10 Iul 2017 - 10:13

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. „Inițiativa 3 mări și un ocean” în 2018, la București (Amos News)
"În acest sfârșit de săptămână Polonia a luat fața lumii, fiind prima țară „mică” căreia Trump îi face onoarea unei vizite oficiale. Am fost și noi acolo, cu un președinte care așteaptă, pe bună dreptate, să fie premiat și el pentru solidaritatea cu industria americană de armament prin punerea la bătaie a 2% din PIB. Vă invit la obișnuitul tur al „telegramelor” zilei. STOP Este o tentativă de compromitere a mea!” - a excamat, revoltat, Liviu Dragnea, la auzul faptei ANAF, care s-a năpustit asupra nevinovaților redactori de la Rise Project cerându-le dosarele (contabile) la control STOP  Întâmplarea venea - absolut întâmplător - după dezvăluirile făcute de jurnaliști în legătură cu (presupuse) afaceri și proprietăți din Brazilia ale șefului PSD STOP  Pentru ca profitul să fie maxim, agenții Fiscului au poposit și pe la contabilitatea Hot News STOP  Explicația dată de aceștia este că s-a acționat în urma unei reclamații care, conform legii, trebuia verificată STOP  La Varșovia, Iohannis a înțeles mai bine în ce constă superioritatea gazului lichefiat american, asupra celui nelichefiat, rusesc. „Este o alternativă binevenită!” a afirmat el, remarcând virtuțile democratice ale concurenței STOP  Președintele nostru nu a ratat ocazia de a propune ca următoarea reuniune a „Inițiativei celor 3 mări” să aibe loc, în 2018, la București,  eventual tot cu Trump ca invitat de onoare. În varianta „3 mări și un ocean” STOP  Emoție mare pe la niște canale TV când s-a auzit, la finalul alocuțiunii lui Trump de la Varșovia, marșul românesc „Treceți batalioane române Carpații”. Aceasta s-a mai calmat când cineva mai edificat în ale muzicii și istoriei, a făcut cunoscut că piesa este, de fapt, poloneză și că ai noștri au autohtonizat-o prin 1917, la doi ani după ce fusese lansată STOP  Ambasadorul Klemm a lăsat-o mai moale cu devotamentul său față de Codruța. Continuă să o considere „the best” și o susține, dar o eventuală decizie de schimbare a sa aparține autorităților române (pe riscul lor!)."

Andrei Pleşu: Mică antologie de „lucruri trăsnite“ (Adevărul)
"Pînă să trecem la ”profunzimi”, ne izbim de foarte semnificative suprafeţe: de buna (adică proasta) folosinţă a limbii române, de capacitatea (respectiv incapacitatea) de a construi un discurs coerent, bazat pe limpezime, logică şi bună credinţă, de absenţa cvasitotală a unui igienic exerciţiu de auto-evaluare, ceea ce denotă o fudulă necunoaştere a limitelor proprii. ”Recolta” de ”lucruri trăsnite” a fiecărei zile ar putea constitui, într-un singur an, materia primă a unei adevărate enciclopedii. Mai jos, numai cîteva exemple, culese la întîmplare. Ziarele ne spun că joi, 6 iulie, dl Liviu Dragnea a decis să-i dea un sfat părintesc noului ministru al Finaţelor, dl Ionuţ Mişa. ”L-am rugat - a povestit ”Daddy” - să capete mai repede experienţa politică...”. Pînă să citesc acest subtil îndemn, eu credeam că experienţa e o acumulare treptată de deprinderi utile, o acumulare bazată pe tatonare, răbdare şi confruntare repetată, pe ample unităţi de timp, cu ”oferta” împrejurărilor. ”Experienţa” - şi a vieţii şi a meseriei - se cîştigă prin practică îndelungată. Nu poţi spune unui tînăr de 20 de ani: ”te rog să achiziţionezi mai repede experienţa de la 50 de ani”. Dobîndirea experienţei nu se poate accelera, nu e o cursă olimpică, în care te străduieşti să ajungi mai rapid decît ceilalţi concurenţi la linia de sosire. Fireşte, asta cînd nu ai anvergura lui Liviu Dragnea. Căci dacă o ai, creşti într-o zi, ca Făt Frumos: cît alţii în zece! Degeaba ne întrebăm cum a putut un inginer de transporturi (cu mici stagii de ajustare pe la ASE, pe la Universitatea Ecologică, sau pe la cea de Apărare) să atingă un nivel de competenţă mirandolian. Se pricepe la toate: la ”politichie”, la programe de guvernare, la economie, la bani, la şefie, la alegerea miniştrilor potriviţi (şi la evacuarea lor), la pescuit, la tenis ş.a.m.d. Altfel e generos. Ce şi-a zis? ”Dacă eu am putut, de ce să nu poată şi ăsta micu'? Aşa că, Ionuţ, dragul tatii, pune mîna şi pînă poimîine fă rost de nişte experienţă. Bagă viteză! Ai văzut ce-a păţit Grindeanu…” ."

Octavian Știreanu: Talpa gâștii de la Cotroceni (Azi)
"Discursul dlui Iohannis la învestirea guvernului Tudose a fost unul de politician ofticat că a trebuit să mai înghită o dată broasca râioasă, cum se pronunţa cândva un antemergător liberal de acelaşi calibru politic cu actualul preşedinte. Situat la limita dintre jignirea impardonabilă, în masă,  a unor partide  şi propaganda politică de doi bani, inspirată de lingătorii de clanţe de pe la ambasade, discursul dlui Iohannis n-a făcut decât să ne arate o dată în plus micimea staturii sale politice. Preşedintele are idei puţine şi fixe: prima este 2% din PIB (cum numai vreo 5 state din NATO acceptă), bani care trebuie alocaţi pentru cumpărarea de arme de la americani. A doua este un deficit  bugetar sub 3% (cât cerea odată Merkel şi nu mai respectă nimeni din UE). Şi, a treia, ceva mai nouă, este Ordonanţa 13, de care dl. Iohannis se agaţă ca orbul de baston pentru a face pe zmeul statului… de drept. Cam la atât se rezumă gândirea politică a personajului rătăcit prin Palatul Cotroceni. Dacă deficitul bugetar mic, în paralel cu înarmarea  puternică a ţării, rămân singurele „linii  de forţă”  ale unei gândiri politice modeste  - de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere -  incriminarea Ordonanţei 13 arată şi o încăpăţânare de-a dreptul maladivă. Faptul că dl Iohannis o ţine langa cu „ordonanţa 13” chiar şi a treia zi după Scripturi poate avea câteva explicaţii. Fie habarnistul de la Cotroceni n-a aflat despre Decizia CCR, ceea ce este grav, fie, pur şi simplu, nu vrea să recunoască autoritatea acestei instituţii, ceea ce este şi mai grav. Ar mai fi şi-a treia explicaţie – şi anume ca dl. Iohannis să creadă că toţi românii sunt proşti, că nu ştiu despre ce e vorba în Ordonanţa 13 şi că haştagii din piaţă ar fi idolii poporului şi elita neamului… Dacă ar mai crede şi aşa ceva, preşedintele ar fi chiar de râsul curcilor!"

Ioan Vieru: Averile statale ale politicienilor (Cotidianul)
"Averile guvernanţilor români rivalizează cu identitatea economică a statului însuşi, pe care l-au devalizat în mod constant şi continuă să o facă. De la cei care ocupă simultan nenumărate funcţii, imposibil de onorat şi prin simplul fapt că o zi are fatalmente 24 de ore, la cei care fac legi pentru sine şi grupul lor de interese, de parcă instituţia conflictului de interese cu toţi amploaiaţii nu ar exista, avem un tablou sumbru al perspectivei. Statul român, adică siguranţa publică în varii ipostaze, este în colaps. DNA, ANAF, Parchet reprezintă firma extinsă a unor structuri pro-corupţie, vădit paralizate de fenomenul infracţional la vârf, şi ar trebui serios restructurate până la înlocuirea actualului sistem de funcţionare mafiotă. Averile uriaşe, din start suspecte prin raportarea la situaţia generală, cu zerouri cât cuprinde bugetul public pe mai mulţi ani, ale celor care guvernează sau reprezintă societatea ca aleşi au ajuns criteriile performanţei actuale. Sistemul centralizat şi justiţia anexată deseori grupurilor infracţionale, sub umbrelă instituţională, fac posibile o dictatură perpetuă."

Iulian Chifu: Răzbunarea geografiei: Rusia pierde Transnistria, urlând din gură de șarpe și amenințând cu un nou război (Evenimentul Zilei)
"După ce și-a aruncat în aer toate relațiile cu statele independente din cadrul CSI, odată cu anexarea Crimeii, agresiunea militară din Estul Ucrainei, revizionismul și revanșismul profesat la nivel internațional, prin încălcarea propriilor angajamente față de vecinii săi, Federația Rusă a constatat reticența generală față de propriile politici și cooperarea Ucrainei cu Republica Moldova pentru o acțiune naturală de preluare a controlului asupra întregului teritoriu de către autorităților legitime de la Chișinău. Într-adevăr, cooperarea pentru deschiderea punctelor comune de frontieră între Ucraina și Republica Moldova pe toată zona separatistă și aplicarea regulilor internaționale de respectare a suveranității, integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a posturii suverane și în regiunea separatistă, a dus la un proces rampant, ușor și natural de reintegrare a regiunii separatiste."

Sabina Iosub: Opoziţia? Absent! (Jurnalul Naţional)
"Ocupaţi să ghicim ce se mai întâmplă în PSD, nici nu ne-am dat seama că din ecuaţia politică lipseşte ceva. O absenţă atât de veche, că aproape ne-am obişnuit cu ea. Hai, faceţi un exerciţiu: număraţi actorii principali şi vedeţi cine lipseşte. Avem aşa: PSD, ALDE, Guvern - nu vă miraţi, nu întotdeauna înseamnă acelaşi lucru - Iohannis, UDMR, DNA, SRI, televiziuni, site-uri, influenceri, Facebook, gata! Da, am terminat! Tot nu v-aţi dat seama ce lipseşte? Hai că lungim vorba degeaba: partidele din opoziţie! Exact! V-aţi adus aminte acum că pe lângă PSD, ALDE si UDMR, în Parlament au intrat PNL, PMP şi USR? Când PSD a depus moţiunea împotriva propriului Guvern, o moţiune pe fugă, mai mult un editorial decât un document de analiză a Guvernării, câţiva curioşi au comparat-o cu moţiunea de cenzură depusă degeaba de PNL chiar la începutul anului. Gluma a fost inevitabilă: moţiunea PSD vs PSD, chiar şi scrisă pe colţul mesei, tot era mai convingătoare decât moţiunea depusă de liberali la două luni după alegeri. Între timp, PNL n-a devenit mai bun. Mă rog, ceva bun tot s-a întâmplat, şi-a ales preşedinte un liberal vechi, pe Orban, şi nu un fost pedelist. Doar că, vechiul liberal, primul lucru pe care l-a facut a fost să se fotografieze cu o maimuţă. Pardon, înainte de asta şi-a luat ca mână dreaptă pe cea cu care acum câţiva ani se bălăcărea în public, Raluca Turcan." 

Eduard Ivaşcu: Iarna nu-i ca vara și DRAGNEA nu e TRUMP (Puterea)
"Donald Trump este departe și mai mult ca sigur că România nu se află printre prioritățile sale, însă umbra lui bate deja până la noi. Sau, în sfârșit, până la sediul PSD din Kiseleff, unde Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu și-au propus să facă România NORMALĂ dar, și aici intervine „geniul” lui Trump, au reușit să o facă și ei MARE, la fel ca peste Ocean, și deocamdată tot doar în stradă. Pentru că nu e puțin lucru să scoți în stradă sute de mii de oameni în toată țara – ba chiar cel mai mare protest de după Revoluție, în București -, la doar o lună și ceva de la câștigarea alegerilor. Trump a făcut-o în America, Dragnea a reușit și el. Strângerea de mână dintre cei doi, pe deasupra mesei și la lumina lumânărilor, imortalizată într-o celebră fotografie de paparazzi, a fost, pentru Dragnea cel puțin, mult mai mult decât atât. Evenimentele ulterioare ne arată că liderul PSD a simțit-o ca pe o binecuvântare. OK-ul de care avea nevoie ca să scuture SISTEMUL de la București și să scoată „cătușele” din România, vorba inegalabilului Codrin Ștefănescu. Votul care l-a adus la putere, văzut mai degrabă ca un drept divin, a fost folosit de Trump ca să se descotorosească cu prima ocazie de Procurorul general al SUA și de alți oficiali din justiție, în „Monday Night Massacre” (Masacrul de Luni Noaptea), așa cum a fost botezată operațiunea de către presa de peste Ocean. La noi, pe malurile Dâmboviței, unde nu prea mai avem zile ale săptămânii care să nu fi fost „negre”, Dragnea a crezut că nu va fi nici o problemă dacă „fasonează” un pic Codul Penal, după mintea lui și a inginerului-jurist Iordache. Doar are sute de primari și șefi de prin Consiliile județene care îl presează să le ia de pe cap sabia lui Damocles, alias abuzul în serviciu, că doar nu degeaba au muncit ei cu spor în campanie. Ca să nu mai pomenim de mica sa problemă, „proprie și personală”, care îl poate duce în zona cu cătușele în câteva luni."

Silviu Sergiu: Nu doar DGIPI îl protejează pe Dragnea, ci și alte servicii secrete (România Liberă)
"„Rise Project“ a dezvăluit că, în 2011, fosta Direcţie Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) – ex-DIPI, actuală DGPI – a întocmit un raport secret despre activitatea infracțională din județul Teleorman a grupării conduse de Liviu Dragnea prin intermediul firmei TelDrum: afaceri cu bani publici, licitații trucate, lucrări fictive de infrastructură, persoane care controlează în realitate TelDrum, finanțări ilegale ale campaniilor PSD, harta relațională și de influență a grupării etc. Ani întregi, acest raport a fost dosit de ochii procurorilor. Astăzi, serviciul secret neagă că ar deţine în arhivă un astfel de document, deşi existența sa a fost recunoscută de chestorul Liviu Popa, fost șef al Poliției Române în perioada 2010-2012, și de comisarul Iulian Ciorobescu, comandantul din 2011 al Poliției din Teleorman. Nu este nicio surpriză că DGIPI l-a protejat atâta amar de vreme pe Liviu Dragnea. DGIPI a fost întotdeauna serviciul secret de casă al PSD. De multe ori, taberele din partid s-au războit crunt pentru a deţine controlul asupra sa, pentru a avea acces la generoasa sa arhivă. Practic, DGIPI a fost una dintre sursele puterii liderilor social-democraţi. Poate cea mai importantă. Marian Vanghelie povestea la un moment dat, în stilu-i caracteristic, că se aşeza pe bancă în Cişmigiu, iar Moş Crăciun obişnuia să-i lase câte un dosar? Moşul era de la DGIPI. Pe atunci, serviciul secret al MAI era controlat de temutul general de Securitate Mitică Iliescu şi de scutierul lui fidel, Cătălin Voicu. Cel care ţesea reţele corupte în Justiţie, prinzând în plasa sa judecători pe care-i şantaja?" 

Sorin Pâslaru: Hidroelectrica sau Electrica stau pe sacii de bani şi se uită cum maşinile electrice vor schimba lumea (Ziarul Financiar)
"Franţa a anunţat că până în 2040 vor fi interzise maşinile pe bază de motorină sau benzină, iar toată lumea se pregăteşte de revoluţia vehiculelor electrice, însă  în România Hidroelectrica sau Electrica, care stau pe sute de milioane de euro, nu văd viitorul. În schimb, MOL şi E.ON au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute un parteneriat pentru instalarea a 40 de staţiii de încărcare pentru automobile electrice în România. Cu 20% din energie produsă hidro, România se poate poziţiona în viitor într-unul dintre cei mai curaţi producători de energie electrică, iar Hidroelectrica poate juca aici un rol esenţial. Valoarea sa este deja la bătaie cu cele mai mari companii din România, precum OMV Petrom, lider în piaţa de hidrocarburi, sau Automobila Dacia, numărul 1 în industria auto. Pentru prima dată, Hidroelectrica a devansat OMV Petrom în anuarul Cele mai valoroase companii din România, ediţia 2016, cu o valoare de piaţă de 2,9 miliarde de euro. Investitorii cotează întotdeauna viitorul şi cu toate că numărul maşinilor electrice este încă mic în România, un proces disruptiv ar putea schimba în doar câţiva ani răspândirea lor. Numai că viitorul trebuie pregătit, iar Hidroelectrica sau Electrica, care stau pe lichidităţi de sute de milioane de euro, ca urmare a profitabilităţii mari şi a listării în cazul Electrica, încă nu au prezentat niciun plan de investiţii în această direcţie."

Format: 

Topic: