Share
6 Mar 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Nomina odiosa (Amos News)
"Cred că niciodată, de când este președinte, Iohannis nu a fost mai real, mai el însuși decât la bilanțul DNA. Mediul prielnic l-a stimulat să lase deoparte masca de obiectivitate, de sobrietate și de bună creștere cu care a defilat în mod obișnuit. Simțindu-se în largul său printre partizanii „statului de drept” s-a dezlănțuit într-o filipică vitriolantă la adresa presupușilor săi dușmani grupați în falangele de penali și inculpați care întinează sfânta icoană a Codruței. Marelui vinovat nici nu a catadixit să-i pronunțe numele (nomina odiosa!). Un „cineva”, incapabil de o judecată dreaptă, ci doar de una subiectivă, tendențioasă și partizană. Minciunile despre abuzurile procurorilor nu sunt altceva decât „manifestări virulente ale disperării”, iar decredibilizarea DNA constituie o încercare clară de a subordona justiția altor forțe politice... Cu rictusul ce începe să devină o marcă a caracterului său, președintele și-a dezvăluit fără jenă propensiunile totalitare. Și probabil că în alte condiții și într-un alt timp o astfel de ședință ar fi fost urmată de niște măsuri exemplare... (Punctul pe Y)"

Ion M. Ionita: Încotro se duce PSD (Adevărul)
"De ce nu ia PSD în calcul suspendarea lui Iohannis? Cum stă România, dincolo statul paralel Codrin Ştefănescu a pus „camaradului” Dragnea o întrebare la care nu a primit un răspuns, dar a aflat imediat că funcţia sa de secretar-general adjunct nu va mai exista după congresul PSD de la sfârşitul acestei săptămâni. Alţii au păţit-o înaintea lui, fiind daţi afară sau lăsaţi fără funcţii şi poziţii. Doi premieri, miniştri, şefi de comisii. Ecaterina Andronescu, care constata că nimeni nu e veşnic în funcţie, a pierdut subit preşedinţia comisiei pentru Învăţământ. Niculae Bădălău, cuprins de pasiunea exprimării epistolare, frământat de incertitudini privind democraţia în partid, iată nu se mai află pe lista de favoriţi, iar Claudiu Manda, preşedintele comisiei pentru controlul SRI, care i-ar fi luat locul, nici el nu mai e în cărţi după ce a vorbit prea mult cu Liviu Maior. Ceea ce nu i-a picat prea bine celuilalt Liviu, Dragnea."

Cornel Nistorescu: Transgaz pîrlește România pe un ger cumplit (Cotidianul)
"Și în timp ce cască ochii la scandal, prin aragazul din bucătărie i se scurg banii strînși cu atîta trudă. Cine s-a jucat la marele robinet al afacerii cu gaze din România? Romgaz (producător), Transgaz – transportator și importatorii E.ON, Engie și Wiee. Ceilalți fiind mai mici nu au putut influența jocul prețului. Fără Transgaz, cel care are și rolul de echilibrator al pieții, importatorii nu pot umfla prețul. Marți, pe 27 februarie, în România, din cauza frigului s-a produs o bulă de prețuri care le-a permis celor trei importatori amintiți mai sus să dea o megalovitură. Cum s-a petrecut lovitura? Foarte simplu. Directorul Transgaz, Ion Sterian, și directorul adjunct Gheorghe Hațegan au decis o achiziție modestă, la un preț foarte mare. Această decizie a atras după sine o creștere spectaculoasă a prețului de vînzare a gazului. În mod normal, pentru această minge ridicată la fileu  conducerea Transgaz ar trebui trimisă la plimbare și, eventual, cercetată de procurori (nu de la DNA!?). Cele mai friguroase zile din România au însemnat o enormă afacere pentru marii importatorii de gaze care operează pe teritoriul țării noastre. În două – trei zile giganții gazului european au cîștigat cît într-un an de zile. Numai că, afacerea  prosperă, am putea zice chiar nemiloasă, pe seama consumatorilor din România, s-a desfășurat cu sprijinul direct al faimoasei companii naționale de transport. Adică a societății Transgaz."

Dan Constantin: Banii europeni, filtrați de coteriile din Bruxelles (Jurnalul Naţional)
"În timp ce la București scandalurile pe legile Justiției și murdăriile din DNA au devenit principalul subiect de dezbatere, la nivelul Uniunii Europene problemele de fond se învârt în jurul banilor. Bugetul UE pentru următorul exercițiu va suferi corecții importante ca urmare a Brexit-ului. Marea Britanie, important contributor, lasă o gaură la cotizații care trebuie compensată de celelalte țări; în același timp se profilează reduceri drastice la programele care interesează prioritar România - subvențiile agricole și infrastructura. Cum ne apărăm interesele în concurența cu ceilalți 26 de competitori, care, evident, vor să-și taie felii cât mai groase din bugetul comun? La Bruxelles se fac marile jocuri și este total greșit să credem că ele au reguli precise și sunt corecte, dirijate de principii morale directoare. Mai mult, orbiți de scandalurile locale, nu percepem că se manevrează păpușa gonflabilă Kovesi, proiectată pe ecran la dimensiuni continentale, pentru a strivi pretențiile pe care le ridică România." 

Tudor Artenie: Justiția, în rochie de bal. Balet în sufrageria lui Oprea (Romania Libera)
"Pot fi influențate în multe feluri și de mulți „actori“ implicați în acest proces, de la diferitele grupuri de interese până la tributarii mentalităților depășite. Justiția anilor ’90 avea lacrimi sub eșarfa de pe ochi. Acum mai bine de un sfert de veac, nevoia de dreptate se exprima acut. Dar mecanismele care puneau justiția pe drumul cel bun se construiau ane­voie. Un acut sentiment de frustrare marca anii de după ieșirea din comunism. Justiția nu putea vindeca anii de pușcărie ai deținuților politici. Justiția nu aducea înapoi proprie­tățile confiscate și nici nu-i întorcea în facultăți pe cei care fuseseră excluși de către comuniști. Reparațiile – atâtea câte s-ar fi putut face – nu puteau întoarce timpul înapoi. Justiția nu putea repara destine. Dar putea, simbolic, să ne redea demnitatea."

Cristian Hostiuc: E-mailul lui Liviu Dragnea către Daniel Dines, cel care a creat în 3 ani prima companie românească din IT evaluată la 1 miliard de dolari: Nu cred că am auzit de d-voastră, am înţeles că vă ocupaţi de inteligenţa artificială şi RPA (noi încă depunem declaraţii online la etajul 2), dar vreau să vă felicit. Eu cred că şi programul nostru de guvernare v-a susţinut (Ziarul Financiar)
"Conform TechCrunch, portalul american de tehnologie, start-up-ul pornit din România în 2015 - Uipath,  a atras o finanţare de 120 de milioane de dolari de la un grup de  investitori americani, evaluând compania la 1 miliard de dolari. Dacă tranzacţia se va confirma, un anunţ oficial este aşteptat în următoarele zile. Uipath este primul unicorn românesc (unicorn este denumirea companiilor din IT care depăşesc 1 miliard de dolari). Până în prezent, cele mai valoroase companii din România, sau care au plecat  din România, au fost BitDefender, evaluată la peste 600 de milioane de dolari şi LiveRail, un produs pornit de la Cluj, şi care a fost cumpărat în 2013 de Facebook pentru 500 de  milioane de dolari (închis între timp). Uipath, care se ocupă de automatizarea robotizată a proceselor repetitive (robotic process automation - RPA), a fost fondată în 2015 de către Daniel Dines şi Marius Tîrcă. "Eram 10 oameni într-un mic apartament din Bucureşti, iar acum ne batem cu giganţii din inteligenţa artificială", spunea anul trecut la ZF Live Daniel Dines, care a terminat Facultatea de Matematică, secţia Informatică, din Universitatea Bucureşti. Între timp, Uipath şi-a mutat sediul central la New York, având birouri în Londra, Bucureşti, India, Singapore, Hong Kong şi Tokio. Ei au ajuns să lucreze pentru Lufthansa, JP Morgan, Bank of America sau Generali."

Format: 

Topic: