Publicat: 4 Iulie, 2012 - 10:43
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Doctoratul naţional (Amos NEWS)
"Se ştie că de peste 20 de ani, bacalaureatul era o simplă formalitate şi, pentru a câştiga bunăvoinţa comisiilor, părinţii organizau veritabile chete, din care se cumpărau gustări şi băuturi, başca cadourile înmânate discret dascălilor examinatori. Totul pentru a face mai lesnicios drumul spre diplome al aproape tuturor absolvenţilor, pentru că doar cine nu ţinea morţiş nu trecea. Această mascaradă era strâns legată de înflorirea fără precedent a învăţământului superior privat, o droaie de universităţi devenind veritabile fabrici de diplome. Astfel, pe măsură ce scădea nivelul instruirii – graţie şi programelor şcolare mereu în schimbare şi niciodată adecvate – creştea procentul populaţiei deţinătoare de diplome – de cele mai multe ori inutile."

ION M. IONIŢĂ: Curat constituțional, coane Ponta, dar umflă-i! (Adevărul)
"PDL se dă acum apărător al democraţiei în faţa „loviturii de stat" instrumentate de USL. Subminarea democraţiei este însă o operă comună a partidelor noastre. Fiecare dintre ele  a politizat instituţiile statului de cum a prins guvernarea. De la directori la portari, toată lumea a trebuit să răspundă comandamentelor de partid. Este una dintre cauzele care au dus la deprofesionalizarea cruntă a instituţiilor publice. Astăzi, acţiunea USL este şocantă pentru că totul se petrece într-o singură zi. Dar ce schimbă USL astăzi nu a fost pus politic de PDL ieri? Dacă vorbim cu drag astăzi de reguli, uităm cum număra ieri Roberta Anastase voturile?"

VLAD TEODORESCU: Vă ordon, cotropiţi Justiţia! (Evenimentul Zilei)
"A venit negociatorul şef al Poliţiei, a venit şi adjunctul lui, or fi sosit la locul faptei şi mama adjunctului de negociator şi Saint-Bernard-ul salvator cu butelcuţa la gât. Degeaba! Apoi, "organele" au considerat necesar să taie curentul zecilor de troleibuze îngheţând, pentru ore bune, două uriaşe cartiere bucureştene, şi mii de cetăţeni au fost nevoiţi să ia la picior şoselele încinse către centru. Degeaba, din nou! Abia spre seară, omul s-a dat jos din "corcoduşul" prezidenţial, ca din proprie initiaţivă, fiind internat la Balamuc fiindcă a visat la cai verzi pe pereţi. În aceiaşi zi, domnul Ponta, de unul singur, s-a supărat şi el pe Doamna legată la ochi şi cu balanţa în mână. N-a venit descarcerarea, n-au descins negociatorii, nu i-a făcut nimeni un laxativ-instant să-i treacă cufureala. Au venit, în schimb, miniştrii, secretarii de stat, băgătorii de seamă. Comandamentul a fost, cu siguranţă, scurt şi necruţător. Ce lege, ce comisie, ce ordonanţă nu e cu noi, e împotriva noastră. Deci trebuie să dispară."

Cristian Tudor POPESCU: Lovitură de popor (Gândul)
"Dl Blaga zbiară în Parlament că înlăturarea d-sale  de la şefia Senatului e lovitură de stat. Are un aer de miliţian nervos, de Băsescu primitiv, nicidecum de martir al democraţiei.  Nimeni nu va tremura de grija lui şi a hoaţei Anastase, cu care se asociază.  Şefiile  lor sunt câştigate de 22 de ani la târguiala politică şi mereu ţintă pentru răfuieli. De bun simţ ar fi fost să-şi dea demisia îndată ce au pierdut majoritatea în Parlament, nu să-l concureze pe M. Geoană în penibil agăţându-se de scaune. Însă desfiinţarea comisiei care l-a declarat plagiator pe plagiatorul Ponta, capturarea Monitorului Oficial, schimbarea Avocatului Poporului,  atacarea Curţii Constituţionale pentru că n-a votat în favoarea USL sunt acţiuni cu caracter totalitar. USL şi-a făcut socotelile: avem destul capital popular de ură la adresa PDL – Băsescu, ca să-i dăm jos, că ne împiedică să fericim oamenii cu buna noastră guvernare?  Putem să le dăm românilor sânge, în loc de pâine? Avem şi putem."

VICTOR CIUTACU: Jihad pe pâine (Jurnalul Naţional)
"După cîştigarea localelor, conglomeratul politic anti Băsescu a părut a se culca iresponsabil şi contraproductiv pe laurii victoriei. Şi s-a lăsat pe tânjeală. Nu tu sânge portocaliu pe pereţi, nu tu mari măsuri reparatorii, nu tu nimic. În timp ce băsiştii şi-au făcut instituţional toate mendrele, susţinătorii USL s-au declarat, pe bună dreptate, dezamăgiţi şi trădaţi. Abia acum a răspuns cuplul Antonescu-Ponta nemulţumirilor propriului electorat, declanşând Jihadul politic. În doar jumătate de oră, marţi, trei ceasuri rele, ecranele s-au îngălbenit brusc de două ori: cereri de revocare pentru preşedinţii camerelor parlamentare şi, respectiv, avocatul poporului. Logic ar fi să urmeze curând şi nişte judecători ai Curţii Constituţionale. Care deja s-au plâns preventiv Comisiei de la Veneţia."

MIHAI PÂLŞU: Antonescu, pe post de fileu la Antena 3 (Puterea)
"Primul care ne-a arătat tematica jocului său a fost jurnalistul bărbat. Timp de 3 minute fără 5 secunde, Radu Tudor i-a trasat strategia lui Antonescu. Iar Crin şi-a însuşit ideile creionate de Radu. După monologul ziaristului, Antonescu a vrut să pună un „dar” şi o virgulă legat de greutatea de a striga „Jos Băsescu”. A intervenit însă jurnalistul femeie. Dana Grecu l-a perforat pe posibilul preşedinte cu o privire sticloasă, i-a servit cu degetul arătător şi glas ferm un „o secundă” şi, apoi, peste liderul USL a continuat dialogul cu Radu decretând: Domnul Antonescu o să ne spună cât va dura să se schimbe judecătorii de la Curte… ."

GABRIEL BEJAN: Lovitură de stat? USL demarează procedurile pentru propria sinucidere politică (România Liberă)
"Antonescu nu mai are răbdare. Vrea să se instaleze cu orice preţ la Cotroceni, cât mai repede- în câteva zile, în câteva ore!- chiar şi cu riscul pierderii propriului electorat. De ce graba arătată acum pentru suspendarea lui Băsescu s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva USL? Mişcările politice făcute de alianţa de la putere arată că obiectivul principal şi imediat al acesteia este suspendarea preşedintelui. Nu respectarea promisiunilor electorale, nu găsirea unor măsuri de relansare economică a României. Pur şi simplu, eliminarea lui Băsescu de pe scena politică românească."

SORIN PÂSLARU: Mai pleacă trenurile din gară şi se mai dă ora exactă la radio? Mai este administrată această ţară? (Ziarul Financiar)
"În 2012 derapajul a început de la aiuritoarea plecare a guvernului Boc înainte cu doar nouă luni de finalul mandatului, în plină iarnă de grad zero, cu drumuri blocate şi trenuri prinse în zăpadă zile la rând. Trebuie să vină altcineva, se spunea, cineva care să salveze partidul, ţara. Un Mesia. Mihai Răzvan Ungureanu s-a poticnit însă în doar trei luni într-o privatizare eşuată, Cupru Min, de care nimeni nu vorbise până atunci şi de care nimeni nu a mai vorbit de atunci încoace. De la 1 iunie au venit alţii, care au fost atât de pregătiţi de pe margine încât au schimbat de trei ori ministrul învăţământului, iar acum au alunecat într-un război instituţional total, încolţiţi fiind de acuzaţiile privind titlurile academice ale liderului."