Publicat: 2 Octombrie, 2012 - 09:47
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Jurnalul unui investitor strategic (Amos NEWS)
"Chiar aşa? De ce Dan Diaconescu poate, iar eu nu? N-oi fi eu din Caracal, dar mă mai pricep, la toate câte puţin. Şi când să o mai fac dacă nu acum, când FMI-ul a scos la vânzare ultimele perle ale coroanei economiei socialiste? Aşadar: OLTCHIM-ul îl ia Diaconescu. A câştigat licitaţia cinstit, a dublat suma fără să i-o ceară nimeni şi s-a dus cu sacii de bani să plătească salariile muncitorilor. Ce pot eu să salvez? Păi, să vedem ce mai are domnul Vulpescu prin magazia O.P.S.P.I.-ului… O ştire de ultimă oră anunţă însă că “Domnul Dan” a pierdut partida. N-a venit cu banii (n-a avut saci) şi licitaţia a fost anulată. Nu-i nimic: îi voi salva eu pe oamenii muncii din Râmnicu Vâlcea."

SABIN ORCAN: Fantoma Securităţii la Paris (Adevărul)
"Cine mai avea vreun dubiu că ştiinţa de carte n-are nimic de-a face cu administrarea treburilor publice nu trebuie să se întoarcă prea mult în istorie. La Nicolae Iorga, spre exemplu, ale cărui performanţe guvernamentale au fost invers proporţionale cu erudiţia sa. În actualitatea imediată, avem cazul dlui Andrei Marga. Sigur, la alt nivel. Omul are o carieră academică respectabilă, a scris câteva cărţi despre filosofia contemporană, are o sumedenie de titluri la activ şi a condus, vreme de aproape două decenii, Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca."

SORIN IONIŢĂ: Trei puciuri şi-un praz verde... (Evenimentul Zilei)
"Mişto încercare, dar mai trageţi un bilet, ziseră socialiştii. Puciul s-a dat pentru puterea politică pură, fără altă agendă cu teme de guvernare în spate, creştere sau reformă, după cum ştiu şi europenii, lucru vizibil în tăcerea de gheaţă şi privirile jenate cu care au ascultat acestă poveste science-fiction. Nu-i prima oară. În plus, văzând că e liber la puciuri, diverşi antreprenori s-au gândit să-şi folosească şi ei armele, aşa cum Ponta şi Şova au folosit trucurile avocăţeşti, în campania electorală."

LELIA MUNTEANU: S.C. Tot ce Zboară se Mănâncă S.A. (o strategie pentru adjudecarea Tarom) (Gândul)
"De ce-am intra şi noi în licitaţie? 1) Că se dă la televizor. 2) Ca să ascultăm Dirty Deeds Done Dirt Cheap (ACDC) cu Remus Vulpescu. 3) Să restituim poporului român voleturile de la borduri. Precizare tehnică a): nu citim “borduri”, ca Videanu, ci “borduri” (cu accent pe prima silabă, ca Henri Coandă). Precizare tehnică b): voleturile astea modifică portanţa. Ce e portanţa? Acel ceva care ne ţine în aer. Avem o mică problemă. Ponta nu mai vinde caietul de sarcini la persoane. Ne trebuie o firmă de specialitate. Zic să fie S.C. “Tot ce Zboară se Mănâncă” S.A. Pentru electoratul lihnit sună bine. Nu la fel de solemn ca S.C. “Proprietatea Poporului. Dreptate şi Demnitate” S.A., firma lu domnu Dan, însă pentru Tarom merge. Când o să ne băgăm şi la Nuclearelectrica, înregistrăm S.C. “Omu şi Atomu” S.A."

DAN CONSTANTIN: La Oltchim s-au întâlnit hoţu’ cu prostu’ (Jurnalul Naţional)
"Nimeni nu mai poate trage cortina după ce, într-un gest patologic, şeful privatizării din Ministerul Economiei l-a transformat pe DD dintr-un insomniac în posibil proprietar de combinat chimic. Interminabilele tirade care au dat notorietate de căutător de morţi lui DD au devenit baza pentru o platformă politică a halucinaţiilor. Partidul Poporului a devenit o realitate greu de explicat dar şi mai greu de băgat sub preş. Escrocheria şi nebunia sunt acum evaluate cu un calcul rece de acei care manevrează marionetele. Mai poate fi întins bâlciul?"

MIHAI PÂLŞU: Bodu s-a băgat la Oltchim ca musca-n curu’ calului (Puterea)
"După cum ştiţi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şi-a pus candidatura pentru o funcţie la Curtea Europeană de Conturi. Miercurea trecută, spre surprinderea generală, Orban a primit aviz negativ de la Comisia de Control Bugetar din PE. Alături de alţi europarlamentari ai PDL, şi Sebastian Bodu a pus umărul la radierea lui Leonard Orban de pe lista scurtă. Votul negativ a făcut un mare deserviciu României, dar micului Oblio nici că i-a păsat. Tot ce a contat pentru Bodu a fost respectarea ordinului dat de Mihai Răzvan Ungureanu."

DAN CRISTIAN TURTURICĂ: "Gigantic" nu sună bine în rusă (Există o legătură între rezervele de gaze din Marea Neagră şi isteria Moscovei?) (România Liberă)
"Implicarea făţişă a Rusiei în conflictul politic care a paralizat, vara aceasta, România nu mai are nevoie de nici o demonstraţie. Intraţi pe pagina de internet a radioului Vocea Rusiei, care recunoaşte cu mândrie că "modelează imaginea Rusiei în străinătate din 29 octombrie 1929 şi până azi" pe banii poporului sovietic şi ulterior ai celui rus şi o să găsiţi zeci de texte în care liderii USL erau fie criticaţi pentru "defetismul" de care au dat dovadă în lupta contra lui Băsescu, fie aplaudaţi pentru contraofensive, fie lăudaţi pentru curajul de a da de pământ cu europenii Barroso, Merkel, Reding sau americanii Gitenstein şi Gordon. Toate semnate de românul neaoş "Valentin Mândrăşescu"."

SORIN PÂSLARU: Asigurători, arătaţi ce daune plătiţi, nu ce prime încasaţi dacă vreţi încrederea consumatorilor (Ziarul Financiar)
"Cheltuielile cu asigurările per capita au fost de 97 de euro în 2011, mai reduse decât în Bulgaria, unde PIB per capita este de 5.000 de euro, faţă de 7.200 de euro în România. În Ungaria sau Polonia, unde PIB per capita este de 12.000-13.000 de euro, deci dublu faţă de România, cheltuiala anuală cu asigurările per capita nu este dublă, ci triplă, de peste 300 de euro. Aceste diferenţe au fost mereu faţă de ţările din Europa de Est, dar când piaţa creştea, intensitatea întrebării nu era aşa de ridicată. Acum, când sunt scăderi an de an, firmele şi brokerii încep să se întrebe - de ce? Şi ce trebuie făcut pentru ca oamenii să fie convinşi că asigurarea este o investiţie, nu doar o cheltuială."