Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Penitenciarul – spital! (AMOS News) 
"Stau şi mă întreb ce se va întâmpla dacă zilele acestea – Doamne fereşte! – ar avea loc o catastrofă, un incendiu, o explozie puternică şi zeci – dacă nu sute – de persoane care au suferit arsuri vor trebui tratate. Cine le va prelua, la Spitalul de Arşi, unde majoritatea medicilor fac acum de gardă în arestul din Rahova? Este o supoziţie. Probabil că lucrurile se vor putea rezolva pe la alte spitale care au secţii de specialitate, dar ce e sigur este că cel mai important dintre acestea este practic scos din funcţiune. Cine e de vină? Prima tentaţie ar fi să dăm vina pe procurori şi pe judecători. Bun, medicii au comis ce-au comis, dar nu sunt bandiţi la drumul mare care să dea în cap oamenilor dacă-i laşi în libertate. Culpa lor nu este medicală, ci penală. N-au operat prost ei, nu au respectat regulile şi procedurile şi au fraudat Casa de Asigurări de Sănătate (între noi fie spus, “victima” preferată a mii şi mii de operatori din sistemul sanitar şi pacienţi). Este oare necesar ca aceşti oameni să stea în arest la Rahova când ar fi putut fi consemnaţi la locul de muncă?"
 
LIVIU AVRAM: În apărarea lui Dan Voiculescu (Adevărul) 
"Zic ei aşa: “VĂ NOTIFICĂM ŞI VĂ SOMĂM SĂ NE PUNEŢI LA DISPOZIŢIE IN TERMEN DE 24 (DOUĂZECIŞIPATRU) DE ORE, TOATE DOVEZILE  (documente, înregistrări etc.) care susţin afirmaţiile făcute la adresa domnului Dan Voiculescu din cadrul articolului…”. Şi continuă: “De îndată,  SĂ ÎNLĂTURAŢI DE PE SITE-UL WWW.ADEVĂRUL.RO ARTICOLUL…”.  Şi tot aşa… În limbaj de internet, scrisul cu majuscule înseamnă zbieret. Dar de ce să zbieri înainte de a încerca să vorbeşti normal? Nu ştiu, o fi vreo tactică, poate de intimidare, poate de altceva… Însă primirea acestei notificări m-a făcut să studiez mai cu atenţie toate datele disponibile privind întâmplările acelei ciudate zile de 29 aprilie şi, indiferent de tonul discuţiei, pot afirma că cronologia evenimentelor încă aduce  prea multe întrebări şi prea puţine răspunsuri."
 
SILVIU SERGIU: Cât de plauzibilă este o nouă suspendare a lui Băsescu (Evenimentul Zilei)
"Pentru a nu risca, probabil, să fie dat cu capul de biroul din Palatul Victoria, de către Mircea Badea, Victor Ponta s-a dus marți seară în studioul Antenei 3 și a anunțat că, dacă judecătorii Curții Constituționale vor stabili că președintele Traian Băsescu a încălcat Constituția când a îmbrăcat tricoul PMP, o nouă suspendare a șefului statului nu este exclusă. ”Dacă încalcă Constituția și dacă avem o decizie a Curții în acest sens, nu există o altă cale de sancțiune decât cea prevăzută de Constituție: suspendarea. Decizia aparține Parlamentului, nu Guvernului, nu unui partid. Nu pot să vorbesc în numele Parlamentului”, a răspuns Ponta insistențelor moderatorului. Dan Voiculescu și tromboanele sale media dezacordate au tresărit, pesemne, la auzul acestor vorbe. Speranța s-a înfiripat în sufletele lor neprihănite și oprimate de un dictator rapace. Suflete atât de chinuite încât le este rușine de președintele țării lor, dar nu au nicio jenă să încaseze lunar salarii de la un turnător al fostei Securități. Demiterea președintelui îl poate salva pe Felix de pușcărie. Dacă, bineînțeles, este găsit vinovat. Vom afla în curând verdictul Justiției."   

SORINA IONAŞCU: Băsescu în vacanţă, funcţia de preşedinte vacantă (Gândul)
"În Constituţie nu va fi precizat niciodată faptul că preşedintele României nu are voie să poarte tricouri cu siglele unor partide sau că nu are voie să semneze petiţii ale unor formaţiuni politice. Sau că nu are voie să strige pe fiecare străduţă din ţară „votaţi partidul X, că eu aşa fac”. Constituţia unei ţări nu este nici cod vestimentar, nici cod de conduită. Constituţia unei ţări este legea fundamentală, la care se aliniază toate celelalte legi. Iar conduita şi ţinutele vestimentare şi le stabileşte fiecare preşedinte în parte, respectând demnitatea funcţiei, atât legal, cât şi moral. Domnule preşedinte, doriţi să faceţi campanie electorală? Foarte bine, dar nu o faceţi în calitate de preşedinte al României. „În vacanţă poţi să te îmbraci cum vrei”, s-a apărat, cu o ironie groasă, Traian Băsescu, în faţa acuzaţiilor venite din partea premierului Victor Ponta privind implicarea sa în campania electorală a Partidului Mişcarea Populară. Fotografiile care au făcut turul internetului îl arătau pe Traian Băsescu îmbrăcat cu un tricou alb, cu numele şi sigla PMP. Nimic greşit, sugerează preşedintele. Legal, putem spune că are dreptate. Moral însă, este discutabil."

IONUŢ BĂLAN: Cum ne raportăm la inflaţie? (Jurnalul Naţional)
"Adesea guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, spune în timpul conferinţelor că doreşte să răspundă câtorva întrebări care au apărut în ultima vreme în presă. Pe 8 mai, el prezintă la sediul BNR raportul trimestrial asupra inflaţiei. Iată câteva întrebări de presă, pe problematica inflaţiei, care-i sunt adresate de cititorii noştri: 1. Anul trecut, deflatorul PIB a ajuns la un nivel similar cu inflaţia la consumator. Credeţi că-i mai util pentru politica monetară să folosească indicele care reflectă inflaţia din întreaga economie sau tot Indicele Preţurilor de Consum (IPC)? 2. Datele statistice evidenţiază că în ultimii doi ani s-a redus ponderea creditului neguvernamental în favoarea celui guvernamental. În ce măsură asta relevă o “răcire” a secvenţei economice şi faptul că politica monetară - raportându-se la la IPC şi nu la deflator - devine mai mult o politică socială, decât una cu rol de stimulare a economiei?"

VALENTINA GRIGORE: Recuperatorii vs agenţii electorali (Puterea)
"Ce au în comun recuperatorii cu agenţii electorali? Toţi bat la uşile românilor săraci. Care este diferenţa? Unii vin să ia, alţii vin să dea. Între noi fie vorba, cred că recuperatorii şi partidele politice au o înţelegere. Recuperatorii băncilor nu mai hărţuiesc oamenii în timpul campaniei electorale. Puteţi să deschideţi liniştiţi uşile, nu vă ţineţi respiraţia şi nu mergeţi în vârful degetelor de teamă să nu vă audă recuperatorii care sună la telefon de 10 ori pe zi şi nu li se răspunde şi în cele din urmă se postează în faţa uşii. Locul lor este luat de agenţii electorali, care încearcă să prostească românii cu nişte pixuri, şepci şi tricouri. Nu ştiu care sunt mai răi. Unii care vin să ia ce nu avem oricum, sau unii care ne bagă în case imaginea candidatului ce clar ne va aduce în sapă de lemn după ce se vede la putere, başca ne mai şi supraimpozitează cu nişte taxe aberante."

MELANIA CINCEA: Liga baronilor sfidează NATO (România Liberă)
"SUA anunţă că se vor concentra pe lupta împotriva corupţiei în Europa Centrală şi de Est, în strânsă colaborare cu UE.Pentru a sublinia importanţa luptei anticorupţie, Ambasada SUA premiază procurorul general al DNA, Laura Kövesi, sub a cărui conducere procurorii„au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu“. În acest timp, premierul României şi, după toate indiciile, viitor prezidenţiabil, transmite mesajul că baronii săi puşcăriabili sunt mai importanţi decât partenerii strategici ai României. SUA au transmis un nou semnal României că, mai ales în contextul escaladării confictului ruso-ucrainean, au nevoie, în NATO, de par­teneri care să lupte eficient cu corupţia şi să susţină statul de drept. „Ţă­rile care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, ins­ti­tuţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le des­făşoară în Ucraina“, trans­mi­tea, venit la Bucureşti, Hoyt Yee, asistentul adjunctului se­cretarului de stat american pen­tru Europa şi Eurasia, Vic­toria Nuland. La o întâlnire, organizată cu şefii tuturor partidelor politice, la care Victor Pon­ta nu a mers. Deşi a fost o vizită anunţată din timp şi deşi pe ordinea de zi fuseseră pro­ble­me de importanţă majoră şi pentru România."

GABRIEL ZBÂRCEA: Nu avea nevoie statul de bani? Despre privatizarea Electrica S.A. (Ziarul Financiar)
"Era Electrica S.A. o societate fără lichidităţi sau surse de investiţii? Nu se putea obţine un preţ mai mare prin vânzarea una câte una a societăţilor de distribuţie rămase în portofoliu? Urmare a negocierilor aferente Aranjamentului Stand-By dintre România şi FMI, Guvernul României a decis privatizarea societăţii Electrica SA prin ofertă publică de majorare a capitalului social. Ce înseamnă aceasta? Guvernul a considerat că este mai nimerit ca în loc să vândă una câte una cele patru societăţi de distribuţie şi furnizare pe care le mai are în portofoliu (respectiv trei societăţi de distribuţie şi una de furnizare), să cedeze indirect majoritatea acţiunilor pe bursă, prin metoda majorării de capital în compania holding (IPO) care deţine controlul în cele patru societăţi, adică în Electrica S.A. Metoda privatizării pe piaţa de capital este recomandată de Comisia Europeană şi de bunele practici în materia privatizării pentru că asigură transparenţă şi tratament egal pentru investiţii."

8 Mai 2014 - 10:28

Format: 

Topic: