Publicat: 10 August, 2012 - 10:10
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Curtea sub presiunea atmosferică (Amos News)
"La Monitorul Oficial s-a transmis o adresă în care nu s-au făcut precizările necesare și pentru care nu a existat acordul tuturor membrilor - sau al celor care formează majoritatea. Tot fără știința unei părți a membrilor s-a trimis o plângere la Comisia de la Veneția în care se acuză presiunile externe. Este un haos total în care stânga ( Curții) nu știe ce face dreapta (aceleași Curți) și ambele părți sunt cufundate în bezna care însoțește o decizie asupra căreia părerile sunt deja atât de împărțite încât este de presupus că va fi practic imposibil să rezulte necesarul consens. În timp ce Băsescu recunoaște că face presiuni asupra Curții - pe care el le consideră îndreptățite - partida adversă inventariază legislația și scoate la iveală drumul critic pe care ar urma să-l parcurgă decizia finală. În tot acest balamuc, singura persoană care reacționează cu calm și cu logică pare să fie noul ministru de Externe."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Ce a ascuns boicotul (Azi)
"Smiorcăiala asta nu este decât o manipulare. Pentru că, în fond, cât de nedreaptă şi necinstită este situaţia în care a fost pus. Dar nimeni nu e vinovat că şi-a făcut praf capitalul de încredere. Referendumul pentru demitere are tocmai scopul de a evalua acest capital. Câte voturi poate să pretindă el că ar mai avea, acum? Ca să nu mai plângă atâta, îl gratulăm pe Suspendatul II cu acelaşi scor electoral ca în momentul în care a fost ales. Să admitem că, după opt ani de mandat, de criză şi de ce mai zice el că a suferit, Suspendatul II şi-ar fi menţinut absolut aceeaşi cotă de popularitate ca la alegerile din 2009, adică de 5,2 milioane de voturi."

GRIGORE CARTIANU: Să mă duc, să mă zbat, să muşc, să rup (Adevărul)
"Stenograma videoconferinţei PNL de vineri, 3 august, a scos la iveală nu doar încercările stupide ale lui Varujan Vosganian de a scoate din listele de alegători cel puţin 1,4 milioane de oameni, pentru a face cvorum unui referendum eşuat. Întâlnirea, la care a participat şi preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, i-a dat ocazia şi lui Mircea Diaconu să-şi exprime frustrările, bine garnisite cu angajamente caragialeşti şi cu lamentări de femeie neglijată. Doamnelor şi domnilor, vă rugăm să cuplaţi centurile de siguranţă, urmează stenograma!"

VIOLETA FOTACHE: Judecătorii CCR să-şi uite rădăcinile politice!  (Evenimentul Zilei)
"Mă gândeam la Curtea Constituţională ca la un obstacol indestructibil şi deloc maleabil în calea celor care încalcă Legea Fundamentală a României, indiferent cine sunt aceştia, ce culoare politică au ori cât de umflate sunt conturile lor, afacerile şi interesele pe care aceştia le desfăşoară. Visam o Curte fără culoare politică, pavăză a supremaţiei Constituţiei României, independentă faţă de orice altă autoritate publică şi supusă numai Constituţiei şi legii de organizare şi funcţionare a Curţii. Adică o Curte fix aşa cum spune legea supremă în acest stat, în care cu toţii ne-am asumat domnia legii o dată cu aderarea la Uniunea Europeană. Credeam că, după 22 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, unica autoritate de jurisdicţie constituţională din România nu poate fi distrusă. Credeam că această Curte nu poate fi discreditată de taifunul declaraţiilor politice declanşate de la stânga la dreapta eşichierului politic, exprimate fie "din garaj"-ul sediu de campanie al preşedintelui suspendat, fie de la Palatul Cotroceni, loc de campare a preşedintelui interimar, fie slobozite în spaţiul public de membri ai Guvernului, ori ai Parlamentului şi, de ce nu?, reprezentanţi ai societăţii civile."

MARIAN SULTĂNOIU: Cubarom (Gândul)
"Acum doi ani, domnii Ponta şi Mazăre se jucau cu noua generaţie social-democrată de-a "Guevara, Fidel Castro şi juniorii revoluţionari", pe scenele unei şcoli de vară de pe litoral. Dacă actualul prim-ministru purta la întâlnirea cu tinerii doar o şapcă verde, cu stea în frunte, primarul Constanţei intra în scenă echipat definitiv cazon, de la cizmă la beretă, pe o caniculă de peste 35 de grade. Astfel de posturi nu însemnau doar un teatru ieftin, ci o anumită mentalitate, confuză şi grotescă. Domnii aceştia, relativ maturi, au aşteptat să se facă democraţie în România ca să-i maimuţărească infantil pe dictatorii a căror fugă din realitate au simţit-o românii, infinit, pe pielea lor. Mai nou, Mazăre dezvoltă o personalitate artistică multiplă: ba e Castro, însoţit de-o trupă de castriste la adunările oficiale de partid şi Uniune; ba e Gaddafi, apărat de garda războinicelor blonde, ba e corcitura lui Popeye Marinarul, cu beretă-Fidel pe-o ureche, însoţit în largul referendumului de o flotilă de "navo-modele". Ca să nu mai amintim de devierile "haute couture" ale aceluiaşi primar al Constanţei, către o linie de modă "nazi"."

DAN CONSTANTIN: Curtea Constituţională secretă (Jurnalul Naţional)
"Acest CC de tip nou (vechiul era Comitetul Central al PCR) se comportă tot mai bizar, începe să dicteze măsuri care contravin însăşi scopului în care a fost constituit şi funcţionează. Instanţa nu face parte din sistemul juridic, dar decide ca o curte de judecată, ia în considerare şi probe materiale. De aceea probele privind stabilirea covrumului la referendum sunt supuse judecăţii CC, iar membrii Curţii au puterea minţii să aprecieze evidenţele. Asta este problema-cheie a referendumului din 29 iulie – numărul persoanelor din listele electorale permanente. Fiind în judecată un referendum, evident că se aplică legea referendumului care, fără dubii, îi include pe liste doar pe cetăţenii cu drept de vot din ţară –- cei care locuiesc aici. Curtea trebuie să funcţioneze independent de ingerinţele politice. Deşi au fost numiţi pentru mandate de 9 ani de instituţii politice – Preşedinţie, Senat, Camera Deputaţilor – judecătorii nu trebuie subordonaţi unor influenţe străine de scopul Curţii. Or, la ce asistăm? La un clivaj evident în interiorul Curţii Constituţionale pe criteriul politic al "tutorelui". În teorie, Legea asigură principii şi garanţii ale  independenţei şi neutralităţii judecătorilor CC, menite să permită obiectivitatea deciziilor. Judecătorii nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate, dar ei au obligaţia să se abţină de la orice activitate contrară independenţei şi demnităţii funcţiei. "

MIHAI PÂLŞU: Crin Antonescu îl tratează pe Victor Ponta ca pe o marionetă (Puterea)
"Miercuri seară, preşedintele interimar Crin Antonescu a ţinut să ne explice cum trebuie să adnoteze Victor Ponta listele electorale şi de ce fel de legi trebuie să ţină cont juraţii Curţii Constituţionale când vor judeca validitatea referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Clar? Clar pentru toată lumea! Antonescu are dreptate să facă trimitere la Legile 3/2000 şi 35/2008, dar cu un mic amendament: să facă referire şi la alte legi care reglementează alegerile şi, desigur, la Constituţie, de care s-a ferit ca dracu’ de tămâie şi nu a pomenit-o în prelegerea sa. Pentru că, după cum uşor se observă, nici măcar Antonescu nu a putut să explice, bazându-se pe o singură lege, cum trebuie alcătuite listele cu alegători şi de ce îi consideră votanţi second-hand pe românii care lucrează în străinătate!"

CRISTIAN CÂMPEANU: Ce se ascunde în spatele atacului USL împotriva SIE (România Liberă)
"Operaţiunea "Izolarea României" declanşată de USL în ultimele două luni continuă cu numirea la Externe a lui Titus Corlatean şi cu atacurile lui Crin Antonescu şi ale parlamentarilor USL împotriva Serviciului de Informaţii Externe. SIE deranjează pentru că este un serviciu profesionist, care nu cedează presiunilor politice pentru a servi agenda USL în străinătate. Reputaţia internaţională a României este distrusă iar liderii USL nu dau niciun semn că ar înţelege, măcar în ceasul al doisprezecelea, pe ce lume trăiesc. La propriu. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu aveau absolut nicio competenţă în materie de politică externă în momentul în care au ajuns în fruntea Guvernului şi la Cotroceni şi era rezonabil ca această lipsă de experienţă - precum şi amatorismul lui Andrei Marga - putea fi considerată drept principalul motiv pentru care au gestionat atât de prost relaţiile cu Uniunea Europeană, şi cu principalii noştri aliaţi şi parteneri, dintre care antagonizarea Germaniei este cea mai notabilă contra performanţă."

IULIAN ANGHEL: Continuă războiul referendumului (Ziarul Financiar)
"Fără acea rectificare transmisă de Curte, românii din străinătate ar fi fost excluşi din listele electorale permanente pentru că aşa se înţelegea că trebuie făcut în urma publicării primei variante a hotărârii în Monitorul Oficial. Fără românii din străinătate şi prin eliminarea de pe liste a celor fără drept de a se afla acolo, exista, teoretic, posibilitatea de a curăţa aceste listele electorale de aproximativ 1,3 mil. persoane, ceea ce ar fi făcut probabilă ipoteza ca prezenţa la urne la referendumul din 29 iulie a celor 8,45 mil. cetăţeni să însemne 50% plus unu din numărul celor înscrişi pe listele electorale - cvorumul cerut de lege pentru validarea referendumului. Această miză fundamentală face ca discuţiile de mai sus să capete accente stridente."