Share
8 Mai 2015 - 09:32

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. "Câinii" liber-profesionişti latră, caravana ANAF trece… (AMOS News) 
"De mai bine de două săptămâni nu există, practic, publicaţie sau canal TV care să nu fi abordat problema spinoasă a reconsiderării ilegale – de către ANAF – a unor activităţi desfăşurate în cadrul profesiilor liberale, în sensul “asimilării” contractelor de prestări servicii cu contractele de muncă şi al obligării liber-profesioniştilor la plata retroactivă a unor taxe suplimentare care depăşesc adeseori totalul încasărilor pe care acestea le-au avut până în prezent, datorită penalităţilor enorme rostogolite în această perioadă. Din 2010 până în prezent nu s-a aplicat nici o reconsiderare a profesiilor liberale, situaţia actuală fiind generată de elaborarea şi transmiterea către inspectorii fiscali a unor indicaţii imperative de aplicare. Majoritatea comentatorilor au evidenţiat manevre cel puţin incorecte prin care s-au făcut modificări în Codul Fiscal – respectiv abrogarea, pe şest – a unui articol (1) care anula practic, statutul liber-profesioniştilor."
 
PETRE BARBU: Protejatul (Adevărul) 
"Cel mai bine este să trăieşti sub protecţia cuiva. Mai bine înfipt în sistem, mai puternic, mai deştept decât tine. Să ştii că el are grijă de tine. Când n-ai bani, funcţie sau când ţi-e rău. Să te duci la el, să te asculte şi să te servească. Şi tu să-i faci nişte servicii atât cât poţi. Să-i plăteşti cât eşti în stare. Să-i fii recunoscător. Toată viaţa sau pe termen scurt, mediu sau lung, în funcţie de cât de puternică este protecţia lui. Să te rogi pentru sănătatea lui, să-i aprinzi o lumânare la biserică, dacă te duci duminică la biserică. Să-l feliciţi. De ziua lui, a nevesti-sii sau a copiilor. Să fii alături de el la bine şi la greu. Pentru că şi lui o să-i fie greu într-o zi, ţine minte! Nu ştii cum bat valurile în viaţa asta şi dintr-o dată ai putea să-l vezi scufundându-se. (Prefă-te că-l salvezi. Dar eşti atât de neajutorat! Lasă-l să se ducă!)." 

LELIA MUNTEANU: Era la era primera (Evenimentul Zilei)
"N-are prezent, n-are viitor. E chiar trecutul care se mişcă pe o podea lustruită, răsucindu-se în el însuşi, ca un cuţit în rană. N-are prezent, n-are viitor. E chiar trecutul care se mişcă pe o podea lustruită, răsucindu-se în el însuşi, ca un cuţit în rană. Bucuria şi tristeţea, căutându-se, contopindu-se în feţele aceleeaşi monede aruncate cu clinchet de sus; doi oameni care nu se cunosc, amestecându-şi amintirile; doi oameni care se iubesc, despărţindu-se tandru, trecând prin flăcările reci ale unui „acum“ îndepărtat. Fiecare mişcare repovesteşte lumea – scrie ceva şi şterge, şi iar scrie şi şterge… ."   

CRISTIAN T. POPESCU: Amorul, umorul, omorul (Gândul)
"Subsemnatul nu pot să râd de Nichita. Oricum nu mă dă râsul afară din casă, dar în cazul edilului de Iaşi amuzamentul e chiar periculos. Asta vrea întreg PSD-ul, cu Ponta în frunte, să ne hlizim, să chicotim, să ne dăm coate: primarele la andropauză face urât, he, he, he, îşi aleargă cu Poliţia mult mai tânăra ţiitoare, că altceva nu mai poate să-i facă, hi, hi, hi, umblă s-o prinză cu vreun fante vânjos şi s-o ia la... la ce? – la pumni, hă, hă, hă... Păi, ce, domne, asta-i treabă pentru DNA?! Au ajuns procurorii să se bage şi prin paturile oamenilor, ca Securitatea! Se duce dracului democraţia, drepturile omului, drepturile pomului!... Diversiunea sex-băşcălie camuflează un nărav mult mai grav al ştabilor care bat spre 60 de ani, transmis şi urmaşilor. Alde Nichita cred cu tărie şi azi, la un sfert de veac după comunism, că un prim-secretar al Partidului e deasupra oricărei legi. Ăsta era şi sensul avansării în sistem: de la un nivel încolo, era permis să-i calci în picioare sau chiar cu maşina pe cei aflaţi sub tine, fără să te împiedici de lege, făcută pentru mocofanii muncii."

ADRIAN MĂNIUŢIU: Drob de sare cu TVA de 9% (Jurnalul Naţional)
"Inflaţia a fost prezentată întotdeauna ca ceva extrem de periculos. Dacă ne gândim la situaţiile cu care Argentina a fost nevoită să se confrunte în repetate rânduri în istoria ei foarte recentă sau, de ce nu, chiar la poveştile mai vechi, dar la fel de cutremurătoare, ale Germaniei postbelice în care inflaţia avea un ritm atât de halucinant încât la o oră după încasarea unui salariu acesta mai valora doar jumătate, desigur că încerci să te fereşti de fenomen precum de râia galbenă. Şi dacă inflaţia e atât de rea, n-ar trebui ca opusul ei (creşterea puterii de cumpăra¬re) să fie un lucru bun? În mod paradoxal, nu e chiar atât de simplu, iar perspectivele deflaţiei sunt şi ele sumbre. Asta pentru că efectele se traduc prin creşterea valorii reale a datoriei şi restrângerea cheltuielilor publice. Putând să cumperi mai mult cu aceeaşi cantitate de bani, cresc economiile, concomitent cu o reducere a masei monetare şi a creditului, scumpind exporturi¬le."

RĂZVAN M. MATEESCU: Adio cătușe (Puterea)
"A trecut și proiectul lui Șerban Nicolae, care le face viața mai ușoară corupților și interzice încătușarea acestora. Păi ei sunt nevinovați, săracii, cum să îi plimbi în cătușe în fața poporului? Și să ne gândim și la colegii care încă au scăpat: e frumos să se uite la televizor și să le tremure chiloții (cum se spune în poporul de care toți vorbim) când îi văd pe arestați? Americanii nu stau pe gânduri și îi pun în cătușe pe corupții lor de nu se văd. Asta dacă nu se predau de bunăvoie, cum a făcut acum câteva zile liderul majorității din Senatul Statului New York, Dean Skelos, care a venit cu fiul său de mână la FBI, ambii fiind acuzați într-un caz de corupție. Tot din New York, am găsit o știre de la arestarea fostului președinte al Adunării (un fel de cameră a deputaților a statului), Sheldon Silver, acuzat că a luat o mită de 4 milioane de dolari. Într-o poză din „New York Post” îl vedem cu cătușele la mâini, pe bancheta mașinii, între agenții FBI, cu jurnaliștii călare pe geam, să îl fotografieze."

CRISTIAN CÂMPEANU: Hienele lui Ponta, sub protecția lui Iohannis (România Liberă)
"Regimul Ponta transformă România într-un iad birocratic kafkian, în care cetățeanului îi este tot mai greu să trăiască și muncească, în vreme ce clasa privilegiată se pune la adăpost de lege cu ajutorul unui parlament devenit agent al crimei organizate. În condițiile în care Justiția este supusă în permanență unui război de anihilare a independenței, iar mass-media, supusă treptat intereselor politice și economice, instituțiile libertății sunt demolate rapid „sub înaltul patronaj” al unui președinte care nu face nimic."

IOANA PETRESCU: Perspectivele alegerilor parlamentare din Marea Britanie (Ziarul Financiar)
"Am stat in ultimele zile cu ochii pe publicatiile britanice pentru ca ma asteptam, cum se intampla in orice prag de alegeri, ca liderii partidelor inscrise in cursa pentru scaunele Parlamentului sa iasa la rampa cu artileria grea. Si au facut asta. Insa dincolo de lupta politica, alegerile din Marea Britanie ar trebui privite din perspectiva avantajelor pe care noi, romanii, le putem avea. Mai mult economice, in opinia mea. In primul rand, sa vedem situatia generala. Confruntarea se da între cinci mari partide politice: Partidul Conservator (David Cameron), Partidul Laburist (Edward Miliband), Partidul Naţional Scoţian (Nicola Sturgeon), Partidul Liberal-Democrat (Nicholas Clegg) şi Partidul UK Independence - UKIP (Nigel Farage)."

Format: 

Topic: