10 Apr 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă (Punctul pe Y)
"Iată deci cum experimentul românesc al lui herr Jakobs a avut ca rezultat revenirea la căminele lor a unor români care se bucură acum de posibilitatea de a munci și de a câștiga la ei acasă. Sunt, desigur, doar câțiva. Deocamdată. Cu siguranță însă că numărul lor va crește - a plusat ministrul. Pe măsură ce agricultura românească va evolua pe parametrii calității și performanței, și cu ajutorul unor întreprinzători ca cel care era gazdă. Sparanghelul acesta, aveam să aflăm pe parcursul prezentărilor, e o plantă extrem de interesantă. Perenă, are o durată de viață de 10 - 15 ani, are cerințe mijlocii față de temperatură și își ia apa din sol prin rădăcinile care ajung până la 2 m adâncime. Pproducția medie este între 2.500 și 6.000 kg la hectar și necesită la plantare și la recoltare o forță de muncă de 200 persoane pe zi. Este o legumă scumpă -prețul din  supermarket trece de 50 lei pentru 1 Kg. Producția plantației de la Băneasa are însă desfacere asigurată prin marile magazine de specialitate și prin restaurantele de lux. Iar domnul Jakobs este hotărât să mărească suprafața cultivată investind și alți bani pe lângă cele două milioane de euro de până acum."

Daniel Gorgonaru: Au apărut noi specii de peşti în Marea Neagră: medelinul şi escobarul… (Adevărul)
"Marea Neagră rămâne cel mai bun vecin al nostru. Altfel, nu se poate explica de ce a ales să pună în braţele Poliţiei Române o tonă de cocaină când putea la un val distanţă mai la sud sau mai la nord să-i blagoslovească pe bulgari sau ucraineni cu ditamai captura. Una peste alta, dintr-un noroc chior, un transport de câteva sute de milioane de euro a căzut tocmai în curtea noastră. Bucuria politiştilor români, tristeţea câtorva columbieni din Medelin, care au de dat socoteală pentru transportul eşuat (şi care acum or fi hrană pentru peşti). Cum era firesc, pe net au apărut tot felul de glume pe seama capturii de cocaină de pe ţărmul românesc, iar cea mai bună e, în opinia mea, cea cu noile specii de peşti din Marea Neagră: medelinul şi escobarul, care consumate te fac praf. În valul de stiri şi pachete de cocaină, am impresia că autorităţile au scăpat să ne explice ceva. Din câte filme am văzut şi eu, unele extrem de bine documentate, un astfel de transport pierdut e un accident, iar regula este că alte patru-cinci au parcurs drumul producător-traficant-client fără probleme."

Dan Constantin: Doctrină și practică în stimularea muncii (Jurnalul Naţional)
"Ministrul Finanțelor, care a condus la București reuniunea informală ECOFIN, a readus în discuție stoparea hemoragiei de forță de muncă din țările estice ale UE spre nucleul central și vestic al Europei. Pentru România, care are o pierdere de peste trei milioane de persoane active, efectele încep să fie resimțite puternic. Măsuri de limitare a duratei angajărilor în străinătate propuse generic de Teodorovici ar fi un sprijin pentru aplicarea deciziilor recente adoptate la Bruxelles pentru eliminarea dumpingului social, la început în domeniul transportatorilor. În România, dezvoltarea unor afaceri, plasarea de investiții în sfera productivă sau a serviciilor sunt blocate din cauza lipsei forței de muncă. Criza economică se insinuează, cu un factor puternic de risc, prin limitele cantitative ale forței de muncă. Pentru educație, izvorul de la care se așteaptă revigorarea masei de angajați cu noi promoții, fenomenul migrației asociat cu reducerea numărului de nașteri este, după cum aprecia ministrul Ecaterina Andronescu „o dramă”, pierzându-se 1,5 milioane de tineri din sistemul de învățământ de toate gradele. Îmbătrânirea populației pe ansamblul UE nu poate fi „salvată” prin fluxurile de migrație intracomunitare, devenite un „peticul lui Arvinte”, iar acceptarea fluxului extracomunitar creează probleme politice destabilizatoare prin exacerbarea extremei drepte și populismului."

Marius Ghilezan: Anticomuniştii s-au lămurit. Iohannis&Orban sunt marionetele sistemului securist (Romania Libera)
"Mai precis a exonerării lui Nicolae Ceauşescu de orice vină, conform Rechizitoriului înaintat către instanţa de judecată. Faptul că-l men­ţine în funcţie şi astăzi şi-l trimite astăzi să susţină interviul în faţa ministrului Tudorel Toader pentru un nou mandat e semn că Lazăr are cheia sistemului şi a seifului cu dosarele preşedintelui. Fostul preşedinte al comisiei de eliberare de la Puşcăria Aiud va putea răspunde cu subiect şi predicat la toate acuzaţiile formulate. Este prima dată când Lazăr ar putea răspunde faţă în faţă acuzaţiilor potrivit cărora a refuzat să-l elibereze în două rânduri pe disidentul anticomunist Iulius Filip. Şi pe mulţi alţii. Dacă inspectorii de la Inspecţia Judiciară s-au sesizat primii, cercetările fiind în curs la instituţia condusă de Lucian Netejoru, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis reverificarea trecutului lui Lazăr. Lazăr s-a prezentat cu mult tupeu şi cu un aplomb, demn de un logofăt al sistemului, în faţa presei, spunând senin că nu a fost colaborator al Securităţii. Sigur pe el, ca un infante de Buftea a zâmbit maliţios. Probabil că ştie cât de important e pentru sistem şi de aici întreaga aroganţă. A continuat să susţină minciuna dovedită că respectiva comisie de eliberare nu avea atribuţii decizionale. În legea de atunci scrie negru pe alb."

Adrian Vasilescu, BNR: ROBOR-ul redevine ce a fost: un simplu indicator al pieţei monetare (Ziarul Financiar)
"De ROBOR ne-am lovit frecvent din 2010 şi până la recenta modificare a OUG 114, timp în care a avut un rol major atât pe piaţa interbancară, în formarea ratelor la care băncile se împrumută între ele, cât şi în dinamica ratelor la creditele cu dobânzi variabile. Fiind zi de zi subiect de ştiri şi de dezbateri publice. Prea puţini i-au cunoscut şi i-au înţeles esenţa. Prea mulţi însă i-au spus povestea, confecţionându-i diverse biografii, multe neadevărate. Iată însă că, în sfârşit, după nouă ani în care, dincolo de menirea lui firească, i s-a impus prin lege să participe la formarea dobânzilor la credite, ROBOR-ul redevine ce a fost înainte de 2010: un indicator al pieţei monetare şi atât."

Format: 

Topic: