Share
10 Ian 2017 - 09:45

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Iohannis vrea să preia comanda SISTEMULUI? (AMOS News) 
"Va avea de suferit însuși păunul de la Cotroceni care la ședința CSM a dat cea mai bună probă a sa de scamatorie politicianistă. Doar proștii (scuze!) mai pot să creadă că Iohannis arde de grija neinfestării politicii cu persoane pe care o eventuală amnistie le-ar albi. Pe bună dreptate se întreba Tăriceanu dacă discursul ar mai fi fost același în cazul în care el ar fi acceptat solicitarea de a se alătura unei alte majorități. Dealtfel , dacă vom privi în paralel prestația lui Iohannis cu aceea a lui Băsescu de la o altă ședință de CSM vom găsi similitudini uimitoare. Ambii pledează pentru o justiție care poate fi calificată drept independentă atâta timp cât satisface obiectivele personale ale acestora. Obiectivul lui Băsescu la vremea respectivă a fost să încalece PNA (cum se numea atunci DNA) punându-și acolo un om care să-l radă pe Năstase, principalul său adversar. Cît a fost șef , Morar a avut această unică misiune: să strângă în jurul fostului premier o plasă juridică din care acesta să nu aibe scăpare. Și a reușit - cu două dintre cele trei procese care au fost trase peste ani cu îndârjire."

Octavian Ştireanu: Gândire strâmbă despre statul de drept (Azi)
"O analiză remarcabilă a acestei noi „livrări“ – cu o expresie dragă domniei sale – realizată de dl. Iohannis la CSM face, cu instrumente laice, până şi preotul Chris Terheş, slujitor român al Bisericii Catolice din Statele Unite. Dacă şi un reprezentant al clerului de peste ocean a fost izbit de analfabetismul politic al preşedintelui României ne putem imagina cât de jos se află pretenţiile de republică modernă ale ţării noastre. Observaţia de fond a părintelui Terheş este că, pentru dl.Iohannis, justiţia este o problemă de securitate naţională. „Stabilitatea şi securitatea internă ale României sunt posibile numai într-un stat de drept şi cu o justiţie independentă“, a afirmat acesta în faţa CSM. „Nu se poate construi un stat puternic, naţional, fără o justiţie independentă“, mai spunea Iohannis. Şi mai grav decât atât: „Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce îşi doresc duşmanii României“ (!)."

Gelu Duminica: „Fără număr“ pentru Sebi Ghiţă (Adevărul) 
"Cine fură azi un ou, mâine poate fura guvernul! Primiţi cu Pluguşorul? Blestem Fiind invitat de câteva ori să comentez zicerile domnului Ghiţă, a trebuit să recunosc că incapacitatea mea de a înţelege, şi implicit de a comenta, acest subiect este deplină. Nu mă pricep, nu înţeleg şi nici nu cred că pot desluşi ceea ce domnia sa încearcă să ne spună. De fapt, nici nu sunt convins că încearcă să ne spună nouă ceva, ci mai degrabă pare a trimite nişte semnale, mai mult sau mai puţin codificate, celor care l-au păzit şi susţinut până de curând, şi anume că are înregistrări şi înscrisuri cu care poate zgudui lumea politică autohtonă. În plus, de fiecare dată când aud aşa-zisele confesiuni-denunţuri recitate la postul Romania TV, îmi vin în minte versurile unor manele contemporane care pot exprima mult mai plăcut auditiv tot ceea ce domnia sa încearcă să ne spună."

Ion Spânu: Cine este judecătoarea Lăcrămioara Axinte, cea care l-a pus la punct pe Iohannis? (Cotidianul)
"Unul dintre puţinii magistraţi care au avut curajul să se exprime după discursul preşedintelui Iohannis la CSM este judecătoarea Lăcrămioara Axinte, şeful Secţiei a II-acivilă, de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Botoşani. Nici măcar Gabriela Baltag, fost preşedinte al AMR, nu a avut o reacţie, deşi era prezentă în sală! Dar, curajosul magistrat Lăcrămioara Axinte nu este la prima luare de poziţie faţă de declaraţiile lui Klaus Iohannis."

Florian Bichir: Obligaţia lui Traian Băsescu! (Evenimentul Zilei)
"Într-un remarcabil text, analistul politic Dan Andronic se întreba pe bune dreptate “Cine i se poate opune lui Dragnea?” Răspunsul nu poate fi de cât unul singur: Traian Băsescu! Opoziţia arată ca o mireasă violată în noaptea nunţii. E amorţită de durere, tristă şi într-o depresie totală. Efectiv nu mai are busolă, punctele sale cardinale se rotesc ca un titirez. Scorul enorm al PSD-ului a venit ca un bocanc pe grumazul opoziţiei. Ce-i de făcut? Radiografia e destul de sumbră, seamănă cu cea a unui candidat la metastază. UDMR-ul numai de opoziţie nu-i arde, fiind mai tot timpul asociat la guvernare, iar propunerea făcută lui Liviu Dragnea de a crea un Minister al Minorităţilor se pare că se va concretiza."   

Dan Constantin: Circulație ,,vieneză” doar pe cod portocaliu (Jurnalul Naţional)
"Un angajament al Gabrielei Firea la preluarea cu largă susținere a Primăriei Capitalei este legat de o îmbunătățire a transportului în Capitală. Datele problemei impun fixarea unor repere statistice ale fluxului de călători fără de care nu se pot lua decizii. Greutatea de aplicare a oricărei soluții este comparabilă cu operarea pe viu a unui pacient. Investițiile în transport pentru extinderea metroului, repararea liniilor de tramvai sau a arterelor de circulație perturbă grav traficul. Rapiditatea execuției lucrărilor ar fi remediul, dar în București nimeni nu poate explica de ce un pasaj durează mai mult decât construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră. Metroul din Drumul Taberei a adus un coșmar pentru întregul cartier, modernizarea tramvaiului pe câțiva kilometri s-a întins pe două mandate electorale."

Elena Şerban: Pleoștirea mustății (Puterea)
"Vi-l mai aduceți aminte pe Dragnea cum umbla el cu tabla în spate de la o televiziune la alta explicându-le românilor, negru pe alb, că Cioloș ascunde banii și nu vrea să dea poporului merinde? Ne scria conștiincios seară de seară în campanie că sunt bani la Buget pentru măriri de pensii și de salarii. Ba, mai mult, Dragnea susținea că impactul bugetar al eliminării celor 102 de taxe nici nu se va resimți. Calcule peste calcule, tabele deasupra altor tabele, profesorul Dragnea ne ținea lecții de economie și fiscalitate cu promisiunea că, odată instalat în scaunul puterii, PSD va da drumul robinetului cu lapte și miere pentru toate categoriile de populație." 

Catalin Prisacariu: Aflarăm că Iohannis e captivul DIE (România Liberă)
"Sper că președintele Republicii, domnul Klaus Iohannis, face cursuri intensive de diplomație și politică internațională atunci când nu ia cursuri de oltenească. Altfel, va deveni și idiotul util al DIE, după ce a fost al lui Ponta. Statul democratic România își conduce politica externă prin două canale, la fel de importante: unul este președintele statului, celălalt este Ministerul de Externe. În acest moment, consilierul prezidențial de politică externă de la Cotroceni este Bogdan Aurescu. După succesul de la Haga (în care România a dobândit, în disputa cu Ucraina, o parte însemnată din platoul continental al Mării Negre), Aurescu a devenit mai faimos în rândul hipsterilor decât Tudor Chirilă. Ce e drept, reportajele care-l arătau mergând cu metroul și vorbind lacrimogen despre cât îl costă costumele de diplomat l-au ajutat. Iar Adrian Năstase likes that, cum ar comenta hipsterii pe Facebook."
 
Cristian Hostiuc: În atenţia noului premier: Dincolo de cifrele macro euforice din care se împart banii şi de creşterile salariale date prin ordonanţe de urgenţă, România are o economie şi un business sud-americanizate, în care suntem prizonieri cu toţii (Ziarul Financiar)
"Guvernul Sorin Grindeanu s-a instalat la Palatul Victoria şi, după cum spunea noul premier, el are de gând să stea până la finalul mandatului, în 2020. În aceste condiţii, nu ar strica să vedem ce moştenire economică preia, pentru a vedea dacă în cei patru ani va reuşi să aducă o îmbunătăţire, sau România economică va fi mai sud-americanizată decât este acum. Este de lăudat că în prima şedinţă de guvern noul cabinet a majorat anumite salarii - salariul minim pe economie cu 16%, salariile în administraţia locală cu 20%, salariile artiştilor cu 50% - şi punctul de pensie cu 9%, dar toate aceste majorări au fost făcute din banii luaţi de la alţii - cei care au salarii mai mari  (eliminarea plafonării CAS şi CASS la cinci salarii medii brute - 1,4 miliarde de lei) şi mai puţin dintr-o economie în creştere şi o birocraţie administrativă în scădere."

Format: 

Topic: