10 Mar 2017 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Războiul civil dintre „statul de drept” și instituțiile democratice (AMOS News) 
"Arestarea și anchetarea acestuia  au constituit primul semn al nesocotirii brutele a independenței instituțiilor fundamentale, un prim grav abuz de putere rămas nesancționat datorită implicării nedisimulate a ambasadorului american, agentul delegat pentru impunerea legii Big Brother, adept necondiționat al „principiului Guantanamo”: dreptul de a se comite abuzuri incompatibile cu legislația proprie în teritorii care nu se află sub jurisdicția internă. Ancheta în cazul Greblă poate constitui un studiu de caz pentru cumulul de abuzuri și ilegalitați la care poate fisupusă o persoană atunci când interese „superioare” o cer. Si la care poate fi supusă o persoană care nu se mai bucură de nici unul dintre drepturile fundamentale. De la penibilul acuzelor aduse - cele două rochii-mită, creșterea ilegală de struți și ...încălcarea embargoului rusesc ( pe care ar fi putut-o invoca doar rușii!) - gama situațiilor în afara atribuțiilor și drepturilor instituției este mai mult decât revoltătoare. Nu și pentru „sponsorii” statului de drept... De la episodul Big Brother și până la mitingul de „susținere” avem de-aface cu etapele reprezentative ale celui mai acut conflict manifestat în în societatea românească între instituții și interesele din spatele acestora, în cadrul unui „război rece” asistat cu stranie comprehensiune  de către marile puteri iubitoare de democrație proprie, care nu văd în România decât un spațiu de manevră  pentru proiecte globaliste care nu trebuiesc deranjate de puseuri locale."

Octavian Ştireanu: Băsescu la Justiţie (Azi)
"Într-unul dintre editorialele trecute, care se chema „Urnele sau Cătuşele?“, afirmam că disputa din România acestor zile este între voinţa populară exprimată la vot şi concretizată în decizii ale Guvernului, pe de o parte, şi ofensiva de neimaginat a Sistemului securist, alertat în faţa perspectivei de a pierde din puterile discreţionare în stat. Demisia lui Florin Iordache de la Ministerul Justiţiei a dat un răspuns: Cătuşele au înfrânt Urnele. Ministrul pleacă, Sistemul e biruitor şi-şi continuă marşul infernal peste reguli, norme şi principii democratice. Nu mai departe decât ieri, în plenul Parlamentului, trei lideri importanţi de partide arătau starea reală de lucruri din Rămânia. Liderul UDMR afirma că „statul de drept este o ficţiune grotescă şi o glumă proastă“. Fostul preşedinte al ţării, acum senator şi lider de partid de opoziţie, denunţa obsesia trimiterii oamenilor în puşcărie, afirmând că în toată Europa, numărul dosarelor pentru abuz în serviciu nu atinge 100, în timp ce în România sunt peste 2.700! Iar preşedintele Senatului acuza, din nou, beţia puterii de care sunt cuprinse instituţiile de forţă, ale căror şefi „folosesc guverne şi miniştri pentru a obţine şi mai multă putere“. În orice stat din lume, asemenea teme ridicate la un asemenea nivel, în forul legislativ naţional, ar alarma întreaga societate şi ar determina, cu adevărat, ieşirea oamenilor în stradă. La noi, e pace şi linişte, ministrul pleacă, Sistemul jubilează, anunţă obiectivul următor – demisia Guvernului – şi pregăteşte asaltul final, cel asupra Parlamentului, cu ocazia dezbaterii OUG 13 şi 14."

Nicolae Manolescu: Frumoşii nebuni ai marilor oraşe (Adevărul) 
"În acest text, mă refer la maifestaţiile din Piaţa Victoriei şi din majoritatea oraşelor, nu la cele de la Cotroceni, Piteşti şi Târgovişte organizate pe faţă de PSD. Piaţa Victoriei nu are nicio legătură cu o astfel de manipulare de partid şi de stat. E vorba de o manifestaţie civică spontană, cum nu a mai fost alta după aceea care a creat Alianţa Civică în toamna lui 1990, la care au participat peste 200.000 de oameni. (Pentru cei care nu ştiu, numele mi-a fost sugerat de titlul unui roman al lui Fănuş Neagu.) Articolul meu nu-şi propune să reia, pur şi simplu, datele imensei manifestări civice, de care media a fost plină până la buză în tot acest timp. Media, nu ziarele, cu excepţia ziarului „Adevărul“, mult mai econoame în informaţii! Chiar şi Antena 3 s-a întrecut pe sine, de teamă să nu-şi piardă publicitatea! Nu mai vorbesc de Realitatea TV care a dat tonul. Sau de Digi24. Decepţia mea se numeşte B1TV. În ce priveşte România TV, de la postul toxicului fugar Ghiţă nu aveam nicio aşteptare. Ceea ce vreau să fac în cele ce urmează este o concisă analiză politică a extraordinarului fenomen."

Mihai Dumitrescu: Când știi că ești manipulat (Cotidianul)
"Ca mulți alții, și eu am prieteni în „lumea virtuală“. Cei mai mulți sunt oameni pe care îi cunosc bine din cea reală, cu unii sunt în continuare prieten și ne vedem, de alții, viața sau distanțele m-au despărțit, iar platforma e puntea de legătură. Și mai sunt câțiva, cu care-s amic de conjunctură, mai mult virtual decât real. Însă a venit protestul Ordonanței 13 peste noi, iar lucrurile s-au cam aglomerat. Oameni pașnici, unii mai citiți și alții mai neaoși, au simțit deodată nevoia să se situeze de-o parte sau de alta a baricadei. Tranșant, tăios. Nu ești de aceeași parte cu ei, MORI! Oameni toleranți, asertivi, deodată devin încrâncenați și, mai ales, convinși de posesia unei dreptăți definitive. Amenințări cu „ștergerea din lista de prieteni“ (complet puerile și de nivelul frumoasei clase a patra, când amenințarea se referea la „nu te las să-mi scrii în oracol“) curg de ambele părți. Pasămite, unii sunt cu ieșitul în Piață, ăilalți sunt cu rezultatul votului."

Iulian Chifu: Criză diplomatică Republica Moldova-Rusia: hărțuirea personalului diplomatic și a anchetatorilor spălării a 22 miliarde de dolari (Evenimentul Zilei)
"Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă au intrat în criză de joi, în urma unei acțiuni fără precedent, ce probează exasperarea autorităților Republicii Moldova, dar și perspectiva lansării unei acțiuni represive majore, inclusiv sub forma unor amenințări militare sau subversive, ale Federației Ruse. Vorbim deja despre chestiuni de stat și cu relevanță deosebită, pentru care autoritățile Republicii Moldova au avut drept unică formă de reacție expunerea publică a cazului și detașarea, în comunicatul oficial, a responsabilităților generalilor și conducerii FSB, fosta KGB, de politicienii la vârf ai Federației Ruse, chemați să acționeze urgent. Vorbim despre o afacere de stat. Când autoritățile statului într-o formula extinsă – Președinte al Parlamentului, Premier, miniștrii Justiției și ai Internelor, reprezentant al Ministerului de Externe – cheamă un Ambasador și-i înmânează o notă de protest de o asemenea gravitate, care anunță hărțuirea oficialilor Republicii Moldova și a anchetatorilor spălării a 22 miliarde de dolari, dar și că nici un reprezentant al autorităților Republicii Moldova nu va călători la Moscova până la rezolvarea cauzei,  iar întreaga acțiune e data publicității printr-un comunicat fluviu, înseamnă că ne aflăm în fața celei mai grave crize pe care o traversează Republica Moldova post- august 2009 și cea mai periculoasă în relațiile cu Rusia de la Războiul din Transnistria și reîntoarcerea de la scara avionului a lui Putin, care venea să semneze Memorandumul Kozak, în 2003."

Florin Condurateanu: Politica a purtat şi crampoane (Jurnalul Naţional)
"Fotbalul este fără doar şi poate contagios, microbul pasiunii pentru fotbal a atins milioane, zeci de milioane în lumea largă. Cu atractivitatea lui s-au trezit inoculaţi şi politicienii, şi artiştii, şi scriitori. În plus, fotbalul, fiind un fenomen social, a sedus politicienii şi pentru sporirea popularităţii lor, sosirea acestora la tribuna întâia aducându-le şi voturi. Prin anii nouăzeci şi ceva, Rapidul culesese cele mai influente simpatii, ţineau cu “alb-vişiniii” preşedintele Ion Iliescu, prim-ministrul Văcăroiu, ministrul Mircea Geoană. Premierul Nicu Văcăroiu asista la mai fiecare meci pe Giuleşti, se afişa în tribună şi Traian Băsescu, venea la meciurile rapidiştilor ca ministru al Transporturilor, deşi declara cu gura până la urechi că este suporter al Stelei. Uneori, politica nu s-a rezumat să aplaude doar o pasă cu călcâiul, să fluiere un fault grosolan, politica şi-a spus cuvântul decisiv şi în alegerea conducerilor din fotbal. Gurile rele bârfesc cum că partidele adverse au negociat aşezarea oamenilor fideli în cabinetele cu uşi capitonate din fotbal, s-au târguit după algoritmul din Parlament."

Elena Şerban: BULLSHIT-ul lui Dragnea (Puterea)
"Nu trecură nici două săptămâni de când Liviu Dragnea avu un vis ciudat care nu îi mai dădu pace deloc. Se făcea că tocmai fusese ales Stăpânul Universului, legiuitorul cel atotputernic al întregii galaxii la picioarele căruia fiecare pământean și marțian nu mai pridideau să aducă ofrande. Și, cum se bucura el de toate acestea și cum toată suflarea aștepta ca Atotputernicul să dea prima lui decizie, Dragnea hotărî: prima lui lege intergalactică va fi ca el însuși să fie nemuritor, să scape de judecata de apoi. Cum se trezi în România zilelor noastre, anesteziat încă de efectul nemuririi și al atotputerniciei sale, Dragnea a pus mâna pe sceptrul puterii, și-a chemat noaptea cel mai fidel urmaș de la Ministerul Justiției și i-a înmânat onoarea de a face dreptate urmăriților penali și condamnaților pentru abuz în serviciu. S-a închis apoi în turnul său de fildeș, mândru nevoie mare de decizia luată în numele dreptății supreme. Mai ieșea din când în când, întrebând pe câte un argat dacă e totul bine în țară. De frica șefului, nimeni nu i-a spus adevărul în față și nu i-a prezis catastrofa ce avea să vină de unde se aștepta mai puțin: de la cei care l-au pus pe scaunul măreției." 

Mihai Duță: Legea lui Șerban Nicolae: N-ai furat, nu ești deputat (România Liberă)
"Toți politicienii care nu au încă dosar trebuie să facă în cel mai scurt timp o faptă penală, o șpagă, un abuz, o ciordeală din raftul birtului, aceasta fiind condiția de a rămâne în Parlamentul României. Ăsta ar trebui să fie următorul amendament introdus de Șerban Nicolae. Sunt convins că, undeva, în creierul lui de șofer de pușcăriaș, o astfel de idee încolțește ca fasolea în vată. Până la urmă e vorba despre discriminare. Păi, cât să mai tragă tot ăștia cu dosare? Cât să se mai ia lumea de ei? Vă dați seama câtă suferință îndură acești martiri? Plus că, între timp, printre cei care n-au apucat să fure măcar un ștrudel de la restaurantul cu prețuri speciale s-a dezvoltat un complex de inferioritate. E greu să-i vezi mereu înconjurați de televiziuni pe toți colegii penali cărora nu li se întâmplă nimic. Ba, mai mult, devin eroi după ce-au fost victimele străzii. Practic, ei sunt un fel de condamnați la locul de muncă. Până la urmă, un Parlament în care toți au câte-o faptă penală ar însemna și mai puțină aglomerație în pușcării. Ar însemna cu 465 de deținuți mai puțin. Multă lume ar răsufla ușurată."
 
Daniel Crainic: TVA zero nu respectă reglementările Uniunii Europene – ce ar putea face însă Guvernul? (Ziarul Financiar)
"În contextul susţinerii eliminării TVA la achiziţiile de locuinţe noi de către Guvernul Grindeanu, Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România, atrage atenţia asupra imposibilităţii aplicării acestei măsuri şi propune câteva soluţii alternative. Concret, legea propusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, vehiculează ideea aplicării unei cote de TVA de 0% pentru „livrarea locuinţelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către persoane fizice”, măsura având în vedere „facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA”, aşa cum se arată în expunerea de motive a iniţiativei. Totuşi, această prevedere încalcă o directivă europeană. Important de subliniat este că pe piaţa rezidenţială din România se aplică deja o cotă redusă de TVA, în valoare de 5%, la cumpărarea unei locuinţe nou-construite – de această facilitate un cumpărător poate beneficia însă doar o dată şi doar pentru un imobil cu un preţ de până la 450.000 de lei (adică aproximativ 100.000 de euro). Pentru restul tranzacţiilor, se aplică cota normală de TVA, respectiv 19%."

Format: 

Topic: