4 Iul 2016 - 10:04

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Bacșișul guvernamental (AMOS News) 
"Dacă veti face un calcul pe o medie modestă de 3.000 lei lunar veti afla cam cat intră în buzunarele clientelelor de partid plasate în consilii de administratie pentru a-și mai ridica nivelul de trai și de a concura cu demnitate sectorul privat. Acesta din urmă încasează astfel de sume doar dacă firmele lor sunt performante, în timp ce la stat nimeni nu tine cont de faptul că respectica companie e falimentară: ce e al reprezentantilor statului e pus deoparte."

OCTAVIAN ȘTIREANU: Proiectul de ţară, pas cu pas (Azi)
"În dimineaţa anunţării rezultatelor la referendumul din Marea Britanie, preşedintele anunţa, însă, o miză mai înaltă, pornind de la faptul că, în ultimul deceniu, nu a existat un proiect naţional post aderare. „Acum este momentul să recuperăm, este momentul elaborării unui nou proiect de ţară, lucru pe care îl vom face împreună“, declara preşedintele.Nu ştim ce va ieşi din aceste intenţii – cu grupul de lucru şi proiectul de ţară. Dar tentaţia eternităţii, prin edificarea marilor proiecte, este unul dintre ingredientele perverse ale puterii. Orice mare şef, mistuit de hedonism, îşi doreşte să rămână cu „ceva“ în istorie, să lase peste timp o pecete a vremurilor ocârmuirii sale.“

CRISTIAN PREDA: 51,9% (Adevărul) 
"Nu era prima dată când se vorbea despre apartenenţa Regatului Unit la Europa. Asta a fost o temă obişnuită de dezbatere în toţi cei 43 de ani, cât a trecut de la aderarea britanicilor. Dar rezultatele de la scrutinul european din 2014, când UKIP, formaţiunea lui Nigel Farage, a ieşit învingătoare, i-au făcut pe conservatori să încerce recuperarea euroscepticilor. Iată de ce, un an mai târziu, în campania pentru alegerea Camerei Comunelor, premierul Cameron a făgăduit că, dacă va fi reales, va organiza o consultare despre relaţia Londra-Bruxelles." 

DORU BUCSU: Miorițxit (Catavencii)
"Brexit-ul a arătat că democrația e un medicament social cu efecte secundare, pe care oamenii s-au obișnuit să le ignore. Chiar dacă tratează bolile totalitare, cînd e administrată prost, democrația dă dureri de cap și deranjamente la stomac. Englezii au folosit-o miercuri fără prescripţia medicului, au luat-o mai mult pentru frumusețe și slăbit, iar acum suferă în poziția așezat, cu coatele pe genunchi și cu bărbia în pumni, în timp ce restul familiei europene zgîlțîie pe dinafară ușa toaletei."

MIREL CUREA: Brexitul, act major al Celui de-al Treilea Război Mondial (Evenimentul Zilei)
"Englezii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană! Știrea a făcut imediat ocolul planetei, interesând mai ales continentul Europa, din pricini care țin de prezența majorității statelor lui în UE. Cum în Europa se află și România, oricât de greu ar fi asta de crezut, interesul mediei de la noi a fost pe măsură. Tonul general a fost unul de compătimire a britanicilor. Supușii Reginei Elisabeta a II-a au fost considerați cel puțin inconștienți, dacă nu de-a dreptul tâmpiți, de către cei cei mai mulți dintre jurnaliștii noștri."   

LELIA MUNTEANU: Preşedintelui nu-i permite programul să reprezinte interesele României (Gândul)
"N-ar mai trebui să persevereze: ne-a convins că face altfel de politică. Una care devine din ce în ce mai stranie. Invitat astăzi la summitul popularilor europeni, înaintea sesiunii  de lucru a Consiliului European, Klaus Zen Iohannis n-a binevoit să fie prezent, fiindcă – aşa cum a comunicat Administraţia Prezidenţială - programul nu i-a permis să participe."

DAN CONSTANTIN: Mica Britanie face Europa mai mică (Jurnalul Naţional)
"Brexit-ul scrie o factură care va fi plătită nu doar de ,,Perfidul Albion”, ci va ajunge și în buzunarele europenilor continentali. Sunt multe spaime produse de votul din 23 iunie contrabalansate de mesaje liniștitoare care spun că dracul nu-i atât de negru. Ruptura Marii Britanii anunță fracturi în interiorul grupului de 28-1=27. Cum își vor spăla britanicii rufele în familie devine un spectacol care are deja toate biletele vândute pentru stagiunea de vară. Liderii Europei se reunesc marți și miercuri la Bruxelles în fotoliile de orchestră să asculte în primă audiție aria divorțului cântată de Cameron. Partitura politicienilor nu are încă libret: textul nu se scrie la Bruxelles, ci în locurile unde se strâng bancherii lumii."

ROBERT VERESS: Statutul elevului. Observații (Puterea)
"E vacanță pentru majoritatea elevilor. La mijlocul lunii, cu o săptămână înainte de vacanță, Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică Statutul Elevului. Ce dezbatere e aia, în vacanță, când vremea te împinge spre mare, spre munte, spre distracție? Atenție, e vorba de un document care, dacă va fi adoptat, și va fi publicat în Monitorul Oficial, va avea caracter de lege în unitățile școlare și va trebui cunoscut (învățat!) și aplicat întocmai de elevi, părinți, cadre didactice. Adică, de mai toată România." 

ROMULUS GEORGESCU: Învățați să faceți alianțe imorale (România Liberă)
"Hotărât lucru, politicienii români vor să demonstreze că nu învață nimic din lecțiile electorale. Nici nu s-au încheiat bine alegerile locale și liberalii au început negocierile politice pentru a creea o platformă anti-PSD. Eforturile PNL s-au îndreptat în special către UNPR, partid care are, în prezent, 43 de parlamentari, liberalii propunând o fuziune între cele două formațiuni. Realizarea unui asemenea pas le poate oferi liberalilor beneficii pe termen scurt. Ei ar putea obține puterea în câteva județe și vor avea majoritatea în Parlament în sesiunea de toamnă."

Cornel Coca Constantinescu: Brexitul şi România. Vor fi consecinţe asupra pieţelor financiare nebancare? (Ziarul Financiar)
"Brexit-ul este un eveniment istoric unic şi nimeni nu poate anticipa în prezent toate efectele asupra domeniului economic şi financiar. În acest sens, se impune un proces atent de evaluare a impactului şi a consecinţelor, urmat de o predicţie a principalelor evoluţii pe termen mediu şi lung. Identificarea soluţiilor pentru evitarea şi limitarea perturbaţiilor, precum şi administrarea riscurilor va fi un proces continuu şi de durată. Toate aceste aspecte ar trebui să genereze un mecanism complex de transformare şi de adaptare la noile condiţii."

Format: 

Topic: