consulte coaliţia care-l susţine dacă vrea să conducă ţara cu sau fără parlament. Noul premier a avut ocazia de a face un pas real spre normalitate, chiar în ziua votării sale de către parlament, dar a ratat-o. Atunci, a făcut turul sălilor în care se aflau doar grupurile parlamentare ale puterii. Pe cele ale opoziţiei le-a ocolit. Ar fi fost politicos să bată şi la uşa acestora, să le dea bineţe, să le spună că doreşte să colaboreze şi cu opoziţia, pentru că aşa este normal, chiar dacă ştie că nu va fi prezentă în sală. Acela ar fi fost, într-adevăr, un semn de normalitate, de bună voinţă sau, cel puţin, de bună credinţă. Premierul Ungureanu a ratat, însă, momentul unui gest memorabil, intrând rapid în haina de aroganţă a puterii."

PETRE BARBU: Roşu-aprins (Adevărul)
"Tanti Geta deschide uşa şifonierului. Ordine ca la farmacie. Ceva roşu, agăţat pe primul umeraş, îmi sare în ochi. Tanti Geta îl saltă şi-l trage ca pe o floare: „Uite ce avea aici! N-am văzut-o niciodată îmbrăcată cu frumuseţea asta!" Un mantou roşu. Mi se pune un nod în gât. Nu ştiu de unde vine nodul. Crezusem că voi fi tare ca o stâncă, acum, după 40 de zile. Dar roşul îmi umple ochii de lacrimi. De ce nu l-ai purtat, de ce? - îmi vine să urlu. Aşa, înfăşurată în roşu, poate n-ai fi stat cu orele la uşa secţiei, să-ţi vină rândul la chimioterapie. Aşa, în roşu, poate n-ai fi aşteptat atâtea luni aprobarea de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru Tarceva, dracu' să le ia de pastile! Dar tu veneai la Bucureşti în geaca aia cenuşie, cu pantalonii de stofă maro, direct de pe tren, repede la Fundeni, să faci tratamentul, apoi ia autobuzul, fuga la gară, să prinzi trenul de întoarcere! Bucureştiul ăsta jegos ţi-ar fi jumulit frumuseţea de mantou."

VLAD MACOVEI: Crin Antonescu a trimis liberalismul la culcare (Evenimentul Zilei)
"Lui Crin Antonescu nu-i place "Evenimentul zilei". E dreptul său. E tot dreptul său să dea în judecată ziarul dacă consideră că am scris ceva fals. Este însă dreptul său să decidă cine va profesa în presă atunci când va prelua puterea? "Spuneţi şi celor de la Evenimentul zilei că, după ce se termină, după ce înţarcă bălaia, cum se zice în popor, s-ar putea să mai vrea să mai fie ziarişti, adică este o meserie pe care trebuie să o respecţi", a spus Crin Antonescu. Ameninţarea este clară şi evidentă. Ce anume a stârnit această mânie a liderului PNL. "Evenimentul zilei" a scris că liderul PNL şi-a cumpărat un apartament. De lux, deoarece preţul este în jur de 2.000 de euro pe metrul pătrat. Nu a trecut această achiziţie în declaraţia de avere."

INDIRA CRASNEA: "Apostolii" de ocazie ai lustraţiei s-au jucat de-a Dumnezeu (Gândul)
"PDL a vrut să vadă "ce se poate repara la legea lustraţiei, pentru a o face operabilă" (apud Voinescu - Cotoi), a şters ultimul praf (aşezat din 2010) şi a trecut-o prin Parlament printr-o procedură-şoc de pe urma căreia legea a ieşit mototolită şi cu ciudăţenii. Dar a ieşit. Cineva dintre gânditorii sau inspiratorii PDL a decis că, aruncând în agora acest subiect, pentru un timp, zgomotul impactului va acoperi tăcerea asurzitoare a grevei parlamentare şi respiraţia scurtă a unui guvern nou, aflat încă în şocul adaptării. Ironie, au fost invocate propunerile societăţii civile şi, obligatoriu, tovărăşia cu Palatul Cotroceni întru condamnarea comunismului. Ironia stă în faptul că "vocea" care s-a auzit cel mai înalt din rândul a ce mai mişcă din societatea civilă a fost a revoluţionarilor loviţi în plex de tăierea stipendiilor."

DAN CONSTANTIN: Primar de Bucureşti, pe unde eşti? (Jurnalul Naţional)
"Oraşul iese însă mai puţin şifonat din iarna aspră decât ne-am fi aşteptat. O uşurare pentru munici­pa­litate care va începe ofensiva de primăvară – vopsiri, plantări de flori, astupat de gropi. Sunt lu­cruri care se văd şi care in­flu­en­ţea­ză cetăţeanul mai ales în preaj­ma alegerilor locale. În Capitală, pro­blema alegerilor pentru Pri­mă­ria Generală pare destul de sim­plă. Sorin Oprescu doreşte încă un mandat, are şanse mari să-l câştige în formula care i-a adus şi primul succes. Independent, sprijinit de USL, forţa politică a actualei Opoziţii care se pregăteşte să preia puterea şi la nivel naţional. Cetă­ţe­nii Capitalei au suficiente motive să-l reconfirme pe doctorul Oprescu în funcţie. Oraşul s-a "mişcat", o serie de proiecte sunt în fi­na­li­za­re, iar noul Stadion Na­ţio­nal este o bijuterie a Bucureştiului care va intra în circuitul internaţional cu ocazia finalei Europa League."

ROLAND CĂTĂLIN PENA: Se duse şi Aura lui Vanghelie (Puterea)
"Pentru un doctor care a greşit, cel mai bun pacient este unul mort. Asta am înţeles din cazul actorului Toni Tecuceanu. Familia acuză malpraxisul, dar dosarul medical, conform legislaţiei în vigoare, îl poate vedea doar răposatul. Urmaşii moştenesc orice, de la averi la datorii, dar documentele care arată de ce omul a dat ortul popii mai va. După socotelile mele, când s-a votat tâmpenia asta în Parlament a ridicat mâna şi Aura Vasile, doar se află la al treilea mandat de deputat. Cine e Aura Vasile? E doamna aceea care, în decembrie, şi-a dat luni la prânz demisia din PSD, s-a înscris în UNPR, iar mai pe seară a ajuns la spital cu tensiunea mărită. Acolo i s-a pus o perfuzie în braţ şi Marian Vanghelie la căpătâi. Rezultatul? Marţi a înviat şi a regretat fapta. A rămas pesedistă devotată, ca întotdeauna. Dacă nu se răzgândea, habar n-aveam nici în ziua de azi, potrivit Legii pacientului, de unde i s-a tras. Deci, însuşi alesul şi-o poate face cu mâna lui. Aia cu care votează."

LAURENŢIU MIHU:  Cel mai fericit criminal (România Liberă)
"După îndelungate ezitări, Parlamentul de la Bucureşti a adoptat în sfârşit legea care împiedică prescrierea faptelor de omor, marcând astfel ieşirea societăţii româneşti din "Evul mediu" pe care l-a traversat, atât din punct de vedere penal, cât şi din perspectiva respectului care li s-ar fi cuvenit de la bun început victimelor şi familiilor acestora. Gestul de săptămâna aceasta al Legislativului va contribui neîndoios şi la creşterea gradului de siguranţă la nivel naţional - va descuraja o parte din potenţialele omucideri (orice criminal este de acum conştient că, pentru fapta sa, legea îl va urmări până va închide el însuşi ochii) şi îi va hăitui neîncetat pe cei care au reuşit să se sustragă până acum răspunderii penale, mizând tocmai pe faptul că, după un număr de ani, faptele se vor prescrie. Prin urmare, numai veşti bune, dinspre o instituţie de la care publicul larg s-a obişnuit, pe drept cuvânt, să aibă aşteptări tot mai reduse. Dar este oare pasul acesta şi suficient?"

IULIAN ANGHEL: Boc. A venit şi a plecat. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat (Ziarul Financiar)
"A venit şi a plecat. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. A condus guvernul vreme de 3 ani. La data demisiei, la începutul lui februarie, premierul Emil Boc îşi motiva gestul: nu mă agăţ de putere. Am luat decizii foarte grele cu gândul la viitorul României. Un discurs de rămas bun. Dar suficient? Unde este raportul fostului premier pentru cei trei ani petrecuţi în fruntea guvernului? Nu este. Şi probabil că nici nu va fi. Şi de ce ar fi dacă nicio lege nu-l obligă să-l prezinte? Într-una dintre zilele trecute m-am trezit cu un telefon de la unul dintre demnitarii Guvernului: îmi transmitea tulburarea şi dezamăgirea lui faţă de un aspect pe care îl relatasem. Şi, mai cu seamă, faptul că ar exista o campanie de discreditare a sa. Nu ştiam şi nu ştiu să existe o astfel de campanie. Dar ca mulţi alţii ridicasem o problemă: cine îşi asumă cutare decizie? Dacă succesele sunt asumate, cine îşi asumă eşecurile evidente cum ar fi lipsa de determinare în atragerea fondurilor europene?"