Publicat: 5 Martie, 2014 - 09:17

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Intră Ponta 3, se pregăteşte Ponta 4 (AMOS News)
"Ce schimbări marchează noua structură? În primul rând, a pus capăt celei mai interesante alianţe din câte s-au făcut până acum: una de stânga-dreapta, având ca obiectiv principal alungarea de la putere a preşedintelui, iar în secundar, restaurarea echilibrului economic grav afectat de incompetenţa premierilor numiţi de către acesta – Boc şi Ungureanu. Ce s-a realizat? Prea puţin. În afara unei perpetue stări de beligeranţă, între preşedinte şi cei doi lideri, ca şi între aceştia, nu se poate vorbi de realizări. Desigur, creşterea economică, uşoară, de anul trecut, poate marca un reviriment, dar când cazi atât de jos cum am căzut noi, orice revenire poate să pară un succes. Ce fel de guverne a condus Ponta până acum? Executive extrem de dezechilibrate, principalul aport în acest sens aparţinând liberalilor, a căror dezastruoasă politică de cadre a făcut ca în portofoliile care le-au aparţinut să se perinde un număr record de persoane cu probleme penale sau de competenţă."

FLORIN IARU: Uşor şi greu (Adevărul)
"Ne învecinăm cu un stat mare, corupt, multietnic, belicos, falimentar, sfâşiat între un trecut tragic şi un viitor şubred. Avem, la graniţă, cea mai mare contrabandă cu tutun şi (sau) alcool şi nicio relaţie normală cu el. Comunitatea românească, mică şi neputincioasă, e permanent o monedă de schimb. În cazul unui război (extins sau civil), înainte să ne spargem capul cine cu cine se pupă în Parlament, să fim foarte atenţi ce fiţe afişăm şi ce inepţii debităm. Observ că îi doare-n pix pe politicieni. Polonia, stat păţit, şi-a mobilizat armata. Cinic vorbind, şmecheraşul român îşi freacă mâinile. Un război în coaste înseamnă, exact ca acum 20 de ani, în Serbia, întoarcerea banilor cu lopata. Să te ţii trafic de frontieră, viloaie noi, averi crescând din pământ. Întreaga suflare dă acatiste: „Dă, Doamne, să ne scoatem pârleala!“ Săraca Românie e conectată la alcătuirea noii guvernări. Aici e bătaia peştelui şi, în lumina cinismului de partid şi de stat, toate oportunităţile sunt cântărite. Partidele-balama îşi suflă-n pumni."

OVIDIU ALBU: Tristeţea domnului Gâdea (Evenimentul Zilei)
"„Nu mai suport tristeţea domnului Gâdea”, îşi încheia ironic Crin Antonescu participarea de luni noapte la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. O tristeţe de starletă care nu anunţă însă nimic bun pentru liderul liberal. Crin Antonescu trebuie să se aştepte de acum încolo la o campanie de demonizare pe Antena 3 cum nici însuşi Traian Băsescu nu a avut parte. Dragostea trădată, după cum cu ochii umezi şi cu SMS de la mama îşi mărturisea Gâdea sentimentele faţă de liderul PNL, degenerează de cele mai multe ori în manifestări de ură iraţională care nu poate fi tratată în niciun fel. Semnele sunt clare, strategia pe care propaganda lui Felix o va adopta este deja transparentă. Crin Antonescu nu este numai trădătorul care spune despre Băsescu că are „atitudine rezonabilă”, başca merge la emisiunile B1 şi, culmea blasfemiei, îl numeşte „maestru” pe Ion Cristoiu, ci va fi transformat în chiar viitoarea reîncarnare a diavolului ce stăpâneşte acum Cotroceniul."

CRISTIAN TUDOR POPESCU: Girafele sunt libere, Neii la brutărie (Gândul)
"„Mulţumesc, România!”, transmite de acasă MM Stoica în timp ce îşi ia pijamaua pentru puşcărie. Adicătelea, eu, MeMe, eroul neamului, managerul p..ei în gură, care am apărat ţara pocnind suporteri şi înjurând jurnalişti, iată că sunt condamnat de Justiţia română. Patrie nerecunoscătoare, l-ai sacrificat pe fiul tău viteaz. Nu comentez decizia instanţei de judecată care i-a trimis după gratii pe nişte „grei” din fotbalul românesc, cum nu cred că trebuie comentată nicio sentinţă definitivă a Justiţiei. Însă faptul că aceşti semizei ajung la „brutărie” poate fi comentat. A uitat cineva câtă trufie, agresivitate, mârlănie au manifestat dintotdeauna interlopii ăştia ai fotbalului faţă de muritorii de rând, faţă de jurnalişti, faţă de procurori şi judecători? Eu, nu. Bazaţi pe o imunitate nescrisă, poate mai puternică decât cea pe care şi-o acordă parlamentarii şi miniştrii prin legi aranjate, ei posedă importantul titlu nobiliar de Nea: Nea Gică, Nea Jean, Nea Giovani, Nea Victor... Sau sunt alintaţi cu porecle la fel de familiare - MeMe. Sub dictatura ceauşistă, toţi Neii fotbalului erau protejaţi prin legăturile cu Partidul şi Securitatea. Oricâte potlogării, beţii şi bătăi comiteau, doar Politicul îi putea dojeni părinteşte, Justiţiei nici nu-i trecea prin cap să se atingă de ei."

DAN CONSTANTIN: Antonescu-Băsescu, fetiţele de pe centură (Jurnalul Naţional)
"Un banc vechi are corespondenţă în situaţiile văzute în bâlciul politic care a însoţit remanierea guvernamentală. Două fetiţe care îşi căutau clienţi pe bulevard, săltate de miliţieni, sunt interogate, de rutină. Nutzy explică elevat, cu vorbe de intelectuală, că se întorcea de la muncă şi nu avea legătură cu cea mai veche meserie din lume. Miliţianul, impresionat, îi dă drumul. Mimi, mai vulgară, la întrebarea privind ocupaţia, răspunde: “şi eu tot curvă, da’ n-am vocabular ca Nutzy”. Asta a fost, condensată, prestaţia celor doi politicieni aflaţi în aceeaşi barcă, Băsescu Traian şi Antonescu Crin. De la o firmă care ar trebui să reprezinte în cel mai înalt grad stabilitatea şi echilibrul României, Băsescu Traian a bălmăjit un pachet de motivaţii încâlcite pe care se bazează opoziţia lui la instalarea Cabinetului Ponta 3. În declaraţia-avertisment Băsescu repeta din două în două vorbe sintagma “guvern ilegitim”. Guvern ilegitim în sus, guvern ilegitim în jos. Plimba Băsescu vorbele care, pe post de frânar constituţional, şi-a dat din nou măsura de pescuitor în ape tulburi şi de cititor al unor texte cu interpretări şmechereşti. “Zice la Constituţie că nu pot să anulez votul Parlamentului, da nu zice la carte în cât timp trebuie să primesc jurământul!” Antonescu, în Parlament, avea vorbele “intelectualei Nutzy” din bancul vechi. A explicat avântat, fetiţa senatorială, cât de morali au fost liberalii care au plecat pe nepusă-masă spre Opoziţie. Antonescu învârtea meşteşugit frazele, învelind dezertarea din USL cu teoria economică şi înaltele principii (vai!) de moralitate."

RĂZVAN MATEO MATEESCU: Stăm liniştiţi! (Puterea)
"S-a dus liniştea de 70% a uriaşului USL, cu care făcea ce voia în Parlament. „Cuiul” Iohannis a dezumflat roţile limuzinei guvernamentale pe care o conducea cu mare serenitate Ponta şi l-a obligat să îşi ia o maşină mai prăpădită, cu doar 50 şi ceva la sută din caii-putere, aşa că a chemat şi UDMR să îl împingă. De ceva vreme asistăm la un concurs de scuipături, mai cu perdea, mai fără, între cei doi mari prieteni. Pentru că aşa ne spuneau, acum ceva timp, când amândoi ne povesteau cum vor pune ţara la cale după ce îl dau jos pe dictatorul care îi asuprea şi pe unul, şi pe altul: că sunt împreună nu numai pe baricadele politicii, dar îi leagă şi o mare prietenie. Ni-i închipuim şi acum în tranşeele războiului cu Băsescu, împărţind pachetul de acasă, făcându-se fraţi de sânge în faţa poporului surghiunit. Apoi, cum, soldăţei tineri şi neînfricaţi, asudaţi, cu căştile pe ceafă, de la căldurile lui 2012, luau în râs pericolele rezistenţei împotriva tiranului şi îl trimiteau la garaj, până ce Europa le-a dat la loc comanda. Ce luptă, ce eroism, ce disidenţă, doi fraţi împotriva unei dictaturi nemiloase!"

CRISTIAN CÂMPEANU: O singură ţară ne poate apăra de ameninţarea rusească: America (România Liberă)
"Duminică, după ce trupele ruseşti au ocupat Crimeea, secretarul de stat John Kerry a exclamat cu surprindere într-un interviu, că Rusia se comportă în Ucraina ca în secolul al 19-lea. Bun venit în secolul al 21-lea! Nu că nu ar fi existat semne clare sau avertismente, cele mai multe venite de fostele state comuniste, care au atras atenţia în repetate rânduri asupra naturii fasciste a regimului lui Vladimir Putin şi a politicii agresive a Rusiei în Estul Europei. Noi înşine am avertizat în două rânduri, în 2008, după summit-ul NATO de la Bucureşti şi în 2010, după summit-ul de la Lisabona, că recunoaşterea intereselor legitime ale Rusiei în vecinătatea sa apropiată şi spargerea unităţii Occidentului înţeles ca spaţiu al valorilor liberale în favoarea unui realpolitik care să acomodeze Rusia nu va face decât să readucă în Europa politica sferelor de influenţă caracteristică secolului al 19-lea, caracterizat de „echilibrul puterilor” în aşa numitul „concert european” de la Viena. Atât de mare a fost orbirea occidentalilor, care au privit tot timpul cu condescendenţă temerile est-europenilor, încât nici măcar agresiunea asupra Georgiei din 2008 nu le-a alertat simţurile geopolitice. Dimpotrivă, răspunsul administraţiei Obama a fost să lanseze politica resetării relaţiilor cu Rusia, care a eşuat atât de dramatic în Ucraina."

ADRIAN VASILESCU: Cum a învăţat BNR să ţină în frâu valuta (2) (Ziarul Financiar)
"Scurtă recapitulare. Faza întâi – anii ’90: starea lichidităţii valutare era critică şi Banca Naţională, pentru a nu bloca puţinele fonduri ce intrau atunci în ţară, nu a impus rezerve minime obligatorii în valută. Faza a doua, între anii 2000 şi 2008: fluxurile valutare s-au înmulţit treptat şi, după 2004, valuta a început să vină în valuri în România; Banca Naţională, care în noile condiţii a învăţat să ţină în frâu valuta, a preluat în rezervele minime obligatorii o parte din sumele primite de bănci. Dacă, în 2002, din fiecare euro intrat într-o bancă 22 de eurocenţi erau adunaţi în „cămara“ de la BNR iar din 2004 suma a urcat la 30 de eurocenţi, din 2006 băncile erau obligate ca pentru fiecare euro intrat într-un depozit valutar sau primit sub formă de împrumut să depună în „cămara“ de la BNR 40 de eurocenţi. Aşadar, banca nu mai putea să dea credite în valută în valoare de 1 euro, ci de numai 60 de cenţi."