Publicat: 3 Mai, 2012 - 13:08
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Ce nu-mi place la Guvernul României al lui Ponta (Amos NEWS)
"Îmi place faptul că s-a recurs la serviciile lui Florin Georgescu şi că acesta a găsit în el puterea să renunţe la tihna slujbei sale beneriste pentru a se mai pune odată în slujba poporului măcar pentru şase luni. El este pilonul de rezistenţă al acestui guvern şi una dintre garanţiile că nu vom mai face, din motive de incompetenţă, sluj în faţa slujbaşilor de la FMI. Îmi place şi faptul că Ponta şi ai săi au găsit puterea de a rezista tentaţiei de a şterge cu guma tot ce-a fost până la ei şi l-au recuperat de la înaintaşi pe Leonard Orban, un tip onest şi dedicat care a reuşit să nu-şi coloreze turul pantalonilor în culorile scaunelor prin care a stat."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Există politică fără bani (AZI)
"Noii guvernanţi pot dovedi foarte rapid că sunt altfel nu doar prin programe de guvernare, pe care nu le citeşte nimeni, ci prin felul de a fi şi de a se comporta faţă de oameni. Testul lor fundamental este să arate mai întâi că se pot purta altfel decât foştii guvernanţi. Că vor şti să mai răspundă la telefoane, inclusiv colegilor din partid. Că vor şti să vorbească altfel decât talibanii sfertodocţi pe care PDL îi împinge spre televiziuni. Că vor şti să rămână demni şi fermi în faţa noilor capcane şi provocări care deja au început să se arate din partea trompetelor cotroceniste şi a oficinelor de presă ale lui Băsescu. Că nu vor fi îngâmfaţi, suficienţi, cu nasul pe sus şi convinşi că lumea începe şi se termină cu ei. Dacă miniştrii din cabinetul Ponta vor dovedi aceste lucruri, deja se poate vorbi despre o schimbare în bine."

MĂLIN BOT: Ciolanul lui Ponta şi bocitoarele Poliţiei (Adevărul)
"Nimic nu se schimbă în România, „toate-s vechi şi nouă toate", vorba poetului. Lui Ponta îi ia cam mult timp să formeze noul guvern şi asta spune că, de fapt, tot despre ciolan e vorba. A fost ciolan portocaliu, acum e în oala USL. Au cerut puterea din rărunchi, pe un ton care sugera că ştiu exact ce au de făcut. Au făcut multă gargară electorală spunând publicului că se impun schimbări importante şi rapide. Când au dobândit puterea ne arată că nu aveau nici măcar o echipă pregătită. Faptul că Ponta nu avea pregătită o formulă guvernamentală este limpede. Dacă exista o echipă, ea era anunţată în primul moment de după desemnarea lui Ponta ca prim-ministru, sau măcar după o noapte nedoemită de grija ţărişoarei."

VLAD MACOVEI: Ponta şi taifunul. Dramă în trei acte. Începe actul II (Evenimentul Zilei)
"Victor Ponta îşi merită această problemă cu vârf şi îndesat: a hrănit iluzii cu fiecare poziţie publică pe care a avut-o în ultimii doi ani. Acum va fi în postura de a dezamăgi: electoratul său nu va înţelege de ce vorbeşte Victor Ponta despre prudenţă, responsabilitate, deficit, FMI, incertitudini economice. Ce-i asta? Despre asta vorbeau PDL şi Băsescu. Păi toţi sunteţi la fel de responsabili. Şi noi cu ce ne alegem? Că nu intră ţara în derapaj? Cam puţin! Domnule Ponta, acesta este electoratul pe care dumneavoastră, Crin Antonescu şi Antena 3 l-aţi moşit! Să vă trăiască! Când va vedea ce matur şi responsabil sunteţi, vă va pune pe acelaşi loc cu MRU."

CRISTIAN TUDOR POPESCU: Cel mai bun guvern Ponta (Gândul)
"Omul-cheie este Florin Georgescu, „împrumutat” de la BNR pentru 6 luni, finanţist redutabil, negociator dur şi experimentat în relaţia cu FMI. El va fi „centura de siguranţă” pentru măsurile de restituire a tăierilor salariale şi de pensie către populaţie, esenţiale pentru imaginea electorală a USL. Alte centuri de siguranţă sunt Ioan Rus la Interne, profesionist serios, a mai ocupat acest post, Mariana Câmpeanu la Muncă, specialist în domeniu, fost ministru, Leonard Orban, păstrat la Afaceri Europene, Corneliu Dobriţoiu la Apărare, fost secretar de stat în MAPN, agreat de Washington, Dan Nica la Comunicaţii, inginer în branşă, a mai ocupat acest post."

SORIN ROŞCA STĂNESCU: Echipa Traian Băsescu dispare. De tot (Jurnalul Naţional)
"În România nu vorbim acum despre o simplă preluare a ştafetei politice de către un guvern democratic de la un alt guvern democratic. Regimul Traian Băsescu a fost certat cu democraţia. S-a făcut vinovat de derapaje dintre cele mai grave şi mai periculoase. A încălcat, în repetate rânduri, Constituţia, legile statului, regulile vieţii parlamentare şi a viciat mecanismele liberei concurenţe. A generat traume de neimaginat pentru toate segmentele populaţiei. Guvernul Ungureanu, năşit de preşedintele Traian Băsescu, a căzut la scurt timp de la instalarea sa de către o ditamai coaliţie de partide, tocmai fiindcă România nu ar mai fi putut fi salvată decât prin obştescul sfârşit al regimului. S-a creat, astfel, o situaţie specială şi extrem de dificilă."

MIHAI PÂLŞU: Şase luni cu duplicitarul Victor Ponta (Puterea)
"Tânărul lider Victor Ponta şi-a dovedit caracterul îndoielnic încă din pruncia vieţii politice. Împreună cu socrul său, Ilie Sârbu, a creat primul nepotism din istoria guvernelor româneşti: miniştri în acelaşi timp. Apoi, când marea schismă din PDL l-a marginalizat pe mentorul său, inculpatul din mai multe dosare Adrian Năstase, a spus public că îi este lehamite de mâncătoria dintre colegii pesedişti şi că, cel puţin pentru următorii ani, nu îşi doreşte să fie şeful lor. La nici câteva zile de la declaraţia făcută intempestiv, pe un ton nervos, în faţa presei, s-a instalat pe fotoliul de lider suprem al PSD!"

LAURENŢIU MIHU: Poverile lui Ponta (România Liberă)
"Chiar dacă vede în guvernul său unul "de avarie", încercând astfel să limiteze preventiv inevitabila erodare a USL, Victor Ponta nu va putea, odată instalat la Palatul Victoria, să sară peste câteva scadenţe-cheie. Scadenţe care ard foarte tare. Căderea guvernului cu numai jumătate de an înaintea alegerilor generale şi la nici trei luni de la învestirea sa nu reprezintă nici pe departe cea mai fericită opţiune pentru România, aşa cum arată ea la ora actuală. Doar spectrul a două runde de alegeri, în primăvară şi în toamnă, punea deja suficientă presiune pe dezideratul unei administrări cât mai puţin sinuoase a ţării, în contextul, evident pentru toată lumea, al unui climat economic mai mult decât delicat şi sub presiunea respectării unor angajamente internaţionale pe care România şi le-a asumat deja în plan financiar, dar şi în ceea ce priveşte reforma în justiţie. De unele dintre ele depinde în mare măsură inclusiv aderarea noastră la Schengen."

SORIN PÂSLARU: Din biroul de 100 de metri pătraţi nu se văd cozile de la paşapoarte (Ziarul Financiar)
"De ce nu poate fi adus un om de la Trezorerie la Paşapoarte astfel încât cine trebuie să-şi schimbe documentul să plătească şi să depună actele în acelaşi loc? De ce trebuie să facă mai multe drumuri la CEC sau la Trezorerie? De ce nu evaluaţi câte drumuri are de făcut un cetăţean pentru orice document oficial şi să diminuaţi numărul de bucle, să optimizaţi procesele? ". Ministrul, nu contează care, dar un tânăr ministru din de acum fostul guvern, ascultă politicos, dar parcă se uită prin tine. Este limpede că ceea ce întrebi este ultima grijă pe care o are. Restructurări, programe cu Banca Mondială, mize mari. Potrivit înălţimii funcţiei, fiecare vrea schimbări din temelii. Când ai în subordine 25.000 sau 50.000 de angajaţi, nu poţi să gândeşti în termenii unui şef de birou care trebuie să mute doi angajaţi şi să înfiinţeze un nou ghişeu. Nu. Vrei programe strategice, eşti dispus să te "sacrifici" prin începerea unor proiecte de reformă care vor fi terminate de aici în 2015."