Publicat: 10 Mai, 2012 - 10:52
Share

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Austeritatea porcului… (Amos NEWS)
"Toate astea înseamnă bani, iar aceşti bani nu prea există. I s-a dat lui Florin Georgescu (om învăţat cu luatul, nu cu datul) sarcina să-i găsească, pe unde vor fi fost pitiţi de odioasele guvernări precedente. Că toate acestea sunt nişte paliative e mai mult decât evident. Este evident că banii luaţi de la bugetari vor fi înapoiaţi mult mai puţini (între timp a lucrat inflaţia) şi cu ţârâita. Este nedrept iarăşi, ca cei care au dat înapoi banii de sporuri, sau nu i-au primit, să fie pe picior de egalitate cu cei care i-au cheltuit deja. După cum este cel puţin periculos ca o decizie a Curţii de Conturi să fie aruncată la coş cu nonşalanţă, creând un nou motiv de neîncredere în eficienţa şi rolul instituţiei. Şi aşa mai departe... ."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Ciocnirea a două lumi (Azi)
"Pe Băsescu nu l-a deranjat comparaţia cu Mussolini. În sinea lui, chiar hăhăie cu mândrie la gândul acestei alăturări. Pe Băsescu l-a iritat, de fapt, declaraţia de principiu a lui Marga cu privire la mandatul său în fruntea Ministerului de Externe. El a anunţat calm, dar apăsat, că, potrivit Constituţiei, cei trei actori instituţionali care au răspunderi în privinţa politicii externe – Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia – trebuie să îşi respecte fiecare competenţele şi să conlucreze pentru a realiza politica şi reprezentarea internaţională a ţării."

MĂLIN BOT: Batista lui Ponta pe ţambalul corupţiei (Adevărul)
"Este adevărat că nu a spus-o pe şleau, dar a lăsat să se înţeleagă un mesaj foarte periculos. „La TV întotdeauna sunt interesante cazurile de corupţie, spectaculoase. Ca fost procuror de teren ştiu foarte clar că ce influenţează radical viaţa fiecărui cetăţean este siguranţa lui personală. Ştiu că în România există un pericol real ca diverse clanuri mafiote şi structuri de crimă organizată să stăpânească zone din ţară. Prioritatea zero este combatarea oricărui tip de crima organizată din România", a spus Ponta separând două fenomene infracţionale: corupţia şi crima organizată."

MIRCEA MARIAN: Oprescu n-are autostradă, da’ ne-a dat chioşcuri (Evenimentul Zilei)
"Toate aceste ministere se află în permanenţă sub o strictă monorizare a presei, care taxează orice cheltuială suspectă. Puţin probabil ca, în cazul în care membrii guvernului ar fi direct aleşi de către popor, vreun demnitar care a condus un minister să prindă al doilea mandat. Cu atât mai dezamăgitor, chiar dubios, este modul în care cea mai mare parte a jurnaliştilor ignoră ceea ce se întâmplă cu banii oraşului Bucureşti. Nu ţin minte, poate că mi-a scăpat, să fi observat o mare indignare în media atunci când Sorin Oprescu a cumpărat 20 de ceasuri placate cu aur, cheltuind aiurea sute de mii de euro."

RODICA CIOBANU: Arama pe faţă (Gândul)
"Prima şedinţă a Cabinetului Ponta şi prima paradă de putere. Premierul nu a mai stat pe gânduri şi, aşa cum anunţase, a decis demiterea , dintr-un foc, a tuturor prefecţilor şi subprefecţilor. Motivul enunţat  de el – reprezintă guvernul  şi lucrează cu acesta. Dupa cum se vede, Victor Ponta nu s-a ostenit să găsească un argument decent pentru schimbarea titularilor de prefecturi, aruncând un lucru de la sine înţeles pe post de motivaţie şi lăsând să se înţeleagă că reprezentanţii teritoriali ai Executivului nu ar fi colaboratorii ideali. De fapt, criteriul aplicat la demiterea în bloc a prefecţilor şi subprefecţilor este unul singur: „Nu sunt ai noştri”. Guvernul Ponta intră, astfel, din prima zi de existenţă, în contradicţie cu unul din principiile expuse ritos înainte de votul de învestitură şi anume că posturile din administraţie nu vor fi ocupate pe criterii politice."

LUCIAN AVRAMESCU: A murit, în noi, cifra 322? (Jurnalul Naţional)
"În primul lui interviu de amploare, lăsându-se iscodit şi iscodind, Victor Ponta a pronunţat surâzător numărul 322. Este numărul politic trecut prin toate afişele, prin toate discursurile şi, la începuturile lui, prin toate speranţele. Un număr de 322 de parlamentari, prin votul lor, au izbutit suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ce s-a ales din această suspendare? Praful! Poporul, înduioşat de un preşedinte lacrimogen, l-a reînvestit, l-a recalificat, l-a reuns, bandajându-i rănile. Parlamentarii votanţi au devenit odioşi. Reprezentanţii poporului, trimişi în forul suprem al democraţiei prin vot, au ajuns duşmani ai naţiunii şi porecliţi vasali ai lui Voiculescu sau Iliescu sau Icsulescu. O istorie comică dacă n-ar fi, în substanţa ei, tragică."

MIHAI PÂLŞU: Putin(eiul) Marga, un balon de oxigen pentru Băsescu (Puterea)
"Decizia Executivului Ponta de a nu satisface dorinţele politice ale UDMR este salutară, democrată. De aceea, este de un absurd universal să te numeşti consilier şi să-l sfătuieşti pe premier să trimită ministrul de externe să rezolve o problemă internă, interetnică universitară. Cât de pseudoexpert trebuie să fii ca să nu înţelegi că un ministru de externe se ocupă, împreună cu preşedintele, de politica externă a ţării? Ce să înţelegem din vizita la Tg. Mureş a lui “Putin” ex-rector “Babeş-Boliay”? Că ministrul de externe s-a deplasat în altă ţară? Că respectiva ţară este taman în fieful udemeriştilor? Şi ce dacă Marga a fost rector, automat este şi expert în probleme de învăţământ cu evidentă tentă etnică?"

SABINA FATI: Mai poate alege România între Est şi Vest? (România Liberă)
"Fără să ţină cont de abuzul inevitabil de analogii, primul pas făcut pe liderii USL pentru a-şi demonstra direcţiile de politică externă şi economică, a fost impunerea unui moratoriu împotriva companiei americane Chevron, care avea un contract de explorare, nu de exploatare, a gazelor de şist. Noua putere a dat la o parte, în acest fel, Parteneriatul strategic pentru secolul 21 dintre România şi Statele Unite în care este enunţată explicit cooperarea în domeniul energetic şi studierea surselor alternative de energie, inclusiv gazele de şist. Pentru guvernările de stânga contează, aşa cum o demonstrează istoria recentă a României, contractele pe termen lung cu Gazprom, făcute prin intermediari, în aşa fel încât să câştige cât mai mult băieţii deştepţi, indiferent de limba pe care o vorbesc, nu soluţiile care să desprindă ţară într-o măsură cât mai mare de Rusia."

PASCAL PRIGENT: Noua măsură a profitului ar trebui să fie shared value (Ziarul Financiar)
"Din ce în ce mai mulţi analişti şi economişti privesc cu îngrijorare - în domeniul farma, dar nu numai - decalajul în creştere dintre mediul de afaceri şi autorităţile statului. Dezbaterea este blocată şi autorităţile implementează măsuri fără o consultare reală, măsuri ce pot aduce prejudicii companiilor şi creşterii economice. Ce stă la bază este o lipsă de încredere între companii şi celelalte părţi implicate, fie ele autorităţi, guverne, reglementatori, comunităţi locale sau societatea în ansamblul ei. În multe ţări se poate vorbi despre o veritabilă "stare de neîncredere" între companii şi comunitate."