Publicat: 8 Mai, 2013 - 08:30
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...
 
OCTAVIAN ANDRONIC: Mârşava conspiraţie internaţională împotriva micului românesc (AMOS News)
"Aşadar, românii au aflat cu stupoare că nu vor mai putea consuma acest ptodus tradiţional de care se leagă o întreagă mitologie. Cercetării din domeniu au stabilit fără dubiu că mititeii se consumau pe meleagurile carpato-danubiano-pontice din cele mai vechi timpuri. Interdicţia consumului de vin dată de Zamolxes se pare că se datora tocmai însoţirii băuturii de aceste frigărui care permiteau libaţii de prea lungă durată.  Chiar pe columna lui Traian au fost identificate detalii din care se poate trage concluzia că sclavii daci consumau pe ascuns mici, pentru că stăpânirea romană îi scosese în afara legii, considerându-i un drog periculos care dădea forţe înzecite în lupte adversarilor lor. Aflat la confluenţa feluriţilor năvălitori şi ai unor imperii care se concurau în permanenţă, obiceiul preparării micilor a fost păstrat cu sfinţenie şi dus din generaţie în generaţie până în zilele noastre. Am reuşit chiar ca pe unii dintre cotropitori să-i convertim la consumul acestora, cu excepţia turcilor care nu vedeau cu ochi buni amestecul de carne de porc ce intră în combinaţie. În locul blamatului, astăzi, bicarbonat de sodiu, strămoşii noştri foloseau o pulbere pe care o obţineau din pisarea unor roci despre care doar înţelepţii satelor aveau cunoştinţă."
 
RAMONA URSU: Gară pentru noi. Fără domnul Fenechiu. Şi o lecţie despre „Aşa-i sistemul!” (Adevărul)
"Explicaţia e absolut normală. Dar am o veste pentru domnul ministru al Transporturilor: nici nouă, restul de câteva milioane de români, care nu avem altă soluţie decât să luăm trenul, CFR-ul nu ne oferă nici viteza, nici confortul, nici respectul de care avem nevoie. Cunoscându-l bine pe Relu Fenechiu, încă din vremea când era doar un deputat-baron din Iaşi, al cărui singur vis era să fie ministru, chiar al Transporturilor!, tind să cred că şi acum 3-4 ani domnia sa a văzut trenul mai mult din avion. Aşa c-am să-i explic puţin situaţia din teren. Nu de alta, dar am convingerea că domnul ministru vrea să ducă nişte ”politici de schimbare a lucrurilor” pe baza realităţii. Nu prinse din zbor."
 
MĂLIN BOT: De ce nu luăm averile şi pensiile magistraţilor corupţi? (Evenimentul Zilei)
"Sistemul judiciar românesc, alimentat cu foarte mulţi bani, nu reuşeşte să servească nici acum foarte bine principalului său scop: impunerea fermă a legii. În spatele eşecului stau, în acelaşi timp, fenomene grave şi mici chichiţe, aparent neimportante, dar care produc efecte nocive. Salariile magistraţilor au fost de foarte mult timp ajustate. Sumele pe care le încasează aceştia sunt dolofane. Declaraţiile de avere prezentate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii mustesc de vile, terenuri, maşini şi conturi prin bănci. Mai puţin mediatizate sunt sumele pe care le încasează diverşii ofiţeri care contribuie la bunul mers al sistemului judiciar. Diferenţa de salarizare între un astfel de ofiţer şi un profesor, de exemplu, este colosală. Sistemul judiciar, prin toate părţile lui, este unul în care statul pompează foarte mulţi bani. Sumele pe care le plătim anual pentru magistratură, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul de Interne, servicii secrete cresc în fiecare buget, fără a simţi o diminuare drastică a fenomenelor pe care ar trebui să le ţină sub control toate aceste instituţii. Asta pentru că nu e suficient să pompezi tot mai mulţi bani într-un sistem dacă nu iei şi alte măsuri."
 
LELIA MUNTEANU: Leviathanii în al Treilea Război Mondial (Gândul)
"Cum se face că raidurile israeliene în Siria  - au fost două, e foarte probabil să urmeze şi altele – n-au declanşat un scandal internaţional? Sau măcar nişte vociferări pe măsură. Statele Unite au tot interesul să-şi emită declaraţiile diplomatice în şoaptă. Nu pot felicita Israelul, fiindcă asta ar însemna  implicarea explicită în conflict. Cât despre Bashar al-Assad, preferă să întoarcă privirea şi să replice, fără prea multă convingere, prin intermediul unui purtător de cuvânt. N-are cum să deschidă acum un front cu Israelul. Regimul de la Ierusalim are dreptate să bombardeze “chirurgical”  arsenalele siriene presupuse a stoca rachete (celebrele Fatah-110, de producţie iraniană) destinate Hizballah. E una dintre acele chestiuni de securitate în care Israelul mai întâi trage şi apoi somează. Iată cum iese, ca Leviathanul din apă (vezi Cartea lui Iov, capitolul XLI), adevăratul motiv: platforma gazeiferă care poartă numele înfricoşătorului monstru marin, situată la 80 de mile nord de portul Haifa. Adică independenţa energetică a Israelului şi mult mai mult decât atât. Cheia conflictul din zonă (şi a altora care stau să explodeze) e pe fundul Mediteranei de Est."
 
LUCIAN AVRAMESCU: Revenirea la sărăcie (Jurnalul Naţional)
"Circulă o vorbă că şi cel mai amărât român, cel mai sărac, cel mai chinuit de nevoi, face o mare risipă de Paşte. Spiritul cumpătat de ieri, gospodărirea cu zgârcenie a oricărui leuţ, devin brusc semn de preaplin şi bunăstare. Aşa să fie? Cam aşa par a sta lucrurile. Am luat, vineri, înainte de Paşti, de la Bucov spre Sângeru un nene în maşină. Îl ştiu fiindcă suntem vecini de loc la Tătaru, unde eu am o fostă vie, iar el o fostă livadă. E cam de vârsta mea, a fost şofer pe maşini mari, de marfă, acum lucrează pe apucate la unul care are un fel de firmă de construcţii care mai mult stă. Stă firma, stă şi Costel, pe care l-am recoltat de pe marginea şoselei dimpreună cu un bax de carton, pe care-l căra transpirat. Ți-ai luat televizor cu plasmă? Pulpe de găină, zice. Cum pulpe de găină? Ce faci cu atâtea? Știu că stai doar cu consoarta sau ţi-au revenit copiii acasă? N-au revenit (e o durere mai veche a lui) şi într-adevăr stă doar cu muierea personală. Fac un grătar, zice, că n-am bani de miel. Am cumpărat şi 100 de ouă din sat pentru înroşit, femeia a făcut cozonaci, că de-un kil de făină mai găsesc. Să fie de Paşte masa bogată. Măi omule, zic, înfigându-mă în nişte curbe pe la Gornet Cricov, trei luni mănânci la pulpele astea şi tot nu le termini. Și ouăle nu-s cam multe? Nu, zice, să fie masa plină. Vine cineva, vreun fin, vreun vecin? Nu vine nimeni, dar poţi şti? Costel a făcut genul lui de risipă de Paşte. Poate nevastă-sa a dat şi de pomană. Dar tot a fost, în lista lui rezumată de meniu, mult pentru doi inşi care altfel trăiesc destul de strâmtorat."
 
MIHAI PÂLŞU: Un an foarte prost sub administraţia USL (Puterea)
"Nu vreau să vă ofer date statistice şi nici să vă arăt minciunile Guvernului Ponta. Vreau doar să vă întreb: Ce s-a schimbat în bineîn viaţa dumneavoastră în ultimul an? Doamnelor şidomnilor, plătiţi mai puţin pe metrul cub de gaz natural? Kilowatul este mai ieftin? Benzina şi motorina vă ustură mai uşor la buzunar?Laptele, carnea, brânza, untul sau ouăle au preţuri mai mici faţă de luna mai 2012? Aţi simţit vreo briză în legile organice care să vă încredinţeze că merită să vă căutaţi dreptatea în justiţie? Au crescut salariile ca să acopere explozia inflaţiei? Corupţia şi evaziunea fiscală au scăzut? S-au emis legi care să le permită patronilor să mărească numărul angajaţilor fără a-şi diminua profitul? Cum?!? Nimic din toate acestea? Adică 22 de milioane de oameni - mai puţin cei privilegiaţi politic - au pierdut un an din viaţa lor crezând în promisiuni, iar USL le-a terfelit speranţa?"
 
RAZVAN CHIRUŢĂ: IPS Teodosie, cel mai puternic om din România (România Liberă)
"Există în România un personaj care poate comite oricâte abuzuri vrea şi nu păţeşte absolut nimic. Nu e politician de top, deşi vrea să fie admirat de popor, nu e om de afaceri conectat la contracte cu statul, deşi este obsedat să facă averi, nu e nici măcar interlop de temut, deşi de multe ori se comportă ca unul. Acest om controlează cu mână de fier o întreagă regiune a ţării şi nu se dă în lături să însuşească, ca un despot din vechime, orice face plăcere ochilor săi. Înalt prea sfinţiei sale Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, căci despre domnia sa este vorba, nu-i stă nimic în cale. Nu-l interesează decât acele bunuri lumeşti care pot aduce foarte mulţi bani şi nu se dă în lături de la nimic să le obţină. Nu-i pasă de preoţii din subordine – cine se ridică împotriva sa este imediat eliminat din Biserică după o judecată sumară, nu-l deranjează nici măcar procurorii – are cel puţin un dosar penal care stagnează de patru ani într-un sertar. A reuşit astfel să impună o adevărată dictatură în lumea ortodoxă din Dobrogea."
 
DANIEL DĂIANU: Revizitând “încordarea structurală” (Ziarul Financiar)
"Intervenţiile băncilor centrale  pentru a salva bănci, sisteme financiare(ca împrumutator de ultimă instanţă/lender of last resort), pot fi interpretate ca versiune a dominantei fiscale asupra politicii monetare. Sunt economişti şi unii oficiali care deplâng această ipostază a băncilor centrale, în sensul că şi-ar depăşi mandatul de a urmări stabilitatea preţurilor numai. Pe de altă parte, dacă acceptăm ca o bancă centrală trebuie să se îngrijească şi de stabilitatea financiară, a ansamblului, intervenţiile menţionate au fost inevitabile, chiar dacă implică riscuri. Se poate vorbi în acest caz de o dominantă financiară (ca formă a dominantei fiscale) asupra politicii monetare. Otmar Issing, fost economist şef al BCE, a făcut referire la acest aspect la un seminar organizat după ultima întâlnire a Consiliului Director al Băncii Centrale Europene, la Bratislava (3 mai,a.c), unde am fost într-un panel de discuţie. De ce a fost nevoie ca Fed-ul, Banca Angliei, BCE să intervină în acest mod? Răspunsul este ca, altminteri, sistemele financiare s-ar fi prăbuşit şi, cu ele, căderea de producţie şi şomajul ar fi fost mult mai mari în numeroase ţări din Europa, în SUA. Este ce declară şi şefi ai băncilor centrale, ai altor institituţii europene, ce se declară peste Ocean. Altfel spus, şocul pentru sistem generat de susbsistemul financiar ar fi fost devastator. S-a recurs la injectarea temporară de baza monetară (QE/quantitative easing în jargonul nou) ca soluţie second-best poate, sub formă de achiziţii de active suverane şi corporatiste, împrumuturi ultra-ieftine pentru bănci etc."