Publicat: 10 Martie, 2014 - 10:02

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: O culme a neruşinării... (AMOS News)
"Mircea Sandu poate fi un subiect de studiu complex: în vălmăşagul post-revoluţionar a recurs la un procedeu de-a dreptul bantidesc, formând din câţiva tovarăşi de aranjamente oculte combinaţi cu şoferi, femei de serviciu şi funcţionari din sport, o federaţie, pe care a dotat-o cu un regulament care-l făcea, practic, preşedinte pe viaţă. Speculând momentul fast al generaţiei de aur a jucătorilor care s-au afirmat pe plan internaţional, şi-a constituit un zid de protecţie întârit cu devotamentul suporterilor şi cu interesele politicienilor în căutare de susţinere electorală. La adăpostul acestei poziţii a dat iama în banii primiţi de la forurile internaţionale, cheltuindu-i pe proiecte megalomanice – gen „Casa Fotbalului” – şi pe finanţarea grupării de susţinători. De la Federaţie s-au înfruptat, pe bani mulţi, divizii de nulităţi a căror calitate unică a fost fidelitatea faţă de cel care-i plătea. Epuizarea resursei umane de top s-a confruntat cu acelaşi comportament iresponsabil care a făcut ca competiţia internă să devină o ficţiune cu caracteristici de farsă. Sub oblăduirea sa au prosperat toţi bişniţarii aranjori, dintre care unii şi-au mutat recent domiciliul prin penitenciare."

MATEI UDREA: Între graţierea lui Miron Cozma şi graţierea lui Gică Popescu (Adevărul)
"Îl cunosc personal de mulţi ani pe fostul internaţional român. Nu mi-e prieten (în meseria asta e greu să legi relaţii de prietenie dacă îţi propui să scrii pentru cititori, nu pentru subiecţii articolelor tale), ultima oară când ne-am întâlnit era acum câteva săptămâni, într-o emisiune la Sport.ro în care-şi prezenta programul în calitate de candidat mare favorit la şefia FRF. La final, după ce-am ieşit din emisie, mi-a reproşat că „am încercat să-l prind“, pentru că-l întrebasem dacă e şi el sprijinit politic, dacă va conta la alegeri prietenia cu premierul Ponta şi cum se împăca discursul său justiţiar cu concesii precum menţinerea lui Kassai în funcţie. Era nemulţumit, şi-ar fi dorit, poate, întrebări mai prietenoase. Atunci mi-a părut rău că nu a înţeles. Simpatia faţă de un candidat este una, meseria este alta. Până la urmă, obişnuinţa de a fi periat şi linguşit de cei din jur ţine tot de anturaj... ."

SIMONA IONESCU: Mila lui Valeriu Zgonea pentru infractorii-vedetă (Evenimentul Zilei)
"Eu nu-i scriu preşedintelui Băsescu nicio scrisoare deschisă, că n-am ce să-l implor. Asta ca să fie clar de la început. Îi dedic însă aceste rânduri unui alt preşedinte: domnului Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, parlamentarul care regretă "că justiţia nu are şi o componentă socială". Mă gândesc că poate, după atâta tevatură, atâtea bocete şi atâtea regrete, va mobiliza Parlamentul şi va scoate o lege prin care să anexeze justiţiei şi componeta socială. Cum s-o numim, milă pentru infractorii-vedetă? Sau v-aţi gândit la legea amnistiei prin care să redaţi patriei politicienii băgaţi în închisori, aşa cum a scris EVZ, în ediţia de vineri? E trist, domnule Zgonea. Românii nu reuşesc niciodată să se mobilizeze pentru lucruri serioase, care-şi pun amprenta pe viaţa lor, însă îi îndemnaţi să facă o prioritate majoră din scoaterea din închisoare a lui Gică Popescu, condamnat pentru că a nesocotit legile ţării ca să se îmbogăţească. "Free Gică" ne-a inundat televizoarele şi mintea, într-o pauză reconfortantă de "Free Gigi". Circ ieftin, exact ca în arena stadioanelor când se petreceau celebrele blaturi. Pe vremea aceea, colegul meu Grigore Cartianu scria despre ele cu degajarea tânărului reporter sportiv. Acum, copleşit de vechi prietenii şi, pobabil, de emotivitatea vârstei, Grigore imploră graţierea unui singur om dintr-un lot de inşi condamnaţi pentru aceeaşi faptă."

MARIAN SULTĂNOIU: Ză mazăr care l-a iubit pe Crin (Gândul)
"Evident că nu fac afirmaţia de mai sus cu vreo conotaţie negativă. Ba, dimpotrivă! Chiar mama mea, care abia a bifat 80, îmi atrage atenţia la felul în care scriu despre anumiţi politicieni pe care îi urmăreşte ceas de ceas şi talk-show după talk-show, până în creierii nopţii, argumentându-şi opiniile în orice confruntare domestică. Cu toţii ştim şi recunoaştem că mămicile noastre sunt mai implicate în politică decât noi înşine. Şi, cu toate acestea, dincolo de sentimentele doamnelor faţă de Crin, declaraţia mamei lui Victor Ponta faţă de candidatura premierului la prezidenţiale, deşi o înţeleg perfect, mi se pare a fi, totuşi, inadecvată. Spre exemplu, Cornelia Naum, mama premierului, spune aşa: „Nu se poate ca, la jumătatea drumului, să fii obligat să renunţi. Pentru că el (Victor Ponta n.n.) doreşte să-şi ducă toate planurile până la capăt. Îmi doresc să-şi ducă până la capăt mesajul şi să facă tot ce a promis. Repet, nu eu decid şi nici partidul. El decide. E decizia lui, iar eu îl susţin”. Frumoas discurs al doamnei, dar îi dau o veste neplăcută: niciunul dintre dumnealor nu decide! Cel care decide este, întotdeauna, partidul, conform cutumei “Liderul PSD este propunerea partidului pentru alegerile prezidenţiale”. Restul sunt fantezii."

IONUŢ BĂLAN: Baronatele PSD ţin loc de doctrină (Jurnalul Naţional)
"Fără PNL la guvernare, PSD ar trebui să nu mai aibă niciun impediment să-şi impună doctrina social-democrată. Să discute de egalitate şi dreptate socială, să protejeze categoriilor defavorizate, să dezvolte un sistem de măsuri care să asigure securitatea socială, să garanteze bunăstarea şi să reducă sărăcia. Dar ce se întâmplă? PSD nu ia decizii pe bază de doctrină? Nu face nici măcar ce a spus Adrian Năstase când era premier, că acceptă orice iniţiativă care e înteresul românilor? Păi, dacă partidul nu se ghidează nici după doctrină, nici după principiul lui Năstase, tare îmi e că hotărârile se iau în funcţie de interesele baronilor. Şi dacă ne uităm mai bine la actuala coaliţie, observăm că baronilor din teritoriu care sprijină PSD şi celor din Bucureşti - Ilfov apropiaţi UNPR li s-au alăturat baronii maghiari, reprezentaţi de UDMR. Pentru că nici UNPR şi nici UDMR nu iau decizii pe bază de doctrină. Pot mărturisi cu mâna pe inimă că nu-s un fan al stângii, nu-mi place intervenţia statului în economie. Dar pot spune că e mai bine să se împartă banii strânşi din taxe celor săraci, fluturându-se stindardul solidarităţii sociale, decât să se redistribuie către clientela politică. Şi mai cred că o struţo-cămilă social-liberală e de preferat unei Românii împărţite între baronii de toate culorile, care acum au făcut o coaliţie de largă reprezentare. Aşa că dacă PSD va veni şi va zice că a luat X sau Y decizie pentru că aşa fac socialiştii, să ştiţi că e un pas înainte faţă de situaţia actuală."

EDUARD IVAŞCU: Un Guvern cu misiune (Puterea)
"Instalat în funcţie la Cotroceni, dar fără şampanie, noul Executiv şi-a extirpat rapid orice urmă de liberalism, chiar dacă revendică încă, ipocrit, moştenirea de imagine a USL. Surogatul de program al Guvernului, un document asumat doar politic, nu şi pentru guvernare, în buna tradiţie a dedublării premierului Ponta, trece la capitolul „dacă vor fi bani” mai toate propunerile de impact din fostul program al USL, multe dintre ele susţinute de exilaţii din PNL. „Pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite”, aşa sună formula cel mai des regăsită în ciorna cu care Guvernul Ponta 3 vine mâine în Parlament, textul putând fi asumat cu uşurinţă ca motto al noii guvernări. Caracterul optimist-temător al formulării lasă impresia unui Guvern conştient de faptul că misiunea sa are mai puţin de a face cu reformele, cât cu rezultatele concrete, şi mai ales rapide, care să permită PSD să câştige cele două rânduri de alegeri din 2014: europarlamentarele şi prezidenţialele."

LAURENTIU MIHU: Teoretic, marile puteri din UE trebuie să îşi răcească relaţia cu Rusia. Practic, le e aproape imposibil (România Liberă)
"Au trecut doar 15 luni de când secretarul de stat al SUA în exerciţiu la acea dată, Hillary Clinton, avertiza, pe 6 decembrie 2012, că estul Europei este ameninţat de resovietizare şi până în ziua în care flota navală a Rusiei a izolat efectiv Crimeea, avioanele şi eleicopterele sale de atac au violat spaţiul aerian al unui stat suveran, iar trupele terestre au luat la bocanc o parte a teritoriului ucrainean. Au trecut 15 luni de la diagnosticul pus de Clinton şi până la momentul în care preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a bătut cu pumnul în masa de şah a liderilor vest-europeni, spunându-le, joi 6 martie 2014, două lucruri simple: “e necesar să înţelegem că e grav” şi “după Ucraina va urma (Republica) Moldova, iar după (Republica) Moldova alte ţări". Au trecut doar 15 luni de la acel discurs, susţinut la Dublin cu ocazia unei reuniuni OSCE, în care Clinton arăta că "sunt semnale nefericite privind regresul democraţiei în Ungaria şi provocări pentru procesele constituţionale din România, precum şi faptul că persistă perspectiva urâtă a antisemitismului, xenofobiei, discriminării imigranţilor, minorităţii roma, persoanelor din minorităţile sexuale şi altor grupuri vulnerabile”."

CRISTIAN SOCOL: Românii muncesc pe mai puţin. Muncitorii au dus criza în spate (Ziarul Financiar)
"Avem certitudinea. Industria a contribuit cu trei sferturi din cresterea economica din 2013. Agricultura a fost al doilea motor de crestere economica. Rezultatele macroeconomice pozitive ale anului anterior sunt si efect al viziunii guvernamentale privind stimularea economiei: ajutoare de stat pentru stimularea productiei industriale de 215 milioane euro, facilitati pentru parcurile tehnologice si industriale, scheme de facilitati pentru sectorul IT, stimularea consolidarii si extinderii clusterelor de competivitate s.a. In agricultura, se vad rezultatele cresterii subventiei la hectar de la 100 euro in 2011 la 139 euro in 2013 si a acordarii la timp a acestora prin angajarea de la buget a alocatiilor financiare, sprijin pentru reducerea accizei la motorina, o rata de absorbtie PNDR ajunsa la 67%, Prima umplere a canalelor de irigaţiifinantarea a 50 de proiecte pentru depozite de legume-fructe, destinate preluării, sortării, păstrării şi ambalării produselor, TVA la pâine a scazut de la 24% la 9% pe întreg lanţul de producţie, subvenţionarea a 50% din costurile de participare la târgurile internaţionale de profil pentru agricultura ecologica s.a."