Share
1 Noi 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Telegrame AN (miercuri, 31 octombrie). Porcina la Secu!
"Nelipsit de la evenimente de mâna a doua, președintele nu a găsit de cuviință să viziteze INDAGRA, cea mai importantă manifestare de gen. Ba, chiar, prin mesajul transmis printr-un consilier, i-a și mustrat pe agricultori că nu au fost mai vigilenți cu pesta porcină STOP Care nu ține cont nici de atenționările Comisiei Europene și se răspândește pe unde nu te aștepți. Și-a făcut apariția tocmai la Secu, în Dolj, unde a provocat chiar o răzmeriță a sătenilor care nu au vrut să accepte eutanasierea animalelor din gospodării înainte să vadă cu ochii lor rezultatele analizelor de laborator STOP Moțiunea simplă a  Opoziției care îi acorda o notă de tip sovietic (patru) ministrului Justiției, nu s-a bucurat însă și de suportul celor care nu ascund că i-au pus gând rău tehnocratului susținut de ALDE STOP Dar are și puterea ambiția ei: îl dăm afară când vrem noi, nu când doriți voi! STOP Madam Dăncilă și-ar fi limpezit ideile și știe la cine va renunța dintre membrii echipei, dar va face anunțul oficial abia joi. În general, se cam cunoaște cine va pleca. Oricum, mai puțini decât se credea STOP Au sosit primele 20 de autobuze turcești, din cele 300 comandate de către Primăria Capitalei. Au aer condiționat și internet. Ba chiar și rampe pentru handicapați. Dar vor intra pe trasee abia prin primăvară, pentru că trebuie să fie trecute niște piedici birocratice STOP Pe site-ul Primăriei a fost publicată lista celor șase mii de persoane acceptate să primească Ecovoucherele din programul Rabla al Capitalei."

Andrei Pleşu: Note, stări, zile (Adevărul)
"Sînt, pentru două luni, la Viena, ca cercetător invitat la un institut de studii avansate, fondat la începutul anilor ’80. Mă grăbesc să precizez, pentru simpatizanţii mei din ţară, că stagiul meu aici nu e finanţat de Soros (şi, apropo, că nu sînt nici moştenitorul „pe viaţă“ al fundaţiei sale din Bucureşti, care, în fapt, nu mai există).Adaug, precaut, şi că invitaţia mea în Austria nu e recompensa unor trocuri secrete, „aranjate“, în dauna României, de numeroasele servicii secrete din care fac parte. S-a întîmplat, pur şi simplu, să ţin o conferinţă aici, acum ceva timp, iar dna Shalini Randeria, rector al Institutului, mi-a propus să petrec un scurt stagiu de lucru la Viena. Asta anul trecut. Am refuzat generoasa ofertă, cu sentimentul că, la vîrsta mea, nu mai ai starea şi energia pentru a te acomoda unor prelungite schimbări de domiciliu. Am decis, totuşi, să accept, în toamna aceasta, reiterarea invitaţiei, din dorinţa de a mă izola, terapeutic, fie şi pentru două luni, de împestriţarea năucă a realităţii de-acasă. Deşi, chiar şi aşa, nu prea reuşesc. Mă uit pe ziare şi mă intoxic. E un viciu pentru care sînt singurul vinovat."

Dan Constantin: Prezidențiabilul Tudorel Toader (Jurnalul Naţional)
"Moțiunea care spera să-i dea un vot de blam ministrului Tudorel Toader a căzut cu succes. Numărul de voturi favorabile moțiunii a fost substanțial mai mic decât numărul de parlamentari ai opoziției, iar mult prezentata „lucrătură” a PSD care voia să-i „rupă mâna” titularului de la Justiție prin susținerea moțiunii s-a dovedit a fi o abureală a zvonerilor profesioniști. Mai mult, Liviu Dragnea a înlăturat posibilitatea remanierii lui Tudorel Toader, ceea ce blochează avalanșa de fake news lansate „pe surse” pentru a fragiliza alianța cu ALDE. Tudorel Toader a devenit încet, dar sigur principala voce care îl pune la punct pe Klaus Werner Iohannis cu argumentele solide ale juristului supercalificat la care adaugă ironia fină a intelectualului rasat. Poziția de netă inferioritate pe care stau din start criticii lui Tudorel Toader naște ura viscerală plecată din neputința adversarilor de a-l atinge și a-i știrbi autoritatea. Ministrul care a debarcat-o pe Codruța Kovesi, obligându-l pe Iohannis la umilința semnării actului de revocare, nu poate fi coborât din scaun cu procedee democratice. Trimișii statului paralel din CSM sunt mereu cu obrăzniciile pe masă, stimulați de penibilitatea acțiunilor lui Augustin Lazăr, pus și el pe făraș după evaluare."

Adrian Severin: Viitoarele politici globale ale marilor puteri sau viitorul marilor puteri în ordinea globală (Romania Libera)
"Pe data de 29 octombrie 2018, la Sala Rondă a Hotelului Intercontinental, profesorul John Mearsheimer, de la Universitatea din Chicago, a fost invitat să vorbească despre viitoarele politici globale ale marilor puteri. În acest context, a identificat ca principali actori globali ai momentului SUA, China și Rusia (nici UE, nici Germania, Franța sau UK nu au intrat în ecuație), iar ca zone de interes prioritar pentru politica americană, în ordine, Asia de Est (China), Golful Persic și Europa (aceasta, pentru prima oară în istorie, la urmă). Cu referire la România, vorbitorul a apreciat că aceasta ar trebui să spere în stoparea ascensiunii chineze, dacă dorește ca SUA să rămână implicate în protejarea securității europene, sau în continuarea ascensiunii chineze, dacă dorește ca Rusia să fie absorbită de tranșarea rivalității cu China și să renunțe la a avea un rol decisiv în  Europa. Am fost invitat, alături de prof. Adrian Năstase și de senatoarea Gabriela Crețu, să comentez discursul profesorului Mearsheimer. Invitat era și ex-ministrul Cristian Diaconescu, care, după ce a confirmat prezența, a declinat invitația exprimându-și speranța că organizatorii vor înțelege de ce îi „este imposibil” să participe. Desigur, purtătorii de cuvânt ai „statului subteran” nu pot ieși în oraș decât cu bilet de voie de comandantul unității."

Iulian Anghel: Nu ştiţi de ce aţi luat bătaie în 10 august, în Piaţa Victoriei? Uitaţi-vă pe cifre! (Ziarul Financiar)
"În primele opt luni din an, românii din străinătate au trimis acasă 2,3 miliarde de euro, aproape tot atât cât au însemnat investiţiile strâine directe (fără credite intragrup) care au fost de 2,5 miliarde de euro. În aceeaşi vreme, guvernul a luat de la UE fonduri structurale – cele care se duc direct în dezvoltare, în şosele şi autostrăzi, nu în plăţile directe către fermieri, dar care necesită un efort susţinut pentru a fi absorbite – de sub 500 de milioane de euro. Două zile, luni şi marţi, la Bucureşti a fost chermeză, cu ocazia unui mare seminar pe fonduri europene, la care a fost prezentă toată şefimea guvernului şi a Parlamentului. Nu s-a spus nimic, dar gaşca a mâncat şi a băut regeşte, pe barba Ministerului Fondurilor Europene, care consemnează, la capitolul “absorbţie efectivă” a fondurilor structurale, 6,5% din suma totală alocată de UE, de 22,5 miliarde de euro, şi asta la cinci ani de la debutul exerciţiului financiar 2014-2020. Am trimis în urmă cu ceva vreme o adresă către Ministerul Fondurilor Europene în care nu ceream nimic altceva decât să ne spună: care sunt cele mai mari zece proiecte finanţate din fonduri europene (exercitiul financiar 2014-2020) şi de ce finanţare a beneficiat fiecare. Dacă ai o astfel de statistică, nu-ţi ia mai mult de un minut să răspunzi. Dacă nu o ai, nici nu o să o ai vreodată, degeaba aşteaptă careva timpul legal de o lună pentru un răspuns la o astfel de solicitare."

Format: 

Topic: