11 Iun 2019 - 10:14

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic. Ar zice „DA” pentru țară! (Punctul pe Y)
"În mintea lui Tudose a renăscut ideea că a fost remaniat doar pentru că Dragnea nu îl mai înghițea și că el și-a făcut foarte bine treaba ca premier. Nici prin cap nu îi trece că a fost poate cea mai neinspirată propunere dintre alegerile nefericite făcute de fostul său șef și că serviciul său la vârf a fost mai mult decât jenant. Odată cu ieșirea din scenă a lui Dragnea, Tudose și închipuie că i se redeschid porțile puterii, trântite atât de brutal în nasul său. Zicea el, sfidând nu doar bunul simț, dar și ridicolul, că e gata să revină la Palatul Victoria dacă Klaus Iohannis i-ar cere acest lucru! „Aș zice ”pentru în țară!” - afirmă el văzându-se, în imaginația sa bogată, călare pe calul alb al salvării naționale. Nu se întreabă nici un moment ce motiv ar putea să aibă Iohannis ca să îi ceară un lucru atât de absurd, știind bine că nu dădea doi bani pe el nici cât a fost la butoane,  nici faptul că face parte din echipa lui Ponta, o altă feblețe de președintelui, nefiind un atu. Dar cel mai curios lucru este altul: care ar putea fi formula politică agreată de președinte pentru a-i pune „moț” un premier de calibrul lui Tudose? Ar zice el „Da” pentru țară, deși nu-l solicită nimeni. Nici familia, nici prietenii, nici măcar dușmanii. E bine ,măcar, că din principiu nu refuză... ."

Traian Ungureanu: Fandosism (Adevărul)
"Vorbind cinstit, ca între noi complicii, palavragii şi democraţii de peluză: oare nu ne-am distrus împreună ţara? Unii - gonind milioane, alţii - lăsîndu-se goniţi cu milioanele. Biologia în România Unii - aplaudînd Europa ca ploaie de supermarket-uri la margine de comună, alţii - cumpărînd laptele, pîinea şi carnea pe care nu le mai au în ogradă dar le pot recolta de pe raft. Şi unii şi ceilalţi - prostindu-ne, rătăcindu-ne în propria şi luxurianta lipsă de gînduri, ca o busolă trufaş lăcuită după îndepărtarea acului. E tot mai întunecos de limpede că ne-am pus la cale sfîrşitul făcînd aceeaşi mişcare care ne-a dat şi cel mai crunt comunism: dispariţia idealismului, a gîndurilor şi a convingerilor. După joaca de-a marxismul administrat de analfabeţi vreme de 50 de ani, a venit vremea democraţiei promovate de impostori luminoşi. Mental, nu e nici o diferenţă. Dacă lăsăm la o parte priza populară a gîndului ascuns, vorbim de un refuz sistematizat în faţa ideii."

Florin Condurateanu: „O, biet actor...” (Jurnalul National)
"Nu se simţea bine, erau semne că în organismul ei se coace o furtună. Fiul şi nora au rugat-o să anuleze spectacolul din nordul Bucovinei. N-a acceptat. Şi-a ţinut cuvântul totdeauna şi nu putea să-şi dezamăgească admiratorii. Drum lung, consum de suflet şi minte în interpretarea cântecelor, la finalul recitalului, în aplauzele frutunoase, în ovaţiile sutelor de oameni, marea cântăreaţă a ieşit din scenă, s-a lungit pe o canapea, deodată a scos un ţipăt sfâşietor şi a murit. Maria Lătăreţu. S-au spart vasele din creier, nimic nu mai era de făcut. A murit, practic, pe scenă artista binecuvântată de Cel de Sus cu o voce îngerească, curgea vocea Mariei Lătăreţu ca un izvoraş cristalin de munte. S-a ridicat la cer cântăreaţa-simbol a folclorului românesc, artista care şi-a închinat toată viaţa artei ei, dăruită cu inimă mare neamului. A murit, de asemenea, pe culoarul cu cabine de la Teatrul Nottara, un alt actor îndrăgit, Emil Hosu, simpaticul june prim al ecranului românesc, bărbat fermecător, cu figură de om bun, fără ascunzişuri."

Florin Budescu: BUCUREŞTIUL este în faliment? Ce urmează (Romania Libera)
"Recent, primarul general, Gabriela Firea, a declarat că situaţia este foarte gravă în Bucureşti şi se poate vorbi despre un faliment nedeclarat. Am scris pe acest subiect de foarte multe ori în ultimii ani. Amintesc numai că încă de la anunţul făcut de primarul general despre înfiinţarea companiilor municipale am publicat, pe 25 februarie 2017, un articol, intitulat „Primăria Capitalei îşi constituie un chaebol de stat care va aduce Bucureştiul în faliment”. „Chaebol”-urile sunt aglomerările economice sud-coreene, precum Daewoo (care a dat faliment) sau Hyunday, ce construiesc de la ac la tanc şi au avut, aşa cum vor mai avea, mari probleme. Îl citam atunci pe consultantul în management Valentin Ionescu, afirmând: „Singura întrebare care poate fi pusă e dacă Primăria vrea să preia Elcen şi să creeze un sistem integrat, că aşa rezultă. Dacă face aceasta, bagă în faliment tot Bucureştiul”. Ei bine, aşa cum am scris de mai multe ori, nici nu a mai fost nevoie ca Primăria Capitalei să preia Elcen. Se îndreaptă spre faliment, aşa cum spune chiar Gabriela Firea, înainte de aceasta. Ceea ce este suprarealist e că primarul general continuă să încerce să facă din două nevoi, Radet şi Elcen, una de două ori mai mare, în pofida faptului că nici una dintre nevoi nu mai are bani şi nici Primăria Capitalei."

Sorin Pâslaru: O poveste statistică: cum tinerii IT-şti, din call-centere, dar şi din agenţiile de pariuri, care au dat orice calcule peste cap la vot, au fost de fapt sursa şi pentru creşterea surprinzătoare de 5% de pe trimestrul I (Ziarul Financiar)
"Mulţi s-au mirat de creşterea economică din trimestrul I, de 5%, şi pe bună dreptate. Industria, care a avut o pondere de 21% pe primul tri­mestru, a stagnat prac­tic (plus 0,8%), iar construcţiile, deşi au crescut cu 6,5% ca ur­mare a vremii favorabile, au avut în T1 pon­dere prea redusă (3,2%) pentru a fi o locomotivă. Consumul, consumul, s-a spus, acolo este cheia. Însă consumul – reflectat de Institutul de Statistică (INS) de evoluţia sectorului comerţ+transport+hoteluri şi restaurante - a crescut cu 6,7%, ceea ce la o pondere de 20% era insuficient să imprime o creştere totală de 5%. Dacă ar fi fost peste 10%, da. De fapt, creşterea surprinzătoare nu a venit din construcţii, ci din trei sectoare: IT&C, din call-centere/servicii suport şi firmele de pariuri, încadrate la activităţi de spectacole, culturale şi recreative."

Format: 

Topic: