Share
9 Ian 2018 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Câteva lucruri care s-au întâmplat, totuși, în lamentabilul an 2017 (Amos News)
"OMUL POTRIVIT. Unul dintre puținele lucruri cu adevărat bune despre care se poate vorbi în legătură cu 2017 este agricultura. Pentru prima dată de la Revoluție s-a manifestat o preocupare constantă față de aceasta și s-a văzut că este unul dintre rarele domenii în care omul potrivit se află la locul potrivit. Desigur, nu este meritul lui Petre Daea că s-au obținut câteva recolte-record, ci al fermierilor și al bunului Dumnezeu, care a dat ploaie la timp pe marile suprafețe rămase neirigate după distrugerea instalațiilor - dar ministrul este cel care a tras cu dinții de câteva măsuri guvernamentale esențiale de susținere a activităților agricole, reușind să contribuie spectaculos și la un consistent aport de fonduri europene  prin gestionarea la timp a subvențiilor. (Punctul pe Y)"

Traian Ungureanu: Mat în subteran (Adevărul)
"Nu e clar dacă şi de ce am intrat în 2018. În caz că am făcut-o doar pentru a aniversa centenarul Unirii sau pentru a da o fugă pînă la colţ după pîine, e totuna. Amîndouă satură pe moment, trec repede şi îngăduie  rutina. Vom mai găsi ani de aniversat şi felii de mestecat. Am rămas în acelaşi an, repetenţi silitori ai propriei noastre istorii. Nimeni şi nimic - nici Programul Naţional de, nici Alianţa cu, nici Reforma prin, nici Fondurile Europene pentru - nu deschid ceva cu adevărat diferit. Prea multe negaţii? Desigur. Încă una: da, sîntem români! Unde e negaţia? Să vedem. Mai întîi, în împotrivirea la cotituri sau, mai degrabă, în pasiunea pentru drumul drept contemplat din poziţie fixă. Istoria noastră poate fi rezumată ştrengăreşte pentru că e uşoară: mai multe revoluţii pe cap de locuitor decît în magazia în care francezii au îngrămădit atîtea ghilotine şi constituţii. Dar nici o schimbare. În fond, după 1945, istoria României se rezumă la doi ani. Primul - pînă în 1989, al doilea - după. Fiecare, fără promisiunea schimbării, altfel decît de pe urma zarurilor gigantice jucate la altă masă şi scăpate prin partea locului. De aici criza pe care o numim evoluţie democratică şi situaţia stranie în care aniversăm ani noi, prelungind anii trecuţi, fără să putem părăsi epoca."

Ilie Serbanescu: Productivitatea pe salariat – marea diversiune colonialistă (Cotidianul)
"Dacă angajații sau eventual sindicatele din care fac parte cer salarii mai mari, invariabil angajatorul răspunde fie că productivitatea nu permite, fie că mărirea este condiționată de măsura în care productivitatea permite. Dacă întrebi de ce în Germania, de pildă, salariile sunt de 7-8 ori mai mari decât în România, invariabil răspunsul, cu statisticile pe masă, este că din cauza productivității pe salariat mult superioare acolo față de aici. Dacă soliciți o explicație pentru faptul că, în cadrul aceleiași companii, să zicem tot germane, salariul pe o funcție strict similară și pentru o aceeași muncă este de vreo 3-4 ori mai mare în subsidiara companiei din Germania decât în subsidiara aceleiași companii din România, invariabil ți se va spune că totul provine din diferența de productivitate. Te pot lua vertijurile! Cum dracu’, la aceeași muncă și la absolut aceleași condiții tehnologice și de organizare, poate fi  mai mare productivitatea unui salariat într-un loc decât în altul, de exemplu în Germania, decât în România?!"

Dan Constantin: Înzestrarea Armatei, garantată „Tender” (Jurnalul Naţional)
"Urcarea cheltuielilor pentru apărare la 2 la sută din PIB, punctul de contact al prieteniei dintre Executiv și Iohannis, ascunde o bătălie dură pentru câștigarea contractelor de înzestrare. Mișcările din conducerea Ministerul Apărării pot fi asociate cu presiunile pe care diferite grupuri de interese le exercită prin săgețile lor promovate în punctele de decizie unde se împart „tainurile” din bugetele Armatei. Numirile unor persoane care nu au nicio pregătire specifică la conducerea Departamentului pentru Armamente nu țin doar de oferirea de posturi pe criteriile politice. Leș a fost „descoperit” de Victor Ponta la o obscură primărie din Maramureș. Ciudat, Leș a fost bun în post și pentru gruparea tehnocratului Cioloș. Sub semnăturile lui s-a încurcat achiziția fregatelor. Fostul premier Grindeanu descoperă și el „o stea” menită să dea lumină achizițiilor de armamente. Florin Lazăr Vlădică a fost adus din Africa pentru a fi instalat în martie 2017 la Conducerea Departamentului." 

Marian Garleanu: Președintele Iohannis s-a tăiat în Baltag! (Romania Libera)
"Președintele tuturor românilor, sau cel puțin așa scrie la Constituție, Klaus Werner Iohannis a purces din înal­tul său jilț la muritorii de la CSM în recenta ședință de alegere a noii condu­ceri, despre care deja au curs râuri de cerneală și tomuri înălțate pe Internet. Acolo, în fieful Justiției, Domnia Sa a crezut de cuviință că diriguitorii acestei bresle știu că dânsul e deja o zeitate și, ca atare, n-or să mai aibă impertinența de a ieși din cuvântul său, adus tocmai din sublimele cancelarii occidentale. Și a trecut „pas cu pas“ la atacuri la baionetă împotriva adversarilor politici. Astfel, „penalii din fruntea statului“, Dragnea și Tări­ceanu, au fost declarați pe loc „dușmani ai poporului“ în buna tradiție a luptei de clasă. Mai mult, prezidentul de Sibiu a spus răspicat că ar trebui modificată și Constituția pentru a elimina neaoșii penali care sug sângele poporului! Dacă în urmă cu un an unul dintre „penalii din fruntea statului“ ar fi trecut de partea poporului, respectiv Călin Popescu Tăriceanu, altfel s-ar fi numit dânsul acum! (Este vorba de episodul când Conu’ Werner i-a cerut șefului Senatului să alieze ALDE unei noi coaliții cu USR, PNL, UDMR.) În nici un caz nu ar mai fi fost acum penal, ci, eventual, „un spri­jinitor fidel al eforturilor de relansare și integrare euroatlantică a României alături de partenerii noștri strategici!“ Sublima limbă de lemn bruxelleză! Numai că, în culmea exercitării funcției de boss suprem al României, preșe­dintele Iohannis s-a izbit cu logica de tip #Rezist și discursul de lemn de bunul simț și observația tăioasă a unui judecător de mare prestigiu: Gabriela Baltag!"
 
Cristian Hostiuc: România anului 2018: Din generaţiile viitoare 40% sunt analfabeţi funcţional şi social din cauza lipsei de educaţie primară, ceea ce va însemna o catastrofă pentru piaţa muncii, pentru business şi economie în viitor. Vom ajunge o ţară în care vom importa tot, plătit pe datorie. În schimb, ne înarmăm ca pentru război (Ziarul Financiar)
"Ce poate fi mai plictisitor în primele zile din anul 2018 decât să discuţi despre educaţie şi impactul asupra pieţei  muncii, businessului şi economiei României nu acum, ci peste 10-20-30 de ani. Atunci cei mai mulţi dintre noi şi cei aflaţi la putere acum, care au decizia pe mână şi pot influenţa lucrurile, vom fi deja la pensie aşteptând banii sau în azile, cu Alzeiheimerul pe cap, când nu mai realizăm ce se întâmplă în jurul nostru, deci nu ne mai interesează. Companiile din România, indiferent dacă sunt româneşti sau străine, nu vor putea derula operaţiuni mai complexe la o scară mai mare, cu o valoare adăugată mai mare şi, în consecinţă, nu vor putea plăti salarii mai mari, ceea ce în final va însemna o reducere a potenţialului de creştere economică şi apropierea de ţările Europei de Vest."

Format: 

Topic: