Share
6 Mar 2017 - 09:20

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONICSfânta Codruța și muritoarea Laura(AMOS NEWS)
Bilanțul DNA din acest an se bucură, ca și cel de anul trecut, de prezența președintelui Iohannis, cel care demonstrează în acest fel deplinul său atașament față de instituțiile de forță prin care își garantează prerogativele și controlul asupra „statului de drept”.(Mi-ar place să îl văd participând și la un bilanț al Educației sau al Sănătății, deși nu cred ca voi avea șansa asta în actualul meu mandat - nomina odiosa!). Spre deosebire însă de anul trecut, Codruța Kovesi nu mai este aceeași. Aura sa de zeiță a anticorupției este tot mai maculată de dezvăluirile privind corupția din propria sa „gospodărie”, de rolul dubios al „contractului de asociere” cu SRI și nu în ultimul rând de alegațiile privind legăturile sale secrete cu personaje de genul Ghiță. De unde anul trecut bilanțul era show-ul de la care nimeni nu dorea să lipsească sau să nu fie invitat, de data asta sobrietatea manifestării pare să indice amurgul inevitabil al super-instituției în care fusese transformat un simplu serviciu al Parchetului General. 

Andrei PleşuDoi experţi: Constantinescu şi Tăriceanu(Adevarul)
În fond, de ce nu? Oricine are dreptul să aibă un hobby, distinct de specialitatea sa propriu-zisă. Dl Adrian Năstase e un mare colecţionar de artă (obiecte de argint, timbre şi hărţi). A şi donat o parte din „bunuri”, pentru a stimula fondarea unui Muzeu Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Dar nici măcar nu trebuie să fii cine ştie ce intelectual ca să ai pasiunea achiziţiilor „culturale”.

Dan Andronic: Alianța Dragnea-Coldea-Kovesi, marcată de o iubire imposibilă...(EVZ)
Dragnea face noi alianțe. Sau se preface. Publicam în urmă cu câteva zile un soi de informație pe Facebook potrivit căreia noul consilier al lui Liviu Dragnea este fostul general SRI Florian Coldea.

Serban CionoffAvem nevoie de o nouă „Declarație de la Snagov”!(JN)
,,Va fi o aniversare amară’’. Așa prevestea Arnaud Leparmentier într-un comentariu publicat în cotidianul ,,Le Monde’’, cu puțin înainte de sfârșitul anului trecut, sub titlul ,,Anul care se apropie, la Roma’’. Evident, se făcea referire la festivitățile ce vor fi organizate cu prilejul împlinirii, pe 25 martie 2017, a 60 de ani de la adoptarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană. Document despre care,autorul spunea că ,,într-un preambul mesianic’’ aspira să stabilească ,,o uniune fără încetare mai strânsă între popoarele europene’’.

 Alexandru CumpanasuMARELE PLAN: Dezmembrarea României: Consilierul pentru securitate naționala al lui Trump - un fost consilier al lui Viktor Orban!(RL)
În urmă cu câteva săptămâni, scriam despre întâlnirea Putin - Orban de la Budapesta și care va stabili soarta României! Un articol cu aprox. 77000 share-uri pe Facebook. Ei bine, în acest editorial revin cu detalii despre modul în care avansează planul maghiar susținut în mod evident de Rusia, dar și de unele țări occidentale în funcție de interesele și "orientările" geopolitice din perioada următoare ...
Fără a agita agenții de influență ai unor țări "prietene" în a se lansa din nou în sarje și atacuri fără argumente sau substanțe față de faptele pe care eu le descriu, vă pot spune că întâlnirea Putin - Orban nu a decurs atât de bine pe cât și-ar fi dorit prim-ministrul ungar. Nu din motive ideologice (doamne ferește!), ci datorită lăcomiei. Vladimir și-a extins pretențiile atât în ceea ce privește binecunoscutul contract de 10 miliarde de dolari pentru gaz rusesc, dar și alte pretenții economice de export din partea Rusiei și nimic înapoi pentru exportul maghiar.

 

CRISTIAN HOSTIUC: Spre un model brazilian al PSD în economie: „Naţionalizarea” forţei de muncă şi capitalism propriu, de partid în interiorul instituţiilor şi firmelor de stat. Antreprenorii români vor fi lăsaţi să se canibalizeze, până când se vor preda fie la partid, fie la multinaţionale(zf)
Istoric, modelul economic al PSD se bazează pe creşterile salariale ale bugetarilor, pe birocraţia instituţiilor de stat, pe extinderea influenţei companiilor de stat, pe creşterea salariului minim pe economie, pe creşterea pensiilor sau pe forţa „de jupân” a administraţiei locale.
Nici acum nu este altfel: Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a anunţat vineri, la un post de televiziune, că încep discuţiile cu sindicatele din ordine publică şi sănătate privind legea salarizării unitare, salariile de până la 4.000 lei urmând a fi dublate, iar cele care depăşesc acest prag vor fi majorate cu 45 %.
Imediat după ce au preluat puterea, PSD şi ALDE, partidele care formează noul guvern, au majorat salariile cu 20% în administraţia locală, au crescut salariul minim pe economie la 1.450 de lei (din mai 2012, de când au preluat puterea, salariul minim s-a dublat), au crescut punctul de pensie cu 9%, au majorat salariile artiştilor cu 50%, au dublat bursele studenţilor, au majorat salariile în sistemul medical şi de învăţământ (în toamna lui 2016). În joc sunt câteva miliarde de lei.
Toate intenţiile şi poziţionarea noului guvern arată dorinţa de întărire a administraţiei locale, ca forţă în zona lor de putere şi ca bani pe care îi vor lua de la Palatul Victoria.

Format: