Publicat: 7 Mai, 2012 - 10:32
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Din culisele listei guvernului (Amos NEWS)
"Construcţia echipei s-a făcut în jurul unui pilon central de forţă. S-a convenit că în actuala conjunctură greul va fi dus de către deţinătorul portofoliului Finanţelor, acela care va trebui să găsească banii necesari pentru îndeplinirea obiectivului fundamental al acestui guvern: „retrocedarea” banilor luaţi cu japca de echipa Băsescu/Boc de la bugetari şi pensionari. Scrutându-se terenul s-a concluzionat că o singură persoană ar putea întruni calităţile necesare funcţiei în această perioadă: Florin Georgescu. Numai că personajul nutrea încă resentimente faţă de o mai veche opţiune, prin care fusese exclus, în 2000, de la o numire pe care o considerase de drept."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Partidul "Şpaga şi Parandărătul" (Azi)
"Dar dl Predoiu nu aflase abia cu o zi în urmă despre aceste două fenomene. Şi nici n-a fost până ieri vreun analist refugiat în blogosferă ori doar amator de speculaţii televizioniste. Domnia sa a reprezentat, de peste patru ani, pilonul de răspundere pentru mersul Justiţiei române, inclusiv în ceea ce priveşte eradicarea acestor fenomene. A fost în prima linie a deciziei în stat. A participat la tot felul de conclavuri politice ale PDL, ale fostei coaliţii majoritare. A stat la dreapta tatălui în şedinţele CSAT. Însă, n-am auzit să fi ridicat vreodată problema „celor două expresii urâte care circulă în mediul de afaceri, dar şi în administraţie“, despre care vorbeşte acum. „Sunt expresii care nu ne fac cinste şi care sper să dispară din vocabular: şpaga şi parandărătul. Ştim ce este una, ştim ce este cealaltă, pentru că lumea vorbeşte deschis despre aceste practici“, spunea dl Predoiu. Dar abia după ce n-a mai fost ministru. De ce a tăcut atâţia ani?"

OVIDIU NAHOI: Guvernul Ponta, banii şi moralitatea (Adevărul)
"Dintr-o variantă privită la început cu scepticism de specialiști și în mediul economic - aceștia ar fi înclinat mai degrabă înspre reducerea taxelor sociale - creșterea salariilor a devenit o adevărată obligație politică. În finalul mandatului Ungureanu, președintele Băsescu cerea insistent mărirea salariilor, după ce tot el era gata să jure, spre finalul guvernării Boc, că nu vede în buget niciun fel de resursă de unde să crească veniturile angajaților de la stat."

SEBASTIAN LĂZĂROIU: Cine e "Schimbarea"? (Evenimentul Zilei)
"În ciuda inversării polilor de putere – USL e pe cale să preia guvernarea, iar PDL trece în opoziţie – entuziasmul nu a crescut pe măsura şocului. Înainte de trecerea moţiunii de cenzură, 20% dintre români spuneau că viaţa lor se va schimba în bine după alegerile parlamentare. După evenimentul din Parlament sunt 30%. Mai mult decât atât, dacă înainte de moţiunea câştigătoare 50% credeau că viaţa lor va rămâne la fel după alegeri, acum, după ce Ponta şi-a construit noul cabinet pe altă formulă majoritară, sunt 47% cei care nu aşteaptă nicio schimbare."

CRISTIAN ANDREI: Tango pe ţepe la PDL (Gândul)
"Zece mii de pedelişti au participat la o şedinţă de terapie prin muzică la Sala Polivalentă din Bucureşti. S-a cântat pentru toate gusturile, din toate regiunile, pentru toată lumea. De dor, de supărare, de jale, dedicaţii pentru prieteni şi duşmani. Greii de la centru au mobilizat poporul portocaliu, de la mic la mare, ca să uite de oful pierderii puterii. Leitmotivul petrecerii de lansare a candidaţilor PDL pentru alegerile locale "tot greul spre bine" maschează dezamăgirea. Atmosfera în sală este irespirabilă, aerul pătrunde cu greu. Cineva parcă vrea să-i ameţească. "Opoziţia este ca o sobă fierbinte, puterea ca o femeie frumoasă", i se explică de la pupitru pedelistului de rând. "Uite Popa, nu e Popa, cumpăr loc în Europa", "Frunzăverde ales local, m-am făcut şi liberal", amuză sala maestrul de ceremonii TRU cu glume despre foştii colegi care au dezertat."

DAN CONSTANTIN: Scutul antişist (Jurnalul Naţional)
"Guvernul pregătit să ia gestiunea administraţiei ţării se află în febra debutului. Dacă va fi investit de Parlament printr-un vot pozitiv, de luni, 7 mai, Ponta va fi intrat în istorie, ca prim-ministru. Al şaselea din acest mileniu, al 11-lea după Revoluţie. Avem, aşadar, un nume nou care a fost gratulat de Adrian Năstase cu o titulatură care a părut o ironie la acea vreme, prin 2002, “Micul Titulescu”. Discuţia de răscruce se duce în aceste zile pe o temă exclusiv pecuniară: recuperarea impozitelor neconstituţionale pe pensii şi mărirea salariilor ciuntite de regimul Băsescu. Sunt mai ales probleme financiare şi fiscale trecute prin “ciurul” unor negocieri în mare viteză cu FMI care stabilise deja, printr-o scrisoare cu  Guvernul Ungureanu, intenţia guvernului în  politicile economie."

MIHAI PÂLŞU: Ponta trece votul şi jură la Palatul lui Traian (Puterea)
"Executivul Ponta nu trebuie să aibă surprize la începutul acestei săptămâni. Trebuie lăsat de Parlament să meargă la Palatul lui Traian şi să depună jurământul. Votălăii care au picat Guvernul Ungureanu trebuie să plimbe bilele până la capăt: să-i albească lui Ponta Cabinetul. Altă variantă viabilă pentru români nu există, chiar dacă Victor Ponta a nominalizat în Guvernul său trei nume certate cu ANI: Alistar - desfiinţat între timp -, Diaconu - care aşteaptă căderea cortinei pe 8 mai - şi Dumitreasca - profesoara cu master în mafia universităţilor particulare."

DAN CRISTIAN TURTURICĂ: De ce s-au inversat polii în România (România Liberă)
"Încă vă frecaţi la ochi şi nu înţelegeţi ce s-a întâmplat, de fapt? Încă vi se pare că nu aţi primit răspunsuri sincere la întrebările de genul: de ce a căzut Guvernul Ungureanu? Cine au fost cu adevărat trădătorii? Cum a fost posibilă schimbarea fulgerătoare de putere? Şi, mai ales, ce l-a făcut pe Traian Băsescu să accepte situaţia? A fost el înfrânt definitiv de construcţia politico-mafiotă gândită de Iliescu şi Voiculescu? Chiar a ieşit din joc omul care părea că face toate jocurile în această ţară? Frustrarea este justificată. Ea are în primul rând o componentă psihologică, care ţine de faptul că lupta crâncenă dintre două tabere care doar la violenţă fizică nu au recurs pentru a se anihila, şi care durează neîntrerupt de patru ani, a fost tranşată practic peste noapte, fără respectarea ritualului politic de trecere despre care am ajuns să credem că dă coerenţă vieţii noastre sociale."

CRISTIAN HOSTIUC: Pentru Isărescu reîntregirea salariilor este mai importantă decât scăderea dobânzilor la lei pentru că este singura sursă de creştere economică (Ziarul Financiar)
"Dobânda de 5,25%, nivel care a fost stabilit în şedinţa de la începutul lunii aprilie, este un minim istoric pentru perioada de după Revoluţie. La fel ca inflaţia care a coborât sub 3% pe an. Ceea ce nu a spus Mugur Isărescu este că dobânda BNR şi mai mult scăderea acesteia nu ajută economia şi nici nu au vreo influenţă în creşterea economică. A ajutat doar Ministerul Finanţelor să se împrumute mai ieftin şi să scadă costurile de finanţare a deficitului."