Publicat: 3 Februarie, 2012 - 11:16
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: De ce are dreptate Corina Creţu să ceară retragerea lui Franks (Amos News)
"Nu e vina sa că executivul de la Bucureşti trebuie supravegheat, urecheat uneori şi condus de mână către soluţiile necesare: ăsta e, cu el defilăm. Adică noi l-am ales, nu dl Franks. Nu este de vină nici pentru popularitatea pe care a câştigat-o pe aici, pe fond nejustificată de condiţia de simplu funcţionar al unei instituţii internaţionale şi nici de percepţia generalizată că el este cel care conduce, de fapt, guvernul. Nu în ultimul rând, dl Franks este o persoană modestă – dovadă stau tălpile pantofilor săi – şi dispusă la dialog cu toate părţile implicate în complicatul proces al supravegherii financiare."

DINU PATRICIU: Ochelarii lui Troţki (Adevărul)
"Cu câteva zile în urmă m-a oprit pe stradă un tânăr. Blugii erau rupţi, purta o geacă de motociclist, părul lung strâns într-un coc la spate, ochelarii erau rotunzi ca ai lui Troţki. Cu convingere revoluţionară mi-a spus: „Sunteţi singurul om de dreapta! Europa e o ficţiune. Să demolăm imperialismul". Vorbea tare. Un domn elegant, în puterea vârstei, tocmai îşi luase ziarul de la chioşcul de alături. S-a întors şi mi-a spus: „Şi când te gândeşti cât ne-am dorit să intrăm..." Un bătrânel ponosit, cu ziarul sub braţ şi o pungă mare de plastic, s-a apropiat să mă scuipe printre proteze. „Minţiţi poporul cu televizorul. Mare om era Antonescu". O bunicuţă cu basma a aruncat şi ea din mers: „Scăpaţi-ne de ăştia, că vin ăia să ne cumpere. Nimic nu mai avem"."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Fantasmele unui castrist (Azi)
"Din declaraţiile sale, rezultă că etalonul integrării europene al României îl reprezintă DNA şi ANI. Restul sunt instituţii comuniste nereformate! Dacă acest om ar mai fi băgat de cineva în seamă, ar trebui să fie tras de mânecă. ANI şi DNA nu pot fi instituţiile-etalon ale apartenenţei noastre la UE. Dimpotrivă. Nicăieri în Europa nu mai există astfel de instituţii, atât de grosolan malformate şi deturnate de la un sens iniţial care, ipotetic, putea justifica înfiinţarea lor. Europa nu ne poate judeca după două instituţii care nu mai există nicăieri."

HORIA TABACU: Bulina roşie s-a întors (Evenimentul Zilei)
"Am fost emoţionat. Reuniunea a avut loc într-o sală mai mică, pe care noi o numim de protocol. Stăteam foarte aproape unii de alţii, chiar puţin înghesuiţi. Nici sub tortură nu aş mai putea spune cu ce era îmbrăcat. Îmi amintesc doar că avea nişte ghete cu şiret. Am discutat despre ziar, în general, şi despre subiecte la zi. Mi s-a părut foarte interesant, dacă nu istoric, momentul când între noi vine unul dintre cei mai buni jurnalişti români în viaţă şi participă la o şedinţă. Este chiar dificil să stabilim cine ar fi cel mai bun ziarist în viaţă. Eu voi enunţa doar nişte realităţi. Ion Cristoiu a deschis, în 1992, "Evenimentul zilei" şi în doar câteva luni a ajuns la vânzări de peste o jumătate de milion de exemplare. Pe vremea aceea eram prieten cu patronul trustului, Mihai Cârciog, pentru că eram şi vecini de cartier. De la el ştiu că ziarul "Evenimentul zilei" putea avea vânzări şi mai mari, dar era un ziar de opoziţie, supus persecuţiilor prezidenţiale." 

CRISTIAN TUDOR POPESCU: Comeseanul Boc (Gândul)
"Însă din clipa în care a început să demonstreze populaţiei, fără să respire, fără să clipească şi fără să i-o ceară nimeni, ce minunate sunt alegerile comasate, cu argumente pentru debili mintal şi un tupeu comparabil cu al utilizatorului său T. Băsescu... Constatarea Curţii Constituţionale e de o simplitate dărâmătoare. Mandatele primarilor nu pot fi prelungite decât în caz de calamitate - altfel e ilegal, şi aşa ar fi fost şi comasatele. Or, singura calamitate care loveşte acum România este guvernul Băsescu - Boc, restul sunt greutăţi şi lipsuri obiective."

RĂZVAN BĂRBULESCU: Reformatorii au luat-o în freză (Jurnalul Naţional)
"În textul intitulat „Cronica unei şedinţe aşteptate”, ministrul Turismului îşi dezvăluie aşteptările în legătură cu şedinţa în care Blaga & comp s-au repezit la beregata lui Boc, cu scopul revigorării şi recredibilizării partidului. Grupul era decis să ducă partidul pe noi culmi, dar fără Boc. Elena Udrea are şi o formulare remarcabilă: partidul şi guvernul au stat umăr lângă umăr pentru stoparea crizei... dar asta nu înseamnă că poli­tic trebuie să piardă împreu­nă. Guvernul, scrie ministrul, care trebuia să fie mândria, argumentul electoral principal al PDL, a ajuns să-l tragă la fund. Adică s-a ales praful. Premierul, care este şi preşedintele partidului, ar fi exact pietroiul de gâtul înecatului – PDL."

REYA ADAMESCU: Duşmani sau doar rivali? (Puterea)
"Relaţiile dintre China şi SUA  reprezintă una dintre preocupările analiştilor, strategilor şi lobbyiştilor globali. De obicei, acestea sunt prezentate ca relaţia dintre superputerea în declin, SUA, şi cea în creştere rapidă, China. Conotaţia este una evident negativă cu referire la faptul că statul asiatic este o ameninţare, cum remarca un expert al politicii mondiale. Retorica dintre cele două părţi te duce cu gândul la nişte duşmani gata de înfruntare pentru a-şi promova şi apăra interesele. S-au scris pagini întregi despre faptul că Beijingul este o ameninţare, deoarece vrea un loc primordial în competiţia pentru hegemonia mondială. SUA au mizat pe un astfel de discurs. Atât din punct de vedere economic, cât mai ales militar odată cu prezentarea noii doctrine militare americane."

CRISTIAN CÂMPEANU: Mogulizarea României (România Liberă)
"Senatorul Mircea Banias, anchetat de DNA pentru corupţie, a trecut de la PDL la partidul lui Dan Voiculescu, anulând majoritatea fragilă a coaliţiei la Senat. Vom asista, în perioada următoare, la un proces de albire televizată a lui Banias la Antene şi de transformare a lui într-o victimă politică a lui Băsescu. În acelaşi timp, Rodica Culcer este dată afară de la şefia ştirilor TVR după o lovitură de forţă a reprezentanţilor USL în Consiliul de Administraţie, care a reprezentat momentul culminant al unei campanii declanşată de ziarele şi televiziunile aceluiaşi Voiculescu. România se află într-un proces accelerat de mogulizare, iar societatea civilă se face că nu observă. În 1990, în Piaţa Universităţii s-a cerut, pe lângă lustraţie (celebrul punct 8 al Proclamaţiei de la Timişoara), şi acordul puterii pentru deschiderea unui post de televiziune privat independent. Pe vremea aceea nu exista decât TVR, care difuza informaţii distorsionate grav şi manipulatoare."

CRISTIAN HOSTIUC: Nu suntem pregătiţi pentru inflaţie şi dobânzi mici (Ziarul Financiar)
"Ceea ce alte ţări tovarăşe ale României în blocul comunist au atins mai repede, noi am atins după 21 de ani. A fost un drum cam lung de parcurs, aşa ca de ţară, cu hârtoape şi mocirlă, când putea fi un drum naţional cât de cât curat. Până la autostradă mai avem."