7 Dec 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AN (joi, 6 decembrie): Suntem lideri la credința în Dumnezeu!
"Dăncilă a pus mâna pe telefon și l-a întrebat pe președinte ce are de gând cu propunerile pentru remaniere. Studiosul titular de la Cotroceni i-a transmis că nu va lua o decizie înainte de săptămâna viitoare, pentru că vrea să mai „analizeze” propunerile STOP  În situația aceasta Guvernul se vede nevoit să sesizeze Curtea Constituțională pentru un conflict interinstituțional, mai ales că cele 15 zile de provizorat au trecut deja STOP Nu este deloc clar în ce constă și ce scop are analiza președintelui, pentru că nu el va lucra cu cei în cauză, ca să se îngrijoreze de capacitatea lor de efort și de competență STOP Este suficient de limpede că președintele tergiversează decizia în speranța că nu ar mai fi nevoie de remaniere dacă partidele „sale” reușesc să dea lovitura la Camera Deputaților și să-i ia comanda lui Dragnea. Speranțele sunt mari, mai ales după ce IMAS a făcut un sondaj (comandat de USR) din care reiese că împreună cu PNL ar putea avea majoritate la Cameră. Ba chiar să câștige niște eventuale (improbabile) alegeri anticipate STOP Premierul dă ca sigur faptul că până la finele anului nu se va da vreo ordonanța de amnistie/grațiere. După aceea, vom mai vedea STOP Guvernul s-a răzgândit în legătură cu salariul minim pe economie. Acesta se va majora doar pentru cei cu studii superioare - circa 350 de mii de persoane - până la sfârșitul anului. Restul, de 1,2 milioane fără studii, vor mai aștepta până la anul STOP Lucian Șova e bine-mersi ministru în continuare și continuă să-i vorbească de rău pe oamenii lui Rădoi de la sindicatul Metroului, din cauza cărora (lefurile majorate cu 20% prin șantaj) tarifele se vor scumpi anul viitor STOP  Iată și un domeniu în care suntem lideri autoritari: credința în Dumnezeu! 65% dintre români sunt credincioși. Nu este foarte clar cât de mult îi ajută acest lucru să depășească problemele lumești... ."

Iulian Chifu: Ameninţarea globală cu lovitura nucleară (Adevărul)
"Secretarul de stat al SUA a fost prezent la Bruxelles la începutul săptămânii cu o agendă plină pe linie NATO, participând şi la o conferinţă organizată de către GMF. Discursurile şi susţinerile sale publice arată elementele majore ale schimbării fundamentale a ordinii liberale globale la care asistăm şi pe care o îmbrăţişează Statele Unite, deopotrivă cu partenerii săi occidentali. Noul desen strategic vine cu veşti bine şi cu veşti rele, deopotrivă, la nivelul lumii aşa cum o ştim. Revenirea la Statul Naţional ca sursă de putere şi legitimitate. Reforma instituţiilor globale Mai întâi, susţinerile lui Mike Pompeo anunţă o perioadă de profundă turbulenţă, reaşezare şi de schimbare a lumii. Principala schimbare de fond este revenirea la originea puterii şi legitimităţii: statul naţional, ca sursă pentru toate acordurile şi organizaţiile internaţionale. Statul naţional recucereşte rolul central ca şi principiul suveranităţii statelor pe principiul că „nimic nu poate înlocui statul-naţiune ca garant al libertăţilor democratice şi apărător al intereselor naţionale“."

Florin Condurateanu: Avem nevoie de oameni pozitivi, nu de clopotari de parastase (Jurnalul Naţional)
"Ar trebui să ne ciupim, ca să ne convingem că nu e vis, e realitate. Simona Halep, de peste 1 an şi 2 luni, este jucătoarea numărul unu a planetei. Românca noastră Halep nu e detronată din fotoliul de premianta premiantelor într-un sport, în tenis, în care se bagă bani nu cu sacul, ci cu TIR-ul, în care se pompează forţe pentru propaganda ţărilor. După ce a rostit fără ezitare „sunt patrioată, foarte patrioată” şi „eu vin dintr-o ţară mică, dar frumoasă, cu oameni buni, care ar trebui să aibă mai multă încredere în ei”, Simona Halep spune apăsat: „Am simţit ceva extraordinar când mi s-a cântat imnul la Roland Garros, nu mai avusesem asemenea sentiment, voi juca la Olimpiadă şi la dublu, să câştig o medalie şi să mai aud încă o dată imnul, aş fi tare bucuroasă să fiu aleasă port-drapelul României la defilare!”. De asemenea oameni pozitivi, iubitori de România, avem nevoie. Cu zâmbetul ei fermecător, Simona ne invită: “România, hai să facem treabă!”. După desecretizarea unor documente de către CIA la moartea fostului preşedinte al Statelor Unite, George Bush senior, s-a aflat că simpatiza România şi datorită admiraţiei mari pe care i-o purta lui Ilie Năstase."

Florin Budescu: Start-up Nation 2018 va fi Start-up Nation 2019. În cel mai bun caz (Romania Libera)
"Nici până în prezent nu s-au dat beneficiarilor toţi banii pe care îi aşteaptă aceştia pentru ediţia Start-up Nation 2017 şi aproape că ajungem în anul 2019. Cred că anul viitor va veni şi în cel mai bun caz Start-up Nation 2018 va fi lansat pe noul exerciţiu bugetar. Dar, de la exerciţiul bugetar teoretic, propus de orice guvern la începutul anului în curs (sau la finalul anului precedent, când se dă Legea bugetului – pentru 2019 nu a fost dată încă nici acum), până la felul în care se derulează practic execuţia bugetară este oricum o diferenţă logică, normală. Constrângerile bugetare din anul care urmează par însă a pune presiune tot mai mare pe bugetele ministerelor (inclusiv în cazul MMACA – cum se numeşte ministerul pentru IMM). Aceste exigenţe se vor reflecta şi în felul în care va fi sau chiar nu va fi bugetat în anul 2019 Start-up Nation 2018. Oricum, acest program are destule probleme conceptuale de principiu. Prima şi, cred eu, cea mai importantă, este că nu există un risc privat dedicat care să fie asociat fiecărui antreprenor. Voi explica în continuare la ce mă refer."

Mihaela Mitroi, PwC: Live Streaming de la direcţiile financiare de sector. Cum să completezi, stând la coadă, o declaraţie online (Ziarul Financiar)
"Încă de la mijlocul lunii mai, Fiscul a scos obligaţia de înregistrare a contractelor de închiriere. Aparent, un act birocratic în minus. Doar că nu a prevăzut că, în acest fel, proprietarii de imobile nu vor mai putea completa exclusiv online Declaraţia Unică şi că vor fi lipsiţi de un titlu executoriu. Acum, printr-un proiect de Ordin, Fiscul se pregăteşte să-şi corijeze scăpările şi să modifice procedura. Poate a doua oară e cu noroc şi online-ul devine online. Teoretic, atunci când a fost introdusă declaraţia unică, autorităţile au spus că atât organele fiscale, cât şi contribuabilii, vor realiza importante economii de timp, de bani, că se va eficientiza activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), se va reduce birocraţia fiscală, prin trecerea de la declaraţiile pe suport de hârtie, la cele în format electronic online. Totul bine şi frumos. Doar că nu degeaba s-a spus că realitatea bate filmul şi că nu orice intenţii bune devin realitate."

Format: 

Topic: