11 Dec 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. O „această femeie”. (AMOS News)

Hemoragia de parlamentari PSD continuă. Dar nu în direcția dorită de Orban și ai săi. Alți trei - după cei patru de săptămâna trecută - au trecut cu arme și bagaje la Ponta. Adică - într-un fel - tot la PSD. La o formațiune care nu își poate permite (din rațiuni de decență politică - pentru că se pare că mai există așa ceva) să semneze o moțiune de cenzură @ Cât de mult l-ar urî Ponta pe Dragnea, nu îl poate însă îndrăgi pe Orban @ În ședința CExN de la început de săptămână s-a luat o hotărâre capitală. Se va da ordonanță de urgență pe legile din Codul Penal și cel de Procedură pentru a se adopta acele articole care au fost declarate constituționale de către CCR @ „Nu mai are rost să așteptăm!” a spus Dragnea @ Toader, participant la ședință, a confirmat că articolele„bune” vor fi cuprinse în una sau două OUG @ Premierul Dăncilă s-a simțit jignită de faptul că Iohannis a folosit în legătură cu dânsa expresia „femeia aceasta”. Cu f mic. Din păcate, ea nu poate folosi expresia „bărbatul acesta”. Pentru că cine se exprimă în felul acesta nu prea e bărbat @ Banca Națională a făcut o excelentă afacere cu emisiunea de 10. 000 de bancnote de 100 lei cu efigia familiei regale, pe care le-a vândut cu 180 RON. A fost bătaie pe ele și întreprinzătorii le-au revândut cu de trei-patru ori prețul @ Ar fi o bună idee ca Isărescu să lanseze mai des astfel de emisiuni speciale prin care ar mai ridica nivelul de trai al beneriștilor @ Parlamentul European a luat în discuție un raport în favoarea admiterii României în spațiul Schengen. Din păcate însă decizia depinde de Merkel și Rutte, nu de parlamentarii de la Bruxelles @ Ghiță a denunțat-o, din Serbia, pe Codruța Kovesi, pentru că l-ar fi obligat să plătească cursa aviatică cu care a fost adus în țară omul lui Vântu din Indonezia, decontând costurile și prin Ministerul de Interne. Pentru a acoperi urmele, factura originală ar fi fost făcută dispărută din dosar de către „procurorul de elită” Onea de la Ploiești @ Registrul electoral se încăpățânează, în ciuda oricăror evidențe, să gestioneze 19 milioane de alegători români. Ceea ce ar însemna că votează și copiii @ Până la 12 ianuarie Ministerul Apărării va trebui să ia o decizie în legătură cu construcția celor 4 corvete de care România ar avea nevoie ca de aer și pentru care vom plăti 1,5 miliarde euro. Dacă licitația va fi câștigată de olandezii de la Damen s-ar putea ca guvernul lor să nu se mai opună accesului nostru în Schengen @ Guvernul deschide punga bugetului pentru ajutoare de stat acordate companiilor străine care urmează să investească în România

Iulian Chifu: Prăbuşire economică şi haos politic: Parlamentul britanic în faţa votului crucial pentru Brexit (Adevărul)
"Marţi are loc cel mai important vot din Parlamentul britanic de la referendumul pentru în Brexit care a încheiat cariera lui David Cameron până astăzi. Votul pentru acordul stabilit prin negocieri cu Uniunea Europeană ameninţă să arunce în haos total nu numai Marea Britanie, ci şi Europa însăşi, odată ce o respingere a Tratatului pentru Brexit e tot mai probabilă, mai mult, se anunţă şi cu un vot masiv de sancţiune împotriva premierului Theresa May. Procedura de sancţiune pentru sfidarea Parlamentului – declanşator de revolt la vot Una dintre principalele mize în privinţa reuniunii de marţi se desfăşoară în ajun, odată ce Camera Comunelor a votat deja pentru obligarea Guvernului să dea publicităţii raportul juridic despre Tratatul de ieşire din Uniunea Europeană, întâmpinată lunea trecută, 3 decembrie, cu o reacţie dură a Parlamentului britanic şi cu un vot de 311 la 293 pentru acordarea de atribuţii suplimentare în proces Parlamentului britanic. Parlamentul are şi exigenţa ca documentul şi avizul complet dat de Procurorul general Geoffrey Cox, autorul analizei juridice despre acord (clasificată de guvernul britanic drept confidenţial), să fie date publicităţii."

Sabina Iosub: Joaca de-a secesiunea (Jurnalul Naţional)
"Din când în când, lumea românească, mai ales cea online, e străbătută de câte un fior patriotic-emoţionant. Ca bază de plecare, de regulă, e o poveste în care cineva, ori încurcat ori neajutat de instituţiile statului, a răzbit ca să facă ceva pentru el sau pentru comunitate. Multe poveşti, admirabile exemple de viaţă. Altele, exagerări. Mai e şi o a treia categorie rostogolită neapărat ca să demonstreze ceva care, mai ales în mediul online, e considerat extrem de “cool”: ce bine e în vestul României şi ce urât e la Bucureşti. Zilele trecute, fanii acestor idei au juisat de fericire! Patru primari din vestul ţării - Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timişoara - au pus la cale o aşa-numită Alianţă a Vestului, menită să-i ajute ca să se dezvolte împreună. Nimic de zis, admirabil chiar! Europa sprijină inclusiv financiar astfel de iniţiative în care regiunile se ajută între ele ca să se dezvolte. Există chiar un puternic şi influent Comitet al Regiunilor care reprezintă în faţa Comisiei, Consiliului şi Parlamentului Uniunii interesele autorităţilor locale. Unde mai pui că între cele patru oraşe rivalitatea şi concurenţa sunt chiar mai vechi decât Unirea."

Silviu Mănăstire: Jurnal de război - Europa, venim! Episodul în care apar din nou „securiștii ardeleni“ (Romania Libera)
"Adică, despre așa-zisa preluare a Președinției UE, definiție improprie folosită de mass-media. Vorbim de fapt despre președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, o instituție oarecum decorativă și formală. Noi, românii, ne amăgim că înseamnă ceva special. Este o instituție înființată în 2009 de germani și aliații lor pentru a da senzație membrilor UE din Europa de Est că au și ei acces la putere și decizii. E ca și cum, o dată pe an, îți lași copilul să conducă mașina în curte, pedalele și volanul fiind la tine. Conducerea de facto a UE este și va rămâne în mâna Germaniei prin intermediul „bolnavului de sciatică“ Jean-Claude Junker. Am văzut cu toții cum Junker i-a făcut curte ca un crai tomnatic doamnei Dăncilă, trimis să o seducă de cancelarul Merkel. Doamna Dăncilă s-a arătat topită de farmecele bătrânului băutor de malț dublu rafinat. Frau Merkel, șefa din umbră a Europei nu dorește să aibă dialog cu președintele PSD, Liviu Dragnea, la rândul lui șeful de facto al Guvernului Dăncilă. Se observă că și europenii lucrează tot prin proxy, Junker asta este, un interpus al Angelei Merkel."

Mihaela Mitroi, PwC: Live Streaming de la direcţiile financiare de sector. Cum să completezi, stând la coadă, o declaraţie online (Ziarul Financiar)
"Încă de la mijlocul lunii mai, Fiscul a scos obligaţia de înregistrare a contractelor de închiriere. Aparent, un act birocratic în minus. Doar că nu a prevăzut că, în acest fel, proprietarii de imobile nu vor mai putea completa exclusiv online Declaraţia Unică şi că vor fi lipsiţi de un titlu executoriu. Acum, printr-un proiect de Ordin, Fiscul se pregăteşte să-şi corijeze scăpările şi să modifice procedura. Poate a doua oară e cu noroc şi online-ul devine online. Teoretic, atunci când a fost introdusă declaraţia unică, autorităţile au spus că atât organele fiscale, cât şi contribuabilii, vor realiza importante economii de timp, de bani, că se va eficientiza activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), se va reduce birocraţia fiscală, prin trecerea de la declaraţiile pe suport de hârtie, la cele în format electronic online. Totul bine şi frumos. Doar că nu degeaba s-a spus că realitatea bate filmul şi că nu orice intenţii bune devin realitate."

Format: 

Topic: