4 Iun 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

Octavian Andronic. Telegrame AMOS News (27 mai - 2 iunie)
"După Exit Poll-ul de duminică seară, în care institutele de sondaje au dat, prudente, un rezultat de egalitate, păstrând totuși pe primul loc partidul de guvernământ, marea surpriză a reprezentat-o procentul realizat de USR/Plus, aproape la paritate cu primii doi competitori. Ba, nu puțini erau cei care luați de val pariau că după numărătoarea integrală emulii lui Cioloș și Barna s-ar fi putut clasa chiar pe primul loc. Cele trei partide se permutau pe spațiul la două procente în marja cărora au și rămas în cele din urmă @ Marele succes al zilei a fost însă interpretat a fi referendumul lui Iohannis, care își atinsese pragul de cvorum încă după prânz, situație în care nu mai conta dacă cei care votaseră erau de acord sau nu cu cele două sau trei întrebări prezidențiale, care aveau practic rol de decor @ După închiderea urnelor pe micul ecran au început să se perinde învingătorii - nu mai puțin de cinci, pentru că și Ponta și Băsescu și Hunor și -au anunțat victoria prin trecerea pragului @ Marea surpriză a rămas ratarea ALDE, care nu va mai trimite la Bruxelles cele două doamne ale sale, Weber și Nicolai @ Cât despre PSD, și-asumat prin Dragnea eșecul - teoretic în opinia acestuia - pentru că guvernarea trebuia să meargă mai departe @ Peste toată hărmălaia s-a auzit ca un tunet vocea președintelui care a decis că „PSD trebuie să plece” și că „moțiunea populară” trebuie să își demonstreze efectele aproape imediat @ Nu a fost prea clar cum, dar specialiștii în dezinformare prezidențială au estimat că vor urma manifestații de protest violente menite să o alunge pe Viorica Dăncilă de la Palatul Victoria @ La conferința de presă de după vot Dragnea nu a mai anunțat, așa cum promisese, dacă va candida sau nu la prezidențiale, îndoindu-se „că va fi lăsat”, dar a lansat candidaturile eventuale ale lui Firea sau Tăriceanu."

Cristian Unteanu: Trump inaugurează epoca „Post-BREXIT“ (Adevărul)
"A venit, în fine, timpul pentru jocurile pe faţă. Cărţile se împărţiseră demult, apoi cine mai rămăsese să mai joace a descoperit că partida era oricum definitiv pierdută şi acum nu mai există decât perspectiva logică a decartării necondiţionate, adică a unui BREXIT fără acord. DE ACELASI AUTOR România poate transforma „discursurile Papei Francisc“ în „precedentul... România şi marea diplomaţie ecleziastică România poate deveni un cap de pod al dialogului ecumenic Variantă susţinută fără rezerve ca „cel mai bun lucru care se poate întâmpla Marii Britanii“ de către preşedintele Donald Trump, care soseşte azi la Londra, părând să sprijine demersul politic al lui Boris Johnson şi al lui Nigel Farage, „băieţi buni“ şi care „au făcut o treabă extraordinară“. Desigur, vizita de stat va cuprinde şi o primire plus dineu privat cu regina Elisabeta a II-a, apoi o reuniune care va marca finele carierei oficiale a doamnei Theresa May, care va părăsi scaunul de prim-ministru pe 7 iunie. Dar a început deja pregătirea unei vaste operaţiuni americane, un acord economic de tipul „ofertei care nu poate fi refuzată“."

Ionuț Bălan: Ghiulul identitar care ar trebui să țină de foame (Jurnalul National)
"Mi-e și jenă că trebuie să scriu asta în 2019, dar politicienii speculează în continuare cu succes obsesiile identitare ale electoratului. Îndeobște, când se vorbește despre asta, sunt avuți în vedere naționalist-populiștii, care mizează pe exacerbarea sentimentului de identitate națională, firesc altminteri. De altfel, ei sunt prin tradiție maeștri ai scamatoriei de marketing prin care politicilor economice corecte îndreptate spre stimularea prosperității cu expresia vagă, dar încărcată emoțional și nervos, a "mândriei de a fi român". Numai că, la o privire mai atentă, descoperim aceeași strategie și în secțiunea cealaltă a spectrului politic, cea a autointitulaților "progresiști". Drept contrapondere la naționalism, ei propun ca balsam identitar europenismul, cosmopolitismul și globalismul. Nu mai e vorba de limbă, cultură și religie, ci de rasă, gen, orientare sexuală și clasă socială. La limită, tot ceea ce contează este planeta, care trebuie salvată cu orice preț de "schimbările climatice" induse de activitatea umană."

Laurențiu Mușoiu: Inspectore, să nu o supărăm pe doamna ministru! (Romania Libera)
"Cadrele didactice au avut și ocazia să-și exprime părerea în legătură cu viziunea mi­nistrului, urmând ca inspectoratele să adune aceste observații și să le transmită la București. Este chiar interesant de văzut ce mesaje vor ajunge pe biroul mi­nisterial, având în vedere că inspectorii numiți pe fili­eră de partid nu ar dori să o dezamăgească pe Ecaterina (Cati, pentru cunoscători). “Nu am mai pomenit așa ceva”, “asemenea abrambureală nu a mai fost niciodată”, “habar n-are cum funcționează o școală” sunt câteva dintre discuțiile dintre dascăli, dar care nu ar trebui să ajungă la ministru, din punctul de vedere al inspectorilor - „Nu putem să o supărăm”. Mesajele din partea inspectoratelor trebuie formulate altfel: „Doamnă (mai demult se folosea tovarășă) ministru Ecaterina Andronescu, savant de renume mondial, viziunea dumneavoastră este una revoluționară, care ne bucură și ne entuziasmează”. Așa ar suna mai bine."

Cristian Hostiuc: Cum au reuşit Dragnea şi Tăriceanu să-şi semneze sentinţa cu propria lor mână: 11 lucruri care au scos populaţia urbană la vot, prăbuşind astfel PSD şi ALDE, ironic, în cea mai bună perioadă economică din istoria României (Ziarul Financiar)
"Dacă Dragnea şi Tăriceanu şi-ar fi luat concediu fără plată după câştigarea alegerilor parlamentare din 2016 şi preluarea în forţă a guvernării, PSD şi ALDE ar fi câştigat şi alegerile europarlamentare fără probleme. Creşterea economică mergea, salariile creşteau, trebuiau luate doar câteva măsuri economice şi populaţia urbană stătea acasă liniştită. Dar Dragnea şi Tăriceanu (pentru că şi preşedintele Senatului are vina lui) au făcut tot posibilul să scoată la vot populaţia tânără, 18-35 de ani, cea cu venituri de peste 1000 de euro pe lună, iar aceasta şi-a dat voturile celorlalte partide, Alianţei USR/Plus şi PNL. Marii câştigători ai creşterii economice din 2012 încoace, cele 10 oraşe şi judeţe - cele mai puternice economic – şi populaţia urbană a acestora nu au votat deloc PSD, deşi sunt principalii beneficiari ai măsurilor economice luate de PSd şi ALDE."

Format: 

Topic: