Publicat: 6 Februarie, 2012 - 11:28
Share

 Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Cum vorbeşte gura fără dânşii… (Amos News)
"Pentru că informaţiile ulterioare au dezminţit ferm predicţiile sale: vor fi câteva zile grele, cu polei şi ger, dar în nici un caz nămeţii de 2 metri care s-au abătut acum mai bine de jumătate de secol peste capitală. La o reuniune aniversară (5 ani de la intrarea noastră în UE – eveniment trecut cu vederea la începutul anului, când se împlineau de fapt) preşedintele Băsescu s-a simţit dator să se răstească la cei care răspândiseră zvonul că salariile şi pensiile se vor mări anul acesta cu nu se ştie exact cât. De unde au ei informaţiile astea?"

MĂLIN BOT: Ministrul Igaş a băgat gramatica în dubă (Adevărul)
"Dacă ministrul de resort nu e capabil să rostească în mod corect o frază banală, cum putem cere unui plutonier din Jandarmerie să înţeleagă care-i treaba cu internetul şi cultura? Până la urmă nu-i plătim jandarmului leafa pentru a avea cultura unui academician. Dar, în cazul unui ministru, este admisă o asemenea lipsă de educaţie? De o săptămână e urgie hibernală în România. Viscolul şi gerul convoacă zilnic comandamentul guvernamental de iarnă, în care joacă un rol important şeful de la Interne, adică domnul Traian Igaş. Din această pricină ministrul Igaş e nevoit să vorbească des în faţa camerelor de luat vederi. Probabil mult mai des decât îşi doreşte."

OCTAVIAN ŞTIREANU: O discuţie vorbită degeaba (Azi)
"Invitaţia se referă la două subiete: ratificarea pactului fiscal european şi funcţionarea parlamentului, în condiţiile protestului fără precedent al opoziţiei. Primul subiect ar trimite la ideea de consultări cu partidele, iar al doilea – la funcţia de mediere a preşedintelui. Din păcate, nu va fi cazul nici de consultări, nici de mediere. De altfel, chiar şi invitaţia este pentru „o discuţie“, nu pentru altceva. Consultările sunt demult scoase din vocabularul preşedintelui actual. El ne asigură pe toţi că ştie unde suntem şi ce avem de făcut. Nu mai are nevoie de nicio consultare, cu nimeni. Şi nici noi nu trebuie să ne mai facem griji, putem dormi liniştiţi, Băsescu lucrează pentru noi."

SEBASTIAN LĂZĂROIU: Bulina roşie s-a întors (Evenimentul Zilei)
"Există un singur motiv pentru care actualul guvern ar trebui să plece. Nu pentru că nu ar fi fost un guvern competent. Nu pentru că i-ar fi lipsit voinţa politică de a reforma domenii precum: educaţia, justiţia, relaţiile de muncă, asistenţa socială, sistemul de pensii, salarizarea bugetarilor. Nu pentru că nu ar fi luat măsurile necesare pentru a ieşi din recesiune. Actualul guvern trebuie să plece pentru că nu mai beneficiază de încredere din partea populaţiei pentru a continua reformele rămase în domenii precum: sectorul energetic, sănătate, geografia administrativ-teritorială, sistemul electoral şi chiar legea fundamentală, Constituţia. Fiind şi an electoral, actuala coaliţie se confruntă cu o tensiune teribilă între dorinţa parlamentarilor de a rămâne populari şi nemulţumirea crescândă  a cetăţenilor obosiţi de prea multe şocuri ale schimbării." 

RODICA CIOBANU: PD-L l-a demis pe Emil Boc (Gândul)
"Înainte de petrecerea evenimentelor, ea ar fi avut sens: preşedintele ar fi obţinut girul partidelor pentru regulile fiscale dure convenite de ţările membre ale UE şi ar fi dezamorsat, poate, protestul USL, dacă s-ar fi dovedit receptiv la unele dintre propunerile acesteia. În urmă cu două săptămâni însă fierbeau pieţele şi reţelele de socializare, televiziunile şi telespectatorii lor, iar pentru domnul Băsescu - temerarul comandant de navă, ce nu ratează niciodată destinaţia, cum s-a exprimat – a lua în seamă avertismentul de furtună este semn de slăbiciune. Acum, că vânturile s-au mai domolit, se lasă, în fine, dus de briza dialogului, cu o agendă subţire, din care doar al doilea punct lasă loc de suspans şi li se pare unora interesant."

PETRE ROMAN: Falsul în cascadă (Jurnalul Naţional)
"În loc de depolitizarea statului s-a ajuns la politizarea funcţiilor publice şi întregului aparat adm­inistrativ mai nesăbuită şi mai agresivă decât oricând, inclusiv sub comunişti, dacă ne gândim la abandonarea de facto a criteriului de competenţă în zilele noastre; În loc de jugularea corupţiei s-a ajuns la extinderea ei până la proporţii care au transformat exerciţiul de guvernare în exerciţiul de cheltuire a banilor publici şi avuţiei naţionale în folosul propriu al celor de la pu­tere; În loc de utilizarea masivă a fondurilor europene ca o mare şansă de combatere a crizei s-a ajuns la incapacitatea flagrantă de absorbţie a acestora."

ROLAND CĂTĂLIN: Vreau o minune, nici roşie, nici portocalie (Puterea)
"E semn de vremuri grele. Începând de duminică seară avem o Românie mai portocalie ca niciodată, dar şi roşie în obrăjori. Vremea şi politica îşi dau mâna peste ţară. Prima de câteva zile, iar cealaltă de ani buni fac, împreună, prăpăd. Sărăcia şi hoţia nu mai pot fi ascunse nici sub nămeţii de doi metri. Parteneriatul dintre cele două e mai vechi şi, e de văzut, dacă şi mai solid decât cel dintre Traian Băsescu şi Emil Boc. Ar cam fi timpul ca ele să înceteze. De zis e uşor, de realizat pare al dracului de complicat."

DAN CRISTIAN TURTURICĂ: Un partid la răscruce (România Liberă)
"Partidul Democrat Liberal traversează cea mai gravă criză de la înfiinţarea sa. Deşi a fost scoasă la lumină de ofensiva USL, ea are rădăcini vechi si adânci. Toate anomaliile esenţiale ale acestui partid răbufnesc acum cu forţă şi îşi cer rezolvarea imediată. Modul în care PDL va gestiona tensiunile interne fără precedent şi va aborda viitoarele alegeri nu îi priveşte, însă, doar pe liderii şi membrii săi, dintre care mulţi începuseră să creadă că vor guverna veşnic, ci va avea un efect mult mai profund: va modela raportul de forţe pe scena politică pentru o perioadă lungă de timp.După cum scriam săptămâna trecută, demisia premierului şi formarea unui nou cabinet sunt iminente. Acesta este principalul răspuns pe care Traian Băsescu şi Emil Boc îl pregătesc pentru detensionarea situaţiei politice dar şi pentru ca PDL să-şi stopeze declinul accelerat în sondaje şi eventual să recupereze ceva din ce a pierdut - o mişcare la care premierul nu s-a opus niciodată, contrar speculaţiilor, fiind în continuare fidel total parteneriatului pe care îl are cu preşedintele."

ADRIAN VASILESCU: De ce „se încăpăţânează“ BNR să creadă în dobânda-cheie (Ziarul Financiar)
"Intervalul noiembrie 2011 - început de februarie 2012 a re-re-confirmat un adevăr pe care piaţa monetară îl evidenţia de multă vreme. Adesea, băncile comerciale au mers în răspăr cu direcţiile pe care Banca Naţională le-a imprimat ratelor dobânzilor, iluzionându-se că "alterarea canalelor de transmitere a politicii monetare" le-ar da frâu liber să-şi facă propriile politici. Unele bănci, într-un moment sau altul, şi-au imaginat că pot imprima ele, potrivit propriilor interese, direcţia de mers a pieţii monetare. Toate au realizat, mai devreme sau mai târziu, că s-au înşelat. Şi iată, istoria se repetă. În spirală, ca întotdeauna."