Publicat: 3 Iulie, 2012 - 09:42
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: PDL-ul după Boc (Amos NEWS)
"Poate că dacă lucrurile ar fi fost lăsate în voie, Blaga câştiga încă de atunci şi ar fi încercat să aducă acele schimbări necesare pentru recâştigarea unei părţi din încrederea publicului. În locul unei reconstrucţii s-a accentuat însă procesul de dezagregare, pe care retragerea lui Boc şi aducerea pe post de “invitat special” a lui Ungureanu nu a făcut decât să o accentueze. Cele două guverne rezultate din remanierea care a dat la o parte pe câţiva dintre veteranii partidului, înlocuindu-i cu marionete ale grupurilor de interese locale şi din plasarea în contul lui Ungureanu a unei echipe de juni incapabili, au scăzut încrederea în Executiv până la cote de neimaginat. Moţiunea de cenzură n-a fost decât picătura care a umplut paharul nemulţumirilor din interior – pentru că reuşita acesteia n-ar fi fost posibilă fără o contribuţie democrat-liberală."

MĂLIN BOT: Doctorul şi marinarul ne duc în ape tulburi (Adevărul)
"Când USL a demarat debarcarea guvernului Ungureanu, leul a început să se deprecieze. A urmat o perioadă cu frisoane pentru milioane de români care au de achitat rate la bănci. Tulburarea apelor în zona cursului de schimb, într-o perioadă de conflict politic şi schimbări guvernamentale, este un fenomen care produce efecte în fiecare cămin. În acelaşi timp declanşează o avalanşă de efecte economice cu potenţial periculos. Probabil ca Florin Georgescu şi Mugur Isărescu şi-au pus mâinile în cap când l-au auzit pe şeful Guvernului României cum propune provocarea unei crize politice fără precedent în istoria recentă a României."

VLAD TEODORESCU: Vă ordon, cotropiţi Justiţia! (Evenimentul Zilei)
"A venit negociatorul şef al Poliţiei, a venit şi adjunctul lui, or fi sosit la locul faptei şi mama adjunctului de negociator şi Saint-Bernard-ul salvator cu butelcuţa la gât. Degeaba! Apoi, "organele" au considerat necesar să taie curentul zecilor de troleibuze îngheţând, pentru ore bune, două uriaşe cartiere bucureştene, şi mii de cetăţeni au fost nevoiţi să ia la picior şoselele încinse către centru. Degeaba, din nou! Abia spre seară, omul s-a dat jos din "corcoduşul" prezidenţial, ca din proprie initiaţivă, fiind internat la Balamuc fiindcă a visat la cai verzi pe pereţi. În aceiaşi zi, domnul Ponta, de unul singur, s-a supărat şi el pe Doamna legată la ochi şi cu balanţa în mână. N-a venit descarcerarea, n-au descins negociatorii, nu i-a făcut nimeni un laxativ-instant să-i treacă cufureala. Au venit, în schimb, miniştrii, secretarii de stat, băgătorii de seamă. Comandamentul a fost, cu siguranţă, scurt şi necruţător. Ce lege, ce comisie, ce ordonanţă nu e cu noi, e împotriva noastră. Deci trebuie să dispară."

RODICA CIOBANU: Război împotriva bunului simţ (Gândul)
"Aceeaşi minciună sfruntată străbate zicerile dlui Antonescu, de la cap, la coadă. „Guvernul acesta al nostru este într-o situaţie foarte grea şi este evident obstrucţionat de către o serie de alte instituţii ale statului, în primul rând de către preşedintele României”, spune, adăugând, pe un ton dramatic, că Parlamentul nu poate pleca în vacanţă şi să lase executivul „pradă tuturor acestor campanii  condusă de instituţii şi oameni”. Inutil să i se amintească dlui Antonescu lista măsurilor cu caracter politic, care demonstrează că guvernul, departe de a fi obstrucţionat, de fapt, îşi face mendrele. Nu-l interesează. Este hotărât, asemenea premierului, să radă tot ce-i stă în cale, extinzând războiul de la Traian Băsescu, la instituţiile statului. Iar prima împotriva căreia se îndârjeşte şeful uselist este Curtea Constituţională."

DAN CONSTANTIN: Consiliul European, doar un pretext de gâlceavă (Jurnalul Naţional)
"Ca de obicei ne plasăm pe un drum lăturalnic, pe o fundătură pe care înaintăm cu inconştienţă, mânaţi de la spate de tăvălugul de scandaluri mediatice. Dar acestea, s-a dovedit, nu ţin de foame, mai mult, dăunează la buzunarul comun (bugetul României). După ce Ponta s-a aşezat la masa celor 27 – o premieră pe care a obţinut-o greu, cu o luptă pe canale publice, dar gândită şi bine aplicată de Ministerul de Externe – summit-ul a căzut pentru televiziuni şi comentatori în anonimat. Tipic pentru "profesionalismul" făcătorilor de ştiri, al editorilor care concep dezvoltarea subiectelor."

MIHAI PÂLŞU: Hrebenciuc tace veros în cazul Ponta Habarnam (Puterea)
"De câteva zile, pe la televiziunile care agreează deciziile şi comportamentul lui Victor Ponta trec tot felul de prichindei politici pesedişti. Politrucii second-hand încearcă să limpezească apele tulburi în care înoată Executivul Habarnam. În loc să explice abuzurile comise de Ponta, PSD-iştii de ”pe sticlă” ne propun teme în oglindă, de genul “de ce Curtea Constituţională s-a pronunţat într-o problemă politică izvorâtă între preşedintele jucător şi premierul Habarnam?” Evident, ei încearcă să ducă în derizoriu plagiatul şi participarea ilegală a lui Ponta la Bruxelles. Dar, spre stupoarea lor, dacă până acum le mergea, iată că nu prea le mai iese această manevră ridicolă."

LAURENŢIU MIHU: Copy/paste "de pe deal" sau cum să loveşti şi mai tare România. Două cazuri concrete (România Liberă)
"În linii mari, aşa se vede România din biroul de la Palatul Victoria al premierului în exerciţiu, Victor Ponta. Cât priveşte Parchetul General, DNA şi ANI, chiar ministrul de resort, Titus Corlăţean, a exprimat în repetate rânduri o poziţie similară celei adoptate de şeful său politic, astfel că propunerile de noi şefi la cele două Parchete, propuneri care stau în pixul lui Corlăţean, vor constitui un test de referinţă."

DANIEL DĂIANU: Finanţa şi rezervele valutare optime: o distorsiune importantă (Ziarul Financiar)
"La o întâlnire recentă a constituentei FMI/BM din care face parte România am auzit un reprezentant străin ce critica demersurile de reglementare a activităţii de hedging, a sectorului umbră în general. Am fost mirat şi, parţial, am replicat întrucât acest tip de argumentaţie este mai mult decât simplist în condiţiile crizei financiare teribile actuale Acea voce mi-a sunat de-a dreptul hollow (goală de conţinut), aeriană, mai cu seamă că evoca nevoia ca trezoreria de stat să pună deoparte resurse pentru salvarea unor bănci comerciale (care au şi fost naţionalizate în parte în ţara respectivă). Zilele trecute au apărut constatări ale celor ce au examinat modul în care bănci mari au manipulat Libor - de-a dreptul fraudulos. Şi când te gândeşti la declaraţiile şefilor unui JP Morgan, Barclays etc., care vorbesc despre responsabilitate socială, despre etica afacerilor în faţa studenţilor la şcolile de business, în discursuri publice. Trăim într-o lume ce pare să-şi fi pierdut compasul... ."