6 Dec 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AN (miercuri, 5 decembrie): Iohannis Zapciul și tentativa de puci parlamentar (AMOS News)
"Scene incredibile la Camera Deputaților. Sătui să le tot pice moțiunile, membrii opoziției au organizat un puci prin care să dea jos binomul Dragnea-Iordache. Cu forța. Numai că Iordache nu s-a lăsat desprins de scaun și le-a tăiat microfoanele puciștilor, care au fost nevoiți să aducă o stație proprie de sonorizare ca să își poată continua lucrarea STOP Pe fondul confuziei totale, Raluca Turcan, ca o nouă Ana Ipătescu, a proclamat victoria, anunțând că dictatorul Dragnea s-a refugiat în biroul său STOP De acolo președintele Camerei a denunțat „maniera disperată” în care „Iohannis Zapciul” vrea să ia puterea cu japca STOP Liberalii și companionii au vrut să profite de faptul că Coaliția nu mai avea  majoritatea și au forțat regulamentul, ignorând însă poziția UDMR-ului și a Independenților STOP La Cotroceni, chiar în timpul ședinței festive a Guvernului României cu Colegiul Comisarilor europeni, Iohannis a declanșat un nou atac la adresa Guvernului spunând că „acest PSD, sub conducerea lui Dragnea nu e capabil să asigure un guvern performant” STOP Fără să vrea, a recunoscut că în ciuda pregătirii sale (e profesor!) reușește cu greu să își finalizeze lecturile și chiar și analiza referitoare la remaniere, dar tot mai speră că opoziția va reuși să doboare guvernul, făcând operațiunea inutilă STOP La Bruxelles membrii Executivului s-au întâlnit cu comisarii europeni, în cadrul procesului de preluare a președinției Consiliului. La finalul întâlnirii politicosul Juncker i-a sărutat mâna premierului Dăncilă și a spus că speră ca până la finalul președinției România să fie în spațiul Schengen. „Nu aș vrea să închei mandatul fără ca acest lucru să se întâmple!”STOP Ca deobicei, un prost aruncă bolovanul în baltă și corul comentatorilor nu reușește să-i descifreze sensurile ascunse. Un sindicat - de-al gardienilor din penitenciare - a dezvăluit un așa zis document potrivit căruia guvernul ar intenționa ca la anul să ducă o politică de austeritate înghețând salariile și pensiile. Responsabili din Executiv dezmint din toate puterile."

Andrei Pleşu: Lumea lui Bruegel (Adevărul)
"Am avut norocul să fiu la Viena cînd, la marele muzeu de istoria artei din oraş, se deschisese o expoziţie fără precedent: aproape o sută de lucrări ale lui Pieter Bruegel cel Bătrîn, adunate din toată lumea pentru aniversarea a 450 de ani de la moartea sa. Bruegel cel Bătrîn (mort, de fapt, înainte să împlinească 45 de ani) e, întîmplător, pictorul meu preferat. DE ACELASI AUTOR Un martir al zilelor noastre: România Sorel Anonimi, personalităţi, vedete Articol preluat din Dilema Veche M-am grăbit, deci, să profit de eveniment. Am constatat că înghesuiala vizitatorilor era atît de aprigă, încît trebuia să te programezi dinainte, iar dacă ratai ora şi minutul programării, trebuia să te reprogramezi pentru altă dată. „O veste bună!“ – mi-am zis. Clubul breugelienilor e uriaş, iar nevoia de artă prestigioasă dovedeşte că pofta de cultură e încă vie."

Serban Cionoff: Eșecul puciului de budoar (Jurnalul Naţional)
"Că vajnicii opozanți de circumstanță le lipsește capacitatea de a propune proiecte viabile și fezabile pentru dezvoltarea durabilă a țării știm asta nu de ieri- de azi. După cum, la fel de bine știm că singura lor modalitate de a-și face publice opțiunile- care și câte or fi fiind și acelea?!- este huiduiala, acest mod primitiv și descalificant de exprimare pe care ideologul băsismo-iohanisismului,Gabriel Liiceanu,a ridicat-o la rang de drept democratic fundamental. Ceea ce s-a și demonstrat, cu vârf și îndesat, cu ocazia protestelor sorosisto-#rezistente, și ele fără substanță în condițiile în care lipsește cu desăvârșire orice alternativă viabilă în locul celei contestate."

Florin Budescu: Start-up Nation 2018 va fi Start-up Nation 2019. În cel mai bun caz (Romania Libera)
"Nici până în prezent nu s-au dat beneficiarilor toţi banii pe care îi aşteaptă aceştia pentru ediţia Start-up Nation 2017 şi aproape că ajungem în anul 2019. Cred că anul viitor va veni şi în cel mai bun caz Start-up Nation 2018 va fi lansat pe noul exerciţiu bugetar. Dar, de la exerciţiul bugetar teoretic, propus de orice guvern la începutul anului în curs (sau la finalul anului precedent, când se dă Legea bugetului – pentru 2019 nu a fost dată încă nici acum), până la felul în care se derulează practic execuţia bugetară este oricum o diferenţă logică, normală. Constrângerile bugetare din anul care urmează par însă a pune presiune tot mai mare pe bugetele ministerelor (inclusiv în cazul MMACA – cum se numeşte ministerul pentru IMM). Aceste exigenţe se vor reflecta şi în felul în care va fi sau chiar nu va fi bugetat în anul 2019 Start-up Nation 2018. Oricum, acest program are destule probleme conceptuale de principiu. Prima şi, cred eu, cea mai importantă, este că nu există un risc privat dedicat care să fie asociat fiecărui antreprenor. Voi explica în continuare la ce mă refer."

Mihaela Mitroi, PwC: Live Streaming de la direcţiile financiare de sector. Cum să completezi, stând la coadă, o declaraţie online (Ziarul Financiar)
"Încă de la mijlocul lunii mai, Fiscul a scos obligaţia de înregistrare a contractelor de închiriere. Aparent, un act birocratic în minus. Doar că nu a prevăzut că, în acest fel, proprietarii de imobile nu vor mai putea completa exclusiv online Declaraţia Unică şi că vor fi lipsiţi de un titlu executoriu. Acum, printr-un proiect de Ordin, Fiscul se pregăteşte să-şi corijeze scăpările şi să modifice procedura. Poate a doua oară e cu noroc şi online-ul devine online. Teoretic, atunci când a fost introdusă declaraţia unică, autorităţile au spus că atât organele fiscale, cât şi contribuabilii, vor realiza importante economii de timp, de bani, că se va eficientiza activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), se va reduce birocraţia fiscală, prin trecerea de la declaraţiile pe suport de hârtie, la cele în format electronic online. Totul bine şi frumos. Doar că nu degeaba s-a spus că realitatea bate filmul şi că nu orice intenţii bune devin realitate."

Format: 

Topic: