6 Ian 2015 - 10:19

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Prima şedinţă a CFSN... (AMOS News) 
"De o parte şi de alta a noilor corifei se aflau membrii importanţi de pe lista Frontului, făcută cunoscută în seara zilei de 22 decembrie, de la balconul CC de către Ion Iliescu: Doina Cornea, Filipescu, Dan Iosif, Mircea Dinescu, Ana Blandiana. Era şi Andrei Pleşu, în noua sa calitate de ministru al Culturii. După o introducere făcută de Ion Iliescu, nedezbărat nici el încă de limba de lemn a vremii, care a subliniat rolul organelor nou alese (?!) în derularea activităţilor statului, a urmat la cuvânt premierul Petre Roman, care nu renunţase încă la puloverul său revoluţionar. Acesta a trecut în revistă urgenţele şi primele măsuri pe care le lua guvernul – între care reluarea importurilor şi anularea unor investiţii."
 
ANDREI PLEŞU: Cu loialitatea-n gard (Adevărul) 
"Să zicem că cineva fură, dintr-o măcelărie, o pulpă de porc. Nu trece mult timp şi hoţul e prins. Ce urmează, într-o lume normală? Păi, hoţului i se ia marfa şi e dus la poliţie. Ce urmează în lumea noastră valahă? Mai întîi, hoţul, deşi are „corpul delict“ în coşniţă, o ţine langa că n-a furat nimic, chit că o mulţime de martori atestă fapta. Apoi, acelaşi răufăcător încearcă varianta „înscenării“." 

MĂLIN BOT: De unde știm că Gorghiu și Blaga nu mimează „moțiunea de cenzură”? (Evenimentul Zilei)
"Liderii noului PNL păreau ieri destul de convinși, când au anunțat că pun la cale un plan pentru demiterea Guvernului Ponta și declanșarea alegerilor anticipate. Teoretic, alegerile anticipate reprezintă soluția cea mai corectă pentru public. Practic, Alina Gorghiu și Vasile Blaga nu au nici un interes să preia guvernarea în 2015. Pragmatic, cel mai bine pentru PNL este ca Ponta să meargă mai departe cu PSD, într-o guvernare care îl erodează tot mai mult. Problema este că președintele Klaus Iohannis a fost încărcat de public cu răspunderea îndepărtării lui Ponta de la guvernare și de la controlul majorității parlamentare."   

ALEX LIVADARU: Ce trebuie să faci în România ca să îţi dai o ordonanţă de urgenţă (Gândul)
"Care este fapta peste care românii şi sistemul politic din România nu ar putea trece în cazul lui Victor Ponta?
1. Să ieşi la mineriadă, dar să intri în PDSR;
2. Să pretinzi, apoi, că ai votat cu Ion Raţiu;
3. Să-l sfătuieşti pe candidatul la funcţia de Preşedinte să mintă la o întrebare;
4. Să fii, dar să nu fii ofiţer acoperit; Să o laşi cum a picat, fără să dai explicaţii. Pentru că, dacă ai fost, ai încălcat legea;
5. Să-ţi dai ordonanţă de urgenţă ca să nu fii obligat să spui dacă ai fost sau nu ai fost;
6. Să plagiezi;
7. Să desfiinţezi comisiile care îţi dau verdict de plagiat;
8. Să minţi, să nu investeşti nimic în infrastructură, să tolerezi făcându-te că nu vezi baronii şi penalii;
9. Să dai ordonanţa traseiştilor, un soi de derogare care-i iartă pe violatori dacă violează 45 de zile, că nu se pune;
10. Să pui la cale marţea neagră."

ŞTEFAN MITROI: Colind înlăcrimat (Jurnalul Naţional)
"Mă uit la poza de nuntă a părinţilor mei. Singurii care lipsesc din ea sunt chiar ei. Ştiu însă că nu pot fi plecaţi prea departe. Altminteri, n-ar fi iarnă tot timpul în poza aceasta. Adică şi primăvara, şi vara, şi toamna. Cel mai frumos e atunci când este iarnă şi-afară, fiindcă pot intra eu însumi în poză. Cum o fi arătând mama tânără, ieşind la braţul tatei, tânăr şi el, din biserică? D-aia şi intru în poză, să-i văd! Dar nu-i găsesc pe nicăieri. Poate i-a acoperit ninsoarea cu totul. Poate i-a transformat gerul în flori de gheaţă la geamul prin care priveşte Dumnezeu spre pământ."

ALIN BURTESCU: Analfabetism funcţional privatizat (Puterea)
"Universităţile de stat din România îşi vor găsi curând patroni. Adică vor fi privatizate. Facultatea va fi peste tot pe bani. Anunţul a fost făcut la început de an de şeful Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, care invocă dorinţa Uniunii Europene de a privatiza învăţământul de stat. Tema nu e nouă. Hadăr poate arunca piatra în lac, avertizând facultăţile particulare sau pur şi simplu pentru a agita sindicatele. Sau mai ştiu eu ce. Se poate specula oricât, însă UE ar trebui să vadă de ce anume e nevoie în fiecare sistem educaţional din ţările membre. O singură directivă pentru toate ar crea haos. Să luăm exemplu României, când în ultimii ani s-a titrat la început de iulie: „Dezastrul de la BAC”. Nicicând ţara asta nu a avut o aşa mică rată de promovabilitate la examenul de maturitate."

SABINA FATI: Rusia în 2015: mai aproape de România (România Liberă)
" La aproape un sfert de secol de la destrămarea Imperiului Sovietic, România are din nou graniță comună cu Rusia, din fericire nu pe Prut, ci pe Marea Neagră, ca urmare a anexării Crimeii în primăvara anului trecut... ."

SORIN PÂSLARU: Va putea Occidentul să facă democratică şi prosperă Ucraina dacă nu a reuşit de 25 de ani să ridice Bulgaria? (Ziarul Financiar)
"O simplă privire asupra creşterilor economice prognozate de revista britanică The Economist pentru 2015 şi a PIB per capita în diverse ţări ale lumii arată ce distanţă uriaşă există între ţări ale unei regiuni care ar avea teoretic o singură denumire: Europa. La un capăt Ucraina, devastată astăzi de un cvasirăzboi civil la graniţa sa de est, cu doar 2.430 de dolari per capita, iar la celălalt Norvegia, cu un PIB per capita de 40 de ori mai mare, adică 100.000 de dolari. O ţară cu 45 de milioane de locuitori, Ucraina este astăzi dată peste cap, iar Occidentul îşi asumă cu jumătate de gură că are banii şi forţa necesare pentru a o transforma într-o democraţie prosperă, care să fie calea de urmat pentru nedemocratica şi corupta Rusie."

Format: 

Topic: