11 Ian 2017 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Iohannis vrea să preia comanda SISTEMULUI? (AMOS News) 
"Va avea de suferit însuși păunul de la Cotroceni care la ședința CSM a dat cea mai bună probă a sa de scamatorie politicianistă. Doar proștii (scuze!) mai pot să creadă că Iohannis arde de grija neinfestării politicii cu persoane pe care o eventuală amnistie le-ar albi. Pe bună dreptate se întreba Tăriceanu dacă discursul ar mai fi fost același în cazul în care el ar fi acceptat solicitarea de a se alătura unei alte majorități. Dealtfel , dacă vom privi în paralel prestația lui Iohannis cu aceea a lui Băsescu de la o altă ședință de CSM vom găsi similitudini uimitoare. Ambii pledează pentru o justiție care poate fi calificată drept independentă atâta timp cât satisface obiectivele personale ale acestora. Obiectivul lui Băsescu la vremea respectivă a fost să încalece PNA (cum se numea atunci DNA) punându-și acolo un om care să-l radă pe Năstase, principalul său adversar. Cît a fost șef , Morar a avut această unică misiune: să strângă în jurul fostului premier o plasă juridică din care acesta să nu aibe scăpare. Și a reușit - cu două dintre cele trei procese care au fost trase peste ani cu îndârjire."

Octavian Ştireanu: Cine se luptă cu crocodilul? (Azi)
"Noul ministru al Justiţiei nu are o situaţie de invidiat. Restanţele faţă de popor ale PSD în materie de revenire a ţării la democraţie sunt imense. Iar acest lucru nu este posibil fără intervenţii hotărâte în legislaţia care i-a permis lui Băsescu să instaureze statul neosecurist. Guvernarea USL a ratat şansa imensă de a limpezi situaţia din România din cauza jocului dublu al unui carierist bolnav de putere numit Victor Ponta. Acum, acelaşi partid are o nouă şansă de a face ceea ce un întreg popor aşteaptă în materie de reaşezare a instituţiilor statului sub un control democratic, de abolire a statului securist şi demantelare a puterii oculte care conduce ţara. La primul său contact cu forul care poartă răspunderea pentru activitatea justiţiei, CSM, ministrul Florin Iordache a putut constata că misiunea sa este aproape imposibilă. Acest CSM se afla la prima sa şedinţă în noua alcătuire. Aveam, deci, speranţa de a vedea un alt tip de comportament decât al fostului CSM, care era înţesat de tot felul de hăineli şi dănileţi penibili. Mare deziluzie: noii aleşi ai magistraţilor au aceeaşi aroganţă şi aceeaşi rezistenţă fenomenală la orice tentativă de schimbare a stării de lucruri din justiţie."

Cristian Preda: Frici orientale (Adevărul) 
"Am fost, în primele zile din 2017, la Ierusalim, Ramallah şi Amman, într-o misiune a comisiei de afaceri externe a PE. Interlocutori ne-au fost miniştri şi parlamentari israelieni, palestinieni şi iordanieni. Ce am constatat e că fricile lor sunt, în parte, şi ale noastre, ale europenilor. Câte partide sunt în guvernele din Europa Prima e legată de terorism. În Israel, asta înseamnă şiiţii din Hezbollah, care deţin zeci de mii de rachete la graniţa de nord a ţării, dar şi palestinienii din organizaţia Hamas, care controlează Fâşia Gaza. În schimb, iordanienii se tem de sunniţii care luptă acum în Irak şi Siria şi care ar putea să se îndrepte spre sud, dacă sunt înfrânţi la Mosul sau Raqqa. Teama de refugiaţi este mai mare decât în multe ţări din Europa: în Iordania, ei sunt deja o treime din totalul populaţiei."

Cornel Nistorescu: În semn de protest, despre Gabi (Cotidianul)
"Scriu asta în semn de protest. De ce? Pentru că Liviu Dragnea ne-a băgat în ceață. Cică lipsesc 10 miliarde de la buget. Pas și demonstrează adevărul sau minciuna! Ce să scriu despre asta? Mai bine, sictir! Să cerceteze, să calculeze și să arate dovada! Iese și Kovesi. Două comisii s-au pronunțat despre amărîta ei de teză de doctorat, copiată în mai mare sau în mai mică parte. Pentru ea, cazul este închis. Sictir, dacă mai întrebați de asta! Doctoratul ei, așa, șchiop, îi este suficient. Și eu ce să scriu despre plagiat și despre combinațiile semnalate de Ghiță? Că avem de-a face tot cu tupeul? Că este vorba despre obraz gros? Orice aș pune pe hîrtie, tot aia este. La vorbe goale, la tupeu, la putere, la dezamăgire, ce să mai adaugi? Un sictir. Nimeni n-o schimbă pe Elena Udrea sau pe Laura Codruța Kovesi, nici pe Ponta, nici pe Ghiță. Ca să nu mai zic despre Iohannis. Rămîn cum au fost. Sau mai mult decît atît!"

Adrian Pătrușcă: Merkel și Maskirovka. A fost PREMEDITATĂ năvala musulmană? Manevra KAGHEBISTĂ prin care Imigranții sunt folosiți pentru a instaura DICTATURA (Evenimentul Zilei)
"Ce a fost în capul lui Merkel când, în vara lui 2015, i-a chemat pe imigranți să dea buluc, promițându-le că Germania îi primește pe toți la pieptul ei generos? Ce a fost în capetele lui Hollande, Renzi, Juncker și compania când, într-un hei-rup sinucigaș, au lăsat jos frontierele Europei în fața năvalei musulmane? Primul cuvânt care îți vine în minte – PROSTIE, cu diversele sale variațiuni clinice –, oricât de răcoritor ar fi pentru europeanul de rând, nu stă în picioare."   

Florin Condurateanu: Suflet de lebădă (Jurnalul Naţional)
"Îşi făcea de cap un ger de îngheţa şi “ţipătul” alarmelor auto. Dacă vorbeai mai tare, se spărgea în cioburi şi aerul în prag de degerare. Luciul apelor devenise patinoar, apa prindea repede pojghiţă de gheaţă. Nişte oameni din Argeş au fost miraţi că lebedele aflate pe apă nu se mişcă. Păreau un decor neînsufleţit din baletul celebru “Lacul lebedelor”. Oamenii şi-au dat seama că lebedele erau îngheţate, nu se mişcau fiindcă, înainte de a degera şi a muri de frig, le cuprinsese somnul de pierdere a tot în ghearele gerului. Argeşenii miloşi au început să arunce cu bulgări în păsări pentru a le trezi şi a le obliga să se mişte, să dea din aripi, să lupte împotriva degerării. Lebedele tot nu se mişcau, aşa că oamenii au chemat pompierii. Ce mică e lumea, printre pompierii sosiţi să salveze de îngheţ lebedele a venit şi sufletistul Mugurel Costache, pompierul care a făcut respiraţie gură la gură şi masaj cardiac căţelului scos din incendiu. Pompierii argeşeni au spart gheaţa care strângea trupurile firave ale lebedelor, le-au dezmorţit şi acestea, trezite şi eliberate din menghina gheţei, s-au ridicat în zbor."

Eduard Ivaşcu: Toată România în cor: „Dă, Doamne!” (Puterea)
"Nu cred că a mai fost vreun Guvern care, într-o perioadă atât de scurtă de timp de la începerea mandatului, 2-3 zile practic, să fi anunțat atâtea vești bune pentru românii de rând. Aproape că uiți de gerul de afară, așa îți încălzesc sufletul veștile care sunt anunțate după fiecare ședință de Guvern. Păi, să le luăm pe rând, că altfel suntem în pericol să le pierdem șirul. Salariul minim a fost mărit substanțial, pensia minimă crește și ea, iar punctul de pensie o urmează. Mai mult, pensionarii scapă de plata CASS - iar unii dintre ei chiar și de impozitul pe venit -, nici muncitorii sezonieri nu vor mai plăti impozit pe venit, în timp ce bugetarii din administrația publică primesc 20% la sută la salariu. Ceea ce însă nici nu se compară cu creșterea de 50% care îi așteaptă pe actori și pe alte categorii de artiști. Nici studenții nu sunt uitați, alocarea pentru ei crescând o dată și jumătate, ceea ce va însemna un plus consistent la bursă. Plus că vor avea și gratuitate pe tren. Să tot fii student sub Guvernul Grindeanu!" 

Mircea Marian: A fost eroul CDR. A ajuns păpușica infractorilor din PSD (România Liberă)
"A fost o vreme în care l-am admirat. În 1996, când Victor Ciorbea a devenit primar al Capitalei, după o luptă dură cu Ilie Năstase, el era un erou al dreptei reformiste și pro-occidentale. Ciorbea, născut la Ponor, în județul Alba, era prototipul ardeleanului serios, cinstit și muncitor. Când Emil Constantinescu l-a mutat de la primărie la Palatul Victoria, a părut o soluție rezonabilă, în condițiile în care liderii țărăniști erau fie îmbătrâniți, fie lunecoși și dispuși la compromisuri cu PDSR-ul."
 
Cristian Hostiuc: În atenţia noului premier: Dincolo de cifrele macro euforice din care se împart banii şi de creşterile salariale date prin ordonanţe de urgenţă, România are o economie şi un business sud-americanizate, în care suntem prizonieri cu toţii (Ziarul Financiar)
"Guvernul Sorin Grindeanu s-a instalat la Palatul Victoria şi, după cum spunea noul premier, el are de gând să stea până la finalul mandatului, în 2020. În aceste condiţii, nu ar strica să vedem ce moştenire economică preia, pentru a vedea dacă în cei patru ani va reuşi să aducă o îmbunătăţire, sau România economică va fi mai sud-americanizată decât este acum. Este de lăudat că în prima şedinţă de guvern noul cabinet a majorat anumite salarii - salariul minim pe economie cu 16%, salariile în administraţia locală cu 20%, salariile artiştilor cu 50% - şi punctul de pensie cu 9%, dar toate aceste majorări au fost făcute din banii luaţi de la alţii - cei care au salarii mai mari  (eliminarea plafonării CAS şi CASS la cinci salarii medii brute - 1,4 miliarde de lei) şi mai puţin dintr-o economie în creştere şi o birocraţie administrativă în scădere."

Format: 

Topic: