10 Mai 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. O ligă seismică (Punctul pe Y)
"Două au fost capetele de afiș ale ediției: certitudinea absolută - Liverpool și revelația absolută - Ajax. Fiecare cu legenda și cu realitatea sa. Liverpool este o emblemă a devotamentului și încrâncenării specific britanice, chiar dacă în componența sa s-au aflat mai mereu destui  nebritanici, care însă și-au asumat calitățile și modul de gândire al insularilor, împinsă mereu de un nucleu de suporteri gata să își dea viața pentru succesul din teren. Echipa din orașul beatleșilor a scris mai multe pagini memorabile pentru capacitatea sa de reînviere, pe care acum, un neamț a adus-o  la limita cea mai de sus. Cine ar fi mizat înaintea returului cu Barcelona pe calificarea sa, după categoricul  3 - 0 din tur și în absența a cel puțin trei piese esențiale ale angrenajului său ofensiv? Cine a făcut-o și a scos suficienți bani din buzunar s-a îmbogățit. Pentru că liverpoolezii au sfidat și logica și chiar bunul simț plecând îndârjiți în acea cursă de urmărire pe care orice întâmplare nefericită din propriul careu ar fi îngropat-o. Și cu complexul turului, în care jucând mai bine decât adversarii lor, au pierdut categoric datorită geniului din picioarele lui Messi. Cu tenacitatea specifică bulldogilor inventați de strămoșii lor au pornit într-o cursă nebună de urmărire din care secvența golului calificării va rămâne definitiv în antologia acestui sport."

Andrei Pleşu: „Facilităţi“ care-ţi complică viaţa... (Adevărul)
"Tehnologia, mai ales cea avansată, e gîndită, pare-se, să ne simplifice viaţa. Nu mai e musai să te îngropi în biblioteci şi să răsfoieşti mii de pagini ca să obţii informaţia de care ai nevoie: dai o căutare pe Google şi-ai rezolvat! Nu mai trebuie să te duci la bancă, dacă ai nevoie de bani: plăteşti cu cardul. Banca e închisă? Ai bancomat. Încet-încet, nu va mai trebui să-ţi conduci tu automobilul: vitezele se schimbă şi singure, iar momentul pilotului automat este aproape. Nu mai e nevoie să ştii adrese, trasee, cartiere ale oraşului propriu. Ai la îndemînă cîrjele GPS sau Waze. Ca să nu mai vorbim de precizia şi rapiditatea aduse în medicină de tot soiul de examene computerizate. Identificarea unui diagnostic nu mai pretinde neapărat de la medic o înzestrare esenţială în practica tradiţională a meseriei: simţul clinic. Lucrurile se rezolvă mult mai uşor manevrînd butoane, ecrane, aparatură sofisticată. Şi aşa mai departe. Se vorbeşte deja de apropiata înlocuire a omului prin roboţi; metoda „copy-paste“ te face „doctor“ cît ai clipi, în orice domeniu; poţi studia la „fără frecvenţă“, poţi fi student prin corespondenţă, ai acces neîntrerupt, prin telefonul mobil, la orice şi la oricine. Ca să comunici nu mai e nevoie de un interlocutor în carne şi oase, ci doar de un instrument eficient şi, paradoxal, de singurătate... ."

Florin Condurateanu: Ce actriţă ar fi jucat-o cel mai bine pe Maria Tănase (Jurnalul Naţional)
"Alegerea distribuţiei unui viitor film prezintă o mare importanţă, echipa de actori duce pelicula spre succes sau spre o realizare mediocră. Tocmai de aceea regizori şi producătorii zăbovesc îndelung până să se hotărască cine va juca în rolul principal, dar şi cine va evolua în aşa-zisele roluri secundare, care beneficiază şi ele de premii la festivalurile de prestigiu. Uneori, deciziile se mai şi schimbă, atunci când o idee răstoarnă opţiunile. Sergiu Nicolaescu, acuzat adesea că îşi ia partea leului, distribuindu-se chiar pe el în rolul de prim-plan, a renunţat la partitura de vârf, când şi-a dat seama că alt actor ar fi mai potrivit pentru întruchiparea eroului. S-a sacrificat chiar în rolul de căpătâi al lui Mihai Viteazul.  Conceperea distribuţiei s-a făcut cu caznă de la început, lista cu potenţiali interpreţi ai Voievodului Unirii era lungă, incluzând şi mari vedete internaţionale, dar până la urmă s-a aprobat planul ca Mihai să fie interpretat chiar de regizor. S-au filmat şi scene cu Nicolaescu jucând rolul Voievodului Întregitor."

Eugen Șerbănescu: Presa – între reinventarea democraţiei şi reinventarea realităţii (Romania Libera)
"Din primele ore de după fuga aeropurtată a lui Ceauşescu, libertatea de exprimare a răbufnit haotic, ca un cazan ţinut sub presiune. De-a lungul timpului post-decembrist, presa a repurtat succese de netăgăduit în procesul nesfârșit de democratizare a ţării. Dar noua galaxie Gutenberg și-a pierdut repede virginitatea, devenind un jucător de temut în spațiul politico-economic. Spre finalul anilor ’90, îşi consolidase poziţia de putere în stat. De-abia în acel moment, exercitarea conştiinţei de putere a devenit o problemă. Treptat, libertatea inițială s-a topit în creuzete de mistificare a adevărului şi de manipulare a popula­ţiei, anunțate, de alt­fel, din prima secundă post–revoluționară, prin sloganul de neuitat „Cu televizorul, aţi minţit poporul“. Alături de manipulările și dezinformările din Social Media, comise de oameni plătiți, presa de astăzi este, și ea, parte din imensul bluff care intoxică mentalul public. Câte publicații și televiziuni au apărut special pentru spălarea banilor, exercitarea şantajelor sau fabricarea de tribune politice mascate - nu știm. Dar știm că metoda practicată în pagină sau pe ecran constă în exploatarea în orb a bunei-credinţe a audienței, prin prezentarea unor cioburi de adevăr lipite cu un verbiaj partizan din care rezultă un cu totul alt „adevăr“ decât cel din care au provenit cioburile. Personaje publice sunt puse la zid şi compromise la ordin, din interes politic sau economic."

Iulian Anghel, ZF: Ce este „Europa“? Este libertate? Sau bogăţie? Ce este? (Ziarul Financiar)
"În cel mai clasic şi vechi înţeles, Europa a fost o tânără fecioară care păştea miei pe arsele de soare dealuri ale vechii Fenicii, undeva prin Libanul de azi. Când, în copilăria mea, am citit poveştile Olimpului, eu nu ştiam că există lumi diferite faţă de cele pe care le trăiam. Asta este minunea copilăriei, veţi zice. Iar eu spun: asta ar trebui să fie minunea copilăriei! Când a venit „Revoluţia“, eu tocmai încărcam într-o roabă nişte bălegar cumpărat de tata ca să îngrăşăm puţinul pământ pe care-l aveam. Vine tanti Maricica şi zice: a fugit Ceauşescu!! Ne-am bulucit cu toţii să vedem la televizorul unei doamne de pe colţul străzii cum este cu minunea – nu toată lumea avea atunci televizor, iar televizorul color nu exista. Ştiam că regimul este rău. Pâinea era pe cartelă, mâncarea puţină. Noi, copii, îl omoram pe Ceauşescu în fel şi chip. Cel mai dur era Petru: „Dacă-l prind îl jupoi şi îl presar cu sare!“ Ştiam că regimul e rău, aşadar, ştiam că poate fi schimbat, dar nu credeam că va fi schimbat."

Format: 

Topic: