Publicat: 4 Mai, 2012 - 11:11
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Ce nu-mi place la Guvernul României al lui Ponta (Amos NEWS)
"Îmi place faptul că s-a recurs la serviciile lui Florin Georgescu şi că acesta a găsit în el puterea să renunţe la tihna slujbei sale beneriste pentru a se mai pune odată în slujba poporului măcar pentru şase luni. El este pilonul de rezistenţă al acestui guvern şi una dintre garanţiile că nu vom mai face, din motive de incompetenţă, sluj în faţa slujbaşilor de la FMI. Îmi place şi faptul că Ponta şi ai săi au găsit puterea de a rezista tentaţiei de a şterge cu guma tot ce-a fost până la ei şi l-au recuperat de la înaintaşi pe Leonard Orban, un tip onest şi dedicat care a reuşit să nu-şi coloreze turul pantalonilor în culorile scaunelor prin care a stat."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Eroarea lui MRU (AZI)
"Căldura de pe holul central al Guvernului i-a stârnit dlui Ungureanu o năduşeală mai mare decât emoţia citirii unui text în care nici el nu credea. „Acest Guvern a făcut în două luni cât alt guvern în ani de zile“, enunţa sentenţios fostul premier. Cam exagerată. Dacă o făcea prin Patagonia, mai treacă-meargă. Dar dumnealui vorbea aici, în faţa unor oameni care ştiu cel mai bine cum stau lucrurile. „Acest guvern a câştigat“, spunea premierul demis. El preciza că pariul mandatului său „a fost să genereze un standard de acţiune guvernamentală sub care nimeni să nu coboare“."

MĂLIN BOT: Un contrabandist mărunt, o problemă cât Schengen (Adevărul)
"Ştirea a trecut aproape neobservată: un fost şef al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi a fost prins într-o maşină burduşită cu ţigări. DIICOT îl acuză de contrabandă. Mai putem comenta ceva în faţa oficialilor europeni care spun că nu este bine să intrăm în Schengen? Politicienii din România plimbă poporul pe multe piste false atunci când discută despre problema Schengen. Beizadeaua numărul 1 a patriei s-a răţiot "la Olanda" pe această temă, navigând oratoric în apele căpitanului Băsescu, care a lansat atacurile cele dure la adresa acestei ţări, ultimul în luna martie."

MIRCEA CĂRTĂRESCU: Doi atleţi (Evenimentul Zilei)
"Cel care trece peste podul de piatră e însoţit de limuzine mergând încet în urma lui, filmându-i mişcările, de reporteri pe motociclete, înregistrându-i respiraţia, de oameni care-l iubesc şi-l împing înainte cu bătăile inimilor lor. Celălalt e singur. Picioarele îi alunecă pe scândurile mucegăite, îi scapă prin găurile dintre scânduri. Din când în când e lovit de pietre aruncate de cei de pe malul său, propriii săi compatrioţi. Atleţii sunt la fel de buni, dar competiţia nu e la fel pentru amândoi. De fapt, am putea spune că nu e aceeaşi competiţie. Atletul de pe podul de piatră va câştiga şi va fi purtat în triumf. Celălalt va fi blamat pentru eşecul său. Toţi vor spune: eşti un prost atlet, cum te puteai măcar gândi să-l concurezi pe marele X?"

FLORIN NEGRUŢIU: Tot înnainte! (Gândul)
"Sute de candidaţi, de la stat sau de la privat, bat an de an la porţile unei meserii care lucrează cu cuvinte. Considerate prima probă la un test de angajare, 90 la sută dintre CV-uri ajung la gunoi pentru că sunt scrise prost. În ultimul timp, CV-urile au devenit tot mai lungi. Dar, cu cât creşte pomelnicul şcolilor absolvite, al abilităţilor şi competenţelor dobândite, al limbilor vorbite fluent, cu atât scade grija pentru cuvântul scris. O scrisoare de intenţie redactată corect gramatical, cu toate semnele de punctuaţie bine puse, cu diacritice şi cu formulele specifice de adresare a devenit o raritate chiar şi printre studenţii de la Litere."

SORIN ROŞCA STĂNESCU: Echipa Traian Băsescu dispare. De tot (Jurnalul Naţional)
"În România nu vorbim acum despre o simplă preluare a ştafetei politice de către un guvern democratic de la un alt guvern democratic. Regimul Traian Băsescu a fost certat cu democraţia. S-a făcut vinovat de derapaje dintre cele mai grave şi mai periculoase. A încălcat, în repetate rânduri, Constituţia, legile statului, regulile vieţii parlamentare şi a viciat mecanismele liberei concurenţe. A generat traume de neimaginat pentru toate segmentele populaţiei. Guvernul Ungureanu, năşit de preşedintele Traian Băsescu, a căzut la scurt timp de la instalarea sa de către o ditamai coaliţie de partide, tocmai fiindcă România nu ar mai fi putut fi salvată decât prin obştescul sfârşit al regimului. S-a creat, astfel, o situaţie specială şi extrem de dificilă."

MIHAI PÂLŞU: Şase luni cu duplicitarul Victor Ponta (Puterea)
"Tânărul lider Victor Ponta şi-a dovedit caracterul îndoielnic încă din pruncia vieţii politice. Împreună cu socrul său, Ilie Sârbu, a creat primul nepotism din istoria guvernelor româneşti: miniştri în acelaşi timp. Apoi, când marea schismă din PDL l-a marginalizat pe mentorul său, inculpatul din mai multe dosare Adrian Năstase, a spus public că îi este lehamite de mâncătoria dintre colegii pesedişti şi că, cel puţin pentru următorii ani, nu îşi doreşte să fie şeful lor. La nici câteva zile de la declaraţia făcută intempestiv, pe un ton nervos, în faţa presei, s-a instalat pe fotoliul de lider suprem al PSD!"

LAURENŢIU MIHU: Poverile lui Ponta (România Liberă)
"Chiar dacă vede în guvernul său unul "de avarie", încercând astfel să limiteze preventiv inevitabila erodare a USL, Victor Ponta nu va putea, odată instalat la Palatul Victoria, să sară peste câteva scadenţe-cheie. Scadenţe care ard foarte tare. Căderea guvernului cu numai jumătate de an înaintea alegerilor generale şi la nici trei luni de la învestirea sa nu reprezintă nici pe departe cea mai fericită opţiune pentru România, aşa cum arată ea la ora actuală. Doar spectrul a două runde de alegeri, în primăvară şi în toamnă, punea deja suficientă presiune pe dezideratul unei administrări cât mai puţin sinuoase a ţării, în contextul, evident pentru toată lumea, al unui climat economic mai mult decât delicat şi sub presiunea respectării unor angajamente internaţionale pe care România şi le-a asumat deja în plan financiar, dar şi în ceea ce priveşte reforma în justiţie. De unele dintre ele depinde în mare măsură inclusiv aderarea noastră la Schengen."

SORIN PÂSLARU: Din biroul de 100 de metri pătraţi nu se văd cozile de la paşapoarte (Ziarul Financiar)
"De ce nu poate fi adus un om de la Trezorerie la Paşapoarte astfel încât cine trebuie să-şi schimbe documentul să plătească şi să depună actele în acelaşi loc? De ce trebuie să facă mai multe drumuri la CEC sau la Trezorerie? De ce nu evaluaţi câte drumuri are de făcut un cetăţean pentru orice document oficial şi să diminuaţi numărul de bucle, să optimizaţi procesele? ". Ministrul, nu contează care, dar un tânăr ministru din de acum fostul guvern, ascultă politicos, dar parcă se uită prin tine. Este limpede că ceea ce întrebi este ultima grijă pe care o are. Restructurări, programe cu Banca Mondială, mize mari. Potrivit înălţimii funcţiei, fiecare vrea schimbări din temelii. Când ai în subordine 25.000 sau 50.000 de angajaţi, nu poţi să gândeşti în termenii unui şef de birou care trebuie să mute doi angajaţi şi să înfiinţeze un nou ghişeu. Nu. Vrei programe strategice, eşti dispus să te "sacrifici" prin începerea unor proiecte de reformă care vor fi terminate de aici în 2015."