Publicat: 6 Martie, 2014 - 09:49
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Leacul sfidării (AMOS News)
"La prima vedere n-ar fi nimic ieşit din comun: opt persoane cu backgrounduri (vorba noului ministru de Finanţe, domnişoara Usturoi) semnificative de bişniţari, golani, scandalagii, traficanţi, primesc nişte pedepse meritate. Semnificativă este prima breşă de legalitate care se face într-un edificiu de corupţie cronică, ce părea a fi aproape fără leac. Una dintre primele libertăţi de care au profitat întreprinzătorii din cel mai popular sport a fost aceea de a se căpătui fără a ţine cont de nici o regulă. Într-un sistem scăpat de sub orice control, foştii bişniţari deveniţi peste noapte procuratori sau “agenţi FIFA” au dat iama în fotbal scoţând pe tarabă tot ce mai rămăsese din “generaţia de aur”, golind campionatul intern de orice putea fi negociat. Modalitatea în care s-a lucrat nu a fost nici măcar una subtilă, rezumându-se pur şi simplu de a-şi umple buzunarele cu grosul sumelor obţinute, lăsând câte un bacşiş cluburilor. Pe această bază, într-un climat de sărăcie generală, aceştia au devenit nababi care azvârleau cu bani în stânga şi în dreapta, sfidând prin opulenţa bunul simţ şi decenţa. Tipică pentru acest comportament este prestaţia “tribului Becali”, compus din foştii oieri deveniţi peste noapte multimilionari, convinşi că totul se poate cumpăra şi că ei sunt intangibili."

IOANA LUPEA: Ponta 3 cu termen de garanţie şase luni. 5 ameninţări (Adevărul)
"Ponta trebuie să ştie că, cu excepţia propriului partid şi a UDMR, nu se poate baza până la capăt pe grupul de mercenari care formează majoritatea, gata să-şi vândă votul oricând. Au mai făcut-o şi au exercţiul trădării pe doi arginţi. Iar anul 2014 – la fel ca anul 2012 pentru Mihai Răzvan Ungureanu- nu este prielnic pentru majorităţi de ocazie. Cred că nu întâmplător se vorbeşte despre septembrie ca lună în care va fi depusă o moţiune de cenzură, periculos de aproape de alegerile prezidenţiale programate pentru noiembrie. Dacă nu judecăm guvernarea în termeni ideologici, atunci noul cabinet e mai bine alcătuit, dar nu e de stânga. Un ministru de finanţe şcolit la universităţi de prestigiu şi cu vederi liberale şi un reprezentant al unei corporaţii care are interese in renegocierea redevenţelor petroliere fac ca Ponta 3 să fie mai de dreapta ca Ponta 2 cu liberalii în el. Cel puţin prezenţa lui Korodi Attila în fruntea ministerului Mediului garantează că RMGC nu va primi în acest an avizul favorabil pregătit deja de Rovana Plumb."

SILVIU SERGIU: Ce şanse are Crin Antonescu să fie reevaluat (Evenimentul Zilei)
"Cele două momente de glorie ale lui Crin Antonescu, de după intrarea sa şi a PNL în Opoziţie, au generat reacţii extatice. Cel puţin asta am constatat urmărind reţelele sociale. Reacţii fireşti. O defulare a electoratului de dreapta, exasperat de determinarea cu care o putere de aproape 80% a încercat, ani de zile, să strivească instituţiile democratice, şi de neputinţa opoziţiei de a strânge rândurile, de a-şi găsi un lider care să ţină piept USL. Mulţi şi-au spus cu siguranţă : "Avem liderul de dreapta pe care-l aşteptam!". Nu contează că a plecat de câteva zile de la putere, că a legitimat agresiunea anti-democratică a USL. Contează doar că a apărut, pentru că altfel eram pierduţi. Emisiunea în care dl. Crin Antonescu l-a strivit pe gâdele lui Felix, sau momentul din Parlament în care şi-a dat teatral demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, în faţa fostului aliat Victor Ponta, au fost şedinţe de exorcizare a frustrărilor şi disperării electoratului de dreapta, că România poate involua democratic, fără ca cineva să se poată opune acestui proces."

LELIA MUNTEANU: De ce nu mai respiră Premierul (Gândul)
"- Validaţi-mi, domne, Guvernul, că stau cu copiii ăştia în braţe!
- Te-aş servi, ştii cât ţin la stabilitatea ţării, dar nu pot! N-am cum! Lipseşte programul de guvernare.
- Am ajuns să stăm într-un program de guvernare? Uitaţi-vă ce se întâmplă în Ucraina! Europa e cu ochii pe noi.
- Pe ei.
- Şi pe ei, şi pe noi.
- Zău că nu pot! Nu mă lasă Curtea. Trebuie să aşteptăm să se pronunţe, când o putea şi ea. Am înţeles că pe sâmbătă.
- Nu putem aştepta până sâmbătă. Oamenii au nevoie de locuri de muncă, de autostrăzi, de dreptate până la capăt. Guvernul trebuie să lucreze!
- Uite cum procedăm, ca să nu pleci supărat, să nu zici că-s rău: eu îţi validez miniştrii şi rămâne cat tu să duci zilele astea programul în Parlament. Da’ nu te faci că uiţi, n-o dai la întors!
- Îl duc, domne, pe cuvânt că-l duc.
- Aici e problema.
- Ce problemă mai e?."

DAN CONSTANTIN: Intră şi Ucraina sub scut? (Jurnalul Naţional)
"Posibila desfăşurare de componente ale sistemului antirachetă pe teritoriul Ucrainei, la schimb cu suportul financiar al Statelor Unite fac subiect al negocierilor – declara Mykhailo Yezhel, ambasadorul Ucrainei la Minsk. Ştirea a fost difuzată miercuri de Agenţia Interfax-Ucraina şi preluată de publicaţia Kiev Post, la ora 11:38 am. Jurnalul Naţional a preluat imediat această ştire care era extrem de interesantă în contextul situaţiei complicate din relaţiile Ucraina-Rusia. Şeful misiunii diplomatice a Ucrainei la Kiev făcea această declaraţie după vizita la Kiev a secretarului de stat al SUA, John Kerry, care a avut un mesaj de susţinere pentru noile autorităţi ale Ucrainei, a căror legitimitate este însă contestată de Rusia. Kerry a promis un ajutor imediat de 1 miliard de dolari, acordat Ucrainei. La puţin timp, la ora 12:13, Ministerul de Externe al Ucrainei dezminte spusele ambasadorului său de la Minsk. Declaraţia, difuzată de aceeaşi agenţie Interfax-Ucraina, cataloghează drept “alegaţii” aşa-zisele discuţiile pentru desfăşurarea scutului antirachetă în Ucraina. “Nu există negocieri şi nici un indiciu că ele ar fi avut loc”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, citat de Kiev-Post."

ANCA HRIBAN: Legea-i pentru fraieri (Puterea)
"Sportul în care excelează PSD (fost PDSR) a fost fentarea legii. Orice reglementare să aibă o portiţă de scăpare (pour les connaisseurs). În prima Constituţie iliesciană, proprietatea era în mod romantic „ocrotită” şi nu garantată. Dacă un judecător constituţional (Ion Predescu) bătea ţurca în piaţa mare din Craiova alături de şeful statului (Ion Iliescu) la un miting electoral al PSD (2004) nimic nu era în neregulă. Rânjeau toţi în mod legal. Fostul premier PSD care acum se reculege într-o cămăruţă strâmtă la Rahova şi-a dorit ca măcar vreo patru sute de aleşi ai neamului să răspundă - dacă se pune problema - pentru o mare privatizare. Şi aşa vânzarea Petrom a fost validată de Parlament (recent a existat aceeaşi tentativă privind datoriile Rompetrol). Să fie bine ca să nu fie rău. A dat cineva vreodată explicaţii privind „preţul corect”?! De contractul Bechtel nu mai amintesc pentru a nu scoate din minţi cititorul."

SABINA FATI: Rusia ne ameninţă. De ce nu ne pasă? (România Liberă)
"Preşedintele Traian Băsescu spune cu superioritate că “alte state îşi plimbă miniştrii pe la Kiev“, aruncând astfel în derizoriu mai ales încercările polonezilor de a găsi rezolvări diplomatice la ofensiva armată a Rusiei în Ucraina. Spre deosebire de Varşovia care înţelege pericolul înaintării Rusiei spre Vest, Bucureştiul este blocat în propriile sale capcane interne, iar şeful statului se implică mai mult în decredibilizarea propriului guvern, decât în ecuaţia care ar putea duce la destabilizarea regiunii în care se află ţara. Bucureştiul redevine fatalist: ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla oricum, aşa că ce rost are să investească efort şi imaginaţie într-un joc în care doar marile puteri pot conta. O atitudine de provincie periferică incapabilă să aibă propriile planuri şi propriile analize în momente difcile. Pentru oficialii români sunt suficiente garanţiile de membru al NATO şi de partener strategic al Statelor Unite. România nu are nici temerile, nici ambiţiile Poloniei aşa că poate dormi liniştită la umbra scutului anti-rachetă promis de americani."

EDUARD DINU: Cât de fiabil este modelul de dezvoltare al României pe baza exporturilor susţinute evident de salariile scăzute? (Ziarul Financiar)
"Cel puţin aşa reiese din datele oficiale. Macroeconomice, bineînţeles. Se afirmă că România urcă în toate clasamentele europene. Rândurile de faţă îşi propun să deceleze puţin, dintr-un unghi total nepolitizat, evoluţiile prezentate oficial ca pozitive. Şi să pună câteva întrebări cu caracter mai mult sau mai puţin retoric. Căutând adevăratele cauze ale evoluţiei unor indicatori macroeconomici. Subliniez din capul locului că nu îmi arog calităţi de macroeconomist. În niciun caz. Dar nu pot să nu sesizez lipsa totală de consistenţă cel puţin logică a unor oficiali când prezintă „măreţele realizări“.
În data de 18 februarie a.c. viceguverna­torul BNR, dl Florin Georgescu, afirmă în articolul „Despre venitul disponibil, serviciul datoriei şi stimularea consumului“ că „În condiţile actuale, când populaţia este supraîndatorată, şi ale limitărilor în privinţa creşterilor salariale, după părerea mea, zona unde trebuie acţionat în prezent este cea a creşterii venitului disponibil“. Asta ca argumentaţie pentru celebra electorată. Criza de încredere a cetăţeanului de rând a determinat majorarea semnificativă a ratei de economisire (bani albi pentru zile negre) şi scăderea în aceeaşi măsură a venitului disponibil pentru consum. Şi atunci apare prima întrebare: acest lucru a determinat sau nu în mare măsură scăderea accentuată a inflaţiei în 2013? Ba mai mult, un oficial arăta pericolul deflaţiei când rata anualizată a inflaţiei se îndrepta spre zero… Prin urmare, deşi evoluţia descrescătoare a inflaţiei este fără îndoială un fapt pozitiv, cauza principală în opinia mea, respectiv scăderea consumului, nu este de natură să încadreze această evoluţie la „meritele guvernului“."