Publicat: 8 Martie, 2012 - 10:25
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Pe unde mai plimbăm pisica moartă? (Amos News)
"O parte din toate lucrurile astea s-au întâmplat pe parcursul a numai două ore în care a durat pana de curent. N-au fost sute de mii de părinţi, ci doar zeci. N-au stat de pomană, ci au făcut cereri de mână, pe care oricum trebuiau să le completeze. (Aproape că e o ruşine să mai scrii de mână în ziua de azi.) N-a fost de la soft, ci de la curent. S-a luat curentul. Ce prozaic, nu? Ni se întâmplă tuturor să ne pice curentul, să-i înjurăm pe cei care ni-l furnizează şi să aşteptăm scuze de la ei, dar primim în schimb facturi tot mai mari. Aproape că ENEL s-a bucurat că tirul s-a mutat pe firma de software, care chiar n-avea nicio vină. Poate doar că oferise softul gratuit. A, păi de ce este gratuit?  Ce o să ceară după asta? Uite, d’aia n-a mers, domnule, că e gratuit! Păi pe ce se duc banii ministerului?  Rău să dai gratuit, rău să dai pe bani, tot prost ieşi. Măcar când iei banii, reclamaţiile intră în factură. Corul naţional al clevetitorilor te jumuleşte fără milă încadrându-te sentenţios în paradigma: faci afaceri cu statul = eşti un corupt."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Aur, gaze şi cu voturi (Azi)
"Cerându-se la Parlament cu acest discurs, Băsescu a vrut, de fapt, să-şi îmbărbăteze oştile proprii, înaintea campaniei electorale. Şi să grăbească actele pentru asigurările private de sănătate, pentru aurul de la Roşia Montană şi pentru gazele de şist dorite de Chevron. S-a adresat parlamentarilor Puterii mereu la persoana a doua, cu un potop de mulţumiri: voi aţi făcut şi aţi dres, deşi toate „reformele“ şi marotele enumerate n-au fost iniţiate de Parlament, ci au fost impuse, la ordinul lui Băsescu. În pofida triumfalismului de paradă afişat de şeful lor, parlamentarii Puterii au toate motivele să fie tufliţi. Până la urmă, ei vor scoate din foc toate castanele aruncate de Băsescu. El ştie asta şi a venit să-i mângâie pe creştet. Şi să le dea aer în trompete. A uitat complet de propriile alegaţii despre populism şi asistaţii social."

OVIDIU NAHOI: Şova şi evreii, Securitatea şi matrioşka (Adevărul)
"Nu am prins ”în direct” momentul în care, la The Money Channel, purtătorul de cuvânt al PSD Dan Șova nega holocaustul din România. Am aflat despre aceasta a doua zi de dimineață, citind comentariul scriitorului Vasile Ernu din publicația electronică Critic Atac. Abia apoi am văzut și imaginile. "Dacă din zona conservatoare sînt obișnuit să primesc astfel de mesaje, mai nou văd că nici PSD-ul nu se lasă, partidul care se pretinde că reprezintă stînga românească şi care ar trebui să fie mult mai sensibil la acest tip de problematică", spunea scriitorul basarabean, în articolul său intitulat "Antisemitismul de la Cotroceni se extinde și spre partide: de la Băsescu la Șova". Autorul remarcă faptul că declarația lui Dan Șova se potrivește perfect cu atacurile președintelui Băsescu la adresa regelui Mihai. Dar și cu afirmația șefului statului cum că l-ar fi urmat și el pe Hitler în războiul din Est."

VLAD NISTOR: Prăbuşirea în derizoriu (Evenimentul Zilei)
"Am observat cu toţii, încă din copilăria cea mai timpurie, iar mai târziu am învăţat la şcoală, că dorinţa de putere reprezintă una dintre componentele esenţiale ale naturii umane şi că ea se manifestă mai tot timpul prin acţiunile şi atitudinile noastre de-a lungul întregii noastre vieţi. De mult prea multe ori ne imaginăm în mod greşit că deciziile unora şi ale altora ar avea în spate motivaţii de natură financiară, interese materiale, deci. Nu, lucrurile nu stau deloc aşa, de cele mai multe ori este vorba despre instinctul nostru natural de a conduce, chiar stăpâni pe celălalt, chit că este vorba despre o confruntare minoră, cotidiană, sau chiar despre concurenţa dintre oameni politici de vârf, sau despre aceea dintre cei mai bogaţi locuitori ai planetei. Din acest punct de vedere analiza comportamentului uman poate fi la fel de elocventă dacă ea se referă la confruntarea dintre liderii a două mari puteri sau, de ce nu, dacă se referă la banala încercare a cuiva de a prelua conducerea oricărei structuri în detrimentul altcuiva."

INDIRA CRASNA: Băsescu a slăbit cureaua în faţa Parlamentului în continuare gol (Gândul)
"Psihoterapia s-a stricat când nişte cetăţeni şi-au strigat dorul faţă de regele Mihai, ei fiind trimşi de către preşedinte direct şi "bărbăteşte" la sânul fostului rege. A fost momentul în care noutatea şi viteza discursului s-au gripat, căzând în monotonia înşiruirii fixaţiilor prezidenţiale: reorganizarea administrativă, legea sănătăţii, parlamentul unicameral, uninominalul pur, noul minerit şi eşuând în subiecte ca proprietatea asupra fibrei optice, finanţările pentru aducţiunile de apă şi canalizări şi "moara d-aia care produce energie alternativă". Cum stă bine unui discurs care s-a vrut, în esenţa sa, încrezător, termenele de îndeplinire a dorinţelor evocate au fost cam după 2014, cu trimitere către 2020."

DAN CONSTANTIN: Băsescu să vină, să-l băgăm în mină! (Jurnalul Naţional)
"Am căutat în arhivă Raportul lui Nicolae Ceauşescu la Conferinţa Naţională a PCR din 1982. Iată câteva fraze: "Străbatem o epocă foarte agitată, omenirea fiind zguduită de cutremure, furtuni şi uragane economice, politice şi militare de mari proporţii, care pun popoarele la grele încercări. În aceste împrejurări grele, înfruntând valurile uriaşe provocate de uragane şi cutremure, trebuie să navigăm cu mare atenţie, pentru a asigura înaintarea patriei noastre spre piscurile înalte ale societăţii comuniste". Aşadar, mitul comandantului de navă Băsescu, priceputul care duce echipajul în bună siguranţă la mal, are suport  istoric în ceauşism."

BURTESCU ALIN: Talentaţii (Puterea)
"Aoleu! Mânca-ţi-aş talentul tău de preşedinte orator, cum ar zice tanti de vinde flori olandeze în piaţă. Păi de ce nu o zici până la capăt dacă tot eşti jucător de profesie?Cât costa un ou, căci e cel mai recent exemplu, acum doi ani? Jumătate din preţul de acum. La fel şi laptele, carburanţii şi mai toate nevoile românilor. Au, cu salariile la nivelul din 2010 vrei să le scoţi matale ochii cetăţenilor pe care îi trimiseşi după Regele Mihai, de îi umflară paznicii de la balcoane şi îi făcură nevăzuţi de ochii presei? Întrebarea logică pe care şi-o pune oricine este de ce atunci? De ce în preajma electoralelor? De ce mişcarea asta nu fu la sfârşit de 2011 sau la începutul lui 2013? Duduie iarăşi economia ţării? Aş!"

SABINA FATI: Umbra lui Putin la Bucureşti sau de ce s-ar împăca Rusia cu România (România Liberă)
"Vladimir Putin revine la Kremlin la 20 de ani de la intervenţia Rusiei în războiul civil din Republica Moldova, pe care l-a câştigat Transnistria folosindu-se de Armata a 14-a, transformată între timp în instrumentul de control pe care se bazează Moscova în monitorizarea regiunii. Evenimentul a fost marcat de un soldat rus din aşa numitele trupe de menţinere a păcii prin folosirea Kalşnilkov-ului din dotare împotriva unui tânăr neînarmat, care a avut nenorocul să treacă prin zona de patrulare a militarului pus să apere podul peste Nistru de la Vadul lui Vodă."

ANDREI CHIRILEASA: Care sunt calculele din spatele celui mai mare mandat de vânzare de acţiuni din România (Ziarul Financiar)
"Fondul Proprietatea (FP) i-a mandatat pe americanii de la Citigroup să caute cumpărători pentru pachete de acţiuni în valoare de 527 mil. euro (conform evaluărilor din portofoliul FP). Acesta este cel mai mare mandat de vânzare de acţiuni din ultimii ani în România, miza fiind substanţială atât pentru intermediar, cât şi pentru administratorul FP, grupul american Franklin Templeton. Cea mai mare parte a banilor vor ajunge însă la acţionari şi la stat. Dacă Citi va reuşi să vândă cele 13 participaţii de pe listă la valoarea lor de înregistrare, de 527 mil. euro, atunci ar putea încasa un comision de circa 5 milioane de euro. Specialiştii din piaţă apreciază că onorariul băncii de investiţii nu ar depăşi 1%, administratorul Franklin Templeton fiind zgârcit când vine vorba de astfel de mandate. În schimb, acest mandat ar putea creşte şansele Citi de a obţine noi mandate, cum ar fi cel de listare a FP la Varşovia."