Publicat: 9 August, 2012 - 09:22
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Legături primejdioase (Amos News)
"Și domnul Marga a aruncat, la supărare, niște vorbe. A lămurit nația că remanierea sa de la Externe nu a fost un lucru pe care să-l dorească chiar el. L-a dorit mai mult "un domn". "A fost o împărțeală înăuntrul unui grup și un domn și-a dorit ministerul.... "- spune profesorul cu oarecare tristețe. Ce vine, poate, și din faptul că cele trei luni de mandat nu au îndreptățit deloc speranțele celor care l-au numit pe seama faptului că ar avea relații bune la Berlin. Or, una din consecințe este aceea că ministrul neamț de Interne a anunțat deja că nu vom avea încă acces în Schengen. Atunci, nici de domnul Marga nu prea mai este nevoie. Poate că "domnul" Corlățean va avea mai mult succes, chiar dacă nu este prieten cu Angela Merkel."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Domnul Giani şi sectoristul (Azi)
"Nici nu se uscase bine iscălitura electronică a domnului Giani, că textul respectiv a şi fost absorbit şi disipat în presa băsistă, de o cunoscută doamnă, ce-şi spune „consilieră anticorupţie“, fiind salariată cu această funcţie sau colaboratoare în domeniu a Ambasadei Statelor Unite. Personajul a ajuns acolo fiind ucenica sfătuitoarei titulare a domnului ambasador Mark Gitenstein; este vorba despre fosta procuroare ceauşisto-comunistă Monica Macovei. Domnul Giani afirmă că, luni, 6 august, a primit „informaţii suplimentare de la Curtea Constituţională, despre continuarea presiunilor şi ameninţărilor la adresa judecătorilor“, declarându-se „şocant“ că, pentru a doua oară într-o lună, CCR se plânge Comisiei de la Veneţia. „Informaţiile suplimentare“ vin dintr-un text semnat de preşedintele CCR, Augustin Zăgrean."

MĂLIN BOT: O mare problemă constituţională (Adevărul)
"Bâjbâiala Curţii Constituţionale prin listele electorale trădează o problemă mult mai gravă decât tranşarea cvorumului din referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Cine crede că, după validarea sau invalidarea referendumului, politicienii se vor calma, îşi face o mare iluzie. Este cert că această clasă politică nu poate gesiona cu grijă şi prea multă răspundere soarta ţării. Poate că nici nu le pasă, cu adevărat, de efectele certurilor lor asupra publicului, fiind prea preocupaţi de felierea eternă a ciolanului puterii şi banului public. Poate că nu au calităţiile necesare pentru a înţelege răul pe care îl fac. Pentru ca astfel de metehne să nu facă ravagii în societate, aşa cum se întâmplă în această perioadă, România are nevoie de instanţe incontestabile, care să tranşeze indiscutabil conflictele politice cu efecte grave."

HORIA TABACU: Crin nu l-ar mai nominaliza pe Ponta  (Evenimentul Zilei)
"După cum stau lucrurile astăzi, dacă ar rămâne preşedinte, Crin Antonescu nu l-ar mai nominaliza pe Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru. Între cei doi începe să apară o prăpastie. Semne de neîncredere între cei doi au fost multe, fireşti păreri diferite în multe probleme importante ale ţării au mai apărut. Marţi seara, însă, la Antena 3, starea de tensiune între cei doi a explodat pur şi simplu. Crin Antonescu a criticat Guvernul, l-a numit "timid şi ezitant". A avut păreri şi despre Victor Ponta. L-a tratat de sus, cum fac profesorii cu elevii lor. Mărul discordiei îl constituie Ioan Rus, ex-ministrul de interne. Încă din ziua referendumului acesta a fost atacat mai ales de cei din partidul lui Crin. Recent deputata liberală Ancuţa Pocora a afirmat că "Ioan Rus a fost cel puţin neglijent", insinuând de fapt lucruri mult mai grave."

ANDREI L. POPESCU: Şuturile pe sub masă ale zeilor legislativi ai României (Gândul)
"Undeva, acolo sus, pe Dealul Parlamentului, nouă judecători decid în şedinţe care se lungesc cu orele, în spatele uşilor închise, ce e bine şi ce e rău în mersul instituţiilor şi legilor din România. Sunt atât de sus, încât orice ar decide ei este literă sfântă: nu poate fi atacat sau contestat în niciun fel. Pot fi numiţi Dumnezeii României. De la cea mai banală lege din Parlament, la demiterea preşedintelui, aceşti nouă oameni spun da sau nu. Şi aşa rămâne. O singură pată are această Curte Constituţională, de care nu o va spăla nimeni, până când sistemul ei fundamental nu va fi schimbat. Este un apendice politic. Este o venerabilă adunare de profesionişti numiţi în funcţie de nişte oameni care reprezintă tocmai opusul imaginii şi reputaţiei pe care ar trebui să le aibă Curtea Constituţională: onestitate, verticalitate, lipsă de dubii, independenţă a conştiinţei. Aceste epitete nu pot sta decât rareori lângă cuvântul politician. De aceea, în România, cel puţin la nivel de percepţie publică, aceste cuvinte nu se lipesc nici de Curtea Constituţională, pentru că ea există ca un apendice al politicienilor, care se vrea însă curat şi uscat, de niciun interes pătat."

DAN CONSTANTIN: Băsescu&Macovei recalmaţi de Zegrean la Veneţia (Jurnalul Naţional)
"Răsturnarea lui Băsescu Traian din scaunul de la Cotroceni a produs deranj mare în multe instituţii europene. La Bruxelles, colegii de ideologie din PPE au sărit să-l scoată din necaz, motivele fiind dintre cele mai diverse. "Solidaritatea” are un preţ şi Băsescu a ştiut să alimenteze acestă relaţie după metoda orientală: din vremurile de demult şi, iată, şi acum, se umblă la Stambul cu desaga de galbeni. O dai cui trebuie şi pui în ea cât trebuie, rămâi domn la Bucureşti! Aşa încât nu trebuie să ne mire că vaporeanul, care ştie cum merg lucrurile pe lumea asta, şi-a adus aminte brusc, la sediul de penitenţă din Comăniţa 9, de investiţiile din mineritul de metale galbene şi  portocalii – adică aur şi cupru. Dacă scoţi materie primă, ai ce să rafinezi, să prelucrezi şi apoi să baţi monedă, să umpli pungile cu galbeni! Rezolvată fiind legătura de suflet, mai marii de la UE şi-au pus comisarii la treabă. Care din gură, care pe Twuiter, care prin asistenţi şi alţi băgători de seamă mai mici au dat declaraţii de maximă îngrijorare faţă de situaţia democraţiei de la Bucureşti, zdruncinată de lovitura de stat dată împotriva dictaturii băsiste. Situaţia în  care şi-a pus Băsescu coledzii din PPE mai are şi alte consecinţe. Prima este lovitura dată popularilor care se pregăteau să vină în această toamnă la Bucureşti, la Congresul lor continental. "

MIHAI PÂLŞU: Onorabilul Blejnar şi dispărutul Marta, subiecte tari pentru media mondială (Puterea)
"În lumea presei se spune că nu este o ştire dacă un câine a muşcat un om, ci dacă un om a muşcat un câine. Ei bine, ieri, pe străzile Capitalei, un om a muşcat un câine de pază al ordinii şi liniştii publice româneşti. Până la urmă, poliţistul a suferit şi un atac septic. Aşadar, am avut o ştire, am avut un „câine roşu” muşcat de un om, dar şi miniscandaluri în sânul lotului olimpic de gimnastică - cu reproşuri, scuze la reproşuri, apoi ştiri despre demisii infirmate imediat de demişii tolontanilor prezenţi la Londra. Am avut şi o ştire cu iz beligerant: „pe sticlă”, unde de ceva timp prezidează ţara, interimarul Antonescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta acuzându-l de frică, de frică faţă de Băsescu, de Rus, de juraţii Curţii Constituţionale, de tot ce mişcă şi respiră pe la noi prin ţărână. Ponta l-a contrazis pe interimar, iar proaspătul ministru care poartă vorba între Parlament şi Guvern, Dănuţ Şova, a zis că nu s-a instalat scârba-n casa USL."

MIRCEA KIVU: Legislaţia electorală - o formă fără fond (România Liberă)
"Ceea ce întreaga ţară discută de o săptămână era un adevăr bine cunoscut statisticienilor de ani de zile: nu există un instrument valid de măsurare a dimensiunii populaţiei legale a României. A spus-o pe şleau Institutul Naţional de Statistică într-o adresă trimisă Curţii Constituţionale: „În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot în sensul legislaţiei în vigoare la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică". A spus-o şi şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Manoloiu, atunci când a afirmat că „nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente". Are perfectă dreptate, articolul 22 din Legea 35/2008 (privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului) spune negru pe alb: „Autoritatea Electorală Permanentă întocmeşte, păstrează şi actualizează în permanenţă, până la data de 31 martie a fiecărui an, Registrul electoral". Registrul cu pricina e sublim, putem zice, numai că lipseşte cu desăvârşire pentru că Autorităţii Electorale nu i s-au alocat niciodată bani pentru a-l întocmi."

SORIN PÂSLARU: Ne întoarcem, dar la ce? (Ziarul Financiar)
"Devine tot mai probabil ca referendumul din 29 iulie să fie invalidat ca urmare a prezenţei la vot insuficiente, chiar dacă este îndoielnic să ai 18,3 milioane de români pe listele electorale permanente, deci oameni de peste 18 ani, când la recensământ populaţia stabilă a fost evaluată, preliminar, la 19,0 milioane. Subminată însă chiar din inima organizării referendumului - de la Ministerul de Interne - coaliţia nu a putut întruni cvorumul. Acum, povara celor 7,5 milioane de voturi pentru este practic pe liderii USL care i-au chemat la urne pe oameni şi de la care a plecat toată această tevatură. Nu era cazul şi a fost o construcţie aproape de limita legală convocarea unui referendum pentru demiterea preşedintelui, dar mare diferenţă faţă de referendumul impus de preşedintele suspendat pentru alegerile din 2009 pentru a avea un plus la voturile proprii, de a lichida turul II la alegerile locale sau de încercarea de a comasa alegerile parlamentare cu cele locale nu este. Întrebarea acum însă este: bun, ne reîntoarcem - cu unii dintre combatanţi căzuţi, cu alţii încă în picioare - la starea iunie 2012."