Publicat: 11 Martie, 2013 - 10:07

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...
 
OCTAVIAN ANDRONIC: Principiul trestiei: îndoiala! (AMOS News)
"În metafora MRU-istă, vântul ar trebui identificat cu majoritatea parlamentară actuală care a cam spulberat plantaţia de trestie a PDL. Învinşi la urne, într-un mod de-a dreptul ruşinos pentru un partid care a stat la putere aproape cinci ani, democrat-liberalii se îndoaie acum, care cum pot. Unii n-au rezistat nici măcar prognozei auto dinainte de alegeri, precum Frunzăverde, care şi-a luat toată organizaţia cu el şi s-a îndoit primul spre liberali. A fost cea mai spectaculoasă defecţiune e acestei perioade, fostul ministru fiind considerat unul dintre pilonii de bază ai partidului băsist. Stănişoară, al doilea om din ierarhia actuală a PDL, după Blaga, dă o lovitură mortală animalului rănit care este formaţiunea portocalie, dezertând la un inamic care-l aşteaptă cu braţele deschise. Mulţi dintre colegii săi foşti şi actuali s-au mirat: Stănişoară poza în cel mai înverşunat duşman al liberalilor şi ai lui Antonescu, folosind recent la adresa lor termeni a căror reproducere îl pune într-o situaţie delicată: “Nu mă regăsesc în proiectele propuse de Blaga, Udrea sau Macovei” – motivează fostul prim vice PDL, devenit al 32-lea vicepreşedinte PNL. Păi, de ce nu şi-a avansat propriul program? Oricum – după cum recunoaşte chiar Blaga – i s-a oferit tot ce-a vrut în partid. Ce nu i s-a mai putut oferi este însă exact ce caută la PDL: puterea."
 
IOANA LUPEA: Regiunea Autonomă „Republica lui Mazăre” (Adevărul)

"Puţini au înţeles sensul micului  război de bucătărie în PSD, schimbul de replici între Preşedintele Judeţeţului Constanţa Nicuşor Constantinescu, pe de o parte, şi premierul Victor Ponta şi ministrul pentru Buget Liviu Voinea, de cealaltă parte.  Micul război se va transforma în marele război diupă regionalizare. Ministrul pentru buget Liviu Voinea  le-a cerut baroniilor să-şi plătească datoriile către furnizori, nu doar pentru că Ponta s-a angajat să facă asta în faţa FMI, ci pentru ca firmele de la care Nicuşor Constantinescu&comp a cumpărat bunuri şi servicii să producă,  spre binele economic al întregului judeţ.  Nicuşor Constantinescu i-a răspuns că e autonom şi-şi plăteşte datoriile când vor muşchii lui şi dacă Liviu Voinea îl mai supără, îl demite el, că rostul lui Voinea e altul, nu să le spune autorităţilor locale ce şi cum să facă, ci să scadă taxele şi impozitele. Să vedem, prin comparaţie,  cum procedează milioanele de români obişnuiţi  cu datorii la bănci, la lumină, la leasing etc. Încă bunul obicei al  cetăţeanului responsabil este să-şi plătească datoriile înainte de a-şi cumpăra o vacanţă la Mamaia sau la Rio, exact ceea ce Regiunea Autonomă Republica lui Mazăre nu are chef să facă, pentru că nu e responsabilă, ci hedonistă şi coruptă."
 
MIRCEA MARIAN: Liber la comunism! (Evenimentul Zilei)
"Aş înţelege nostalgia după comunism dacă Moldova, asemeni României, n-ar fi cunoscut direct „binefacerile” ciumei bolşevice. Moldovenii n-au scuza politologilor occidentali care, în prostia/ticăloşia lor, pot pretinde că iluminata dogmă „n-a fost bine aplicată”, şi că ar fi cazul să i se mai dea o şansă. Moldovenii, ca şi românii, au fost serviţi din abundenţă cu bucatele colhoznicilor îndoctrinaţi cu Marx, Engels, Lenin şi Stalin. Se pare că nu s-au săturat. Culmea e că ei sunt asistaţi în demersul lor sinucigaş de Comisia de la Veneţia, care în omniscienţa ei a decis — în cadrul unei sesiuni plenare — că legea adoptată în iulie 2012 de către Parlamentul Moldovei privind interzicerea simbolurilor comuniste „vine în contradicţie cu drepturile omului şi libertatea de exprimare.” Mai mult, e dată ca sigură pierderea unui eventual proces pe această temă la CEDO. Nu sunt suficient de informat ca să fac o paralelă argumentată cu interzicerea semnelor fasciste ori naziste — deşi oameni mai competenţi decât mine o fac, aducând probe zdrobitoare. Constat doar că o molimă ideologică virulentă, care a exterminat peste o sută de milioane de oameni, beneficiază de o inexplicabilă clemenţă. Oare câţi ar fi trebuit să moară pentru ca minţile golite de empatie ale diverşilor decidenţi să spună: de-ajuns!"
 
ALINA MATIŞ: România, vecină cu revolta (Gândul)

"Aflat în turneu de plimbat moţiunea "România dreaptă" prin ţară, Vasile Blaga le-a spus duminică sibienilor un mare adevăr: "Trebuie să fim pregătiţi de alegeri în orice moment. Nu credea Borisov în Bulgaria, acum o săptămână, că după ce vin facturile la curent pică Guvernul, dar aşa s-a întâmplat". Este remarcabil cât de puţin se vorbeşte - deloc întâmplător - despre ceea ce se întâmplă în jurul graniţelor noastre de câteva săptămâni. Încet-încet, România a devenit un nucleu de zen, într-o zonă geografică agitată de proteste şi de crize politice. În Bulgaria, protestele continuă, pentru că oamenii şi-au dat seama, după ce au dat jos guvernul Borisov, că există probleme mult mai mari decât o mână de miniştri. Corupţia care macină ţara, contractele păguboase la energie electrică, salariile mici şi austeritatea sunt mai nocive decât orice. În cea de-a 29-a zi de protest, duminică, bulgarii au blocat gările din Sofia şi Varna, pentru a manifesta împotriva privatizărilor din CFR-ul lor. În aceeaşi zi, un al treilea protestatar care şi-a dat foc a murit la spital. Ce spune Blaga despre şansele ca situaţia din Bulgaria să ajungă şi în România nu este doar o fală a politicianului care nu mai e la putere şi, din opoziţie, îşi permite să aţâţe spiritul civic şi protestatar al românului. Oricare din motivele care îi ţin pe bulgari în stradă, într-un protest fără precedent în istoria ultimilor 20 de ani, pot fi identificate şi în România."
 
SORIN ROŞCA STĂNESCU: Băsescu va pune încă o talpă (Jurnalul Naţional)
"La revizuirea Constituţiei. Pun pariu cu oricine că aşa se va întâmpla. Şi pot să merg mai departe. Să precizez şi în ce fel va proceda. Ne vom trezi în situaţia în care, după ce el a bătut de atâtea ori cu pumnul în masă, clamând necesitatea unor profunde schimbări constituţionale vizând modernizarea statului, tot el va fi şi cel care va bloca sau va încerca să blocheze mecanismul. În faţa USL existau, şi eu cred că încă mai există, două opţiuni politice. Fie promovăm o nouă Constituţie, fie anunţăm ceea ce am anunţat deja, şi anume voinţa de a revizui Constituţia existentă. Aparent, sunt două proceduri radical diferite. În realitate, dacă ne gândim din perspectiva rezultatului final, situaţia s-ar putea să nu difere prea mult în ceea ce priveşte scrierea Legii fundamentale. În schimb, în ceea ce priveşte promovarea acesteia, diferenţa este ca de la cer la pământ. Revizuirea este o breşă pe care Băsescu o va utiliza din plin. Este evident că modernizarea statului, prin intermediul Legii fundamentale, poate fi făcută atât printr-o nouă Constituţie, cât şi printr-o Constituţie revizuită. În ambele situaţii, opinia publică trebuie, în prealabil, consultată. În ambele situaţii trebuie ascultată şi opoziţia. Şi este normal şi natural să se ajungă la un consens cu aceasta. În ambele ipostaze, Parlamentul trebuie să se pronunţe cu o majoritate calificată. Şi tot în ambele scenarii are loc un referendum. Şi, atunci, în ce constă deosebirea?"
 
MIHAI PÂLŞU: Francezul Bruno Roche, cobra de la Apa Nova, se simte jignit în România (Puterea)
"Incredibilul se petrece regulat chiar sub ochii a două milioane de bucureşteni. Uneori chiar şi la o lună distanţă. Este vorba despre scumpirile practicate de Şerpăria Apa Nova, condusă de cobra Bruno Roche. Iar cei care storc veninul monopoliştilor şi ni-l toarnă pe gât sunt bugetarii de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Autoritatea guvernamentală ANRSC a fost condusă în trecut de Mircea Matei, iar, mai nou, funcţionează sub preşedinţia lui Doru Ciocan - cel mai sărac om din Bistriţa, după cum rezultă din declaraţia sa de avere. Ciocan e sărac lipit după 30 de ani de muncă la stat. Dacă soţia lui, Monica, nu ar roboti neîncetat, familia Ciocan chiar nu ar avea ce să pună pe masă! De 11 zile, în Bucureşti a intrat în vigoare o nouă majorare de preţ pentru alimentarea cu apă potabilă şi canalizare. Serviciul este furnizat de francezii de la Apa Nova, o subsidiară a grupului Veolia, care deţine şi Dalkia, firma care tocmai a fiert la propriu doi români, la Ploieşti. De 13 ani de când au luat în administrare conductele de apă şi canalizare din Bucureşti, şefii-sugativă de la Apa Nova ne-au crescut tariful de 14 ori. Dacă în 2000 abonaţii plăteau numai 0,39 lei/mc de apă potabilă, de la 1 martie 2013 vor achita 5,41 lei/mc. La aceştia se adaugă 0,99 lei/mc de apă deversată la canal, astfel că, în total, Şerpăria Apa Nova ne va factura cu 6,4 lei metrul cub de apă chioară."
 
DAN CRISTIAN TURTURICĂ: Pe cine va sacrifica Ponta (România Liberă)
"Ce freamăt, ce zvârcoleală, ce bocete şi urlete! Ce mai poale în cap îşi pun mafioţii, golanii şi maimuţele curentate din menajeria varanului securist! Câtă falsă furie şi indignare că România este ţinută în genunchi la poarta Schengen-ului imperialist! Şi totul doar pentru a-şi disimula extazul că li s-a oferit ocazia perfectă de a-şi muta şandramaua naţionalistă în mijlocul pieţei şi a urla cât îi ţin bojocii: "Aţi văzut, fraaaaaţiloooooooor, ce ne fac?!!!! Cum îşi bat joc de noi, cum ne tratează mâncătorii de crenvuşti ca pe nişte sclavi?! Noi, care le-am dat tot ce au vrut, ne-am lăsat băgaţi în UE, i-am lăsat să-şi investească banii aici, le-am făcut toate poftele, le-am dat şi DNA, şi CSM, şi ANI, l-am băgat până şi pe cel mai bun prim-ministru al României ever la pârnaie şi tot nu le ajungeeeeeeeeee!!!! Tot nu suntem suficient de buni pentru ei! Iar ne-au închis uşa în nas! Dar nu ei sunt proşti, nuuuuuu, ei sunt jmecheri, ei îşi ştiu interesul, le convine să ne ţină ca pe nişte cetăţeni europeni de rangul doi ca să aibă motiv să nu dea banii, banii care ni se cuvin, fondurile europene pe care trebuie să ni le dea….dar nuuuuu, noi suntem proşti că îi lăsăm să ne umilească!! Păi, ce nevoie avem noi de ei, în fond şi la urma urmei, ca să îndurăm toate astea?! Pentru ce să ne băgăm noi la puşcărie cei mai deştepţi şi patrioţi politicieni şi oameni de afaceri?! Doar că aşa vor ei? Ca să poată veni să ne cumpere pe nimic?! Şi ce dacă au mai băgat şi ai noştri mâna pe ici, pe colo? Ce, Europa nu are şi ea corupţii ei?"
 
DANIEL DĂIANU: Finanţa şi marele chin. Când dreapta şi stânga şi-au dat mâinile... (Ziarul Financiar)
"Criza economică din Europa a ţâşnit din împletirea unui sis­­tem financiar deraiat cu o alcătuire instituţională şi de po­li­tici defectuoasă a zonei euro, pe fondul dificultăţilor sta­tului asis­­tenţial. Despre criză am scris adesea în ultimii ani re­mar­când dereglementarea pieţelor financiare şi o filosofie sim­plistă privind funcţionarea lor. Vreau să punctez un aspect ce este mai puţin comentat în dezbaterea publică, nu numai la noi. Valul de dereglementări în industria financiară din ul­ti­me­le decenii este îndeobşte atribuit celor care vor pieţe cât mai libere. Big Bang-ul din City-ul londonez ca şi renun­ţarea la legislaţia Glass-Steagal în SUA au fost sprijinite în principal de politicieni conservatori şi, respectiv, repu­bli­cani (precum se­­natorul de Texas Phil Gramm). Totodată, la cârma Fed-ului (banca centrală a SUA) Alan Greenspan a fost mai mult decât binevoitor faţă de extin­derea utilizării produselor de­ri­vate. Dar este mai puţin notat rolul unor politicieni cu pro­pen­­siuni de stânga în croiala politicilor privind pieţele finan­ciare."