10 Aug 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Telegrame AMOS News (joi, 9 august) Foștii sclavi italieni acuză
"Diasporenii  vin să facă ordine în țară. Îmbinând plăcutul (concediul) cu utilul (show-ul gratuit difuzat pe toate canalele) compatrioții noștri plecați pentru un trai mai bun în Occident revin temporar ca să dea celor rămași acasă o lecție de democrație în marș STOP Stan Mustață, judecătorul despre care SRI aflase că ar fi intenționat să-l achite pe Voiculescu, transmițând, conform protocolului, semnalul către DNA care l-a săltat în ajunul pronunțării înlocuindu-l cu „lichidatoarea” Camelia Bogdan, a murit în închisoare, după ce a fost plimbat cu mascații prin vreo trei spitale. Ministrul Toader a ordonat o anchetă la penitenciarul Jilava, considerând că indiferent de vinovăția lor, oamenii nu trebuie exterminați la locul de detenție STOP Finalmente, doamna ministru Gavrilescu a găsit soluția pentru a scăpa populația de teroarea urșilor. După complicate formalități birocratice s-a aprobat recoltarea și relocarea a 60 dintre exemplarele cele mai periculoase, spre disperarea ecologiștilor STOP Bancpost a fost amendată de Protecția Consumatorului cu 150.000 RON. S-ar putea însă ca mai dureroasă decât amenda să fie obligația de a acoperi un prejudiciu de 300 milioane euro, provocat de o cedare ilegală de credite către o firmă olandeză STOP O, ce veste minunată: din 2019 comunicarea cu Fiscul se va realiza exclusiv online, datorită refacerii infrastructurii hardware a instituției STOP Vicepremierul italian Salvini are memorie scurtă. Acuzând România și Bulgaria că trimit sclavi în Europa occidentală, uită că Italia a fost cea care a umplut continentul de sclavi, pe când era mai săracă decât România, înainte să fi făcut parte din Uniune STOP  14 victime a făcut marea în acest sezon. Victime ale prostiei și inconștienței. Și pare să fie doar începutul (AMBIDEXTRU)." (AMBIDEXTRU)

Carmen Zamfirescu: Cine sunteţi şi ce ştiţi dumneavoastră, doamna Alina Mungiu-Pippidi? (Adevărul)
"Bineînţeles că ştiu cine este Alina Mungiu-Pippidi, dar nu ştiu de unde are acest tupeu să jignească Diaspora. Aşadar, cum este normal, o să spun eu cine sunt. Sunt o româncă pe care soarta a determinat-o să trăiască mulţi ani în Diaspora din cauza incompetenţei guvernelor care s-au perindat din 1989 şi până acum. Prin 1997-1998, când regimul Constantinescu pe care l-aţi slujit ca şefă a Departamentului Emisiunilor Informative din TVR (nu ştiu de ce nu puneţi acest amănunt din biografia dumneavoastră pe site-ul romaniacurata.ro) low-costul era super-lux pentru românii care nu mai puteau trăi decent în ţara lor, fiindcă industria, agricultura şi celelalte domenii de activitate erau în pragul falimentului, ca urmare a „reformei pe pâine“ enunţate şi promovate de către Victor Ciorbea, Radu Vasile şi alţii, se ştiu ei care. Atunci, când a început să se nască Diaspora  postdecembristă, românii plecau din ţară riscându-şi viaţa la propriu, trecând frontierele mai întîi spre state ca fosta Iugoslavie, Turcia care tot ne mai suportau cât de cât, pentru ca apoi să treacă ilegal, ajutaţi de călăuze, spre ţări mult mai dezvoltate ca Grecia, Austria sau Germania."

Serban Cionoff: Cine câștigă de pe urma războiului românilor cu românii? (Jurnalul Naţional)
"Astăzi, 10 august, este programat să se desfășoare în Capitală marele miting prin care diaspora ne-a anunțat că vine acasă că să își ia înapoi țara din mâinile corupților și ale penalilor. Cei din PSD, firește! Împrejurare în care este foarte greu să nu ne gândim că numai cu două zile în urmă murea, pe un pat de spital, judecătorul Stan Mustață, omul care a avut curajul și verticalitatea morală să spună, public, adevărul că așa-zisul Dosar Telepatia este o făcătură ordinară a binomului SRI-DNA. Ce i-a fost dat să pătimească distinsului jurist se cunoaște într-o mică dar edificatoare măsură, așa după cum orice om cu frica lui Dumnezeu nu poate decât să fie profund îndurerat și revoltat știind că, la ordinul unui scelerat, Stan Mustață, bolnav în stadiul terminal, a fost purtat la ceas de noapte de la un penitenciar la altul. Iată, așadar, că (in)justiția în România nu se face doar ,,noapte, ca hoții!’’, cum strigau mitingiștii de profesie, avându-l în frunte pe însuși președintele Klaus Iohannis, ci, într-un fel mult mai nenorocit: ,,Noaptea, ca asasinii!”.” 

Marius Ghilezan: Cine sunt cei doi senatori americani îngrijorați de lupta anticorupție? (Romania Libera)
"”Revocarea Laurei Codruța Kövesi, împreună cu reformele judiciare recente și cu modificările aduse Codurilor Penale, prin care au fost dezincriminate mai multe infracțiuni de corupție, ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește dorința Guvernului de a condamna infracțiunile financiare și de a-i trage la răspundere pe înalții demnitari responsabili”, se scrie în documentul făcut public de g4media.ro. John McCain avea 80 de ani când s-a opus, în 2016, nominalizării lui Donald Trump drept candidat la președinția SUA din partea Partidului Republican. În 1967 s-a catapultat dintr-un avion în războiul din Vietnam. Și-a fracturat ambele mâini. A stat prizonier cinci ani de zile. „Nu e un erou de război. A ajuns erou de război pentru că a fost prins. Mie îmi plac oamenii care nu sunt prinși”, spunea Donald Trump, la acea vreme. John McCain a câștigat un post de senator de Arizona la alegerile pentru Senat. Principalul mesaj de campanie a fost că atunci când va ajunge în forul legislativ va lupta pentru anularea ”Obamacare”, actul normativ pentru servicii medicale accesibile promovat de Barack Obama în 2010. Programul fostului președinte a făcut un gol de sute de miliarde de dolari în bugetul public."

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj-Napoca : Taxa clawback, la fel ca Robor-ul, poate deveni subiect la casele de pariuri (Ziarul Financiar)
"Taxa clawback (OUG 77/2011) este o inventie a Ministerului de Finante aplicata inca din 2009 ca sa modereze consumul de medicamente scumpe si introdusa pe fondul crizei arieratelor din sanatate care a aparut undeva in 2008. Ea prevede ca orice consum de medicamente peste un anumit buget aprobat (care este de 6 miliarde de lei, nemiscat de la acest nivel din 2011) sa fie recuperat de la producatorii de medicamente. Nimic mai frumos vor spune specialistii, este o practica europeana sa mai domolim consumul indus de medicamente responsabilizand producatorii. Avem insa cel putin patru probleme care au inrautatit evolutia taxei clawback din ultimii 7 ani:
1. Taxa nu este aplicata individualizat fiecarui producator in functie de vanzarile propriilor medicamente, ci in functie de cresterea intregii piete. Altfel spus, daca cresterea se datoreaza vanzarii unui singur medicament, toti ceilalti producatori trebuie sa plateasca taxa pentru acesta;
2. Taxa nu este aplicata la pretul de producator, ci la cel de raft, care cuprinde si marjele reglementate de distributie si retail. Altfel spus, producatorii platesc taxa clawback pentru alti jucatori din piata, care sunt astfel “scutiti” de plata ei."

Format: 

Topic: