Share
9 Oct 2014 - 10:14

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

OCTAVIAN ANDRONIC: Punctul pe Y. Justiţia electorală (AMOS News) 
"Recentul episod al condamnării lui Sorin Roşca Stănescu la închisoare fără suspendare (voi înţelege mai greu cum s-a produs această sentinţă în care fapta fusese prescrisă, iar instanţa precedentă pronunţase o achitare) ridică problema rolului justiţiei în campania electorală. Deşi Roşca nu era candidat, era implicat în campania intensă pe care liberalii o fac în favoarea candidatului lor, Johannis. Nu se poate spune că această condamnare nu va avea nici un impact asupra procentelor candidatului ACL, cu atât mai mult cu cât Roşca Stănescu se înscrie într-o mai lungă listă de parlamentari şi demnitari liberali care au luat drumul puşcăriei. Problema care se pune este dacă justiţia ar trebui să aibă o anumită atitudine, sau un anumit comportament în perioadele în care au loc alegeri."
 
DAN IONESCU: Cu candidatul la psihiatru (Adevărul) 
"Cel mai mare blestem al unui candidat este să nu se cunoască pe sine şi să nu îşi estimeze corect propriile calităţi. Toţi se concentrează obsesiv pe dorinţa de a câştiga, iar singura lecţie pe care au învăţat-o din alegerile câştigate de Traian Băsescu este că e bine să pari hotărât. Ai, n-ai idee despre ce poţi şi cât poţi, important e să susţii de dimineaţa până seara că tu vei fi viitorul Preşedinte al României."
 
SILVIU SERGIU: Salvați România de Ponta! Cu (ori)ce preț? (Evenimentul Zilei)
"Intensificarea luptei anticorupție în perioada campaniei electorale nu e deloc de bun augur pentru candidații înscriși în cursa prezidențială. Pentru candidatul ACL, Klaus Iohannis, situația se complică pe zi ce trece. În planul imaginii, nu în plan juridic. Deocamdată. Vom vedea dacă Înalta Curte de Casație și Justiție îl va găsi incompatibil. Faptul că liberalii cad ca muştele în plasa Justiției nu e deloc de bun augur. Episoadele anticorupție, care se derulează cu repeziciune în aceste zile întăresc percepţia că PNL este un partid insuficient modernizat, în care infractorii îşi văd mai departe de nelegiuirile lor, fără a suporta consecinţe politice. Fără a fi sancţionaţi pe linie de partid." 

CRISTIAN T. POPESCU: Ura şi la urne! (Gândul)
"Vi-l mai amintiţi pe Ilie Alexandru din Câmpia Română? Luând cu sacoşa milioane de dolari credit de la fostul Bancorex, deci, din banii statului, pe care nu i-a mai dat înapoi niciodată. J.R. Ewing de Slobozia construise în zonă Ranch-ul Southfork, un Zoo, un turn Eiffel mai mititel, precum şi alte întreprinderi „capitaliste”. Îmi amintesc perfect replica lui când i-au bătut procurorii la uşă: „Am dat locuri de muncă la oameni”."

FLORIN CONDURĂŢEANU: “Strada Speranţei la parter” (Jurnalul Naţional)
"“Drumurile noastre toate se vor întâlni vreodată...” Splendidă melodie!. A trecut peste acest şlagăr vreme lungă şi, iată, după treizeci şi ceva de ani melodia lui Dan Spătaru este cerută la toate sărbătoririle, la nunţi, la botezuri, la pomeniri, dar şi în restaurante, cluburi, specacole. “Drumurile noastre toate, se vor întâlni vreodată” a devenit şi replică rostită de înalţii demnitari ai ţării, care, în urma unor negocieri politice cu alte partide, la final, deschizând calea speranţei unei înţelegeri se spune refrenul îndrăgitului şlagăr. Frumuseţea liniei melodice şi farmecul versurilor, seninul lor, toate acestea au cucerit şi inima celebrului duet al muzicii mondiale, formaţia olandeză BZN."

VALENTINA GRIGORE: Alba-neagra cu apa caldă (Puterea)
"O să avem, nu o să avem, nu se ştie…cert este că nici nu a venit iarna şi deja suferim. Ba se opreşte apa caldă din cauza datoriilor, ba din cauza reviziilor ori a probelor. Un lucru este clar : reţeaua este extrem de veche şi deteriorată, pierderile sunt mari, datoriile şi mai mari, iar autorităţile publice nu au fost în stare să facă nimic atâţia ani. Că se ceartă între ei, că îşi cer demisiile, pe mine mă doare în cot de toate declaraţiile politicienilor, din orice partid ar fi ei. Eu vreau apă caldă şi căldură. Că doar nu degeaba plătesc întreţineri, taxe şi tot ce mai inventează Guvernul disperat după bani."

SABINA FATI: Balansul spre Est sau Cum a devenit Ponta avocatul Lukoil (România Liberă)
"Atunci când a făcut pe apărătorul rușilor de la Lukoil în fața procurorilor români, Victor Ponta era doar un premier speriat că 2000 de muncitori intră în concediu fără plată în plină campanie electorală? Sau primul ministru a vrut să le arate oamenilor că el este stăpân pe situație și pe justiție totodată? Sau poate că pur și simplu Victor Ponta, ca un premier slab dintr-o țară cu reflexe vasale s-a lăsat convins de ruși că nu e bine să se pună cu ei?"

SORIN PÂSLARU: În România nu există partide de stânga sau de dreapta. În România există un singur partid – Partidul Devalizatorilor României (Ziarul Financiar)
"Cazurile Voiculescu şi Rompetrol arată că nu este totul pierdut în România. Noutatea deciziei instanţei în cazul Voiculescu a fost că pentru o privatizare făcută în anii ’90 într-un mod fraudulos, instanţa a dispus recuperarea sumelor constatate ca prejudiciu. Ambele cazuri arată că un audit al privatizărilor din România este posibil şi că statul român are capacitatea instituţională să meargă înapoi chiar şi 20 de ani şi să dezgroape abuzuri sinistre prin care cele mai valoroase active ale României au fost date pe nimic. În cazul Rompetrol, aspectul important nu este atât condamnarea pentru manipularea pieţei de capital, la rândul său o premieră în România, ci decizia de condamnare a lui Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice şi a lui Alexandru Bucşă, fost administrator şi director economic al Rompetrol. Cei doi au fost condamnaţi la câte doi şi respectiv patru ani de închisoare pentru complicitate la delapidare."

Format: 

Topic: