Publicat: 10 Iulie, 2012 - 09:47
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Hiba lui Băsescu: caracterul (Amos NEWS)
"Strategia sa este una transparentă şi ea a fost creionată încă de la primele sale intervenţii: nu-l interesează funcţia, nu-l interesează persoana sa. Unica sa grijă e statul de drept şi instituţiile sale. Şi copilul său de suflet, Justiţia, pe care nu concepe să o vadă abuzată de actuala putere. Povestea asta cu justiţia este una de-a dreptul comică, dacă n-ar fi îngrijorătoare. Nu cred că altcineva a mai făcut presiuni şi a lansat acuzaţii la adresa justiţiei, cum a făcut-o şi el. Asta s-a întâmplat însă de-a lungul perioadei în care a făcut toate manevrele posibile pentru a schimba şefii şi componenţa instituţiilor juridice, îndepărtându-i pe cei numiţi de fostele puteri şi aducându-i în locul lor pe cei credincioşi lui."

MĂLIN BOT: De ce sună rău viitorul (Adevărul)
"Celor tentaţi să spună că vina este a elevilor care nu au învăţat le pun în faţă argumentul evaluărilor constante din cei patru ani de liceu. Un elev care nu învaţă, nu trebuie să treacă anul până când nu este forţat să se încadreze într-un barem minim. Cât de superficială este evaluarea în licee, dacă 57 la sută dintre elevi nu au avut capacitatea să obţină o notă de trecere la examenul maturităţii? Celor tentaţi să spună că vina este a profesorilor, în general, le pun în faţă condiţiile jignitoare în care statul român, sub toate guvernările, a plasat dascălii. Cum poţi pretinde performanţă de la tineri aduşi în sistem pe salarii de 800 de lei? Un muncitor necalificat câştigă mai mult într-o companie multinaţională!"

ADRIAN PĂTRUŞCĂ: Ce doctori ar fi ieşit din Mozăceanu şi Giubega! (Evenimentul Zilei)
"Ăsta este halul în care a ajuns învăţământul românesc: e inadmisibil ca un liceu să aibă 0% promovare la bac, dar numai dacă se petrece doi ani consecutiv! Oricât de gravă, de inadmisibilă, e situaţia, Andronescu nu disperă. Face deja planuri pentru Bac’-ul viitor. Un nou experiment. Se vorbeşte despre separarea elevilor pe vocaţii. Cei cu oarecari abilităţi la mate sau fizică să nu mai fie obligaţi să-şi forţeze creierul cu Eminescu sau Caragiale. Şi invers. Cine ştie pe dinafară "Tu eşti Mircea? - Da-mpărate!" să nu-şi mai bată capul cu matrici şi integrale."

Cristian Tudor POPESCU: U-E, face ordi-né? (Gândul)
"Discută doar cu reprezentantul familiei ei politice, adânc implicat în conflictul cu Parlamentul, nu audiază, elementar, şi cealaltă parte înainte de a cuvânta, nu trimite observatori neutri, nu cere mai întâi o anchetă a organismelor europene, dânsa e cumva judecătoare de drept constituţional ca să sugereze o astfel de sentinţă,  pe care nu o poate da decât un organism juridic colectiv? Cuvântul doamnei Merkel  e greu. Nu poate şi nu trebuie să fie ignorat.  Reprezentanţii statului român sunt datori să explice la Bruxelles ce se întâmplă în România, ţară membră a UE cu drepturi, dar şi obligaţii, depline. Însă, pe de altă parte, ce măsuri în consecinţă ar putea lua Bruxellesul? Să taie fondurile României? S-o scoată din UE? Să sancţioneze un popor pentru că se bat între ei nişte politicieni fără scrupule? Absurd."

DAN CONSTANTIN: PDL – Marele Alb cu unghii jegoase (Jurnalul Naţional)
"Dar le-a stricat vacanţa programată cavalcada evenimentelor. Pe cod portocaliu de arşiţă, Băsescu trebuie apărat – aşa a sunat ordinul de mobilizare. Primit cu lehamite de pedelei, afişat de ochii lumii de nea Vasile Blaga şi asumat cu entuziasm de pupilele băsiste cu papion, ordinul de luptă a fost transmis. Parola „Traienică la apă“ a plecat spre toate zările Europei şi a ajuns şi prin sediile prăfuite din România profundă. Ce mai vrea ăsta de la noi, se întreabă tot omul portocaliu pus să-şi lase familionul în plină vacanţă. După ce a şters pe jos cu partidul condus de Boc, Băsescu se întoarce în genunchi la Blaga, cu ochiul lui şiret lăcrimând, scâncind parşiv şi insuflând mesajul stalinist: Patria în pericol."

MIHAI PÂLŞU: Traian Băsescu este speriat de moarte (Puterea)
"Preşedintele a ales să meargă la Curtea Constituţională ca să-şi susţină cauza. Dacă în 2007 a preferat să privească de sus mascarada suspendării sale, pentru că ştia că poporul nu o să-l demită, de această dată, Băsescu a priceput că nu se mai poate baza 100% pe sprijinul românilor, şi a coborât în arenă. Preşedintele suspendat a înţeles că se află în campanie electorală şi că trebuie să fie „pe sticlă“ cât mai mult posibil, nu doar în „timpii de antenă”. Să genereze ştiri, discuţii şi să fie văzut de toţi ca o victimă a „sistemului ticăloşit” condus de USL. În acest context al luptei sale pentru păstrarea fotoliului, Traian Băsescu nu vrea să piardă nici un minut din cele trei săptămâni care i-au fost puse la dispoziţie de călăii uselişti. De aceea se comportă ca un om speriat de moarte!"

LAURENŢIU MIHU: Efectul invers al chimiei dintre Victor şi Viktor, România şi Ungaria (România Liberă)
"Uniunea Europeană întâmpină din nou probleme majore la frontiera sa estică, dar situaţia, deşi a fost comparată de presa şi de liderii străini cu perioada anilor 1989-1990, aduce totuşi câteva elemente de noutate. Totul a început în primăvara lui 2010, în Ungaria, şi în primăvara lui 2012, în România, după ce Viktor şi Victor au ajuns, fiecare, premier în ţara lui. În anii '90, pe fondul escaladării naţionalismului primitiv în Balcani şi a conflictelor interetnice care au condus rapid la masacre specifice Evului Mediu, relaţiile tensionate dintre România şi Ungaria, alimentate de resentimente istorice, au devenit, în mod natural, un capitol important de pe agenda diplomatică a statelor civilizate."

CRISTIAN HOSTIUC: Cu ce am greşit noi, cei care până la urmă vom plăti toată factura? Nu muncim de ajuns, nu suntem productivi, plătim taxe şi impozite prea mici? (Ziarul Financiar)
"Dimineaţa când te duci la job te gândeşti că ai targeturi de îndeplinit, bugete de realizat, număr de clienţi pe care trebuie să îi contactezi şi să le vinzi ceva. Tot ce vrei este ca în jurul tău să existe stabilitate astfel încât cu mintea şi organizarea ta să poţi îndeplini toate aceste lucruri, să iei un salariu şi poate la finalul anului un bonus. Poţi să înţelegi când cursul creşte din cauza crizei externe. Dar cum să înţelegi, când cursul creşte şi îţi măreşte rata la bancă din cauza unor politicieni, indiferent cine sunt ei şi ce partide reprezintă, care au poliţe de plătit şi pentru care banii vin de undeva din neant, că sunt alţii care muncesc pentru ei."