Share
11 Apr 2019 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Proiectul eșuat al EuroCodruței (Punctul pe Y)
"Neaoșul Vasile Mureșan (zis Sigfried, ca să fie mai pe placul nemților), purtătorul de cuvânt al popularilor europeni, ne explică ca unor proști că Parlamentul European este intransigent în legătură cu candidatura Codruței Kovesi și că nu va mai participa la negocieri atâta timp cât Consiliul se dovedește lipsit de flexibilitate (în mintea lui flexibilitate înseamnă să fie de acord cu intransigența Parlamentului și să renunțe la propriul punct de vedere, exprimat de altfel foarte clar). De parcă ar trăi pe altă lume, acest Mureșan se face că nu înțelege că Parlamentul actual, care este pe ducă, nu are nicio șansă în fața Consiliului, pentru că acela este numit și permanent, în timp ce Parlamentul este ales și temporar. Și nu înțelege un lucru elementar: Uniunea Europeană este condusă de Consiliu, care reprezintă voința celor mai puternice națiuni. Iar acestea sunt Germania și Franța, ai căror reprezentanți au rămas în cursa pentru procuror sef european, în timp co Codruța Kovesi a fost doar „iepurele” care a animat competiția. Oricât ne mândrim noi cu ea (dacă ne-am mândri) Kovesi nu reprezintă altceva decât o națiune minoră, fără un cuvânt de spus în marile decizii. Ori asta este considerată a fi o funcție importantă și tandemul germano-francez nu dorește să o lase pe mâna unei persoane fără legitimitate, doar pentru că este simpatizată de unele cercuri ale Parlamentului. Oricât de mult nu i-ar iubi Merkel și Macron pe actualii lideri de la București, nu sunt dispuși să scoată un procuror șef român doar ca să le facă acestora în ciudă."

Iulian Chifu: Soft Brexit 2020 sau No Brexit: tumultul politic în Marea Britanie de după Theresa May (Adevărul)
"Prim-ministrul britanic Theresa May a trimis o scrisoare către Consiliul European, către Preşedintele Donald Tusk, în care solicită prelungirea termenului pentru Brexit la 30 iunie 2019. Marea Britanie trebuie să aibă un proiect clar şi o înţelegere clară în Parlament despre ceea ce vrea să facă mai departe pentru a justifica prelungirea Brexitului. Altfel, Regatul va părăsi UE fără acord, în mod dezordonat, cu toate consecinţele unei asemenea perspective. Parlamentul britanic, în marea sa majoritate, nu doreşte să părăsească UE fără acord. Pe de altă parte, Guvernul britanic ştie că trebuie să organizeze alegeri europarlamentare, aşa cum ştie că are nevoie de o extensie mai lungă pentru Brexit. Pentru că, dacă negocierile May-Corbyn dau rezultate, ele merg nu spre valorificarea Acordului negociat de către Theresa May, ci spre un soft-Brexit mai aproape de rămânerea în uniunea vamală, eventual în piaţa comună europeană, adică o nouă linie de negocieri ce trebuie declanşate cu Uniunea Europeană şi care reclamă un termen lung până la Brexit, de 1-2 ani."

Florin Condurateanu: Ajax, lansator de români (Jurnalul Naţional)
"Clubul Ajax era celebru ca locul unde s-a inventat fotbalul total, în haită, în năvală cu toţi jucătorii, Portocala Mecanică. Dar Ajax era vestit şi ca maternitatea unde se năşteau jucători colosali, cizelaţi până la a fi cumpăraţi de marile cluburi cu zeci, sute de milioane de euro. Dar, atenţie, vedetele strălucitoare erau olandezi, crescuţi la olandezi în curte, cu genă olandeză. Dar nu s-a menţionat că la Ajax şi-au deschis uşa spre cluburile celebre ale Europei şi fotbalişti români. Care nu numai că şi-au făcut „masterate” acolo, dar s-au modelat şi ca oameni interesanţi. Acum, Ajax ajută fotbalul românesc să rupă o bârfă, clevetirea că jucătorii români nu sunt vizaţi decât de fotbalul bogat, dar de mâna a doua, din ţările arabe, de fotbalul în plină naştere din SUA şi China. Ajax îl vinde cu 75 de milioane de euro pe De Yong la vestita Barca şi-l cumpără pe românul nostru de aşezat în vitrină, muncitorul, cumintele Răzvan Marin cu peste 12 milioane. Deci băşcălia aia că livrăm tineri jucători valoroşi doar pe stadioanele fără anvergură iată că se destramă. Ajax, nu mai departe de acum o lună, a eliminat Real Madrid din Champions League. Dar Răzvan Marin a strălucit, după Viitorul, şi la Standard Liege, el a înţeles şi de la tatăl lui, harnicul fundaş Petre Marin, că e necesar mult sacrificiu. Se destăinuia Petre, fundaşul de la Steaua şi naţională: „Eu l-am văzut pe Răzvan la maternitate după patru zile de la naşterea lui, eram în turneu!”."

Marius Ghilezan: Anticomuniştii s-au lămurit. Iohannis&Orban sunt marionetele sistemului securist (Romania Libera)
"Mai precis a exonerării lui Nicolae Ceauşescu de orice vină, conform Rechizitoriului înaintat către instanţa de judecată. Faptul că-l men­ţine în funcţie şi astăzi şi-l trimite astăzi să susţină interviul în faţa ministrului Tudorel Toader pentru un nou mandat e semn că Lazăr are cheia sistemului şi a seifului cu dosarele preşedintelui. Fostul preşedinte al comisiei de eliberare de la Puşcăria Aiud va putea răspunde cu subiect şi predicat la toate acuzaţiile formulate. Este prima dată când Lazăr ar putea răspunde faţă în faţă acuzaţiilor potrivit cărora a refuzat să-l elibereze în două rânduri pe disidentul anticomunist Iulius Filip. Şi pe mulţi alţii. Dacă inspectorii de la Inspecţia Judiciară s-au sesizat primii, cercetările fiind în curs la instituţia condusă de Lucian Netejoru, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis reverificarea trecutului lui Lazăr. Lazăr s-a prezentat cu mult tupeu şi cu un aplomb, demn de un logofăt al sistemului, în faţa presei, spunând senin că nu a fost colaborator al Securităţii. Sigur pe el, ca un infante de Buftea a zâmbit maliţios. Probabil că ştie cât de important e pentru sistem şi de aici întreaga aroganţă. A continuat să susţină minciuna dovedită că respectiva comisie de eliberare nu avea atribuţii decizionale. În legea de atunci scrie negru pe alb."

Adrian Vasilescu, BNR: ROBOR-ul redevine ce a fost: un simplu indicator al pieţei monetare (Ziarul Financiar)
"De ROBOR ne-am lovit frecvent din 2010 şi până la recenta modificare a OUG 114, timp în care a avut un rol major atât pe piaţa interbancară, în formarea ratelor la care băncile se împrumută între ele, cât şi în dinamica ratelor la creditele cu dobânzi variabile. Fiind zi de zi subiect de ştiri şi de dezbateri publice. Prea puţini i-au cunoscut şi i-au înţeles esenţa. Prea mulţi însă i-au spus povestea, confecţionându-i diverse biografii, multe neadevărate. Iată însă că, în sfârşit, după nouă ani în care, dincolo de menirea lui firească, i s-a impus prin lege să participe la formarea dobânzilor la credite, ROBOR-ul redevine ce a fost înainte de 2010: un indicator al pieţei monetare şi atât."

Format: 

Topic: