Publicat: 6 Ianuarie, 2012 - 11:01
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Topul miniştrilor (Amos News)

"Celor pe care nominalizarea i-a şocat (între care, mărturisesc că mă număr şi eu) li s-a oferit explicaţia că România ar fi luat cele mai potrivite măsuri fiscale anticriză şi că din această cauză ţara noastră nu a fost copleşită de datoriile suverane care sufocă ţări cu pretenţii. Cât de mari sunt meritele dlui Ialomiţeanu în această chestiune o ştie tot românul, numai The Banker nu. Este şi motivul pentru care mulţi lectori au tratat această informaţie ca pe o glumă bună de Anul Nou. Pentru că, indubitabil, dl Ialomiţeanu rămâne unul dintre cei mai slabi miniştri ai unui cabinet caracterizat prin incompetenţă generalizată. Cabinetul Boc 2 (sau 4, după unii statisticieni) este cel mai slab dintre cele 11 care au primit pe mână sarcina gospodăririi României."

MĂLIN BOT: Ce facem cu ţiganii? (Adevărul)

"Zeci de ONG-uri trăiesc de pe urma promovării unui anumit tip de discurs care ar trebui să schimbe imaginea acestei etnii în percepţia publicului din România. Plătim şi o instituţie, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu scopul de a sancţiona pe cei care nu se conformează filosofiei anti-discriminare. CNA veghează activ la respectarea demnităţii acestei minorităţi în programele TV. Privite de la distanţă toate aceste măsuri, şi multe altele, produc impresia că România este o ţară care face tot ceea ce e posibil pentru a proteja demnitatea unei minorităţi vitregite de istorie. Adevărul este că statul nu face nimic în acest sens. Mai mult chiar, prin incompetenţa şi corupţia politicienilor care l-au guvernat şi a funcţionarilor care îl compun, statul a produs condiţii care au agravat situaţia.

SILVIU SERGIU: Cine va culege roadele în cazul unui eşec al USL. Studiu de caz: Vasile Blaga (Evenimentul Zilei)

"Mărturisesc că nu m-a convins niciodată ipoteza existenţei unui conflict între Traian Băsescu şi Vasile Blaga. Când poliţiştii şi-au aruncat caschetele peste gardul Palatului Cotroceni, iar preşedintele a forţat demisia "Buldogului" din fruntea Ministerului de Interne, m-a frapat duritatea pedepsei aplicate fostului ministru. Mi s-a părut suspectă apetenţa actualului preşedinte de a-l sancţiona pe cel căruia îi datorează, în mare parte, victoria în alegerile prezidenţiale din 2009. Ministru de interne şi secretar general al PDL la acea vreme, Vasile Blaga a coordonat eficient dispozitivul de partid, astfel că Traian Băsescu a reuşit să-l învingă pe Mircea Geoană la o diferenţă de doar 70.000 de voturi."

LELIA MUNTEANU: Teocraţia de cumetrie (Gândul)

"Doamna Faezeh Hashemi a fost condamnată la 6 luni de închisoare, cu executare. Faezeh e fiica ayatollahului Rafsanjani. De unde i se trage? De la revolta populară declanşată la alegerile prezidenţiale din 2009. A fost de partea protestatarilor, în stradă, au săltat-o şi au reţinut-o atunci 24 de ore. (Până au aflat cine e, veţi spune. Ei bine, nu. Tocmai fiindcă ştiau bine cine e). Sentinţa, care s-a copt abia ieri, e blândă. O s-o ţină o vreme la răcoare, ca să nu mai încingă netul. Declaraţiile ei, făcute pe site-urile jurnaliştilor iranieni din exil, sună cam aşa: "(...) minciuni, proastă guvernare, demagogie, neruşinare, banditism, nedreptate, distrugerea resurselor şi bogăţiilor naţionale, ratarea oportunităţilor externe şi ruinarea ţării aflate la cheremul unui grup restrâns care face legea"; "imbecilii sunt la conducere, iar oamenii capabili - la inchisoare"; "criminalii ne judecă"; "Preşedintele Ahmadinejad distruge tot ce atinge"."

DAN CONSTANTIN: Udrea, de la Pleşcoi la macroeconomie (Jurnalul Naţional)

"Românii nu puteau trece anul dacă nu aflau pe unde a petrecut Miţa noastră. Inclusă de câţiva ani în protocolul prezidenţial, madam Cocoş şi-a afişat prezenţa din noaptea de Re­velion de la masa nr. 1 a ţării într-o manieră proprie şi cu resurse precare. A postat pe blog câteva foto­gra­fii de la o petrecere din Predeal şi de pe terasa hotelului care o găzduia. Dar, ghinion, site-ul a avut probleme, devenind indisponibil o perioadă. Cei care au prins „fereastra” de func­ţio­nare au rămas cred şocaţi nu atât de figura lui Blaga, din poză, cât de ţi­nuta lejeră a bustului nuţesc, des­coperit în postura în care au făcut deliciu scenele cele mai aşteptatede la „Dansez pentru tine”."

DAN BUCURA: Hrebenciuc, Vosganian şi Videanu, pionii lui Niculae? (Puterea)

"De câteva luni, de când am aflat de existenţa dosarului Romgaz-subminarea economiei naţionale, mă tot gândesc în ce mod ar fi putut comite omul de afaceri Ioan Niculae această infracţiune gravă. Abia astăzi am înţeles că fapta s-a comis de la sine, iar autorul aproape că nu există. Undeva acolo, într-un loc bine dosit, care se cheamă bugetul statului, zăcea un purcoi de bani. Iar în jurul său amuşina un grup de băieţi deştepţi. Ca să nu le ia altcineva prada, oamenii au hotărât să o împartă între ei. Cu siguranţă, dacă nu erau ei, ar fi fost alţii. Şi pentru că le trebuia o unealtă, aceasta s-a chemat Ioan Niculae."

CRISTIAN CÂMPEANU: Ioan Niculae şi soarta securistului român (România Liberă)

"Aşa o bulversare în rândurile mafiei energiei nu s-a produs niciodată în România postdecembristă. Pedelişti, penelişti, udemerişti, voiculescieni, (poate) în curând pesedişti şi/sau securişti proveniţi de la Romgaz, ANRE, Ministerul Economiei sunt acuzaţi de “subminarea economiei naţionale”. Aşa ceva nu se poate! Îţi vine să te întrebi parafrazându-l pe Moromete: “Niculae, unde mergeţi voi, domnule, acuma?”. Chiar aşa, încotro se îndreaptă ţara asta dacă un bun securist ca Ioan Niculae nu mai poate face afaceri cu statul şi nu mai poate face avere prin mecanismul privatizării profiturilor şi redistribuirii egale a pierderilor? Pentru că Ioan Niculae este, fără îndoială, un bun securist, nu ca Vîntu şi Voiculescu. Nu şi-a făcut televiziuni "de ştiri", ca să nu supere pe nimeni şi nici televiziunile de ştiri nu l-au supărat pe el."

SORIN PÂSLARU: Relansarea economiei vine mai mult din transparenţa cheltuielilor decât din scăderea dobânzii (Ziarul Financiar)

"Decizia Băncii Naţionale de reducere a dobânzii de referinţă cu 0,25% poate crea un spaţiu de relansare a economiei prin micşorarea costurilor de credite, dar cea mai mare resursă rămâne economisirea banilor publici care sunt cheltuiţi fără rezultate. Nu s-a aruncat cu banii niciodată în istoria României aşa cum se aruncă în aceşti ani. Şi în pofida crizei, risipa continuă. La adăpostul unor cifre de creştere economică şi de deficit îndeplinite, datoria publică creşte lunar cu 400 milioane de euro, aşa cum s-a întâmplat în 2011. Mulţi se întreabă de unde poate avea ţara rezerve de supravieţuire şi chiar de relansare. Simplu: din oprirea risipei."