Publicat: 5 Iulie, 2012 - 10:08

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Coana Monica faţă cu reacţiunea (Amos NEWS)
"Apelul său spăimos – revoltat a fost confecţionat printr-o metodă clasică. N-a spus: încetaţi cu înlocuirea oamenilor mei de peste tot unde i-am pus eu. Nu! A spus: încetaţi cu acţiunile de sugrumare a justiţiei, a inamovibilităţii magistraţilor! Deşi nici Blaga, nici Anastase n-au nici măcar studii juridice. Este o veche tactică de biliardar. Loveşte o bilă care, din mandă, ricoşează în cea care te interesează.
Culmea tupeului – capitol la care preşedintele se dovedeşte încă imbatabil – a fost însă atacul său la “grupul de interese”, la “organizaţia mafiotă” în care n-a ezitat să-i plaseze pe bunii săi prieteni de până mai ieri Gabi Oprea şi Kelemen Hunor. Trecuţi de partea cealaltei tabere, aceştia nu mai merită nici un respect. Iar trădarea lor de acum nu o poate compensa pe cea de ieri, chiar dacă atât de folositoare… ."

LIVIU AVRAM: Aparenţa de legalitate (Adevărul)
"Acum o săptămână scriam despre relaţia aproximativă pe care Victor Ponta o are cu legea, cu citirea şi cu înţelegerea ei. Nici prin cap nu-mi trecea atunci că această carenţă personală a premierului va deveni atât de rapid politică de stat. N-aş acorda prea multă atenţie bătăliei politice care a dus la debarcarea Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga  deşi şi aici ar fi trebuit respectate legile şi regulamentele. Mă refer însă la cea mai vulnerabilă instituţie care a căzut sub asaltul parlamentar, victima sigură, măruntă, dar indispensabilă în aplicarea „planului": Avocatul Poporului."

MARIUS PANDELE: Leul scade. Ponta a mai pus 10 bani la un euro  (Evenimentul Zilei)
"La cursul oficial, a fost atins un nou minim, 4,4715 lei pentru un euro, iar pe piaţa interbancară s-a ajuns la un minim de 4,4793 lei/euro. Explicaţia ministrului de finanţe, Florin Georgescu, a fost una comică: motivul deprecierii este criza din Europa. Din păcate pentru el, scandalul politic de la noi a venit fix după un Consiliu European dătător de speranţe. De altfel, evoluţia valutelor din regiune este cea mai grăitoare din acest punct de vedere. Forintul maghiar şi zlotul polonez s-au apreciat astăzi în faţa euro, fiind de altfel pe un trend pozitiv în ultimele săptămâni, amplificat de rezultatele summit-ului european de săptămâna trecută. Bilanţul noului Guvern nu este unul tocmai roz din acest punct de vedere."

Cristian Tudor POPESCU: Vă place de Băsescu? (Gândul)
"Că T. Băsescu a condus în mod discreţionar guvernele Boc şi Ungureanu, asta s-a văzut şi se datorează slugărniciei celor doi, dar preşedintele nu a semnat vreun document peste guvern şi premier care să-l acuze efectiv. Slugărnicia nu e trecută în Constituţie. Tăierea salariilor şi pensiilor bugetarilor a fost anunţată, arogant, chiar dispreţuitor, dar numai anunţată de T. Băsescu,  nu el a semnat hotărârea de guvern. Fiecare dintre capetele de acuzare este discutabil în acest mod.  Ceea ce nu înseamnă că nu e necesar să se ajungă la referendum. În situaţia de fapt, coabitarea Băsescu – USL  se dovedeşte un coşmar. Ar fi cea mai proastă continuare pentru România: scandal politic perpetuu, nesiguranţă în ochii investitorilor, fragilitate economică, nonguvernare. USL a luat Curţii Constituţionale posibilitatea  de a bloca suspendarea preşedintelui, cu care o înzestrase, prevăzător, PDL. Manevră sfidătoare, după altă manevră sfidătoare. Dar să ne imaginăm ce ar urma dacă acum CCR ar împiedica referendumul – se poate ajunge la blocarea întregii societăţi româneşti."

VICTOR CIUTACU: Lovitura de stat degeaba (Jurnalul Naţional)
"Conform Dicţionarului Enciclopedic, “lovitura de stat este o acţiune rapidă, care urmăreşte răsturnarea regimului politic existent şi preluarea prin forţă a puterii politice în stat de către persoane sau grupuri de persoane”. Dacă nu e suficient de clar, hai să vedem ce zic şi alţii, la care se plâng conştiinţele bugetofage abuzate. “Lovitură de stat (din franceză coup d’État) sau puci (din germană Putsch) se numeşte o răsturnare bruscă şi neconstituţionată a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei militară, folosind forţa. Se deosebeşte de revoluţie prin aceea că la revoluţie există o participare masivă a populaţiei”. Cu excepţia rapidităţii, ce alt element definitoriu al loviturii de stat se mai găseşte în cele două formulări? Nici unul! Unde, pe planeta asta sau în zona limitrofă, s-a mai văzut o lovitură parlamentară de stat, dezbătură în comisii, dată prin vot şi contracarată de cei abuzaţi prin plângeri penale?"

MIHAI PÂLŞU: Golănelile USL la discreţia baierelor noastre (Puterea)
"De câteva zile, atât Victor Ponta, cât şi Crin Antonescu spun că ei nu fac altceva decât să respecte voinţa poporului; că toate deciziile lor politice sunt în conformitate cu mandatul primit de la alegători, deşi niciodată în campaniile electorale useliştii nu au pus problema unei posibile lovituri de palat; că nu încalcă Constituţia, cu toate că Ponta a mers la Bruxelles uzurpând funcţiile preşedintelui; că respectă hotărârile instituţiilor statului care funcţionează normal; că revocarea preşedinţilor celor două Camere, Blaga şi Anastase, s-a făcut cu respectarea regulamentelor şi nu are legătură cu eliminarea unor stavile politice, care puteau să îngreuneze suspendarea preşedintelui Băsescu; că trecerea Monitorului Oficial în subordinea Executivului a fost o decizie corectă, nu o manevră diabolică pentru a uşura publicarea sau nu a documentelor, în funcţie de necesităţile domnilor Ponta, Antonescu şi Voiculescu... ."

SABINA FATI: Logica unui puci acceptat de toate părţile. De ce rămâne România tăcută? (România Liberă)
"Tăcerea din jurul dictaturii parlamentare, care se instalează în România, este perturbată mai mult pe internet, în vreme ce noul preşedinte al PDL, Vasile Blaga a spus cu tot patriotismul de care este în stare că partidul său nu va cere niciodată aplicarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, invocat cu necesitate de Monica Macovei pentru că acest articol prevede suspendarea unui stat membru din Uniunea Europeană atunci când se încalcă valorile democraţiei. Puciul este acceptat în parte şi de PDL, aflat de altfel la originea acestei situaţii: acum două luni democrat-liberalii s-au răzvrătit împotriva propriului premier Mihai Răzvan Ungureanu şi au organizat un puci intern la care au participat, cel puţin printr-o nepăsare resemnată şi actualii lideri ai partidului, cu rezultatul venirii USL la putere şi acum cu suspendarea preşedintelui."

SORIN PÂSLARU: România, patria distrugerii şi a răfuielilor personale… (Ziarul Financiar)
"Cei care au reprezentat România pe durata acelor negocieri de aderare vorbeau de un „Contract” care să asigure prin aderare stabilitate, securitate, şi da, PROSPERITATE României şi românilor, pentru că astea sunt idealurile oricărui popor, si doar în slujba acestor idealuri poţi ca Lider să îţi călăuzeşte supuşii pe drumul uneori presărat cu multe greutăţi şi sacrificii al reformelor, al modernizării societăţii şi al tranziţiei spre o economie de piaţă şi o democraţie funcţională."