Publicat: 11 Iunie, 2012 - 09:37

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...

OCTAVIAN ANDRONIC: Curat-murdar, Coane Adriene (Amos NEWS)
"Motivul este unul mult mai concret: românii - scuze că folosesc acest generic dus în derizoriu - s-au săturat de o guvernare discreționară, exclusivistă și mincinoasă. În cei aproape opt ani de când partidul domnului Băsescu s-a aflat -cu unele pauze - la putere, populația a suportat toată gama de excese și de aroganțe din recuzita tragicomediei politice. Alegerile locale sunt, probabil, doar semnalul a ceea ce va urma în toamnă, iar faptul că un număr important de edili capabili, aparținând PDL, și-au pierdut mandatele pe valul acesta de antipatie totală reprezintă tradiționalele pierderi colaterale."

OCTAVIAN ŞTIREANU: Ce a înţeles populaţia (Azi)
"Însumarea voturilor primite, pe toată ţara, de fiecare formaţiune politică, la fiecare dintre cele patru grupe de vot – consiliu judeţean, preşedinte de consiliu judeţean, consiliu local şi primar – va fi mai aproape, din punct de vedere statistic, de un răspuns obiectiv asupra învingătorului la grupa respectivă. Alte criterii sugestive vor fi numărul de preşedinţi de CJ, de primari reşedinţă de judeţ, de primari ori de majorităţi politice în consiliile judeţene, obţinute de una sau alta dintre formaţiunile politice."

RADU GOLBAN: De ce a fost exhumat Joszef Nyiro (Adevărul)
"Reînmormântarea lui Nyiro este pentru tânăra democrație românească un prilej veritabil de a dovedi că apărarea principiilor democratice sunt la fel de importante pe cât este încrederea în structurile ei stabile, demonstrând și o pasivitate suverană față de ofensele din partea unor politicieni ai Ungariei. Elveția este cel mai vechi model de conviețuire a diferitelor etnii, care constituie prin elementul voluntarist statul elvețian. Spre deosebire de alte state care, sunt formate din grupări etnice omogene și care au la baza o identitate culturală comună, Elveția este un stat al națiunilor. De-a lungul secolelor Elveția a găzduit și duşmani ai democraţiei care au fost capabili să exploateze acest mediu tolerant și deschis al țării. Mussolini a fugit în Elveţia în 1902, în scopul de a se eschiva de la serviciu militar."

HORIA TABACU: Ce bine ar fi fost ca noi să votăm doar oamenii cinstiţi (Evenimentul Zilei)
"Poate că ar trebui să mă arăt revoltat de fraude, deşi ele nu s-au soluţionat niciodată. Până la urmă contează ce votează oamenii. Din câte am observat eu, nimeni nu prea mai vrea să meargă la vot. Se duc unii care au primit avantaje. În acest an s-au dat bani direct. În sectorul 5, unde locuiesc, Vanghelie a dat câte patru milioane de lei pentru copiii care au note bune. Am luat banii şi am tăcut. Am văzut la TV că unii părinţi au luat banii şi nu le place. Mârâie. Până să aflu că şi în alte locuri s-au dat bani pentru copii am crezut că Vanghelie poate fi un fel de Mesia."

Cristian Tudor POPESCU: Nava PDL, scufundată de valul de ură, în hăhăielile Căpitanului peştilor (Gândul)
"Cine este principalul artizan al catastrofei PDL? Nimeni altul decât împăratul urii, al cinismului şi dispreţului faţă de oameni şi idei, altele decât ale sale. Anul trecut,  T. Băsescu a fost cel care a luat la bice PDL, l-a pus în genunchi ca pe o cămilă şi i-a spulberat orice şansă de redresare, impunându-l încă o dată pe Boc la şefia partidului. El este cel care le-a ţinut vârâte adânc pe gâtul partidului pe ţiitoarele sale politice, E. Udrea şi R. Anastase, cu preţul pierderilor uriaşe de sânge electoral pentru PDL. Pentru plăcerea sa de a fi preşmier, T. Băsescu i-a menţinut pe bicisnicul Boc şi cabinetul său expirat până-n pânzele negre, pentru a-l înfige apoi în fotoliul de premier, peste capul partidului, pe „şpionul” fanfaron Ungureanu."

DAN CONSTANTIN: Zorba Grecul: ce prăbuşire! (Jurnalul Naţional)
"Scrutinul de peste câteva zile va avea însă un efect transfrontalier puternic. Toate ţările din UE, în primul rând din zona euro, aşteaptă cu mare îngrijorare rezultatul votului. Dacă va fi predominant curentul “Respingem memorandumul”, atunci Grecia va face pasul pentru ieşirea din euro. Extremele politice ar avea voturile mai multe dar asta nu va face ţara guvernabilă. Dacă echilibrul şi sângele rece vor precumpăni, la Atena formându-se un guvern capabil să dialogheze cu liderii UE şi instituţiile finanţatoare, criza grecească din interiorul euro va dura mult şi bine. În România se fac scenarii catastrofice legate de “efectul grecesc” asupra economiei. Cursul a fost deja anunţat de un bancher iute de gură care vrea să treacă pe malul lui clienţi speriaţi. Desigur că nu-i o bucurie să vezi prăbuşirea unei ţări care la un moment dat era considerată “model” şi “instructor” de aderare pentru România."

MIHAI PÂLŞU: Codruţ Marta este sub protecţie totală (Puterea)
"După numirea lui Rus la şefia Internelor, cei care au ceva memorie şi ştiu ce fel de „om cinstit” este pesedistul de la Cluj au înţeles că Victor Ponta a folosit la şcoală un DEX personalizat. Astfel, cu toţii am aflat că, pentru liderul PSD, cuvântul „cinstit” înseamnă de fapt hoţ, evazionist fiscal, infractor, şpăgar, ţepar, Codruţ Marta, Sorin Florea, Dragoş Rusu şi, mai nou, Radu Popa. Apoi, zi de zi, au fost desemnaţi în funcţii înalte, de secretari de stat, numeroşi indivizi certaţi cu legea, urmăriţi penal. Unii dintre ei chiar trebuie să facă faţă unor acuzaţii de subminare a economiei. Evident, Ponta a semnat numirea acestora la solicitările unor combinatori, fie ei politruci sau afacerişti veroşi, dar acest lucru nu-l absolvă de parteneriatul cu infractorii abonaţi la Parchet şi DNA."

LAURENŢIU MIHU: Localele din 2012 sau parlamentarele din 2000 (România Liberă)
"Cu costuri evidente pentru democraţie şi domnia legii, dacă privim încă o dată în urmă, spre anul 2000. Căci hiba nu este perspectiva unei posibile alternanţe la putere, care după acest 10 iunie se cască tot mai mult, ci faptul că ea s-ar produce sub spectrul unui PSD dominat fix de baronii care au făcut fărădelegea după 2000 - astăzi cu siguranţă mai rapace, după anii în care s-au trezit luaţi la întrebări de o justiţie mai puţin prietenoasă decât fuseseră obişnuiţi."

SORIN PÂSLARU: O altă miză pentru localele din 2012 - cine va conduce România din 2016 încolo (Ziarul Financiar)
"Este posibil ca o parte din societatea românească, absentă de la dezbaterile politice, să fie atrasă din nou în jocul politic, ca în anii '90, prin apariţia unor lideri care fac parte dintr-o cu totul altă ligă decât ceea ce s-a perindat până acum la vârf în administraţia românească. Generaţia celor care aveau 40 de ani în 1990, oameni scoşi în faţă de Ion Iliescu, celebrii profesionişti marginalizaţi anterior, cu doctorate, încă sunt la putere."