10 Iul 2018 - 08:45

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: „Cinci ani, o lună și 24 de zile” - thriller în regia Codruței (AMOS News) 
"Cinci ani  o lună și 24 de zile a durat mandatul Codruței Kovesi în fruntea parchetului Anticorupție. Mult mai puțin i-a trebuit președintelui ca să îi pună capăt: doar 33 de zile, în care a citit și a răscitit motivarea Curții Constituționale până când a înțeles că n-are încotro și trebuie să o revoce dacă vrea să rămână nesuspendat în funcție STOP Greu de spus cât îl ajută și cât îl încurcă pe Iohannis acest gest. Desigur, își dezamăgește susținătorii tefelisti, dar pe de altă parte dă altora sentimentul că nu face ceva pe Constituție, chiar dacă nu are o părere prea bună despre (unii dintre) judecătorii de la Curte STOP Victima n-a reușit să se rupă de scaun fără un discurs lacrimogen și lipsit de modestie (ținut pe scările din capul cărora asista, nu demult, cum sunt aduse în cătușe Bica și Udrea), înconjurată de polițiștii și funcționarii din direcție (procurorii erau ocupați)."
 
Iulian Chifu: Iranul, prins cu mâţa-n sac: atacuri teroriste împotriva opoziţiei din Europa Occidentală (Adevărul) 
"Organizaţia a fost inclusă, în timp, în anumite state, în lista organizaţiilor teroriste. Ea reprezintă opoziţia iraniană şi manifestările publice din Vestul Europei sunt curente, capitala acestei rezistenţe dizidente fiind Parisul. Un cuplu iranian a fost arestat în drum spre demonstraţie având asupra sa explozibil şi detonator în maşină. Cei doi aveau drept de rezidenţă belgiană şi au fost arestaţi de către poliţie. Detaliile publice sunt puţine, însă cu aceeaşi ocazie au fost identificate drept complice alte două persoane, între care un diplomat din ambasada Iranului în Austria, căruia i-a fost ridicată imunitatea diplomatică şi a fost arestat în Franţa pentru complicitate la această operaţiune. Şi în Germania, un al doilea diplomat este urmărit spre a fi arestat şi expulzat în acelaşi caz, la cererea autorităţilor belgiene care au desfăşurat investigaţia privindu-i pe cei doi atentatori."   

Dan Constantin: România preia gustul de lider prin Duster? (Jurnalul Naţional)
"Prima pagină a prestigiosului cotidian “Les Echos” dedică luni, 9 iulie, un articol noului Duster, vedeta grupului Renault. Date statistice susțin ideea că industria auto din România, cu vârful la Uzinele Dacia, a prins gustul de lider. La uzinele din Pitești au fost produse anul trecut 314.000 de mașini, iar noul Duster are un succes de piață fără concurență în plan mondial, fiind singurul model care include tehnologie avansată la preț redus. Conceptul industrial dezvoltat pe platforma de la Pitești include preluarea ideilor tehnice gândite în centrul de proiectare de la Titu și un grad înalt de integrare pe orizontală, cu finalizare pe liniile de montaj de la Colibași, unde tactul a atins 54 de secunde pentru un automobil nou. Autorul nu uită începutul fabricației, în 1968, când Ceaușescu și De Gaulle deschideau o pagină de colaborare româno-franceză, spărgând zidul de izolare impus de regulile Războului Rece. După 50 de ani, Dacia, iată, rezistă și este în continuare vedeta economiei românești, asigurând, ca prima companie industrială a țării, 3 la sută din PIB și 8 procente din exporturi."

Marius Ghilezan: Procurorii de-abia acum încep munca (România Liberă)
"Prin semnarea decretului de revocare a Laurei Codruţa Kövesi din funcţia de procuror-şef al DNA, Klaus Iohannis a dat un semnal pozitiv lumii democratice. România are un stat de drept. Hotărârile şi deciziile celor mai înalte instanţe sunt definitive şi obligatorii. Prin publicarea documentului în Monitorul Oficial al României se încheie o epocă de teroare, de arestări televizate, de fabricare de dosare, la comanda SRI, de abuzuri şi de nelegiuiri ale procurorilor. Vremea decapărilor la ordin s-a încheiat ieri. De-abia de acum se lansează profesia adevărată a procurorilor, eliberaţi de constrângeri şi de probe servite. Putem spune că munca acestor acuzatori ai statului, care, mă rog, ar trebui să fie şi apărători ai cetăţeanului împotriva abuzurilor statului, de-abia acum începe. Procurorii cinstiţi şi oneşti pot răsufla uşuraţi. Nu mai trebuie să administreze probe neconcludente, să pună la dosar înregistrări prefabricate în laboratoarele secrete, vor avea libertatea de a face o muncă de investigaţie profesionistă. Ce a fost a fost…."

Sorin Pâslaru: A treia Ialtă (Ziarul Financiar)
"Toată desfăşurarea evenimentelor privind revocarea Codruţei Kovesi, a legii gazelor din Marea Neagră şi a modificărilor legislaţiei penale sugerează un scenariu îngrozitor, dar foarte probabil: PSD-ul a votat legea gazelor naturale doar după ce a obţinut ceea ce voia. A obţinut decapitarea vectorului principal prin care erau ameninţate extragerea de rente şi bani din poziţiile publice precum şi modificarea legislaţiei penale în sensul slăbirii acesteia, în condiţiile în care România nu are şcoli, spitale şi drumuri pentru că cei care se instalează în funcţii publice au ca misiune principală tocmai abuzul în serviciu pentru a-şi alimenta conturile de milioane şi zeci de milioane de euro din străinătate."

Format: 

Topic: