Publicat: 8 Mai, 2012 - 11:17
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Un nou partid la orizont: cel al “ungurenilor”! (Amos NEWS)
"Cea mai şocantă dintre declaraţiile făcute rămâne aceea că guvernul Boc şi apendicele său ungurean, s-au bătut pe viaţă şi pe moarte pentu reîntregirea salariilor cu care are neruşinarea să vrea să se laude Ponta. De parcă acestea au fost tăiate – aiurea şi fără nici un folos – de marţieni. Nu aşteptam de la această reuniune autocritici şi cenuşă în cap, dar un pic de decenţă mi se pare că ar fi pus într-un fel lucrurile mai la locul lor."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Austeritatea nu mai câştigă majoritatea (Azi)
"Lumea se schimbă. Franţa este în plin „refresh“ după ani mulţi de dominaţie a politicii de dreapta. Putin s-a reinstalat, ieri, la Kremlin, într-o festivitate ce a avut fastul Romanovilor, dar a iradiat forţa din vremea puterii sovietice aflată la apogeu. China a anunţat că pune la bătaie 10 miliarde de dolari pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est. Ungaria şi Bulgaria au semnat deja acorduri substanţiale cu guvernul chinez. România n-a existat în această ecuaţie. Premierul Wen Jiabao a poposit la Budapesta şi doar a survolat ţara noastră. Obama şi-a început, sâmbătă, campania electorală pentru al doilea mandat."

SABIN ORCAN: Nenea Iancu şi clona de Buzău (Adevărul)
"Văzând ce se întâmplă în România electorală a anului de graţie 2012, nu poţi să nu te-ntrebi ce-ar fi scris oare Caragiale dacă ar fi fost într-adevăr contemporanul nostru. Desigur, nu sunt nici primul, nici ultimul care observă cât de actuală este încă, după un secol şi ceva, satira politică ieşită din peniţa marelui scriitor român. A devenit o banalitate să invoci „O scrisoare pierdută" ori de câte ori vine vorba despre alegeri, partide, candidaţi. Dar asta-i soarta geniilor, ca să cităm dintr-un biograf al Marelui Will - să adune, ca un burete, tot ce-a fost şi ce va să fie. Cine-l reciteşte astăzi pe Nenea Iancu va descoperi, în schiţele sale, personaje mai puţin cunoscute, dar la fel de savuroase şi nemuritoare ca eroii pieselor care l-au făcut celebru. În „Triumful talentului", Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu sunt doi foşti colegi de şcoală. Primul este orfan şi sărman, dar are o înclinaţie înnăscută către caligrafie. Celălalt, în schimb, mâzgăleşte îngrozitor, dar este băiat de bani gata."

SEBASTIAN LĂZĂROIU: Cine e "Schimbarea"? (Evenimentul Zilei)
"În ciuda inversării polilor de putere – USL e pe cale să preia guvernarea, iar PDL trece în opoziţie – entuziasmul nu a crescut pe măsura şocului. Înainte de trecerea moţiunii de cenzură, 20% dintre români spuneau că viaţa lor se va schimba în bine după alegerile parlamentare. După evenimentul din Parlament sunt 30%. Mai mult decât atât, dacă înainte de moţiunea câştigătoare 50% credeau că viaţa lor va rămâne la fel după alegeri, acum, după ce Ponta şi-a construit noul cabinet pe altă formulă majoritară, sunt 47% cei care nu aşteaptă nicio schimbare."

CRISTIAN ANDREI: Tango pe ţepe la PDL (Gândul)
"Zece mii de pedelişti au participat la o şedinţă de terapie prin muzică la Sala Polivalentă din Bucureşti. S-a cântat pentru toate gusturile, din toate regiunile, pentru toată lumea. De dor, de supărare, de jale, dedicaţii pentru prieteni şi duşmani. Greii de la centru au mobilizat poporul portocaliu, de la mic la mare, ca să uite de oful pierderii puterii. Leitmotivul petrecerii de lansare a candidaţilor PDL pentru alegerile locale "tot greul spre bine" maschează dezamăgirea. Atmosfera în sală este irespirabilă, aerul pătrunde cu greu. Cineva parcă vrea să-i ameţească. "Opoziţia este ca o sobă fierbinte, puterea ca o femeie frumoasă", i se explică de la pupitru pedelistului de rând. "Uite Popa, nu e Popa, cumpăr loc în Europa", "Frunzăverde ales local, m-am făcut şi liberal", amuză sala maestrul de ceremonii TRU cu glume despre foştii colegi care au dezertat."

DAN CONSTANTIN: Scutul antişist (Jurnalul Naţional)
"Guvernul pregătit să ia gestiunea administraţiei ţării se află în febra debutului. Dacă va fi investit de Parlament printr-un vot pozitiv, de luni, 7 mai, Ponta va fi intrat în istorie, ca prim-ministru. Al şaselea din acest mileniu, al 11-lea după Revoluţie. Avem, aşadar, un nume nou care a fost gratulat de Adrian Năstase cu o titulatură care a părut o ironie la acea vreme, prin 2002, “Micul Titulescu”. Discuţia de răscruce se duce în aceste zile pe o temă exclusiv pecuniară: recuperarea impozitelor neconstituţionale pe pensii şi mărirea salariilor ciuntite de regimul Băsescu. Sunt mai ales probleme financiare şi fiscale trecute prin “ciurul” unor negocieri în mare viteză cu FMI care stabilise deja, printr-o scrisoare cu  Guvernul Ungureanu, intenţia guvernului în  politicile economie."

MIHAI PÂLŞU: Ponta trece votul şi jură la Palatul lui Traian (Puterea)
"Executivul Ponta nu trebuie să aibă surprize la începutul acestei săptămâni. Trebuie lăsat de Parlament să meargă la Palatul lui Traian şi să depună jurământul. Votălăii care au picat Guvernul Ungureanu trebuie să plimbe bilele până la capăt: să-i albească lui Ponta Cabinetul. Altă variantă viabilă pentru români nu există, chiar dacă Victor Ponta a nominalizat în Guvernul său trei nume certate cu ANI: Alistar - desfiinţat între timp -, Diaconu - care aşteaptă căderea cortinei pe 8 mai - şi Dumitreasca - profesoara cu master în mafia universităţilor particulare."

DAN CRISTIAN TURTURICĂ: De ce s-au inversat polii în România (România Liberă)
"Încă vă frecaţi la ochi şi nu înţelegeţi ce s-a întâmplat, de fapt? Încă vi se pare că nu aţi primit răspunsuri sincere la întrebările de genul: de ce a căzut Guvernul Ungureanu? Cine au fost cu adevărat trădătorii? Cum a fost posibilă schimbarea fulgerătoare de putere? Şi, mai ales, ce l-a făcut pe Traian Băsescu să accepte situaţia? A fost el înfrânt definitiv de construcţia politico-mafiotă gândită de Iliescu şi Voiculescu? Chiar a ieşit din joc omul care părea că face toate jocurile în această ţară? Frustrarea este justificată. Ea are în primul rând o componentă psihologică, care ţine de faptul că lupta crâncenă dintre două tabere care doar la violenţă fizică nu au recurs pentru a se anihila, şi care durează neîntrerupt de patru ani, a fost tranşată practic peste noapte, fără respectarea ritualului politic de trecere despre care am ajuns să credem că dă coerenţă vieţii noastre sociale."

CRISTIAN HOSTIUC: Pentru Isărescu reîntregirea salariilor este mai importantă decât scăderea dobânzilor la lei pentru că este singura sursă de creştere economică (Ziarul Financiar)
"Dobânda de 5,25%, nivel care a fost stabilit în şedinţa de la începutul lunii aprilie, este un minim istoric pentru perioada de după Revoluţie. La fel ca inflaţia care a coborât sub 3% pe an. Ceea ce nu a spus Mugur Isărescu este că dobânda BNR şi mai mult scăderea acesteia nu ajută economia şi nici nu au vreo influenţă în creşterea economică. A ajutat doar Ministerul Finanţelor să se împrumute mai ieftin şi să scadă costurile de finanţare a deficitului."